Skocz do zawartości

Zdjęcie

jakie BLOKI????

45 odpowiedzi w tym temacie

#21 kajoj888

kajoj888
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • Skądostrowiec św

Napisano 15 styczeń 2009 - 19:20

hautacam dzieki bardzo za wypowiedz... wlasnie tego typu komentarzy oczekuje....

#22 dawidek102

dawidek102
  • Użytkownik
  • 72 postów
  • SkądChoszczno

Napisano 15 styczeń 2009 - 19:23

bardzo prosze wypowiadac sie na podany temat..! prosilem zebyscie pisali o roznicach miedzy blokami z luzem a bez luzu...a wy mi tu jakies historie pedałow twozycie.. JESLI KTOS MIAL DO CZYNIENIA Z BLOKAMI Z LUZEM I BEZ, PROSZE O WYPOWIEDZENIE SIE W TEJ KWESTII.. z gory dziekuje!

Jak jestes taki skrupulatny to prosze zapoznaj sie z tym tematem wypowiadałes sie juz w nim :)http://forumszosowe....der=asc&start=0

#23 kajoj888

kajoj888
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • Skądostrowiec św

Napisano 15 styczeń 2009 - 19:39

no i co z tego??? ja w tamtym temacie pytalem czy sa dostepne bloki bez luzu do mojego typu pedalow... i to wszystko! i co to ma do rzeczy?? najpierw czytaj uwaznie zAnim sie wypowiesz.

#24 dawidek102

dawidek102
  • Użytkownik
  • 72 postów
  • SkądChoszczno

Napisano 15 styczeń 2009 - 19:55

kajoj888 czytam czytam bardzo dużo czytam na tym forum i pamiętałem, że juz podobny temat był wiec podsunąłem Ci link. Zgadza sie ale poczytaj tez wypowiedzi innych w starszych tematach

#25 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 15 styczeń 2009 - 22:27

sztywne pisanie w jednym wąskim tematem graniczy z cudem - każdy pisze co wie, co mu ślina na palce przyniesie i to co może przydać się innym...

nawiasem mówiac to poł roku temu na dorum panował chyba inny klimat, tzn. bardziej przyjazny potrzebującym rad...

#26 kajoj888

kajoj888
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • Skądostrowiec św

Napisano 15 styczeń 2009 - 22:30

Deadhorse skoncz... nie reklamuj sie i daruj sobie swoje zlote mysli.

#27 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 15 styczeń 2009 - 23:02

żal.pl

a co do tematu.... hautacam, jak rozumiem, dla nowicjusza jesli chodzi o jazde w blokach to lepszym i bezpieczniejzym w sumie wyborem bedą regulowane ?

#28 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 15 styczeń 2009 - 23:31

kajoj888, dawidek102 ma rację, ferment robisz, że ludzie piszą historie o pedałach a czekasz na konkrety, podczas gdy już była konkretna rozmowa o różnicy między blokami żółtymi i czerwonymi.

#29 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 16 styczeń 2009 - 10:06

Pedały zatrzaskowe to nie tylko efektywność. Ona jest najważniejsza dla zawodnika. Dla mnie najważniejsze jest bezpieczeństwo. Jadąc na zwykłych pedałach gdy w trakcie mocnego depnięcia spadła mi noga, to pewnie wiecie czym przydzwoniłem w górną rurę. pół biedy jak rama to slooping. Od tego czasu przeszedłem na zatrzaskowe, mimo że początkowo miałem pietra. pozdr

#30 kajoj888

kajoj888
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • Skądostrowiec św

Napisano 16 styczeń 2009 - 11:19

Daki zadalem konkretne pytanie w tytule na konkretny temat .. jesli masz jakis problem to nie zasmiecaj forum swoimi przemysleniami bo nikogo to nie obchodzi.

[ Dodano: 2009-01-16, 11:24 ]
Deadhorse zal.pl?? hehe zal to ciebie na tym forum pajacu.xD

#31 Von Munchhausen

Von Munchhausen
  • Użytkownik
  • 273 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 styczeń 2009 - 12:33

Deadhorse, Tak samo jak w normalnym obuwiu OMG ludzie... robicie z igly widly, glupi przesad ze w butach szosowych nie da sie przejsc wiecej niz metr/10/100 (zaleznie od wersji sciemy) OK, nie jest to moze najwygodniejsze obowie do poruszania sie... ale bez przesady !!

(Mieszkam na 4 pietrze, gwoli scislosci)

Zależy jakie. Jest jednak faktem (sprawdziłem) że bloki się ścierają. Wiele zależy od konstrukcji, mam dwie wersje i nowsza (SPD-L) ma na spodzie takie jakby gumowe bolce, które chronią przed ścieraniem, jednak nie w stu procentach.

Chodzić można, ale zużycie bloków jest problemem.

PS kajoj888 trochę kultury, proszę.

#32 Gosc_Klaudiusz_*

Gosc_Klaudiusz_*
  • Gość

Napisano 16 styczeń 2009 - 13:07

Uzywalem LOOK, TIME (krotko) obecnie SPD-SL i z tych wszystkich szczegolnie te ostatnie sa godne polecenia wlasnie ze wzgledu na te "gumy" ktore swietnie tlumia halas powodowany chodzeniem i dobrze zabezpieczaja przed poslizgiem

Bloki wymieniam raz na 1-1,5 roku, wiec zuzycie raczej normalne ? Zreszta zauwazylem ze szybciej mi sie wyciera ta czesc przy zatrzasku (tylna) niz przednia

#33 dawidek102

dawidek102
  • Użytkownik
  • 72 postów
  • SkądChoszczno

Napisano 16 styczeń 2009 - 13:43

Daki zadalem konkretne pytanie w tytule na konkretny temat .. jesli masz jakis problem to nie zasmiecaj forum swoimi przemysleniami bo nikogo to nie obchodzi.

[ Dodano: 2009-01-16, 11:24 ]
Deadhorse zal.pl?? hehe zal to ciebie na tym forum pajacu.xD

Oj kolego i tu się mylisz i to bardzo. Daki wilokrotnie pomaga na tym forum, a jak narazie Ty nic do niego nie wnosisz, sorry może i wnosisz ale brak kultury a to nic dobrego. Moze celowo Ci nikt nie pomaga zastanów sie nad swoim stylem wypowiedzi. Pozdrawiam

#34 kajoj888

kajoj888
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • Skądostrowiec św

Napisano 16 styczeń 2009 - 13:56

jakos niektorzy potrafia odpowiedziec na temat.... a typy takie jak Deadhorse widocznie nie ma nic na temat do powiedzenia to pisze co kolwiek...

#35 Von Munchhausen

Von Munchhausen
  • Użytkownik
  • 273 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 styczeń 2009 - 14:12

Uzywalem LOOK, TIME (krotko) obecnie SPD-SL i z tych wszystkich szczegolnie te ostatnie sa godne polecenia wlasnie ze wzgledu na te "gumy" ktore swietnie tlumia halas powodowany chodzeniem i dobrze zabezpieczaja przed poslizgiem

Bloki wymieniam raz na 1-1,5 roku, wiec zuzycie raczej normalne ? Zreszta zauwazylem ze szybciej mi sie wyciera ta czesc przy zatrzasku (tylna) niz przednia

Chyba normalne - na razie po jednym sezonie moje bloki są ok i nie wymagają wymiany. Zobaczymy, co dalej.

Z drugiej strony, w starych blokach typu L łaziłem dużo i po jednym sezonie bloki były do wywalenia - od chodzenia były starte niemal do śrub. A wydawało się, że te kilkadziesiąt-kilkaset metrów przy okazji prawie każdej jazdy to niewiele.

#36 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 16 styczeń 2009 - 14:21

Czyli problem chodzenia w SPD-SL to nie jest problem wyssany z palca. Ale jak ktoś wczesniej powiedział, jeśli blok wytrzyma rok czasu to nie jest to aż takie tragiczne, by na kolejny sezon wyłożyc około 50 zł i kupić nowe ;)

BTW. Co raz bardziej przekonuje sie do systemu SPD-SL (na YT można znaleźć wiele ciekawych filmików na temat pedałków zatrzaskowych)

a w istocie czym sie rózni mozliwość posiadania regulacji bloku od braku takiej możliwości ? czym w praktyce przekłada możliwośc regulacji>

#37 Gosc_hautacam_*

Gosc_hautacam_*
  • Gość

Napisano 16 styczeń 2009 - 14:40

Mozliwosc zmiany kata ustawienia wzgledem buta czy regulacji oporu stawianego przez mechanizm zatrzaskowy jest mozliwa w kazdym typie blokow. Tu chodzi tylko i wylacznie o ten luz "bezwzgledny" - ruchy stopy wpietej w pedal!

#38 Gosc_@ndy_*

Gosc_@ndy_*
  • Gość

Napisano 20 marzec 2009 - 12:24

pytanie do kogośkto używał pedałek SH i look, nie macie wrażenia, że looki wypinają się dużo lżej?

#39 Amon

Amon
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądŚwieradów-Zdrój

Napisano 20 marzec 2009 - 13:30

Mam wrażenie ze looki "chodzą lżej (luźniej) w granicach luzu roboczego", co do wypinania sie/wpinania z uwagi na mozliwośc regulacji nie zauważyłem róznicy.

#40 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 21 marzec 2009 - 08:31

pytanie do kogośkto używał pedałek SH i look, nie macie wrażenia, że looki wypinają się dużo lżej?

Zdecydowanie tak.
Łatwiej się wpina, łatwiej wypina, a mimo to noga trzymana jest podobnie.
W shimano żeby noga nie latała trzeba dość mocno skręcić sprężyny co niestety wpływa na trudniejsze wpięcie/wypięcie.

Dodatkowo w looki w ogóle łatwiej jest trafić blokiem w pedał niż w shimano.

Dodaj odpowiedź