jakie BLOKI????
Napisano 14 styczeń 2009 - 17:52
Gosc_Anonymous_*
Napisano 14 styczeń 2009 - 19:36
kajoj888 jeśli zależy ci na cennych sekundach i musisz być koniecznie na pudle, masz odpowiednią opiekę trenersko - lekarsko - terapeutyczną to betonuj stopy do korb. Jeśli jesteś amatorem i jeździsz dla przyjemności, a chciałbyś pojeźdźić jeszcze parę sezonów to wyluzuj dla zdrowia.
Pozdrawiam
Gosc_kobrys_*
Napisano 14 styczeń 2009 - 19:46
co do czerwonych bloków są także bardziej niebezpieczne w razie wypadku
Napisano 15 styczeń 2009 - 13:21
Nigdy nie malem zadnych problemow z kolanami, nigdy nie czulem bolu.
Moim zdaniem wiekszosc osob jezdzacych w blokach i skarzacych sie na problemy krzywo ustawia stope na pedale. Po pewnym czasie stopa sie przyzwyczai i zamiast ustawiac sie prosto pozostaje skrzywiona, (zwykle pieta na zewnatrz roweru). Do tego dochadza takze przyzwyczajenia chodzenia, (duza czesc osob wykrzywia stopy na ksztalt litery v).
Oprocz tego w moim odczuciu pedalowanie z niska kadecja przy duzym obciazeniu powaduje wykrzywienie stopy ktora nie jest wstanie utrzymac prosta pozycje.
Ogromna czesc osob uzywa niskich przozen pedalujac z niska kadecja i zwiekszajac obciazenie przez co odczuwaja dyskomfort i bol kiedy przesiadaja sie na buty z blokami.
Mam nadzieje ze moj wywod zostal napisany w sposob przejzysty.
pozdrawiam Piotr
Napisano 15 styczeń 2009 - 14:54
Gosc_kobrys_*
Napisano 15 styczeń 2009 - 15:22
nie bez znaczenia jest też ilość przekazywanej mocy - kiedy pedałujesz w adidasach na noskach po prostu miękka podeszwa lekko ograniacz agresywność...
a jesli pytasz o jazdę na platformach - to odpowiem tylko tyle - nie da się ciągnąć platformy...
Gosc_Anonymous_*
Gosc_hautacam_*
Napisano 15 styczeń 2009 - 15:39
Deadhorse co z kwestia finiszu lub sytuacji, w ktorych musisz dokonac gwaltownego, mocnego zrywu(stanac na pedalach)? Jak wyglada to przy braku pedalow zatrzaskowych? Nie masz problemow ze zsuwajacymi sie stopami przy takich przeciązeniach?
Napisano 15 styczeń 2009 - 15:40
Napisano 15 styczeń 2009 - 15:47
ja poki co wszystko oglądam przez ekran, może dlatego wszystko jest dla mnie abstrakcją. bedzie trzeba sie niebwam wybrać do sklepu i posłuchac sprzedawcy co ma do powiedzenia. Bo non stop nosze sie z zamiarem kupna butów i pedałkow, ale jakos nigdy nie mam przekonania co do tego czy warto wywalić około 300 zł na taki komplet. Nie jestem zawodowcem, nie szlifuje formny na zawody, tylko śmigam dla przyjemności... ale jak mówicie, że wiekszy komfort i efektywność wykorzystania siły napedowej to moze jednak warto... Czytałem o systemie SPD-SL czyli idealnym jeśli chodzi o kolarkę, ale zauważyłem wielką wade tego systemu: jak ja mam zejść z trzeciego piętra w takich butach ?
a buty MTB z SPD nadają sie na szose ?
EDIT: Hautcam, wierz mi, że czy finish czy gwałtowony zryw nie jest jakims wielkim problem - owszem zdarza sie czasem, że "zgubię" stopę, na zjazdach się ześliżgnie, ale jak pisałem wyżej... czy warto wyłożytć 200-300 zł na to by moja rekreacyjna srednia około 28km/h przy dystansie 50-70 km podniosła sie do 29 ?
Napisano 15 styczeń 2009 - 16:25
Napisano 15 styczeń 2009 - 16:25
Ps. Jak finisz w butach to nie jest dla Ciebie duży problem to chyba nie brałeś udziału w finiszu
Gosc_Klaudiusz_*
Napisano 15 styczeń 2009 - 17:23
(Mieszkam na 4 pietrze, gwoli scislosci)
Napisano 15 styczeń 2009 - 18:40
Gosc_hautacam_*
Napisano 15 styczeń 2009 - 19:05