Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc
Wymiana wolnobiegu
Started By
piotrkol
, 27 Mar 2013 15:31
9 replies to this topic
Posted 27 March 2013 - 15:31
Witam. Przez własną nieuwagę zajechałem w szosie napęd. Wymiana łańcucha nie wystarczyła ponieważ, skacze on po kilku mniejszych zębatkach. W rowerze mam wolnobieg Sachs LY-98, 8 rzędowy (15-28). O piaście nie wiele wiem po za tym, że pisze na niej Sachs New Success. Jestem zmuszony wymienić wolnobieg ale moja wiedza jest mała i mam wątpliwości czy nowy wolnobieg spasuje do piasty. Na portalu aukcyjnym znalazłem coś takiego: Taki wolnobieg, o i nie wiem czy zgra się to z piastą i resztą napędu.
Gosc_marvelo_*
Posted 27 March 2013 - 18:33
Ten zaproponowany na wymianę i tak lepszy, niż ten oryginalny, gdzie najmniejsza zębatka miała aż 15 zębów. W ogóle to przy wolnobiegach obecnie dużego wyboru nie ma, a 28 zębów na największej przyda się na podjazdach, zwłaszcza że stary rower jakiś superlekki pewnie nie jest.
Posted 31 March 2013 - 14:25
poniewaz wolnobiegi sachsa byl produkowane we francji w dawnej fabryce maillard, najprawdopodobniej mozesz byc zmuszony do odwiedzenia serwisu/nabycia specjalnego klucza) celem odkrecenia starego typu mocowania (zalezy oczywiscie od rocznika, cos z lat 90tych powinno juz pasowac do kluczy shimano);
w ostatecznosci jesli nie chcesz zachowywac starego wolnobiegu - powinienes poradzic sobie przy uzyciu dwoch bacikow (do zdjecia mniejszych zebatek), a nastepnie mlotek, dluto i imadlo - w ten sposob zgnieciesz i sciagniesz staruszka...
w ostatecznosci jesli nie chcesz zachowywac starego wolnobiegu - powinienes poradzic sobie przy uzyciu dwoch bacikow (do zdjecia mniejszych zebatek), a nastepnie mlotek, dluto i imadlo - w ten sposob zgnieciesz i sciagniesz staruszka...
Posted 31 March 2013 - 15:05
Dzięki za informacje
jak będzie źle to się przejdę do serwisu. Po świętach przyjdą części to się za to zabiorę i dam znać jak poszło 
Wie ktoś może czy jest różnica pomiędzy tymi dwoma wolnobiegami:
Wolnobieg Tri-Diamond
Wolnobieg Falcon
Któryś będzie lepszy/trwalszy, czy po prostu w tym przedziale cenowym nie ma co się zastanawiać i brać którykolwiek?
Wie ktoś może czy jest różnica pomiędzy tymi dwoma wolnobiegami:
Wolnobieg Tri-Diamond
Wolnobieg Falcon
Któryś będzie lepszy/trwalszy, czy po prostu w tym przedziale cenowym nie ma co się zastanawiać i brać którykolwiek?