Po co kupować lekki rower szosowy?5
Napisano 16 kwiecień 2013 - 21:32
Gdyby bylo inaczej byliby pewnie mistrzami jakiejs gry symulacyjnej...
Zeby ni ebylo : nie jestem wrogiem anoreksji sprzetowej jako takiej . Zapewne fajna zabawa. Mnie nie kreci- i to nie znaczy , ze nie akceptuje takiego hobby u innych.
Smiesza mnie tylko do lez wyznania "zawodowcow" o sztywnosci suportu, szybkich kolach, wzroscie predkosci przy zmianie stozka obreczy o 1mm ...... przykladow sa dzisiatki, jesli nie setki.
Do tej samej kategorii zaliczam lepsze wyniki na jakiejs imprezie dzieki tytanowej srubce mocujacej sztyce ( scieta z 270 do 265mm notabene ) i butach 0 3% wiekszej sztywnosci podeszwy.
Zlozyc rower 10g ciezszy od limitu UCI nie jest ani trudne i przy odrobinie czasu wcale az tak kosztowne. W kazdym razie nie ma z tym problemu.
Ale, wracajac do twojego pytania . Ja widze 3, moze 4, a nawet 5 grup "kolarzy amatorow" .
1. Kupili sobie rower ( adekwatnie do budzetu nan przeznaczonego- tani, sredni lub drogi ) i jezdza bo lubia. Zmieniaja cos jak sie zepsuje. Maja najwieksza frajde z jazdy na rowerze ze wszystkich grup, moze poza 5 . Zmieniaja rower jak im sie juz nie podoba- albo zaczyna sie psuc.
2. Kupili sobie rower i sa nieszczesliwi. Bo jest za ciezki, bo za malo "zawodowy" . Zaczynaja coraz wiecej czasu poswiecac na siedzenie na forach , kosztem jezdzenia. To prowadzi ich czesto do grupy 3ciej
3. Fanatycy posiadania sprzetu. Rzadko kiedy na nim jezdza, duzo o nim mowia i pisza. Chocby tylko mieli powtarzac po innych, co ustawia ich w "mainstreamie" / ci zazwyczaj maja "tanie-ciezkie" rowery/ . Osobnicy z silna potrzeba akceptacji i przynaleznosci. Znaja na pamiec parametry, nowinki i wyniki pro-tour'öw Typowy kandydat na "weightweenie"- chocby tylko taki "teoretyk". Czesto tylko teoretycy-marzyciele, ale tez duza grupa faktycznie ma to o czym pisze. "prawdziwy" WW ma to o czym pisze i jego wiedza jest czasem nieznosnie imponujaca. Jak poznac kto jest kto ? Teoretyk-marzyciel nigdy nie "wychyli sie" z kontorwersyjna opinia.
4. "zawodnicy" - amatorzy. Maja najlepszy sprzet na jaki ich stac , co i tak czyni ich nieszczesliwymi, bo mogli by miec lzejszy/ lepszy. Pasja posiadania tak samo silna jak radosc z jezdzenia- lecz nie niezmacona posiadanym sprzetem. Testerzy. Sprzetu, smarow, narzedzi. W odroznieniu od gr 3 - oni jezdza na swoich rowerach. I podchodza do tego smiertelnie powaznie. W sumie to oni nie jezdza na rowerze - oni na nim trenuja. Sporo z nich to "ww".
5. CYKLISCI. Milosnicy roweru jako takiego i podrozy rowerowych/ jazdy na rowerze. Czesto jezdza na stylowych/ stalowych rowerach. Sprzet skladaja/ zmieniaja adekwatnie do potrzeb- rzadko kierujac sie waga, a niemal zawsze uzytkowoscia czesto / audaxiarze rzadko/ estetyka/ ideologia (Campagnolo, Cinelli itd.. ) . Lubia rzeczy piekne, ponadczasowe. Do tej grupy naleza tez "z-fix-owani" .
Kazdy mniej lub bardziej "podpada" pod ktoras z grup :mrgreen:
Ja zdecydowanie pod 1 i 5. :-P
I znowu wsadzilem kij w mrowisko.... :mrgreen:
psy szczekaja, a karawana jedzie dalej.
porzadek jest domena prostych umyslow, tylko geniusz ogarnie chaos.
Napisano 17 kwiecień 2013 - 11:59
„...Czemu wydajecie pieniądze na to, co nie jest chlebem? I waszą pracę na to, co nie nasyci?..."
I mi przechodzi :mrgreen: ;-)
www.youtube.com/user/AstronomzBurzyna
"Myślę też, że podatek paliwowy powinien być też od rowerów pobierany. Bo jak jedziesz rowerem, to nie jedziesz autem. A jakbyś jechał autem, to byś go zapłacił, czyli oszukujesz państwo nie jadąc autem. Czyli ergo powinieneś płacić na rowerze ekwiwalent mediany spalanego paliwa na 100km po cenach PKN Orlen..."
Napisano 17 kwiecień 2013 - 13:55
Ach, i oczywiście, teraz każdy na tym forum to będzie 1 i/lub 5, bo jakże by inaczej... LOL, szkoda, że obserwuję tu zupełnie inną tendencję
Przeczytałem raz jeszcze i z całą pewnością prawie zawsze u mnie było 1 i 5, tak jest teraz i tak niech pozostanie. Może czasami 2 i 3 ale tylko jak naciągnę pewne fakty, w dodatku dawno temu i krótko. Nigdy 4 ;-)
www.youtube.com/user/AstronomzBurzyna
"Myślę też, że podatek paliwowy powinien być też od rowerów pobierany. Bo jak jedziesz rowerem, to nie jedziesz autem. A jakbyś jechał autem, to byś go zapłacił, czyli oszukujesz państwo nie jadąc autem. Czyli ergo powinieneś płacić na rowerze ekwiwalent mediany spalanego paliwa na 100km po cenach PKN Orlen..."
Napisano 17 kwiecień 2013 - 15:32
Wieczorami i noca nr 2 :mrgreen:
Nigdy 3 i 4.
garmin mi potrzebny, zeby sie nie zgubic w okolicy :oops: kilka razy juz chcialem wrocic, a nie bardzo wiedzialem jak ....
A poza tym, to tylko taka moja "klasyfikacja". Niekoniecznie pelna i wlasciwie uporzadkowana, ale mysle, ze cos w tym wszystkim jest.
Napisano 17 kwiecień 2013 - 19:50
+1. Święte słowa i to dosłownie. ;-)„...Czemu wydajecie pieniądze na to, co nie jest chlebem? I waszą pracę na to, co nie nasyci?..."
Należę też do grupy 1/5. Ale mimo tego bardzo i to bardzo zamiast obecnie nieco sypiącego się Raleigh'a składanego chyba z 3 rowerów, kupiłbym sobie:
a) albo Peugeota Cologne na RX100 kolor koniecznie fioletowo-granatowy - był moją pierwszą szosówką, którą w życiu ujeżdżałem
No i budżetowa przełajówka na ramie Jaguara - i to akurat zrealizuję niebawem.
Więcej do rowerowego szczęścia nie potrzebuję
Napisano 17 kwiecień 2013 - 20:08
Napisano 17 kwiecień 2013 - 20:57
psy szczekaja, a karawana jedzie dalej.
porzadek jest domena prostych umyslow, tylko geniusz ogarnie chaos.