W ostatnim czasie udało mi się nabyć od starszego Pana starą szosówkę Eska Sport. Rower przeleżał ostatnie co najmniej kilkanaście lat w pomieszczeniu gospodarczym przy domkach letniskowych. Po krótkiej rozmowie nabyłem go za symboliczną kwotę od właściciela, który ucieszył się, że rower nie skończy na złomie bądź nie zgnije do reszty w tym składziku.
Z tego, co jak na razie udało mi się zorientować, rower pochodzi z lat 50tych bądź 60tych i jest to podobno oryginalny single speed- poprzedni właściciel to potwierdził, ponadto rower nie posiada na ramie żadnych przelotek na linki przerzutkowe. Nieoryginalna jest jedna klamka hamulcowa, oświetlenie, oraz podejrzewam, że błotniki. Wątpliwości budzą również inna obręcz przednia i tylna- któraś z nich musi (?) być nieoryginalna.
Jeżeli ktokolwiek jest w stanie pomóc mi ocenić stopień oryginalności roweru, lub poratować mnie materiałami/oryginalnymi częściami (szczególnie poszukuję błotników, kół oraz klamki hamulcowej), byłbym wdzięczny. Chętnie dowiem się czegoś więcej o moim zakupie. Poniżej zamieszczam zdjęcia, które mam nadzieję okażą się pomocne w ocenie stopnia oryginalności.
Widoczna nieoryginalna lewa klamka hamulcowa
Obręcz tylna
Obręcz przednia (Rometowska?)
Uszkodzenie ramy- dziadek z tego co pamięta dobrze się wyrżnął na tym rowerze w lesie, rura do prostowania albo wymiany.
http://i.imagebanana...ska010Large.jpg
Oczywiście nie pytam o opłacalność renowacji albo wartości roweru na allegro.pl, bo chyba nie o to chodzi w tej zabawie.
Dziękuję i pozdrawiam