Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wielkość ramy - Lemond

27 odpowiedzi w tym temacie

#1 jzpq

jzpq
  • Użytkownik
  • 43 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 grudzień 2008 - 00:20

Witam,

Mam dosyć nietypowe pytanie. Kupiłem rower Lemond Fillmore o rozmiarze 57 cm C-C. Mój wzrost to 182 cm, a długość nogi wewnątrz 85 cm.

Rower wydaje się duży i nie wiem czy nie za duży. Korzystałem z oficjalnej tabelki/formuły rozmiarów: Lemond Fit System
Rower kupowałem przez internet, ale dzwoniłem też do sieci na infolinię, gdzie doradzają co do rozmiarów względem geometrii/konkretnego modelu z oferty. Powiedziano mi, że 55 cm C-C to zdecydowanie za mała rama i powinienem mieć 57. Mój drugi rower (Scott Speedster) ma rozmiar 56, ale wydaje się zdecydowanie krótszy.

Czy to, że rower ma inną geometrię i z założenia torowy powoduje, że siedzi się na nim w trochę inny sposób? Kierownica nie pokrywa mi się z osią przedniego koła jak w drugim rowerze, a jest widzialna zdecydowanie przed.

Dołączona grafika
Dołączona grafika

Jakieś rady? Spostrzeżenia? Powinienem się martwić, że mam niedopasowany rower? :) Może taka specyfika, dlatego liczę na uszczerbek wiedzy bardziej doświadczonych forowiczów :)

Dzięki serdecznie,
Marcin

#2 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 22 grudzień 2008 - 08:36

masz wymiary zbliżone do moich, 182 wrost 87 noga, ja mam ramkę o klasycznej geometrii 570, i przyznam szczerze, że wolałbym krótszą, 560 lub nawet 550, co prawda jeździ się wygodnie, ale wydaje mi się, że ramka jest troszkę za długa

przejżałeś temat o rozmiarach ram?

[ Dodano: 2008-12-22, 08:39 ]
btw. rowery torowe mają bardziej agresywną geometrię, widelce mają mniejsze wyprzedzenie, dlatego widzisz oś koła przed kierownicą...

#3 jzpq

jzpq
  • Użytkownik
  • 43 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 grudzień 2008 - 11:19

Tak, czytałem tematy o ramach jakiś czas temu jednak nie potrafiłem sobie wyobrazić jak będę się czuł na takiej geometrii. Rower szosowy mam dobrany idealnie (56cm C-C) i myślę, że spokojnie mógłby być większy. Wydaje mi się, że skoro moje proporcje są dosyć standardowe, to wielkość ramy wg. firmowego wzoru powinna być dobra. Jest długa, to fakt, ale może taka uroda?

Ciekawym jest fakt, że kierownica w tym rowerze jest wielka, po prostu wielka (w rozmiarze 55 i 57 taka sama) Trzonek też bardzo długi. Może po prostu skrócę trzonek i będzie idealnie?

#4 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Napisano 22 grudzień 2008 - 13:13

Moje dane sa takie same jak u Daki-ego: wzrost 182 cm - noga 87 cm. Kiedys jezdzilem na rowerze wlasnie 57 cm. Bylo okey, ale kiedy w nastepnym rowerze "siadlem" na 56 cm bylo jeszcze bardziej okey. Obecnie jezdze na rowerach 55 - 56 cm. Lepiej rama nieco mniejsza niz za dluga.
Przy Twoim wzroscie 56 bylaby idealna, ale ... 57 nie jest nie do przyjecia. 1 cm nie powinien byc odczuwalny. Problem na pewno lezy w dlugosci mostka i glebokosci kierownicy. Tutaj musisz dokonac regulacji.

Pzdr
Stas

#5 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 22 grudzień 2008 - 14:19

55 cm byłaby idealna. 57 jest za długa. Odeślij ten rower jeśli możesz i niech Ci przyślą 55.
To, że doradzili Ci ramę długą na 575 mm to znaczy, że pracują tam barany i się nie znają. Mostek jest dość krótki i nic z tym nie zrobisz. Rama jest ewidentnie za długa.

#6 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 22 grudzień 2008 - 15:32

Karbon, a jak ja mam

http://www.rowerymer...=7&gr=58&id=393 rama XL

Rama: ROAD

ROZMIAR RAMY
XL/59CM
DŁUGOŚĆ GÓRNEJ RURY (mm)
585

i 185cm ? bo wydaje mi sie czasem jakbym jechał na odrzutowcu :-?
choć plecy nie bolą ,ale jak widze innych kolarzy to są aż tak rozciągnięci :-?

#7 Gosc_hautacam_*

Gosc_hautacam_*
  • Gość

Napisano 22 grudzień 2008 - 15:49

na odrzutowcu mowisz...

rama wydaje sie odrobine za duza. 59 cm... hmmm.. z drugiej strony ciezko dobrac idealny rozmiar ramy ze sloopingiem - najwiecej modyfikacji dokonuje sie poprzez zmiany dlugosci mostka lub kombinacje z wysunieciem siodla. L moglaby byc z kolei zbyt mala. NA ZDJECIACH nie wyglada to zle, choc moglbys przyjac pozycje z nieco bardziej wyprostowanymi plecami, gdzie tulow lezy pod mniejszym katem wzgledem rury topowej(obnizyc mostek, zeby bylo bardziej aero - przy tak krotkich dystansach jakie pokonujesz na rowerze nie powinno sie to odbic zle na stanie twoich plecow.) moze okazac sie to niemozliwe, ze wzgledu na budowe, ale sprobuj.

#8 MartinezW

MartinezW
  • Użytkownik
  • 44 postów
  • SkądNowogród Bobrzański

Napisano 22 grudzień 2008 - 16:35

Już nie chcę siać fermentu przed świętami ale, skoro temat jest o ramie Lemond to po jaką cholerę pytać o rozmiary ram innych producentów lub też pisać kto jaką długą ma nogę skoro temat o razmiarach ram już istnieje???

#9 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 22 grudzień 2008 - 17:45

na tym forum zauwazylem ze od pewnego czasu kazdy czepia sie każdego :-?

#10 Gosc_hautacam_*

Gosc_hautacam_*
  • Gość

Napisano 22 grudzień 2008 - 18:07

na tym?

#11 MartinezW

MartinezW
  • Użytkownik
  • 44 postów
  • SkądNowogród Bobrzański

Napisano 22 grudzień 2008 - 18:34

Nie rozumiem tekstu o czepianiu się... Nie chodziło o czepianie ale o niepotrzebne nabijanie postów skoro w innym wątku ten temat był wałkowany. Uderz w stół a nożyce się odezwą.

#12 jzpq

jzpq
  • Użytkownik
  • 43 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 grudzień 2008 - 19:08

Dzięki, jutro zadzwonię. Może jeszcze się da wymienić, mam nadzieję. Wielkość dosyć mnie zaskoczyła, bo początkowo chciałem 55, ale osoba z pomocy uparła się, że 55 to dla mnie za mały rower. Zadziałał autorytet i zgodziłem się zgodnie z jego radą.

Dzięki za pomoc. Szkoda tylko, że poodklejałem naklejki :)

#13 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 22 grudzień 2008 - 19:37

Dzięki, jutro zadzwonię. Może jeszcze się da wymienić, mam nadzieję. Wielkość dosyć mnie zaskoczyła, bo początkowo chciałem 55, ale osoba z pomocy uparła się, że 55 to dla mnie za mały rower. Zadziałał autorytet i zgodziłem się zgodnie z jego radą.

Dzięki za pomoc. Szkoda tylko, że poodklejałem naklejki :)

Widzę, że to marny specjalista i żaden autorytet.

ciezko dobrac idealny rozmiar ramy ze sloopingiem

Dlaczego? Po raz setny powtarzam, że patrzy się tylko na długość ramy a nie na wysokość. Każdy producent robi ramy o innych geometriach, a nawet ten sam producent ma je różne, np. Wilier.

najwiecej modyfikacji dokonuje sie poprzez zmiany dlugosci mostka

Trzeba idealnie dobrać długość ramy do preferencji ze względu na charakterystykę jazdy.

lub kombinacje z wysunieciem siodla

Najgorsza możliwość. Zmieniasz charakterystykę roweru.

A dalej też piszesz głupoty. Nie chodzi tylko o plecy, ale i ogólne samopoczucie na rowerze, a przede wszystkim o prowadzenie roweru.

jzpq, nie jeździj na tym rowerze bo jak będą ślady użycia na zębatkach i ślady hamowania na obręczach (już po jednej jeździe) to roweru nie wymienią.

xubix, nie wiem jakie masz proporcje nogi/tułów, ale przeważnie do Twojego wzrostu daje się ramę 560 - 565 mm długą (horyzontalnie/efektywnie/wirtualnie). 565 mm max, a jeśli byś pojeździł kiedyś na krótszej ramie i spodobała by Ci się agresywna pozycja na rowerze to nawet 555 mm.

#14 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 22 grudzień 2008 - 19:51

Noga spod pępka do kostki ma +/- 92cm ... tułów od barków troche za pępek ma =+/- 54cm

http://img72.imagesh...cia0041arx8.jpg
http://img254.images...sssazwy2ox8.jpg
http://img243.images...jcia0006er6.jpg
http://img384.images...jcia0045ub2.jpg

tu prosze 4 fotki które pomogą Ci sobie mnie wyobrazić :roll:

#15 Gosc_hautacam_*

Gosc_hautacam_*
  • Gość

Napisano 22 grudzień 2008 - 19:52

drogi karbonie. nie powiesz mi, ze w producenci ram ze sloopingiem, ktorzy jeszcze do niedawna produkowali tylko 3 rozmiary ram z takowa kompaktowa geometria(rozmiary co 5 cm) zakładli, ze bedzie to rower idealnie dopasowany do "geometrii" przyszlego jezdzca. nie trzeba byc takim par excellence znawca tematu jak ty, zeby stwierdzic, ze odpowiedni dobor komponentow takich jak wyzej przeze mnie wymienione, sluzy wlasnie dopasowaniu takiej ramy do danego kolarza, a xubix ma wlasnie taka geometrie. nie mowilem tu o tradycyjnych rozmiarowkach co 1-2 cm w klasycznych ramach! w ramach ze sloopingiem rozni sie nie tylko dlugosc rury podsiodlowej, ale rowniez dlugosc widel tylnych i przedniej mufy, dlatego nie jest zalecana produkcja tych samych ram, opartych na tych samych rurkach w dwu rodzajach geometrii. dlugosc mostka natomiast, wplywa tylko na jakos prowadzenia, manewrowosc roweru, nie wiem zatem o jakiej charakterystyce mowisz. z wysunieciem siodla jest podobnie, ale znowu zalezy o jakiej charakterystyce mowisz. nie mialem na mysli drastycznych zmian w polozenia siodla wzgledem srodka suportu - wplywajacych na waty oddawanej mocy w roznych rodzajach jazdy, tudziez pozycjach zajmowanych na rowerze(TT, góry), ale o delikatnych poprawkach w mogacych miec decydujace znaczenie w kwestii komfortu. apropos calej pozostalej glupoty, to odnosilem sie do tylko i wylacznie do przypadku xubixa i tego co ja wywnioskowalem. nie wiem czy zauwazyles, ale nikt nie poruszal tematu komfortu i subiektywnych odczuc z jazdy. tyle ode mnie mistrzu.

[ Dodano: 2008-12-22, 19:55 ]
xubix, dlugosc nog jest mierzona od pepka?

#16 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 22 grudzień 2008 - 20:01

Nogę się mierzy od wewnętrznej strony chyba, niee? :-)

#17 Gosc_hautacam_*

Gosc_hautacam_*
  • Gość

Napisano 22 grudzień 2008 - 20:02

chyba, ale zapytaj xubixa.

#18 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 22 grudzień 2008 - 20:02

hmm.. nie.. od pępka do kostki jest dokładnie 109 :!: teraz mierzone z pomocą taty bo wtedy się ejszcze zgiąłem aby dosięgnąć.. tak wiec noga 109..

Miguel jak nie możesz pomóc.. nie udzielaj sie :*

#19 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 22 grudzień 2008 - 20:06

Jak możesz mierzyć nogę od wewnętrznej strony od pępka? Najniżej to masz chyba jaja, nie Krzysiu?

#20 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 grudzień 2008 - 20:52

Hahahhaha jak czytam te wasze posty to mi się śmiać chce :mrgreen:
Dobranie ramy szosowej na podstawie długości nogi od krocza do ziemi będzie dobre tylko przy jakiejś tam konkretnej budowie anatomicznej, natomiast najważniejsze są wymiary tułowia oraz dł. rąk bo to one w największym stopniu warunkują dobór ramy, nie mówię że pomiar długości nogi jest nie ważny ale należy się nim jak najmniej sugerować.
Polecam zrobić pomiary na np. http://www.competiti...ALCULATOR_INTRO a później zastanowić się po co trzeba podawać tyle różnych pomiarów. Kalkulator nie jest wyrocznią, ale może być bardzo pomocny przy doborze ramy.

Dodaj odpowiedź