Wczoraj znalazłem się w gronie posiadaczy 300, jednak na górnej ramie napis mam Triban3...
I teraz tak, coś mi czasami popukuje tak jakby w suporcie, spotkał się ktoś z tym?
Ponieważ to "model 2013 rok"
Napisano 22 maj 2014 - 14:06
Wczoraj znalazłem się w gronie posiadaczy 300, jednak na górnej ramie napis mam Triban3...
I teraz tak, coś mi czasami popukuje tak jakby w suporcie, spotkał się ktoś z tym?
Ponieważ to "model 2013 rok"
"...Jest! Jest! Rafał finiszuj! Pchamy, pchamy! Wygrał! Musi! Idzie! Jedzie! Wygrywa..." Tomasz Jaroński :-D
Napisano 22 maj 2014 - 15:43
Napisano 22 maj 2014 - 21:05
Nie mam gdzie podpompować w Wawie Macie jakiś patent? Na stacji BP zła końcówka i tylko do 5.5bara. Ja mam 181 i rame 57cm. W decathlonie masz tabelkę z rozmiarami odniesionymi do wzrostu i długości od ziemi do krocza. A tak ogólnie, to na jakim będzie wygodniej jeśli jesteś w pomiędzy vikem.
Napisano 22 maj 2014 - 21:37
Na złą końcówkę w kompresorze na stacji masz patent zwany adapterem do presty. Kupisz za 5 zł w każdym rowerowym. Ludzie czytajcie wątek od początku. Jakie ciśnienie było już wałkowane. Czytać wątki, czytać co na oponie, w instrukcji....czytać czytać czytać
Napisano 23 maj 2014 - 06:30
Napisano 23 maj 2014 - 06:46
Kamiel. Na stacji benzynowej trudno będzie znaleźć kompresor, który nabije 7-8 barów. To są już wysokie ciśnienia, stosowane w przemyśle, a w samochodach zupełnie niepotrzebne. Raczej nikt nie podkręca ciśnienia, bo to są już graniczne wartości wytrzymałości zbiorników powietrza, w sprężarkach, na stacjach paliw.
Napisano 23 maj 2014 - 07:46
Ludzie czytajcie wątek od początku. Jakie ciśnienie było już wałkowane. Czytać wątki, czytać co na oponie, w instrukcji....czytać czytać czytać
Dokładnie to samo już chciałem napisać. Z całym szacunkiem, jednak ile można wałkować ten sam temat w kółko. Większość informacji można znaleźć jak nie w tym wątku to na forum chociażby poprzez użycie szukajki. Na niektórych stacjach szczególnie na wylotach miast można spotkać tzw " baterie" które dają w okolicach 11 bar i tam można sobie nabić gumy do odpowiedniego ciśnienia z pomocą przejściówki na presta`e.
Ja uzupełniam co jazdę. Pompuję do 8, a następnego dnia jest zazwyczaj w okolicach 7.
Coś szybko Tobie to ciśnienie schodzi. Swego czasu też dobijałem codziennie. Po zmianie pompki na lepsiejszą z dokładniejszym manometrem pompowanie odbywa się praktycznie raz na tydzień. Obecnie używam minipomki z wężykiem zakupioną w Lidlu i spokojnie daje ona rade z wysokimi ciśnieniami. W końcu nominalne ciśnienie jakie daje to 8,3 bara, a spokojnie można z niej uzyskać wyższe ciśnienia.
Ciśnienie 7,5-7,8 bara na oponach Hitchinson equinox 2. Co do pompki to w decathlonie mozna kupic niezla podlogowa btwin za 99 zl. Sam zakupilem i nie mam sie do czego doczepic
doczepic. Pompuje do 10 barow
U siebie obecnie mam Maxissy Roulery, w których zazwyczaj mam 9 bar. Oryginalne opony b`twin zgodnie z tym co miały na bokach oznajmione nabijałem do 8 bar. Wracając do pompki z Deca to jest ona dość dokładna. Po dojściu do 11 bar, przyłożony 2-gi manometr wskazywał to samo ciśnienie. Przy doborze pompki należy zwracać też uwagę, na końcówkę szczególnie gdy jest ona zaciskana. W niektórych przypadkach przy zdejmowaniu jej z zaworu ucieka nam z dętki nawet 1 bar, stąd też po ponownym zapięciu końcówki manometr pokazuje niższe ciśnienie. Osobiście preferuje końcówki nakręcane na zawór z uwagi na taką przypadłość niektórych, oraz na szybkie zużywanie się ich w wielu przypadkach.
CykloOpole !!!
Napisano 24 maj 2014 - 12:13
Teraz jestem ciekawy, napisane jest Triban3, na paragonie Triban300, a wygląda tak: http://s16.postimg.o...v9/DSC_0152.jpg
Ja mam 5tke, a na paragonie 500. Po prostu już pod kodem 500 i 300 są sprzedawane