Jump to content

Photo

Giełdy rowerowe

75 replies to this topic

#1 tymon

tymon
  • Użytkownik
  • 168 posts
  • SkądPiekary Śląskie

Posted 02 January 2009 - 23:44

Chciałbym się dowiedzieć gdzie odbywają (w miarę blisko śląska, Katowic) giełdy rowerowe. Interesują mnie konkrety - gdzie, kiedy, co jaki czas itp itd. Chętnie dowiedziałbym się też po prostu jak wygląda taka giełda, wasze spostrzeżenia uwagi i wszystko co może się przydać przed wybraniem się.

Pozdrawiam.

#2 Basler

Basler
  • Użytkownik
  • 52 posts
  • SkądGrójec

Posted 03 January 2009 - 00:44

tzn powiem tak. w mojej okolicy jest giełda słomczyn i szczerze nie polecam ponieważ częsci tam kupione są albo kradzione albo połamane. jesli znajdzie sie tam jakas ładna rzecz (rama,przerzutka) to nie ma siły musi być gdzieś pęknięta a jesli nie to kradziona. powiem tak. s z k o d a n a t o c z a s u i pieniędzy. Pozdrawiam!

#3 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1,682 posts
  • SkądWLKP

Posted 03 January 2009 - 09:07

tzn powiem tak. w mojej okolicy jest giełda słomczyn i szczerze nie polecam ponieważ częsci tam kupione są albo kradzione albo połamane. jesli znajdzie sie tam jakas ładna rzecz (rama,przerzutka) to nie ma siły musi być gdzieś pęknięta a jesli nie to kradziona. powiem tak. s z k o d a n a t o c z a s u i pieniędzy. Pozdrawiam!

A jak sytuacja wyglada u ciebie cenowo ? znaczy sie przerzutki osprzet ?

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#4 Gosc_michaelk_*

Gosc_michaelk_*
  • Gość

Posted 03 January 2009 - 13:53

powinni pozamykać takie giełdy
to tylko rodzi potencjał złodziejski w Polsce

#5 Basler

Basler
  • Użytkownik
  • 52 posts
  • SkądGrójec

Posted 03 January 2009 - 14:31

ceny hmmm.. raczej jest tanio ja tam nie kupuje byłem dosłownie ze 2 lub 3 razy i z tego co pytałem to np rama KTM była pytam ile mówi mi 100zł ja ogladam ogladam no i oczywiscie okazało sie że główka pęknięta... to ile za taką ? 20 zł. wg mnie takie giełdy nie mają sensu.

#6 xGx

xGx
  • Użytkownik
  • 458 posts
  • SkądWrocław

Posted 03 January 2009 - 14:50

giełdy to dla mnie raj...!!!!!!!! pedały campy para za 5zł,sztyca miche za 10zł,prawie nowe opony za 5zł sztuka,przerzutki różnego typu od 5zł!!!!Kolarka bianchi za 500zł itp itd

Nie szkoda czasu warto chodzi można znaleźć super zajebi perełki (np.korba lx z 94r za 5zł :D:D) rzeczy nie są kradzione(w większości) skupowane są od klubów i sklepów(gównie Niemcy) typu "autlet"

zdążają sie "buble" ale kto nie patrzy ten traci a można znaleźć na prawdę fajne rzeczy za na prawdę dobrą kasę ja kocham takie miejsca

co do Śląska to nie pomogę jeśli chodzi o Wrocław to Pl.Świebodzki i giełda na ul.Poprzecznej na terenie młyna Sułkowice

#7 Basler

Basler
  • Użytkownik
  • 52 posts
  • SkądGrójec

Posted 03 January 2009 - 15:08

hmm w sumie te części ktore są walniete mogą mieć od serwisów ale te ktore są w miare nowe i całe to jestem na 90% pewien że są "pożyczone" .

#8 olek123

olek123
  • Użytkownik
  • 284 posts
  • SkądTarnów

Posted 03 January 2009 - 15:58

To są giełdy typowo rowerowe, czy może znajdujecie rowery/części na giełdach innego typu?
Wie ktoś gdzie znajdują sie takie giełdy w Małopolsce, najlepiej w Tarnowie, gdzie znajde całe rowery szosowe do kupna?

#9 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1,761 posts
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Posted 03 January 2009 - 15:58

hmm w sumie te części ktore są walniete mogą mieć od serwisów ale te ktore są w miare nowe i całe to jestem na 90% pewien że są "pożyczone" .

Prawdopodobnie tak, bo wątpię, żeby na giełdzie handlowali tylko i wyłącznie kolekcjonerzy i właściciele 'większej niż przysługuje' ilości sprzętu.
A nawet jeśli to są kradzine rzeczy to co z tego ... ? Ważne, że spełniają swoją rolę i służą w dobrym celu, czyli dają satysfakcję użytkownikowi :)

#10 Fifi

Fifi
  • Użytkownik
  • 174 posts
  • Skądtj�na pengar

Posted 03 January 2009 - 16:00

A w kuj-pom jest jakaś giełda?

#11 Darek80

Darek80
  • Użytkownik
  • 339 posts
  • Skądokolice Łowicza

Posted 03 January 2009 - 16:34

A nawet jeśli to są kradzine rzeczy to co z tego ... ? Ważne, że spełniają swoją rolę i służą w dobrym celu, czyli dają satysfakcję użytkownikowi :)

Kupowanie kradzionych części czy też całych rowerów napędza tylko ich kradzież i z całą pewnością nie służy to niczemu dobremu.

#12 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Posted 03 January 2009 - 17:13

A w kuj-pom jest jakaś giełda?

Nie ma zapewne ....

Kupowanie kradzionych części czy też całych rowerów napędza tylko ich kradzież

Święta racja tylko kto z nas mając okazję kupić np, TREKA na kompletnej DA lub Campa Record dajmy na to za 1000 zeta ( bo złodziej się nie zna na tym ) nie skorzystałby z okazji....niech pierwszy rzuci kamień. Tylko mnie teraz czasem nie zabijajcie za te opinie czy też herezję...

#13 Skeletor

Skeletor
  • Użytkownik
  • 128 posts
  • SkądTarnobrzeg /Krk

Posted 03 January 2009 - 17:47

dokładnie. oprzeć się super okazji nie jest łatwo. Ale tak jak ktoś napisał że napędza to kradzież to zgodzę się z tym. Jednak jeżeli my tego nie kupimy to kupi to ktoś inny. I tylko na tym stracimy. A wyrzutów sumienia nie powinieneś mieć bo ani nie zleciłeś jakiemuś typkowi żeby to ukradł, a płacisz mu normalnie za te rzeczy.

#14 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 posts
  • SkądRoztocze

Posted 03 January 2009 - 18:03

To, że nie zleciłeś kradzieży nie znaczy, że z czystym sumieniem i beż wyrzutów taki rower można kupić. Wyobraź sobie taka sytuację, że kupiłeś taki rower jedziesz sobie zadowolony i nagle ktoś woła za Tobą "łapać złodzieja" bo akurat właściciel skradzionego roweru rozpoznał go. Poza tym ja też mam takie zdanie, że najlepszy i najbardziej cieszący nas rower to taki, na który sami sobie zapracowaliśmy a nie dostaliśmy gotowy rower czy pieniądze od rodziców, dziadków itd. A tu wydaje mi się sytuacja jest analogiczna.

#15 Skeletor

Skeletor
  • Użytkownik
  • 128 posts
  • SkądTarnobrzeg /Krk

Posted 03 January 2009 - 18:11

no spoko, ale przecież nie każda okazja na takiej giełdzie to rzecz kradziona. Może ona pochodzić np. z tzw. 'wystawki' z Niemiec. Gość pozbierał różne takie rzeczy. I nie zna się a chce zarobić i on jest zadowolony że zarobił a my ze sobie tanio fajną rzecz kupiliśmy.

#16 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 posts
  • SkądRoztocze

Posted 03 January 2009 - 18:19

Oczywiście, że zdarzają się okazje i czasem za grosze można kupić fajny sprzęt, ale nie bądźmy naiwni bo jak ktoś sprzedaje rower wart 10 000zł za 1000zł to chyba każdemu zapali się czerwona lampka, że coś tu nie tak. Chodzi mi wyłącznie o takie właśnie sytuacje, bo jeśli kupujemy coś w "normalnej" cenie a nie wiemy i nie mamy podejrzeń, że może być kradzione to ja też nic w tym złego nie widzę.
Pozdrawiam!

#17 tymon

tymon
  • Użytkownik
  • 168 posts
  • SkądPiekary Śląskie

Posted 03 January 2009 - 19:09

giełdy to dla mnie raj...!!!!!!!! pedały campy para za 5zł,sztyca miche za 10zł,prawie nowe opony za 5zł sztuka,przerzutki różnego typu od 5zł!!!!Kolarka bianchi za 500zł itp itd

Nie szkoda czasu warto chodzi można znaleźć super zajebi perełki (np.korba lx z 94r za 5zł :D:D) rzeczy nie są kradzione(w większości) skupowane są od klubów i sklepów(gównie Niemcy) typu "autlet"

zdążają sie "buble" ale kto nie patrzy ten traci a można znaleźć na prawdę fajne rzeczy za na prawdę dobrą kasę ja kocham takie miejsca

co do Śląska to nie pomogę jeśli chodzi o Wrocław to Pl.Świebodzki i giełda na ul.Poprzecznej na terenie młyna Sułkowice

Co ile odbywa się ta giełda we Wrocławiu?

#18 tomacias

tomacias
  • Użytkownik
  • 208 posts
  • Skądopolskie

Posted 04 January 2009 - 10:34

Co ile odbywa się ta giełda we Wrocławiu?

przychylam się do pytania.
Targowisko na Świebodzkim - co niedziela, a ta giełda na Poprzecznej to kiedy?

#19 xGx

xGx
  • Użytkownik
  • 458 posts
  • SkądWrocław

Posted 04 January 2009 - 14:19

też co niedziela tylko to są giełdy wszystkiego i niczego a z rowerami różnie bywa

#20 Rebe

Rebe
  • Użytkownik
  • 661 posts
  • SkądWłocławek

Posted 04 January 2009 - 15:56

Kujawsko - pomorskie
We Włocławku jest giełda co niedzielę, oczywiście nie tylko rowerowa ,ale znam tam kilku wystawców ściągających rowerki ze Szwajcarii. Nie są najnowsze ,ale często bardzo przyzwoite.
Kupowanie rzeczy o których wiem ,że są kradzione to paserstwo.

Reply to this topic