Skocz do zawartości

piasta typu torpedo

2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gosc_vmax_*

Gosc_vmax_*
  • Gość

Napisano 23 grudzień 2008 - 12:24

nie wiedzialem gdzie to umiescic ,temat malo szosowy wiec postanowilem tutaj nap . kupilem dziecku rowerek po dlugim poszukiwaniu . pomijajac mniejsze niedoskonalosci / z ktorymi mam nadzieje sobie poradzic/ najbardziej dziwi mnie tylna piasta . uparte diabelstwo "prawie" sie nie kreci .wiem ze to badziewna piasta ale prosze o podpowiedz jak ja usprawnic ew wymiana na jaka . mechanik powiedzial w sklepie ze sie nie da , w nosie tam mam jego gadki . wstyd by bylo zeby dziecku nie zreperowac zmodyfikowac . niech małe ma lzej na poczatku . POZDRO

#2 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 23 grudzień 2008 - 14:54

Witam!
Piasta typu torpedo to zupełnie inna bajka ;-)
Musisz najpierw określić co jest powodem, że ciężko chodzi. Tak to trudno co kolwiek powiedzieć.
Najprościej było by sprawdzić czy nie jest czasem za mocno skręcona na konusach, które są identyczne jak w zwykłych piastach.
Podejrzewam również, że sama piasta może być nieco już zużyta ( rowerek jest z drugiej ręki ? ) Cała tajemnica polega na wyrobieniu sie 5-ciu znajdujących się wewnątrz wałków, Wystarczyło wstawić wałeczki o 0,1 mm większej średnicy i wszystko działało jeszcze jakiś czas. Może być również wyrobiona tulej w której znajdują się wspomniane wałki.
Temat wbrew pozorom obszerny i trudno coś poradzić na podstawie skąpych informacji.
Obejrzyj piastę dobrze, a ja może postaram się wrzucić jakieś foty "wybebeszonej" piasty torpedo i objaśnić o co w tym biega.
Ps. Piasta torpedo kręcić się w jedną stronę nie powinna jeżeli jeszcze na sprawny hamulec ( czyli nie wyrobione wałki ). Zobacz czy nie chce kręcić się w obie strony czy tylko w jedną .

#3 Gosc_vmax_*

Gosc_vmax_*
  • Gość

Napisano 23 grudzień 2008 - 18:28

heh , dzie tam . rowerek jest fingiel nowka nie smigany . sam nie wiem , chyba razbiore popatrze ... colera i co dalej ?

[ Dodano: 2008-12-23, 18:31 ]
nawias / ... konusy sprawdzalem , sa ok . wyregulowalem do granicy luzu . wiecej nie pojdzie

Dodaj odpowiedź