Skocz do zawartości

Zdjęcie

Decathlon - Seria Triban

2332 odpowiedzi w tym temacie

#601 Maciejas

Maciejas
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 08 czerwiec 2014 - 10:35

a manetki deore beda gorsze od klamek sora w tribanie? 

Ciężko to porównywać, to są różne typy, co kto lubi. Można starać się porównać to patrząc na jakość grup. O ile Sora z szosy próbuje być coś na poziomie grupy Alivio z MTB (ale mam wrażenie z wypowiedzi innych, że jej nie wychodzi) to Deore jest grupę wyżej. Z Alivio miałem do czynienia, działa dobrze i nie mam uwag. O Sorze się nie wypowiem, nie użytkowałem (jednak z wypowiedzi innych nabrałem przekonania, że do jakości i kultury pracy Alivio jej brakuje). W MTB jeżdżę na Deore LX czyli klasę wyżej od Deore, świetny osprzęt.

#602 hofier

hofier
  • Użytkownik
  • 67 postów

Napisano 08 czerwiec 2014 - 10:39

ciężko jest porównywać grupy mtb i road. unikalbym tez powtarzania zaslyszanych opinii ;) warto zauważyć, ze nowa i stara sora to trochę inne grupy, tej z 2013 bliżej do tiagry co zreszta nie jest niczym nowym w polityce shimano :)

#603 wigoor

wigoor
  • Użytkownik
  • 65 postów
  • SkądKowale (Gdańsk)

Napisano 08 czerwiec 2014 - 12:02

Moim zdaniem 57 bedzie ok. Sam mam t3 w tym rozmiarze i o dziwo przy 190 jezdzi się dobrze

#604 wigoor

wigoor
  • Użytkownik
  • 65 postów
  • SkądKowale (Gdańsk)

Napisano 08 czerwiec 2014 - 12:03

Moim zdaniem 57 bedzie ok. Sam mam t3 w tym rozmiarze i o dziwo przy 190 jezdzi się dobrze
  • wigoor lubi to

#605 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 08 czerwiec 2014 - 12:07

O Sorze się nie wypowiem, nie użytkowałem (jednak z wypowiedzi innych nabrałem przekonania, że do jakości i kultury pracy Alivio jej brakuje). 

Nie słuchaj wypowiedzi innych bo widocznie porównują Sorę z przed 10 lat i nowe Alivio. Mam Sorę w Tribanie i Alivio w Mtb rocznikowo podobne. Okazje do porównania mam codziennie i wolał bym Sorę mieć w mtb niż Alivio w T5- tce. Po prostu zmienia lepiej. Pod górę czy na przy mocnym pedałowaniu i operowaniu manetką czuć różnicę.

• hofier lubi to

#606 chauazz

chauazz
  • Użytkownik
  • 49 postów

Napisano 08 czerwiec 2014 - 17:16

Też nie mam zastrzerzeń do Sory, zmienia biegi od jednego kliknięcia. Dla mnie nie ma wygodniejszej manetki do roweru szosowego, chodzi tu oczywiście o rodzaj, nie o grupę osprzętu ;)

#607 Maciejas

Maciejas
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 08 czerwiec 2014 - 20:15

No to widzicie, najwyraźniej natrafiłem na jakieś głupoty  :-)

#608 heja_banana

heja_banana
  • Użytkownik
  • 79 postów

Napisano 08 czerwiec 2014 - 22:43

Chciałem wziać Tribana 500 ale z racji tego, że go nie ma zastanawiam się nad Tribanem 300, warto go brać? ten osprzęt daje radę?

#609 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów
  • Skądwziąć na nowy rower?

Napisano 09 czerwiec 2014 - 07:54

Microshift chodzi ekstremalnie podobnie jak sora, latwiej go wyregulowac - to tylko moje zdanie, uzywalem obu. T3 jest delikanie cieższy z racji braku widelca carbonowego. Na dziurach bedzie to pewnie bardziej odczuwalne.

#610 heja_banana

heja_banana
  • Użytkownik
  • 79 postów

Napisano 09 czerwiec 2014 - 08:00

Microshift chodzi ekstremalnie podobnie jak sora, latwiej go wyregulowac - to tylko moje zdanie, uzywalem obu. T3 jest delikanie cieższy z racji braku widelca carbonowego. Na dziurach bedzie to pewnie bardziej odczuwalne.

bardziej mi o osprzęt chodzi, przerzutki, manetki, hamulce, korbę bo widelec mogę zmienić za zaoszczędzoną kasę

#611 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów
  • Skądwziąć na nowy rower?

Napisano 09 czerwiec 2014 - 08:19

Korba - dunce. Nic sie z nią nie dzieje, nie wygina się, nie łamie itp. Przerzutki Manetki - wg mnie lepsze od Sory lepiej leżą w dłoni. W pracy nie ma różnicy. Hamulce są btwinowskie w t3. Hamują dobrze.

#612 szynder

szynder
  • Użytkownik
  • 162 postów
  • SkądGrodków

Napisano 09 czerwiec 2014 - 08:33

Brak mi sił do tego Decathlonu... napisali mi, że rowery będą jutro we Francji, a jeszcze niedawno mówili, że mają być 21 maja. 

"...Jest! Jest! Rafał finiszuj! Pchamy, pchamy! Wygrał! Musi! Idzie! Jedzie! Wygrywa..." Tomasz Jaroński  :-D

#613 Pagu

Pagu
  • Użytkownik
  • 27 postów
  • SkądTomaszów Mazowiecki

Napisano 09 czerwiec 2014 - 09:32

Ja dostałem odpowiedź że w połowie lipca T500 będzie dostępny w polskich sklepach

#614 Pagu

Pagu
  • Użytkownik
  • 27 postów

Ja dostałem odpowiedź że w połowie lipca T500 będzie dostępny w polskich sklepach

#615 Pagu

Pagu
  • Użytkownik
  • 27 postów

#616 heja_banana

heja_banana
  • Użytkownik
  • 79 postów

Napisano 09 czerwiec 2014 - 10:16

ale, który? ten na sorze czy ten na microshifcie? i w jakiej cenie?:)

#617 szynder

szynder
  • Użytkownik
  • 162 postów
  • SkądGrodków

Napisano 09 czerwiec 2014 - 11:03

Heh nie wiem jak już komentować tą sytuację. Czy oni mają nas za głupich? Brak spójności w tym co mówią. 

PS. ja zamawiałem na Sorze

"...Jest! Jest! Rafał finiszuj! Pchamy, pchamy! Wygrał! Musi! Idzie! Jedzie! Wygrywa..." Tomasz Jaroński  :-D

#618 Pagu

Pagu
  • Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 09 czerwiec 2014 - 13:25

ale, który? ten na sorze czy ten na microshifcie? i w jakiej cenie? :)

Niestety tej informacji nie otrzymałem

#619 Maciejas

Maciejas
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 09 czerwiec 2014 - 16:42

Z ciekawości, czy jest ktoś w stanie wykazać, że karbon lepiej tłumi drgania od stali, która jest przecież sprężysta sama z siebie?
Czytam, szukam i widzę, tylko tyle, że karbon jest najnajsuper (głównie testerzy na stronach), a o stali, że dobrze tłumi drgania.
Technologicznie sprawa wygląda tak, że aby w ogóle można było mówić o tłumieniu w przypadku karbonu, rury muszą być odpowiednio wykonane, typów tego materiału i technologii jest sporo. Jak producenci robią, tego nie wie nikt, ale pewnie po taniości :)
Amator w ogóle jest w stanie rozróżnić widelec karbon/stal?
Sytuacja robi się o tyle ciekawa, że skoro Microshift jest na poziomie Sory to do T500 dopłacamy za mniejszą wagę i większą podatność widelca na uszkodzenia? 

#620 zielony01

zielony01
  • Użytkownik
  • 33 postów

Napisano 09 czerwiec 2014 - 18:21

Zdecydowałem się na zakup Triban' a 300 i po sobotniej przejażdżce czuję, że będzie się fajnie jeździło. W porównaniu ze starym MTB mogę stwierdzić, że on nie jedzie, on płynie :)

A jak fajnie teraz patrzy się na tych wszystkich ludzi męczących się na MTB :D

Dodaj odpowiedź