Ciezko mi sie jezdzi, gdzie problem
Posted 09 February 2009 - 10:43
Nic nie na sprzedaż. Giant ma taką charakterystyczną geometrię. Większa rama będzie za długa i mułowata. Będziesz się czuł na niej źle - mam na myśli następny rozmiar Giant'a.Czyli tak jak myslalem rower na sprzedarz, troche szkoda bo mi sie bardzo podoba :cry:
Przesuń siodełko trochę do tyłu na prętach, albo kup dłuższy mostek, np. 120 mm bo ten jest za krótki.
Poczytaj temat o dopasowaniu roweru do swojego ciała bo tam pisałem sporo o tym. Generalnie kierownica musi Ci zasłaniać przednia piastę gdy siedzisz na rowerze i trzymasz się za klamkomanetki. Jeśli widzisz piastę nad kierownicą to znaczy, że rower jest za krótki. Korekcji w zakresie ~1 cm możesz dokonywać przesuwając siodełko do tyłu. Większą różnicę niweluje się zmieniając mostek na dłuższy.
Ciężko Ci się jeździ? Może masz za małą kadencję? Wsiadając na szosę łatwo popełnić błąd taki, że zaczyna się jeździć na twardych przełożeniach. Możesz kupić licznik z kadencją i przyzwyczajać się do jazdy z kadencją 90 rpm. Zobaczysz, że zaczniesz używać wtedy małej tarczy, a na pewno na kasecie większych zębatek.
I to tyle w tym temacie
Posted 09 February 2009 - 11:57
Posted 09 February 2009 - 13:23
To nalezy kupic rame (rower) innej firmy. Jest takie powiedzenie, z gowna bata nie ukrecisz i w tym przypadku rowniez tak bedzie. Przy takim wzroscie (178) i normalnych proporcjach ciala rama powinna byc mniej wiecej 54-55 cm. Patrzac na sama sztyce wyciagnieta w kosmos juz wyglada to slabo.Większa rama będzie za długa i mułowata. Będziesz się czuł na niej źle - mam na myśli następny rozmiar Giant'a.
P
Posted 09 February 2009 - 14:12
Posted 09 February 2009 - 16:06
A zatem przesiadając sie z MTB na szose to owe uczucie "lekkości" winno bić "po oczach"
Posted 09 February 2009 - 16:48
dzien przed pierwsza jazda na szosie bylem na ponad 14 kg MTB i wyciagalem takie same predkosci, zmeczenie bylo podobne, tak jak przyspieszenie oraz ogolne wrazenia z jazdy.
[ Dodano: 2009-02-09, 17:20 ]
Bylem dzisiaj na rowerze, za rada Karbona dalem siodlo do tylu (2 cm). Teraz pozycja wydaje sie dobra, kierownica zakrywa mi piaste, nawet minimalnie piasta jest za kierownica (w strone ramy). Jezdzi sie lepiej ale caly czas dziewnie mi sie pedaluje, inaczej niz na MTB, w tygodniu bede mial okazje zalozyc opony 23c oraz przejechac sie kawalek na rowerze z korba 175 mm.
Posted 09 February 2009 - 19:05
Posted 27 March 2009 - 18:36
Posted 27 March 2009 - 21:15
Posted 27 March 2009 - 21:36
Jezdze juz na szosie od 2 miesiecy ale nadal mi cos nie pasuje. Wydaje mi sie ze rama i pozycja jest odpowiednia, na podjazdach jedzie mi sie dobrze ( tak jak na MTB ) dlatego wykluczam za krotka korbe, ale na plaskim i na zjazdach cos jest nie tak. Dzis na zjezdzie gdzie na MTB jade regularnie powyzej 70 km/h, ledwo pokonalem bariere 60 km/h, nie mam uczucia ze rower az sam chce jechac i przyspieszac. Jezdzac jeszcze na MTB spotykalem czasami kogos na szosie i na zjazdach odjezdzal mi momentalnie. Moze to jest wina szerokich opon?
hehe, ja mam coś akiego jak strach cienkej oponki i ciągłe przemyśliwianie jak to i co to kiedy strzeli hehe, może coś podświadomie wałsnie masz ????
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Posted 27 March 2009 - 22:10