Jump to content

Photo

Ciuchy z jednej firmy [Danielo itp.]

52 replies to this topic

#21 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3,088 posts
  • SkądWLKP

Posted 29 November 2014 - 20:52

Pytanie, czy wkładka w tych spodenkach Danielo:

http://www.danielo.p...-na-szelki.html

jest faktycznie żelowa czy to zwykła gąbka o odpowiedniej grubości i gęstości?

#22 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Posted 30 November 2014 - 08:00

Arni

Ta wkładka jest rzeczywiście żelowa - miałem te spodenki, niestety po szlifie są :/ Mam dwa nowe komplety Danielo i tam również są wkładki żelowe, identycznie z kompletem zimowym który bardzo fajnie sprawdza się przy obecnej pogodzie 8-)

jednym słowem POLECAM!

#23 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3,088 posts
  • SkądWLKP

Posted 30 November 2014 - 23:22

Dzięki, 

pytałem bo te wkładki chyba występują także w opcji nieżelowej, a mi zależy na miękkości w trakcie długich jazd.

#24 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2,035 posts
  • SkądBrzesko

Posted 30 November 2014 - 23:34

Swoją drogą, może kolega zajrzy do tematu: "[2015] Wspólne Zamówienie Santini Lub Vitesse"?

http://szosa.org/top...ni-lub-vitesse/

Będzie komplet ciuchów od Santini w doskonałej cenie. Nie muszę mówić jakiej jakości ciuchy produkuje Santini?

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

#25 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3,088 posts
  • SkądWLKP

Posted 02 December 2014 - 22:55

Swoją drogą, może kolega zajrzy do tematu: "[2015] Wspólne Zamówienie Santini Lub Vitesse"?

http://szosa.org/top...ni-lub-vitesse/

Będzie komplet ciuchów od Santini w doskonałej cenie. Nie muszę mówić jakiej jakości ciuchy produkuje Santini?

No niestety za późno, raz że już zamówiłem Danielo, dwa ze nie mogę czekać do wiosny, a teraz z dziurami na d... jeździć. 

Właśnie otrzymałem spodenki:

c88_spodenki-kolarskie.jpg

Zdecydowanie lepiej wykonane niż mój stary model z bodaj 2011 czy 12 roku. Poza tym wkładka, wyraźnie grubsza i bardziej mięsista, o to mi chodziło właśnie. 

Na minus ocenię obwód dołu nogawki, mam ten sam rozmiar co poprzednio (XL) ale te są minimalnie ciaśniejsze, a że noga po siłce urosła to i w dole lekko ciśnie. No nic, będzie trzeba je lekko opuszczać niżej bo i tak są dość długie :-) . Jakość wykonania OK.

#26 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Posted 03 December 2014 - 11:52

Spodenki z obrazka z góry są bardzo ok!

Modele z 2014 nieco się różnią od 2015, ale tylko niuansik w postaci braku w nowych modelach siateczki z tyłu nogawki co poprawia opiętość *(to dobre słowo?), natomiast mi po sezonie się poprzecierały boki nogawek - ale to nie wina ciuchów tylko mojej budowy nóg, siodełka itp. zresztą po są ciuchy żeby się niszczyły ;) komplet z 2013 załatwiłem szlifem po chodniku ;-)

Generalnie - ciuchy Danielo robią robotę, design średni, wykonanie dobre.

Komplet zimowy robi robotę również, (kurtka+rajstopy z wkładką), przy -2 do -5 elegancko się zachowują, windstoper działa jak należy, pod kurtkę daję tylko bieliznę Danielo na zimę, i jest ok.

Niestety ochraniacze i rękawiczki tak sobie działają  - ale to subiektywna ocena, gdyż jazda po górach przy temperaturach -2, -5, nie będzie w jakichkolwiek ciuchach przyjemna - zjazdy "zabijają" termicznie, na płaskim pewnie będzie ok.

Krótko: od 2013 użytkuje tylko i wyłącznie ciuchy z Danielo, pełne komplety i akcesoria - polecam! 8-)  

#27 andrzej_opole

andrzej_opole
  • Użytkownik
  • 10 posts

Posted 03 December 2014 - 14:27

w temacie Danielo: Posiadam kilka rzeczy z Danielo i gorąco polecam -optymalna jakość za średnią cenę. Jak ktoś ma problem z doborem rozmiarówki - - to u mnie tak to wygląda (noszę L - a mam 182 cm i 73 kg) jedynie bielizna  termiczna była lekko za mała - poza tym krótkie spodenki ,krótka i długa bluza  OK.  ps rękawiczki znowu L za małe!!

Ciuchy kupine w 2014 więc nie mam porównania jak było wcześniej.

Gorąco polecam zimową kurtkę z WinTEx -u - rewelacja - w końcu nie zaparzam się pod kurtką!

W klubie tez posiadamy ciuchy Danielo i wszyscy chwalą!

#28 niemiec333

niemiec333
  • Użytkownik
  • 49 posts
  • SkądGdynia

Posted 04 December 2014 - 11:28

A co myślicie o rzeczach Vitesse lub Endura. Jakościowo tak samo jak Danielo??? Lepsze czy gorsze?

#29 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Posted 04 December 2014 - 14:02

Vitesse ma porównywalną jakość do Danielo, natomiast Danielo ma chyba jednak lepszy design *(co kto lubi oczywiście), w porównaniu należałoby wziąć pod uwagę jakość wykonania, trwałość, oraz jakość wkładek w spodenkach  - ja niestety takiego porównania zrobić nie mogę ponieważ nie miałem setów z Vitesse .... może ktoś kto posiadał rzeczy tych firm się wypowie?

Natomiast miałem rzeczy Endury, i chyba bardziej do gustu mi przypadły Danielo, Endura jest droższa, ma niefajne odszycie .... często dobór rozmiaru to jakaś abstrakcja, wiele rzeczy w tej chwili robi na MTB, trwałość Endur'a jest ok, do dziś mam parę rękawiczek jako drugą na mroźne dni .....

Porównanie "lepsze vs. gorsze" to jest w ogóle złe porównanie w przypadku ubrań, tak jak bym porównać Santini, z Castelli, albo Sportful z Pearl Izumi, przede wszystkim materiały są już bardzo podobne, odszycie i dbałość o detale podobnie ... dlatego w przypadku ubrań ja wybieram polską firmę, i design który mi w miarę odpowiada, w dodatku umiarkowane ceny - i wcale nie dlatego że nie mogę sobie pozwolić na np. Santini, tylko ja wychodzę z innego założenia - to tylko ciuszki ;)) Ja przejechałem kilkanaście *(w sumie) tysięcy kilometrów w Danielo i ani razu nie odczuwałem dyskomfortu itp.*(w tym sezonie ok 7k.), może jeśli ktoś robi bardzo dużo km + wiele startów to odczuje różnice pomiędzy TOP a Naszymi lokalsami *(aczkolwiek śmiem wątpić)

#30 vtec71

vtec71
  • Użytkownik
  • 53 posts
  • SkądWarszawa

Posted 05 December 2014 - 11:09

Mam vitesse i danielo jednak odstaje. Poziom niżej zdecydowanie.

#31 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Posted 05 December 2014 - 11:32

vtec71

OK, ale napisz w czym "odstaje" - szycie? materiały? wkładki? rozwiązania? *(ściągacze, rozwiązanie pleców koszulki, nogawek spodenek itp.)

Bo równie dobrze mogę powiedzieć że najwyższy model kompletu letniego Mavica odstaje od Danielo .... bo odstaje .....*(miałem i jeździłem i ciuchy Mavica są IMHO okropne)

#32 Emilo

Emilo
  • Użytkownik
  • 423 posts

Posted 05 December 2014 - 14:06

Mam vitesse i danielo jednak odstaje. Poziom niżej zdecydowanie.

Napisz który model Danielo bo nie wszystkie są takie same

#33 vtec71

vtec71
  • Użytkownik
  • 53 posts
  • SkądWarszawa

Posted 12 December 2014 - 10:02

Jestem jestem.
Powiem tak mam dwa komplety 2013 i 2014 rok i mając je na sobie zdecydowanie lepiej czuję się w Vitesse. Chodzi o całokształt , wykonanie. O wkladce nawet nie wspominam.To jest moja opinia ale ja już danielo nie kupię.

#34 wojtek85

wojtek85
  • Użytkownik
  • 72 posts

Posted 05 January 2015 - 15:30

Używa/używał ktoś odzieży Bontragera? Zastanawiam się czy jest dobrej jakości, bo patrząc na ceny, to nie są za niskie, np za komplet RL, trzeba zapłacić ponad 600zł

Dzięki za wszystkie opinie

#35 Emilo

Emilo
  • Użytkownik
  • 423 posts

Posted 05 January 2015 - 17:31

używam butów szosowych i mtb , kasku i wiatrówki świetne produkty :)

#36 patolog

patolog
  • Użytkownik
  • 621 posts
  • SkądWa-wa

Posted 05 January 2015 - 18:36

Ja używam Danielo od lat i uważam że jest co najmniej ok. Ten najwyższy model koszulki jest na prawde ok.

Kudos!

#37 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1,384 posts
  • SkądSzczecinek

Posted 28 January 2015 - 22:40

A brał ktoś ostatnio jakiś zestaw z BCM Nowatex? Mają dużą rozrzut cen i produktów. Opinie też zbierają różne i nie wiem czy jakiś tani strój do tyrania w błocie czy w deszczu da radę?

Wysłano z mojej Xperia Z1 przy użyciu taptalka

#38 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 posts
  • SkądZ nienacka

Posted 30 January 2015 - 14:09

Jakość w okolicach "niskich stanów średnich", raczej delikatne ale jak za komplet dałem 140 pln to może być.

#39 kostia

kostia
  • Użytkownik
  • 8 posts

Posted 07 October 2015 - 07:40

zatem jednak wezmę długie gatki danielo-są miękkie( w odróżnieniu od np. biemme) i ładnie obszyte.windstoperek ładnie wszyty.zobaczę.

to prawda trzeba popierać polskie wyroby.

janwyżej uznam,że zle wydałem te 3 setki

jak przyjdą zamówione pear to tez je kupię.

#40 bezi2

bezi2
  • Użytkownik
  • 6 posts
  • SkądŁódź/Zgierz

Posted 07 October 2015 - 08:04

Daj znać jak się sprawują tegoroczne - też wolę polskie firmy. Zastanawiam się pomiędzy Danielo a Vitesse, a potrzebuję na szybko zakupić cały komplecik - bluzę, kurtkę, i ze 2 pary spodni.

Edit:
Jeszcze ochraniacze na buty :)

Reply to this topic