Skocz do zawartości

Zdjęcie

Obuwie Muddyfox

6 odpowiedzi w tym temacie

#1 damiangucio

damiangucio
  • Użytkownik
  • 22 postów
  • SkądŁódź

Napisano 25 luty 2013 - 19:09

Witam!
Niedawno przeglądałem oferty obuwia kolarskiego i napotkałem taką oto ofertę http://pl.sportsdire...ng-shoes-144017 .
Cenowo nie są drogie i nie najgorzej się prezentują. Wie ktoś coś na temat wyrobów tej firmy? Nie chcę kupować obuwia firmy, o której mało słyszałem, zwłaszcza kiedy musiałbym sprowadzać je prosto z Wielkiej Brytanii.
Z góry dziękuję

#2 SiNi

SiNi
  • Użytkownik
  • 34 postów
  • Skądobecnie Manchester

Napisano 25 luty 2013 - 21:23

Moja opinia może nie będzie idealna, ale od czegoś trzeba zacząć. Posiadam zimową kurtkę rowerową tej firmy. Jak dla mnie wygląda OK i jest w miarę ciepła. W tutejszych (Manchester) warunkach używam jej i pod nią jak nie ma wiatru (temperatura ok 5*C) wystarczy sama koszulka. Bardzo kiepsko (chyba wcale) odprowadza pot na zewnątrz, więc jak muszę założyć tą kurtę to zakładam jeszcze coś pod spód aby pot nie zostawał na skórze. Z kurtki od wewnętrznej strony pot wręcz się leje :(.

Miałem okazję oglądać najtańsze buty tej firmy i nie zrobiły na mnie wrażenia. Już lepsze wrażenie sprawiały najtańsze buty z Decathlonu. Nie chcę odradzać tych butów bo w blokach jeszcze nie miałem okazji jeździć i nie wiem na co patrzeć w przypadku butów, ale radziłbym kupić coś sprawdzonego.

#3 arkadiomorale

arkadiomorale
  • Użytkownik
  • 55 postów
  • SkądŚLĄSK

Napisano 27 luty 2013 - 19:47

Ja natomiast mam zupełnie odmienne zdanie co do jakości tych butów widziałem zarówno dwa modele MTB i wg mnie technicznie rewelacja tylko wzory kiepskie bo czarne (jakoś mi ten kolor nie leży), natomiast szosowe buty stylistycznie często wyglądają jak modele za ok 500 -800 zł technologicznie to wiadomo cena musi mieć jakieś odniesienie do jakości ale spody sa naprawde wystarczajaco sztywne by dawać radość z jazdy i od czasu do czasu pokręcić na maratonach. Miałem szosowe buty tej marki nie pamiętam modelu ale były białe spody wykonane z tworzywa i z powodzeniem służyły mi ponad dwa lata, a w tym sezonie zebrałem się i nareszcie kupiłem chyba moje najdroższe buty w życiu :) profesjonalne carbonowe buty DIADORA SPEED RACER CARBON (nareszcie coś z górnej półki ;)))

#4 damiangucio

damiangucio
  • Użytkownik
  • 22 postów
  • SkądŁódź

Napisano 27 luty 2013 - 20:35

Wielkie dzięki Panowie, jeszcze zastanowię się nad ich kupnem. Poczytam jeszcze co ludzie sądzą o tej firmie i może przejdę do ich kupna.

#5 SiNi

SiNi
  • Użytkownik
  • 34 postów
  • Skądobecnie Manchester

Napisano 02 marzec 2013 - 07:19

Skoro opina kogoś kto używa butów tej firmy jest pozytywna to chyba sam się skuszę na buty MTB (zdarza mi się sporo chodzić, stąd szosowe odpadają). Co do butów szosowych, to prawda, że w tych tanich modelach podeszwa jest sztywna (a więc i w droższych pewnie też).

#6 SiNi

SiNi
  • Użytkownik
  • 34 postów
  • Skądobecnie Manchester

Napisano 24 marzec 2013 - 13:23

Teraz coś dorzucę w sprawie butów tej firmy. Niedawno zakupiłem u nich model MBS100 bo zależało mi na najtańszych butach obsługujących SPD. Buciki jak na tą porę roku są zbyt przewiewne, ale nie wiem czy latem nie będzie w nich za ciepło. Wyglądają na dość solidnie zrobione. Podeszwa jest sztywna (może nie jak deska, ale mocno nie idzie jej zgiąć) i na początku chodzenie mi nie wychodziło za dobrze (pierwsze buty na rower), ale teraz jest OK. Minusem jest to, że na gładkich powierzchniach chodzi się jak po lodzie, ale to wróży dużą trwałość bieżnika.

Kolejną wadą jest problem z luzem na palce. Mam wąskie stopy i buciki trochę luźne są, ale po dociągnięciu rzepów jest dobrze poza palcami. Palce latają jak chcą, a rzep będący najbliżej nich (on chyba musi najwięcej przeciążeń podczas kręcenia znieść) ciężko dociągnąć by trzymał stopę bez zbędnego luzu. Teraz ładuję na nogi 2 pary skarpet (cieniutkie, dobrze odprowadzające pot i grube robione z wełny i jakiegoś dodatku przez moją babcię) i but leży jak należy poza nieszczęsnymi palcami.

Co do rozmiarów to chyba (ale nie mam pewności) delikatnie są większe od Shimano. Kiedyś mierzyłem Shimano jakie były w Decathlonie to wszystkie 43 były na mnie idealne. Muddyfox zaś zostawiają mi odrobinkę luzu na długość, ale po zapięciu rzepów nie robi to problemu. Nawet to jest dobre, bo mogę (jak już pisałem) wrzucić 2 pary skarpet w tym jedne grube wełniane bez utraty komfortu jazdy. Mnie trafił się chyba trefny egzemplarz i prawy but wydaje się mniejszy. Przypuszczam, że prawą stopę mam odrobinę dłuższą, ale w żadnych butach różnicy nie czułem, a w tych tak (na szczęście nie sprawia mi to dyskomfortu).

Jeżeli pozostałe buty są wykonane z podobną jakością to z czystym sumieniem mogę polecić firmę Muddyfox dla początkującego amatora, który nie ma kasy na droższy sprzęt. Piszę tylko o butach, bo jeśli chodzi o ciuchy to inna sprawa.

#7 SiNi

SiNi
  • Użytkownik
  • 34 postów
  • Skądobecnie Manchester

Napisano 25 maj 2013 - 21:24

Czas na dodanie czegoś o moich butach. Rzepy w nich sprawiają wrażenie jakby nie chciały trzymać, ale to tylko wrażenie bo trzymają dobrze (6 dni w tygodniu buty minimum 2 razy są w użyciu).

Gorzej jest ze spodami, bo na pięcie bieżnik (czy jak to zwiecie) zaczął się rozlatywać. Utrudnia to chodzenie, ale w jeździe nie przeszkadza. Postaram się możliwie jak najszybciej załączyć fotkę.

Dodaj odpowiedź