Decathlon - Seria Triban
Napisano 01 czerwiec 2014 - 23:34
A co do tych equinoxów, nie wyobrażam sobie jazdy w mokrych warunkach. Na suchym asfalcie wpadłem w poślizg, całe szczęście że kontrolę trakcji mam w małym palcu (no w końcu 3 lata na ostrym jeździłem), bo by było źle. Jeszcze muszę wycwiczyc hamowanie przy dużych prędkościach, a przede wszystkim przyzwyczaić się do mocniejszego hamowania hamplem z przodu.
#543 Gosc_Iker88_*
Napisano 02 czerwiec 2014 - 10:13
Jak za te pieniądze, to nie możemy narzekać. Tribany to dobre rowery, ja w T5 na tym siodełku nie odczuwam żadnego dyskomfortu =D a i oponami da się jeździć po deszczu bo niestety miałem już okazję niejednokrotnie tego doświadczyć. Żadnej wywrotki póki co, jedynie delikatne uślizgi w zakrętach
Napisano 02 czerwiec 2014 - 13:12
Hahaha, myślałam, że tylko ja mam ten problem
A siodełko, no naprawdę nie jest takie złe :-)
Oj tam, oj tam, u mnie się poddało po 10kkm. Co by nie było to Velo jest, nie jakieś wypaśne ale jednak. Na zjeździe nie polecam agresywnego operowania na hamplach, bo można się nieźle zdziwić, szczególnie gdy te prędkości oscylują powyżej 60+.
CykloOpole !!!
Napisano 03 czerwiec 2014 - 14:41
Jeszcze muszę wycwiczyc hamowanie przy dużych prędkościach, a przede wszystkim przyzwyczaić się do mocniejszego hamowania hamplem z przodu.
Ten hamulec jest zasadniczy w rowerze ;-) Praktycznie cała siła w przypadku hamowania awaryjnego spoczywa na nim.
Już nie raz miałem na mieście potrzebę z prędkości 30+ zahamować praktycznie w miejscu do zera bo blaszak z podporządkowanej wyskoczył maską lub jakiś jelonek wyprzedzał przed skrzyżowaniem po to tylko aby mi zajechać i skręcić na tym skrzyżowaniu w prawo ;-). A nawet kiedyś mnie jakaś młoda pani chciała zaprosić do samochodu zaparkowanego obok drogi, szeroko otwierając drzwi :-)
Więc cóż... dobrze mieć z przodu pewny hamulec i kontrolę nad nim. Dlatego tył może odpuszczę, ale przód sobie poprawię.
W tym momencie modulacja hamulca jest marna, naciskając klamkę wszystko działa jak guma w majtkach, naciąga się i w sumie nie ma kontroli. Nie wiadomo kiedy mocno chwyci.
Oglądałem hampel z grubsza i wrażenia mam takie, że po pierwsze same szczęki wyglądają solidnie. Na mój gust klocki krzywo poskręcali, pancerz naciąga się, guma okładzin w klockach przy ściskaniu zauważalnie ugina się.
Na razie poprawiłem ustawienie klocków - biorą teraz z obu stron na tych samych płaszczyznach. Zobaczymy jak będzie. Jeżeli dalej nie będę zadowolony to wymienię pancerz, a jak dalej nie będę zadowolony to kupię klocki od np. Ultegry. Przypuszczam, że powinny być twardsze.
Jeszcze informacja dla tych co polują na T500. W niedzielę pytałem w Decathlonie o rower, była inna obsługa, więc stwierdziłem, że może coś ciekawszego powiedzą ;-). No i powiedzieli.. ale właściwie to samo, nie ma i nie wiadomo kiedy będą.
No i w sumie to się potwierdza, wchodziłem na decathlony w różnych państwach i jakieś zabłąkane pojedyncze sztuki by się znalazły, więc to nie jest tylko problem u nas.
Odnośnie alternatywy, którą też brałem pod uwagę przed zakupem, ale odpuściłem, znalazłem Krossa z 2013 na Sorze z karbonowym widelcem w jeszcze rozsądnych pieniądzach, dla zainteresowanych link :
http://www.mudserwis...dane-techniczne
Napisano 03 czerwiec 2014 - 18:25
ja cały czas czekam na Tribana 500 rozmiar 60 w Poznaniu:)
No nic, w takim razie trza czekać. Albo na T500 albo na jesienne wyprzedaże.
T500 są dostępne na stronie w rozmiarze 54 i 60.
Właśnie złożyłem zamówienie na 54. Planowana dostawa - 10.06 - zobaczymy co z tego wyjdzie.
Napisano 03 czerwiec 2014 - 19:56
A ja wciąż czekam... zamówiłem telefonicznie.
Skoro na stronie www czas realizacji wynosi ok 5 dni to może ja swój będę miał na dniach bo niby już jedzie/płynie/leci z Francji czy cuś takiego.
"...Jest! Jest! Rafał finiszuj! Pchamy, pchamy! Wygrał! Musi! Idzie! Jedzie! Wygrywa..." Tomasz Jaroński :-D
Napisano 03 czerwiec 2014 - 20:03
"...Jest! Jest! Rafał finiszuj! Pchamy, pchamy! Wygrał! Musi! Idzie! Jedzie! Wygrywa..." Tomasz Jaroński :-D
#558 Gosc_vikem_*
Napisano 03 czerwiec 2014 - 22:19
Ktoś tu jest zdecydowany na jakiegoś Tribana? Mogę go spróbować zamówić. Do dobioru będzie ew. Wrocław lub Poznań.
w jaki sposob zamowic? Ja bylbym chetny.
A ja wciąż czekam... zamówiłem telefonicznie.
Skoro na stronie www czas realizacji wynosi ok 5 dni to może ja swój będę miał na dniach bo niby już jedzie/płynie/leci z Francji czy cuś takiego.
zamowiles telefonicznie przez strone decathlonu? Da sie tak? Kiedys do nich dzownilem i powiedzieli ze trzeba czekac.
Napisano 04 czerwiec 2014 - 00:18
Koledzy, piszecie chyba o zeszłorocznym modelu. Tak jakoś dziwnie jest, że na stronie są 2 modele T500
Oba są sprzedawane pod tą samą nazwą, tym samym kodem, a różnią się nieznacznie, hofier, wybacz, załączę foteczkę I faktycznie na stronie są dostępne teraz ze dwa rozmiary, ostatnio nie było nic. Jest dla Was nadzieja, jutro może czegoś więcej się dowiem, bo skoro można e-commerce zamawiać to i może niedługo do sklepów jakieś sztuki zejdą...
- hofier lubi to