nie no na tym poziomie za buty maks jaki mogę dać to 150
Decathlon - Seria Triban
Napisano 27 kwiecień 2016 - 12:18
Jeżeli niewielka to jeszcze nie przepaść , ale różnica na pewno . Przede wszystkim w samych nosach, nawet mega sztywnych nie zrobisz pełnego obrotu korby na tej samej mocy, przy podciąganiu nogi do góry nosek nawet jak będzie się niewiele odginał to już tej mocy nie będzie. SPD SL od zwykłego to już jest przepaść, czuć to na starcie. Sztywność, większa powierzchnia robią swoje, odczucia z jazdy też inne. Pływanie nogi w takim SPD podczas mocnej jazdy pod wiatr, gonitwy, czy ucieczki wpływa na rytm i na moc. Niby drobne niuanse, ale jednak przekłada to się na prędkości i wyniki, co nie oznacza, że jazda w noskach czy SPD jest zła. Praktycznie na co dzień korzystam z tych 3-ch systemów.
28,5 to jest rozmiar 44, te z linku będą za duże.
CykloOpole !!!
Napisano 27 kwiecień 2016 - 12:42
Fatalne i dosyć ciekawe to co tam jest napisane. Jak pisałem mam 3 pary najstarsze mają zrobione 15 koła. Jeżeli chodzi o trzymanie zatrzasku nie mogę narzekać, mam je lekko skręcone, 2 pełne obroty śrubą i już się praktycznie wypiąć nie mogłem, ale jeżeli nie zmieni się bloków SPD w butach na te b`twinowskie dostarczane z pedałami to efekt jest taki , że zatrzaski nie trzymają. Tak, te bloki zamiennie pasują, ale się między sobą zdecydowanie różnią.
CykloOpole !!!
Napisano 27 kwiecień 2016 - 12:48
czyli wychodzi że najlepiej byłobymi wziaśc zestaw te pedały btwina + któreś buty z deca.
Zostaje mi dylemat które.
http://www.decathlon...id_8199403.html
http://www.decathlon...id_8283630.html
w tych szosowych to mi noga nie zamaznie?
Napisano 27 kwiecień 2016 - 12:59
Oj czuje ze jestem coraz glupszy ☺️ czyli co lyknac te buty pseudo szosowe z deca + pedały, tu tez mam dylemat bo te btwiny maja fatalne recenzje a 520 tylko 20zl różnicy. Nie wiem czy warto dopłacać
Wysłane z mojego SM-N910G przy użyciu Tapatalka
Jeśli chcesz po kosztach i wiesz, że nie będziesz się bawić w ściganie albo ambitne kolarstwo to weź 520, są sprawdzone, a 20 zł różnicy to żadna różnica. Butów pseudoszoswych nie kupuj, weź mtb bo będziesz mógł w nich chodzić bardziej komfortowo. Chociaż imo. ja bym dozbierał trochę i chociaż buty kupił porządne bo niestety ale jak się ma mało kasy to trzeba kupować porządne rzeczy żeby później 3 razy nie wymieniać
Ja w sumie na buty i pedały wydałem 1/4 wartości Tribana;D
Napisano 27 kwiecień 2016 - 13:10
sam nie wiem, kręce średnie samotnie w granicach 30+km/h, juz prawie opanowałem jazdę z kadencja ~90. Raczej nie widze przed soba przyszłości kolarskiej bo za stary jestem i za leniwy, ale lubie sobie czasami szybciej pojechąć dlatego zminiłem krosa na szose.
Powiedzmy że te buty i pedały to na en sezon maja być , w przyszłym i tak planuje cos zakupić sensowniejszego (merida 303 lub coś już na fajniejszej ramie) . Narazie chce sie poduczyć i podszkolić technik. Nie jestem szybki ale chyba tez nie zawali drogą. Ostatnio z ciekawości pojechałem na jakimś amatorskim wyscigu trasa w sumie nie kolarska a przełajową ale jak na kogoś kto nie trenuje regularnie oraz jak na pierwsze w życiu jakiekolwiek zawody to wykręciłem 15 miejsce na 90 osób wieć uważam że wynik całkiem niezły. Dlatego che zestaw bidgetowy, a jak uznam że to warte grzechu to wtedy pomysle o czymś sensowniejszym
Napisano 27 kwiecień 2016 - 13:16
sam nie wiem, kręce średnie samotnie w granicach 30+km/h, juz prawie opanowałem jazdę z kadencja ~90. Raczej nie widze przed soba przyszłości kolarskiej bo za stary jestem i za leniwy, ale lubie sobie czasami szybciej pojechąć dlatego zminiłem krosa na szose.
Powiedzmy że te buty i pedały to na en sezon maja być , w przyszłym i tak planuje cos zakupić sensowniejszego (merida 303 lub coś już na fajniejszej ramie) . Narazie chce sie poduczyć i podszkolić technik. Nie jestem szybki ale chyba tez nie zawali drogą. Ostatnio z ciekawości pojechałem na jakimś amatorskim wyscigu trasa w sumie nie kolarska a przełajową ale jak na kogoś kto nie trenuje regularnie oraz jak na pierwsze w życiu jakiekolwiek zawody to wykręciłem 15 miejsce na 90 osób wieć uważam że wynik całkiem niezły. Dlatego che zestaw bidgetowy, a jak uznam że to warte grzechu to wtedy pomysle o czymś sensowniejszym
Skoro chcesz zmieniać tribana na coś sensowniejszego i chcesz jeździć długie trasy, masz już jakieś zawody za sobą to znaczy że się już wkręciłeś pamiętaj, że pedały i buty możesz wykorzystać w nowym rowerze. Po co za rok zmieniać pedały i buty na coś sensowniejszego? wydasz kolejny raz kasę, a stary zestaw ciężko będzie Ci sprzedać. Przecież nie po to będziesz zmieniać rower żeby pomykać z noskami;)
Napisano 27 kwiecień 2016 - 13:24
Fatalne i dosyć ciekawe to co tam jest napisane. Jak pisałem mam 3 pary najstarsze mają zrobione 15 koła. Jeżeli chodzi o trzymanie zatrzasku nie mogę narzekać, mam je lekko skręcone, 2 pełne obroty śrubą i już się praktycznie wypiąć nie mogłem, ale jeżeli nie zmieni się bloków SPD w butach na te b`twinowskie dostarczane z pedałami to efekt jest taki , że zatrzaski nie trzymają. Tak, te bloki zamiennie pasują, ale się między sobą zdecydowanie różnią.
Mam te SPDy Decathlonowskie w Tribanie. Mogę potwierdzić to co kaido2 pisze, są ok, nie występuje żadne przypadkowe wypinanie przy dedykowanych blokach itp.
Zostaje mi dylemat które.
http://www.decathlon...id_8199403.html
http://www.decathlon...id_8283630.html
w tych szosowych to mi noga nie zamaznie?
Mam z Deca buty wykonane podobnie technologicznie do tych pierwszych ;-). Zwróć uwagę, że są dość wąskie, dla osób z szeroką stopą mogą być delikatnie mówiąc niewygodne, więc warto o tym pamiętać.
Co do zamarzania, jeździłem do -5. Do zera z ochraniaczami dają radę. Poniżej zaczyna się problem, mam wrażenie, że bloki od spodu obniżają już znacznie temperaturę. Grubej skarpety nie włożysz, chyba, że się uprzesz a wtedy zmniejszy się krążenie krwi w stopie, więc jeszcze gorsza sprawa.
- misiek440 lubi to
Napisano 27 kwiecień 2016 - 13:28
Skoro chcesz zmieniać tribana na coś sensowniejszego i chcesz jeździć długie trasy, masz już jakieś zawody za sobą to znaczy że się już wkręciłeś pamiętaj, że pedały i buty możesz wykorzystać w nowym rowerze. Po co za rok zmieniać pedały i buty na coś sensowniejszego? wydasz kolejny raz kasę, a stary zestaw ciężko będzie Ci sprzedać. Przecież nie po to będziesz zmieniać rower żeby pomykać z noskami;)
to może nie tak, długie trasy planuje ale raptem kilka na sezon. Zwyczajnie nie mam czasu rower niż to co dojazdem do roboty 27km w dwie strony i czasem jak wypad w weekend. Nie powiem bo rower mi sie spodobał, choć ciezko godzić treningi biegowe, treningi rowerowe, prace i rodzine.
pomyslałem że wypróbuje spd bo jednak stary pedał jest do wymiany, wiem że mógłbym kupić takie samo za 50zł. Ale własnie chiałem zobaczyć ile faktycznie daje to spd, czy np na górkach które mam do roboty bedzie mi się lepiej kręcic itp. Nie che na razie wydawać za dużo kasy bo mi sie aktualnie nie przelewa .
Napisano 27 kwiecień 2016 - 14:25
To weź te pedały btwina albo 520 (520 łatwiej Ci będzie sprzedać jakbyś chciał zamienić).
Buty mtb jeśli mają być do dojazdów do pracy. Szukaj po taniości, lidl albo te z decathlonu albo używka bo zdarza się że ktoś nie trafi w rozmiar i odsprzedaje.
- misiek440 lubi to
Napisano 28 kwiecień 2016 - 16:30
kupiłem zestaw buty pseudoszosowe + pedały btwina. I już trochę żałuje . Ale na ten sezon wystarczy XD.
Czego żałuje ? że nie kupiłem jednak sl. Jeśli ktoś uważa że spd jest niebezpieczne jak krążą mity po sieci to niech pojeździ w noskach, z nich jest dużo cieżej wyciągnąc nogę.
Czy coś daje? jeśli to nie dobry wiatr, to wykręciłem rekordową średnią na ten sezon na moim odcinku. +4km avg. Wydaje mi się że najwięcej zyskałem na podjazdach gdzie nie schodziłem na wyższe przełożenie tylko cisłem siłowo na kadencji 60-75 na stojaka a mięśnie były mniej zmęczone niż w noskach, czułem że tej pozycji wysunięty do przodu mogłem podciągać pedał z tyłu co odciążało nogę pchającą. Ogólnie jestem zadowolony, tylko regulacja tego czegoś to masakra, nie miałem problemu z wypięciem ale z wpięciem już tak, jeden pedał odruchowo mi zaskakiwał a z drugim się musiałem szarpać.
Napisano 28 kwiecień 2016 - 21:13
to znaczy ja kupiłem na próbę spd i buty spd bez sl. Teraz pewnie bym sie zdecydował na sl, ale bałem się że będę miał robolem z wypinaniem na światłach i w korkach.
koledze chodziło o to, że te buty mogą nie mieć otworów pod bloki szosowe i wtedy musiałbyś kupić inne buty. Z wypinaniem sl nie ma żadnego problemu, wypinają się tak samo jak zwykłe spd-y. Z wpinaniem jest trochę trudniej bo możesz się wpiąć tylko z jednej strony.
Teraz nie pozostaje Ci nic innego jak dotyrać te buty i pedały i wtedy kupić coś lepszego;)