szukam kierunku na studia, help :)
Napisano 25 kwiecień 2013 - 11:03
#22 Gosc_Noob_*
Napisano 25 kwiecień 2013 - 20:12
Dokładnie przyjrzałem się ofercie AWF Kraków, dostanę się bez problemu.
Do wyboru mam Wych. Fizyczne, Sport i Fizjoterapię.
Wych. fizyczne raczej odpada, ze względu na charakter tych studiów (bardzo dużo aktywności fizycznej + sporo pedagogiki, mało teorii), z tego co wyczytałem na forum. Sport - niewiele informacji, ale o to mi chodzi - "zdobycie urpawnień trenera II klasy wybranej dyscypliny sportu i menedżera sportu", ale w wymogach napisane jest "Zasady rekrutacji i kwalifikacji na studia
Na kierunek sport mogą starać się tylko ci kandydaci, którzy posiadają aktualną co
najmniej III klasę sportową w następujących dyscyplinach: biathlon, łyżwiarstwo
szybkie, narciarstwo, snowboard, hokej na lodzie, lekka atletyka, piłka nożna." a tego oczywiście mi brak... Są sukcesy w amatorskich maratonach rowerowych, ale nie wiem czy coś to da (czołowie miejsca z 100os+ peletonu).
Fizjoterapia też jest okej, ale to nie to samo co kierunek wyżej.
Czy jakiś świezy absolwent/aktualny student mógłby przybliżyć temat? Chciałbym kształcić się w kierunku fizjologii człowieka w sportach wytrzymałościowych, na tym najbardziej mi zależy.
Dzięki wszystkim za dyskusje!
Napisano 26 kwiecień 2013 - 08:50
Są sukcesy w amatorskich maratonach rowerowych, ale nie wiem czy coś to da
Zadzwoń na uczelnię i się zapytaj czy to coś da i będziesz znał odpowiedź.
Myślę, że z moją motywacją mogę osiągnąć wiele na AWF, skoro już od kilkunastu miesięcy siedzę w książkach z własnej woli.
Wiem, że to zabrzmi brutalnie, ale po jakimś czasie, człowiek patrzy na wszystko inaczej:
Co takiego osiągniesz na tych studiach?? Wiele to znaczy co?? Będziesz miał dobrą średnią - to nic Ci nie da w przyszłości. Obronisz pracę magisterską z wynikiem bardzo dobry, dołączysz do rzeszy magistrów. W nagrodę dostaniesz uścisk ręki rektora +10 do respectu?? Jedyne co to stypendium naukowe, nie wiem jakie są kwoty, ja dostawałem 300zł na miesiąc, co dla studenciaka, było sporo i chociażby dlatego warto się było uczyć. Później ucięli na 150zł. Jeśli już w czasie studiów nie zaczniesz robić staży, praktyk itp. (chociaż teraz to nawet o ciężko) to w życiu zawodowym nie bardzo masz szansę.
Uwierz mi siedzenie w książkach z własnej woli nic nie gwarantuje i nie jest żadnym wyznacznikiem sukcesów w przyszłości. Fajnie, że masz pasję. Ja też ją miałem i też z własnej woli dużo się uczyłem.
a na ambitną amatorkę przyjdzie czas po studiach i znalezieniu pracy
Wtedy to nie będziesz miał czasu się po tyłeczku podrapać. A jak będą jeszcze dzieci i żona, to będziesz sobie pluł w brodę, kiedyś miałem tyle wolnego czasu.
Nie chcę Cię negatywnie nastawiać. Ale też nie myśl, że studiowanie to pasjonująca przygoda, podczas, której dowiesz się mnóstwo praktycznych rzeczy. Niestety nieprawda. W rok pracy w księgowości w normalnej firmie, nauczyłem się więcej niż podczas 5 lat studiów ze specjalności rachunkowość. Nie mówię, że studia się nie przydały, były bardzo pomocne, ale z praktyką nie miały za dużo wspólnego.
#24 Gosc_tantro2013_*
Napisano 30 kwiecień 2013 - 17:51
Napisano 01 maj 2013 - 21:00
Poza tym robić przez całe życie to czego się nie lubi chyba nie jest szczytem niczyjej ambicji więc studia można zawsze zrobić od nowa inne a życie samo zweryfikuje gdzie Ci będzie dobrze :-) Wg mnie wybór wydaje się bardzo trudny dla młodego człowieka ale mimo wszystko zawsze jest więcej niż 1 wyjście i póki się żyje nic nie jest przesądzone :-)
Napisano 08 lipiec 2013 - 20:22
Krisowy blog sportowy:
Strava: https://www.strava.c...thletes/3746277
Endomondo: https://www.endomond...profile/1796231
#28 Gosc_igor3212_*
Napisano 06 maj 2020 - 09:46
Ja też długo zastanawiałem się co wybrać. Interesuje się roślinami, dlatego wybrałem akademie rolniczą. Zamierzam pójść w ogrodnictwo lub architekturę ogrodów.
Użytkownik Prozor edytował ten post 07 maj 2020 - 06:31
Usunięte odnośniki reklamowe