jakie BLOKI????
Napisano 15 styczeń 2009 - 19:23
Jak jestes taki skrupulatny to prosze zapoznaj sie z tym tematem wypowiadałes sie juz w nimbardzo prosze wypowiadac sie na podany temat..! prosilem zebyscie pisali o roznicach miedzy blokami z luzem a bez luzu...a wy mi tu jakies historie pedałow twozycie.. JESLI KTOS MIAL DO CZYNIENIA Z BLOKAMI Z LUZEM I BEZ, PROSZE O WYPOWIEDZENIE SIE W TEJ KWESTII.. z gory dziekuje!
Napisano 15 styczeń 2009 - 22:27
nawiasem mówiac to poł roku temu na dorum panował chyba inny klimat, tzn. bardziej przyjazny potrzebującym rad...
Napisano 16 styczeń 2009 - 10:06
Napisano 16 styczeń 2009 - 12:33
Zależy jakie. Jest jednak faktem (sprawdziłem) że bloki się ścierają. Wiele zależy od konstrukcji, mam dwie wersje i nowsza (SPD-L) ma na spodzie takie jakby gumowe bolce, które chronią przed ścieraniem, jednak nie w stu procentach.Deadhorse, Tak samo jak w normalnym obuwiu OMG ludzie... robicie z igly widly, glupi przesad ze w butach szosowych nie da sie przejsc wiecej niz metr/10/100 (zaleznie od wersji sciemy) OK, nie jest to moze najwygodniejsze obowie do poruszania sie... ale bez przesady !!
(Mieszkam na 4 pietrze, gwoli scislosci)
Chodzić można, ale zużycie bloków jest problemem.
PS kajoj888 trochę kultury, proszę.
Gosc_Klaudiusz_*
Napisano 16 styczeń 2009 - 13:07
Bloki wymieniam raz na 1-1,5 roku, wiec zuzycie raczej normalne ? Zreszta zauwazylem ze szybciej mi sie wyciera ta czesc przy zatrzasku (tylna) niz przednia
Napisano 16 styczeń 2009 - 13:43
Oj kolego i tu się mylisz i to bardzo. Daki wilokrotnie pomaga na tym forum, a jak narazie Ty nic do niego nie wnosisz, sorry może i wnosisz ale brak kultury a to nic dobrego. Moze celowo Ci nikt nie pomaga zastanów sie nad swoim stylem wypowiedzi. PozdrawiamDaki zadalem konkretne pytanie w tytule na konkretny temat .. jesli masz jakis problem to nie zasmiecaj forum swoimi przemysleniami bo nikogo to nie obchodzi.
[ Dodano: 2009-01-16, 11:24 ]
Deadhorse zal.pl?? hehe zal to ciebie na tym forum pajacu.xD
Napisano 16 styczeń 2009 - 14:12
Uzywalem LOOK, TIME (krotko) obecnie SPD-SL i z tych wszystkich szczegolnie te ostatnie sa godne polecenia wlasnie ze wzgledu na te "gumy" ktore swietnie tlumia halas powodowany chodzeniem i dobrze zabezpieczaja przed poslizgiem
Bloki wymieniam raz na 1-1,5 roku, wiec zuzycie raczej normalne ? Zreszta zauwazylem ze szybciej mi sie wyciera ta czesc przy zatrzasku (tylna) niz przednia
Chyba normalne - na razie po jednym sezonie moje bloki są ok i nie wymagają wymiany. Zobaczymy, co dalej.
Z drugiej strony, w starych blokach typu L łaziłem dużo i po jednym sezonie bloki były do wywalenia - od chodzenia były starte niemal do śrub. A wydawało się, że te kilkadziesiąt-kilkaset metrów przy okazji prawie każdej jazdy to niewiele.
Napisano 16 styczeń 2009 - 14:21
BTW. Co raz bardziej przekonuje sie do systemu SPD-SL (na YT można znaleźć wiele ciekawych filmików na temat pedałków zatrzaskowych)
a w istocie czym sie rózni mozliwość posiadania regulacji bloku od braku takiej możliwości ? czym w praktyce przekłada możliwośc regulacji>
Napisano 21 marzec 2009 - 08:31
pytanie do kogośkto używał pedałek SH i look, nie macie wrażenia, że looki wypinają się dużo lżej?
Zdecydowanie tak.
Łatwiej się wpina, łatwiej wypina, a mimo to noga trzymana jest podobnie.
W shimano żeby noga nie latała trzeba dość mocno skręcić sprężyny co niestety wpływa na trudniejsze wpięcie/wypięcie.
Dodatkowo w looki w ogóle łatwiej jest trafić blokiem w pedał niż w shimano.