Skocz do zawartości

Zdjęcie

Decathlon - Seria Triban

2332 odpowiedzi w tym temacie

#1101 Maciejas

Maciejas
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 06 listopad 2014 - 18:04

@turistas - u mnie baranek był po prostu za bardzo opuszczony w dół (zły kąt skręcenia kiery na mostku). O ile w dolnym chwycie było ok, na klamkach też miałem odczucie wyciągnięcia i dyskomfortu.  Zadarłem go bardziej do góry i jest ok. Zwróć uwagę jak to u Ciebie wygląda, może rozwiąże problem.

Druga opcja do przetestowania, również przy okazji mająca wpływ na plecy to podjazd siodłem do przodu. O ile masz jeszcze możliwość regulacji na sztycy. Potem z najtańszych opcji już tylko wymiana mostka.

#1102 turistas

turistas
  • Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 06 listopad 2014 - 18:52

Ewidentnie brak doświadczenia i mały procent nieufności ;) - na przymiarkach na większym czułem się lepiej, dopiero dłuższa przejażdzka pokazała mi jak bardzo się myliłem

Siodełko mam na maksa przesunięte do przodu (już nawet wychodzi poza ograniczniki), testowo założę mostek od MTB jak będzie pasował bo wydaje mi się optycznie krótszy.

A czy odwrócenie sztycy offsetem do przodu jest dobrym pomysłem ? Czytałem że kolano nie powinno za bardzo wystawać za oś pedała

#1103 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1112 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 06 listopad 2014 - 19:06

A może jesteś tylko nie przyzwyczajony do takiej pozycji? Weź miarkę, jeśli masz to jeszcze poziomicę i pomierz się zgodnie z tym co jest na stronie http://www.competiti...culatorBike.jsp

Trzepak 

"MAMIL"

#1104 Monza

Monza
  • Użytkownik
  • 50 postów
  • SkądPodlaskie

Napisano 06 listopad 2014 - 19:07

Skoro jesteś świeżakiem w tych klimatach trzeba było zaufać gościom od bike fittingu, Z za dużym rowerem nie da się zbyt wiele zrobić, Przesuwanie siodełka służy do zmiany pozycji nóg względem pedałów, a nie względem całego roweru więc z tym lepiej nie kombinuj. Jedyne co ci pozostaje to krótszy mostek i eksperymenty z kątami kierownicy.

• Senninho lubi to

#1105 turistas

turistas
  • Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 07 listopad 2014 - 12:54

Z tym zaufaniem u świeżaków jest największy problem, bo co człowiek to inna opinia :)

Bike fitting wyglądał tak że gość zmierzył mój wzrost, długość nogi i sprawdził czy potrafię dotknąć palców stóp. Wklepał to do kompa i komputer wypluł rozmiar Gianta Defy, który był najbardziej zbliżony do moich wymiarów - 46,5 podsiodłowa, 53 górna

W decathlonie jest tabelka według której dla osoby o wzroście 167-175 najodpowiedniejszym rozmiarem jest 54 (49 podsiodłowa i 54,5 górna)

Pomierzyłem się zgodnie ze wskazówką Kekacza i wyszło:
The Eddy Fit:
top tube length
52 - 52.4 cm
seat tube range CC
51.7 - 52.2 cm
seat tube range CT
53.3 - 53.8 cm
stem length
9.1 - 9.7 cm
BB saddle position
71.2 - 73.2 cm
saddle handlebar
49.2 - 49.8 cm
saddle setback
3.7 - 4.1 cm
seatpost type
not setback

czyli w uproszczeniu górna 52 i podsiodłowa 53

biorąc pod uwagę tylko tribany, mamy dla rozmiaru 51 (wg. decathlona dla osób pomiędzy 159-166) - 53,2 górna i 47 podsiodłowa czyli bliżej wyniku z bike fittingu
oraz rozmiar 48 (wg. decathlona dla osób pomiędzy 148-158)- 51,9 górna oraz 44 podsiodłowa - długość górnej rury zbliżony do tego co wyszło z kalkulatora

Także w powyższych sugestiach jest pewna rozbieżność i bez własnego doświadczenia pozostaje nam tylko strzelać, bo skąd taki świeżak jak ja ma wiedzieć który z powyższych ma rację i na jakiej podstawie jednemu z nich zaufać ?
Z własnych obserwacji widzę że rozmiar z bike fittingu jest ciut za duży i najbardziej pasował by mi rozmiar z kalkulatora chociaż długość górnej rury 51 plus mostek 10 był by w sam raz.

No i dosyć istotne zagadnienie - dostępność tribanów :) 57 był, na 54 trzeba było czekać (nie wiadomo ile) a 51 na zasadzie że może pan zapłacić to ściągniemy (ale nie wiadom na kiedy), jak nie będzie pasował to ma pan 30dni na zwrot

Także świeżak z ograniczonym budżetem w tym klimacie nie ma łatwo :)

Podsumowując zakup - jest prawie idealnie a idealny będzie trzeci rower (jak to pisał gdzieś jeden z forowiczów)

Narazie zamontuję krótszy mostek i przetestuję.

#1106 heja_banana

heja_banana
  • Użytkownik
  • 79 postów

Napisano 09 listopad 2014 - 12:56

tylko, że w umowie nie było napisane, że ma być określony rozmiar korby:/ spróbuję ale nie wiem czy uda się coś ugrać

korba została wymieniona na prawidłową:) także mogę potwierdzić, że w decathlonie bezproblemowo rozwiązują takie sprawy:)

#1107 BAZAAR

BAZAAR
  • Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 09 listopad 2014 - 16:24

Rozpinał ktoś łańcuch w t3 i zna jakiś dobry sposób na zrobienie tego? Bo męczę się już nie wiadomo ile z tym, próbowałem też kombinerkami etc i dalej dziadostwo siedzi ;s

#1108 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 09 listopad 2014 - 16:27

Spinka? Powinna zejść bez problemu. Ewentualnie wyczyść spinkę i ruszając na boki ściskaj by rozpiąć. Powinno zejść.

Wysłano z mojej Xperia Z1 przy użyciu taptalka

#1109 BAZAAR

BAZAAR
  • Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 09 listopad 2014 - 17:18

No właśnie spinka coś mocno trzyma strasznie. Dobra, to będę dalej kombinował ;p

#1110 BAZAAR

BAZAAR
  • Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 09 listopad 2014 - 17:18

No właśnie spinka coś mocno trzyma strasznie. Dobra, to będę dalej kombinował ;p

#1111 Maciejas

Maciejas
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 09 listopad 2014 - 19:19

1) zrzuć łańcuch na najmniejsze zębatki z przodu i z tyłu, tak aby przerzutka nie napinała go mocno

2) w rękach, dwa skrajne ogniwa łańcucha na spince zegnij w tą samą stronę pod kątem 90 stopni

Tak to powinno wyglądać:

o-o-o-o-o-o

| <--spinka

o-o-o-o-o-o

Po przekątnej ogniwa ze spinką (od strony w którą wchodzi ząb zębatki) naciśnij kleszczami, musi puścić ;-)

#1112 Konkol

Konkol
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 12 listopad 2014 - 22:14

Witam, nie wiem czy już ktoś pisał to w tym temacie, ale dwa najmniejsze rozmiary ramy mają koła 26" (650)! Ja sama zostałam wprowadzona w błąd przez sprzedawcę w sklepie i zrobiłam niepotrzebnie 200km będąc przekonana, że rozmiar 51cm ma koła 28" :( Wszystko spoko, tylko opony do mniejszych kół są o wiele mniej dostępne, nie mówiąc o tym, jeśli ktoś będzie chciał w przyszłości wymienić obręcze na inne.Teraz nie wiem co robić. Mam 164cm wzrostu, więc rama 54cm będzie raczej dla mnie za duża?

#1113 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 12 listopad 2014 - 22:31

Gdzieś kiedyś chyba było o tych kółkach. Jeśli chcesz na kołach 28 to przy Twoim wzroście Triban odpada. Polecam rzucić okiem na używane rowery. Małe rozmiary potrafią pokazywać się w bardzo atrakcyjnych cenach.

#1114 Konkol

Konkol
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 12 listopad 2014 - 22:35

Gdzieś kiedyś chyba było o tych kółkach. Jeśli chcesz na kołach 28 to przy Twoim wzroście Triban odpada. Polecam rzucić okiem na używane rowery. Małe rozmiary potrafią pokazywać się w bardzo atrakcyjnych cenach.

No tak, ale zupełnie nie znam się na sprzęcie, nie wiem jak sprawdzić czy dany rower jest sprawny, czy nie. Owszem, wiem co jest lepsze od czego, ale mam 0 pojęcie o serwisowaniu roweru, więc boje się kupić coś używanego.

#1115 DanielK

DanielK
  • Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 12 listopad 2014 - 22:36

Witam, nie wiem czy już ktoś pisał to w tym temacie, ale dwa najmniejsze rozmiary ramy mają koła 26" (650)! Ja sama zostałam wprowadzona w błąd przez sprzedawcę w sklepie i zrobiłam niepotrzebnie 200km będąc przekonana, że rozmiar 51cm ma koła 28" :( Wszystko spoko, tylko opony do mniejszych kół są o wiele mniej dostępne, nie mówiąc o tym, jeśli ktoś będzie chciał w przyszłości wymienić obręcze na inne.Teraz nie wiem co robić. Mam 164cm wzrostu, więc rama 54cm będzie raczej dla mnie za duża?

Dla mnie była za duża. Swoją drogą koła 650 mają swoje plusy ;-) 

B'Twin Triban 3

#1116 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 12 listopad 2014 - 22:40

Poprzeglądaj rowery w sieci i rozpocznij nowy wątek. Opisz swoje potrzeby, wymiary i kwotę do wydania, podlinkuj parę propozycji i ekipa Ci doradzi co i jak. Kupić nic nie musisz a może coś się uda upolować. Sam często z braku lepszego zajęcia przeglądam rowery używane i parę osób pewnie też się znajdzie. Jak masz 200 km do Deca to na jedno Ci wyjdzie serwisować w okolicznym sklepie.

#1117 Konkol

Konkol
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 13 listopad 2014 - 08:06

Poprzeglądaj rowery w sieci i rozpocznij nowy wątek. Opisz swoje potrzeby, wymiary i kwotę do wydania, podlinkuj parę propozycji i ekipa Ci doradzi co i jak. Kupić nic nie musisz a może coś się uda upolować. Sam często z braku lepszego zajęcia przeglądam rowery używane i parę osób pewnie też się znajdzie. Jak masz 200 km do Deca to na jedno Ci wyjdzie serwisować w okolicznym sklepie.

Mam o wiele bliżej Decathlony, w promieniu 30km są trzy, ale akurat nie było takiej ramy dostępnej, dlatego jechałam tak daleko. Pytanie tylko czy opłaca się podjechać i próbować przymiarki do ramy 54? 

#1118 turistas

turistas
  • Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 13 listopad 2014 - 08:32

W moim przypadku na przymiarce w sklepie było ok. Po przejechaniu kilku dłuższych tras okazało się że rozmiar mógłby być mniejszy.

Różnica w długości rury podsiodłowej pomiędzy 54 a 51 to 2cm i 1,3cm w długości rury poziomej. Niby nie dużo...

Jak planujesz inwestować w rower to faktycznie lepiej poszukać czegoś innego, a jak nie lub jeszcze nie wiesz to kup zapas dętek i opon w decathlonie i ciesz się z jazdy a jak za parę sezonów nadal będziesz zafascynowana szosą to zapewne i tak zmienisz rower na lepszy :)

#1119 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 13 listopad 2014 - 08:33

Nie, zdecydowanie zbyt duża. Jak masz wydawać kasę na rower z którym chcesz spędzać dużo czasu musi być dopasowany.

#1120 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 13 listopad 2014 - 08:33

Nie, zdecydowanie zbyt duża. Jak masz wydawać kasę na rower z którym chcesz spędzać dużo czasu musi być dopasowany.

Dodaj odpowiedź