Skocz do zawartości

Zdjęcie

Lekkie podskakiwanie tylnego koła

9 odpowiedzi w tym temacie

#1 mesjasz19

mesjasz19
  • Użytkownik
  • 37 postów

Napisano 07 maj 2013 - 17:27

Witam
Po wczorajszej krótkiej trasie po wiejskich drogach pod koniec treningu tylne koło zaczęło na prostej drodze lekko podskakiwać w tym samym miejscu. Myślałem, że gdzieś obornik mi się przykleił bo sporo było go po drodze ale koło czyste bez wizualnych zmian. Lekko scentrowane jest (widać jak zmienia się odległość obręczy od hamulca), teraz moje pytanie czy wycentrowanie coś da czy może uszkodzona jest obręcz i czeka mnie wymiana na nową ?
Nie mam sprzętu więc muszę udać się do serwisu, ile taka przyjemność kosztuje ?

#2 czester_

czester_
  • Użytkownik
  • 428 postów
  • SkądWarszawa / Wola

Napisano 07 maj 2013 - 17:35

Nie masz gdzieś 'bulwy' na oponie?

#3 mesjasz19

mesjasz19
  • Użytkownik
  • 37 postów

Napisano 07 maj 2013 - 17:49

Opona wg. mojego oka wygląda OK. Przy obrocie też nie wykazuje większych uchybień ale podczas jazdy jednak czuć w jednym miejscu lekkie bicie.

#4 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Napisano 07 maj 2013 - 18:27

Moja rada - zmień dętkę i/lub oponę (rozwiązanie idealne), sprawdź - jeśli bicie się powtórzy oznacza to kłopot zupełnie inny, być może związany z obręczą (szprychami, centrowaniem itp.), a być może nie ...
Problem który opisałeś raczej rzadko się zdarza - więc nikt na forum nie udzieli Ci odpowiedzi "z całą pewnością", jedynym sposobem jest metoda eksperymentu i szukania samodzielnie przyczyny/rozwiązania problemu.

ps. Jak nie masz zapasowych opon, dętek - przełóż z koła przedniego na chwilę.

#5 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2034 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 07 maj 2013 - 19:15

U mnie w zimie podobny efekt wystąpił. Spuściłem powietrze, 'pougniatałem' oponę, napompowałem i było ok :)

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

#6 mesjasz19

mesjasz19
  • Użytkownik
  • 37 postów

Napisano 09 maj 2013 - 14:17

Byłem dzisiaj w serwisie Arkus & Romet, gość pokręcił kołem i powiedział że centra jest lekka ale na boki a nie góra-dół :)
Sezon się zaczął i mi powiedział, że od ręki nie ma szans zobaczyć co dolega, mogę go zostawić na tydzień albo przyjść kiedyś i może będzie wolny :D
Mówi się, że klient nasz Pan, ale nie u mnie w mieście...
Chyba pozostaje mi poszukać jakiegoś prywatnego warsztatu rowerowego.

Dodam jeszcze że mój problem jest o tyle dziwny że jak jadę +25km/h to nie czuć za bardzo tego bicia, ale jak zwolnię do 15-20 to już wyraźnie czuje pod tyłkiem lekkie podskakiwanie. Ugniatałem dętkę, wyczyściłem tylną ośkę i wg. mnie jest OK.

#7 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 09 maj 2013 - 20:44

Na oko to chłop w szpitalu umarł. Zakręcił kołem i "ocenił". Zdejmij oponę, przyczeo choćby gumkami recepturkami do widełek w poziomie nawet kawałek listewki, i wtedy na własne oczy zobaczysz czy jest bicie w pionie. Jeśli faktycznie nie ma, to może być tylko wina gumy. pozdr

#8 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 maj 2013 - 21:10

a poco ??? wystarczy popatrzeć jak przy klockach przelatuje , jak widać to trzeba poprawic i tyle , widać też czy opona jest równa czy nie , no sorki, ale TO WIDAĆ !

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#9 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 10 maj 2013 - 09:54

Ale kolega Mesjasz nie ma takiego doświadczenia chyba jak Ty. Tak sądzę. pozdr

#10 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 maj 2013 - 10:44

no dobra, ok, ale jak sie zciągnie opone i włoży samo koło to też widać przy klockach co sie buja , i wiadomo czy obręcz skacze czy nie , wtedy mamy pogląd czy to , czy opona , tu nie trzeba doświadczenia , to metoda prób i błedów, , pracownik stwierdził że bije lekko w poziomie , ok ale zależy jak kto uważa lekko, bo powiedzmy 1-2 mm to jest dużo w przypadku koł do ściagania, ale można też popatrzeć czy w pione coś nie bije .

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

Dodaj odpowiedź