Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wielkość ramy - Lemond

27 odpowiedzi w tym temacie

#21 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 22 grudzień 2008 - 21:02

hautacam, pisząc o 3 rozmiarach masz na myśli stare Giant'y. Ja dobrałem idealnie pod siebie taką ramę M. Teraz maja znacznie więcej rozmiarów, ale żaden mi nie odpowiada.
Ja klasę firmy poznaję po jej rozmiarówce :D Już wyjaśniam. Robią ramy długie na 535 i 555 mm, czyli rozrzut aż 20 mm. Najczęściej jest to różnica 15 mm, a jakoś mało jest ram o długości 545 i 550 mm - nie rozumiem dlaczego.
A żebyście nie myśleli, że paplam bzdury to zobaczcie na geometrię Pinarello.
górna rura: 50,3/51,5/52,2/53,5/54,5/55,0/55,7/56,5/57,5/58,7. I z tej oferty dla przedziału ~180 cm wzrostu jest co wybierać i można idealnie dopasować rower pod siebie...jeśli wie się jak i co się lubi.

#22 Gosc_hautacam_*

Gosc_hautacam_*
  • Gość

Napisano 22 grudzień 2008 - 21:19

ktorzy jeszcze do niedawna produkowali tylko 3 rozmiary

- ad. giant - wiem, ze teraz ma miejsce rozszerzenie produkcji do 5 lub wiecej rozmiarow(w kompaktach)

i w tym momencie sie z toba zgadzam, bo rzeczywiscie jest jak piszesz - w ramach o klasycznej geometrii, rozmiarowka jest co 1-2 cm, a cala afere spowodowal fakt, ze nawiazywalem do kompaktow. pozdrawiam:]

#23 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 22 grudzień 2008 - 21:33

Z kompaktowymi jest podobnie. Przytaczam geometrię Wiliera bo z tą firmą obcuję ostatnio często. Ma opracowane dwa "komplety geometrii" i każdy dobierze dla siebie rower. Ja nie znajduję pod siebie nic odpowiedniego w Izoard'a, ale z Le Roi już jest. W przypadku tańszych modeli jest tak samo.
Zwyczaj podawania rozmiaru ramy jako wysokości to jakaś paranoja. Pozostałość po ramach klasycznych. I dlatego wybaczcie mi, ze zawsze podają długość ramy olewając jej wysokość, jako kompletnie nie istotną.

#24 Gosc_hautacam_*

Gosc_hautacam_*
  • Gość

Napisano 22 grudzień 2008 - 21:38

pozostalosc po ramach klasycznych...

bez przesady, moj madone 2007, to czysta klasyka. colnago, pinarello, look, sławetna biria, liczne włoskie manufaktury nadal w kolekcji maja klasykę, ktora moim zdaniem nigdy nie zostanie doszczetnie wyparta przez ramy kompaktowe.

#25 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 22 grudzień 2008 - 21:49

Jasne. Ale biorąc dwie ramy: klasyczną i kompaktową w tym samym rozmiarze, ponumerowane tradycyjną metodą, czyli rozmiar podawany dla wysokości c-c to kompakt będzie zawsze dłuższy. Różnica długości wynosi od 5 do nawet 30 mm w zalezności od producenta i jak mocny jest slopping.

#26 Muniek

Muniek
  • Użytkownik
  • 350 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 23 grudzień 2008 - 00:34

Jasne. Ale biorąc dwie ramy: klasyczną i kompaktową w tym samym rozmiarze, ponumerowane tradycyjną metodą, czyli rozmiar podawany dla wysokości c-c to kompakt będzie zawsze dłuższy. Różnica długości wynosi od 5 do nawet 30 mm w zalezności od producenta i jak mocny jest slopping.

A bierzesz pod uwagę, że często przy opisach wysokości ram slopingowych podawana jest tzw. effective length? Nie spotkałem się jeszcze z podawaniem rozmiaru ramy slopingowej jako długości rzeczywistej rury podsiodłowej.

#27 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 23 grudzień 2008 - 20:17

A bierzesz pod uwagę, że często przy opisach wysokości ram slopingowych podawana jest tzw. effective length? Nie spotkałem się jeszcze z podawaniem rozmiaru ramy slopingowej jako długości rzeczywistej rury podsiodłowej.

Dużo producentów podaje rozmiar sloppingowych ram jako dlugość podsiodłówki.
ZAWSZE podaję długość jako wymiar horyzontalny zwany również wirtualnym oraz efektywnym.

#28 jzpq

jzpq
  • Użytkownik
  • 43 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 styczeń 2009 - 02:27

Dzięki za cenne rady!
Dziś udało mi się oddać rower do sklepu, gdzie podmienią ramę na mniejszą (55cm). Teraz zaczyna się faza modernizacji :)

Dodaj odpowiedź