ja też, ale buty trzymam w ręku, schodzę w klapkach, które później czekają na mnie w skrzynce na listy :mrgreen:Zawsze muszę zejść z rowerem z 3piętra.
Buty na szosę a MTB
Napisano 20 czerwiec 2013 - 07:30
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 13 lipiec 2013 - 19:48
Ja jeżdżę
Nie straszcie go zaraz. Tak, w szosowych jezdziłem, przelatałem ponad sezon w 5600 (nawet zaliczyłem z 4km spacerek jak super ogarnieta cyklistka we mnie wjechała czy kilka razy poleciałem na schodach).
Tak, jest o wiele sztywniej, ale jest też ale... jeżeli masz zamiar gdzieś dojechać i chodzić to w życiu nie kupuj butów szosowych!
Jeśli buty mają być tylko i wyłącznie na treningi to faktycznie, nie ma sensu kupować butów mtb. Wszystko zależy do czego konkretnie używasz szosy. Ja obecnie z mtb i tak jestem zadowolony, nie irytuje mnie brak sztywności - raczej też cenię sobię wygodę (nie było mnie stać na węglową ramę to postawiłem na stal).
Napisano 14 lipiec 2013 - 16:25
Buciki te charakteryzują się względnie sztywną i płaską podeszwą z blokami SPD otoczonymi nadlewką gumy, jednak w przeciwieństwie do butów MTB nie posiadają tak rozbudowanej podeszwy, przez co na oko i wagowo są od nich lżejsze. Przykładem jest obuwie Shimano z serii RT, np. SH RT51 oraz Mavic Cyclo Tour. Do tego "pseudo" szosowe pedały typu PD A520 lub PD A600 i można całkiem przyzwoicie pośmigać na rowerze, a w razie konieczności przejść kilka m/km bez stresu o bloki czy same buty.
Niestety z dostępnością obuwia tego typu w ojczyźnie bywa różnie :cry: .
Napisano 24 lipiec 2013 - 12:53
Mam buty szosowe i MTB. Kiedyś jeździłem w butach mtb na szosówce. Po zakupie pedałów + butów szosowych odczułem wzrost mocy przekazywany w napędzenia roweru, wygodę, lekkość w jeździe.
A ja kupiłem niedawno SPD szosowe i powiem ci, że nie czuję _żadnej_ różnicy w stosunku do wcześniej używanych SPD mtb. Jestem głęboko rozczarowany, a buty i pedały kupiłem pod wpływem namów na tym forum.
I co, może oddasz mi teraz kasę? A może wszyscy ci nawiedzeni internetowi eksperci może się zrzuca?
Napisano 24 lipiec 2013 - 19:01
co, może oddasz mi teraz kasę?
Dawaj numer konta zaraz Ci przeleje.
Masz pretensje do garbatego, że ma dzieci proste??
A może z Tobą coś nie tak i Ty wszystkim powinieneś kasę zwracać, za to, że Ci za darmo dobrze doradzali, a Ty teraz piszesz brednie, że coś jest nie tak. A może po prostu chcesz wyłudzić kasę
Poza tym widać, że masz blade pojęcie bo coś takiego jak SPD szosowe nie istnieje. Istnieje system SPD SL (pedały i buty szosowe produkcji Shimano) poza tym szosowe systemy robi jeszcze wiele firm Look, speedplay itp. Nawet nie napisałeś jakie buty i pedały kupiłeś. Kolejna rzecz czego oczekiwałeś przyrostu mocy 30% w stosunku do do systemu do rowerów górskich?? To nie jesteś normalny i polecam wizytę u lekarza. Poza tym nie widzisz różnicy w czym?? W tym, że po 5 godzinach jazdy nie boli stopa w tym miejscu gdzie jest blok??
I na koniec, odbiegając od tematu. Czy w innych dziedzinach też kierujesz się komentarzami z forum Onetu?? Czy starasz się bardziej samodzielnie podejmować decyzje, biorąc odpowiedzialność na siebie i ostatecznie samemu dokonując wyboru?? Jak Ktoś coś doradzi, kupisz i myślisz, że jest nie tak wysyłasz maile z wezwaniem do zwrotu za zakupiony towar, do użytkowników forum.
Nie mówiąc o tym, że opinie są różne. Ja mam 2 pary butów i 2 pary pedałów (do górala i szosy) i sobie to chwalę i innym też polecam, jak poczytasz temat są też przeciwnicy takiego rozwiązania.
Śmieszny jesteś. I tyle. Poprawiłeś mi humor
Napisano 24 lipiec 2013 - 19:10
Mam buty szosowe i MTB. Kiedyś jeździłem w butach mtb na szosówce. Po zakupie pedałów + butów szosowych odczułem wzrost mocy przekazywany w napędzenia roweru, wygodę, lekkość w jeździe.
A ja kupiłem niedawno SPD szosowe i powiem ci, że nie czuję _żadnej_ różnicy w stosunku do wcześniej używanych SPD mtb. Jestem głęboko rozczarowany, a buty i pedały kupiłem pod wpływem namów na tym forum.
I co, może oddasz mi teraz kasę? A może wszyscy ci nawiedzeni internetowi eksperci może się zrzuca?
Jakie miałeś buty i pedały mtb, jakie kupiłeś szosowe?? Ile kmów przejechałeś, ścigasz się czy jeździsz dla przyjemności??
Napisano 25 lipiec 2013 - 07:06
Śmieszny jesteś. I tyle. Poprawiłeś mi humor
.
Właśnie takie tłumaczenia chciałem sprowokować i takich się spodziewałem, pięknie wpadłeś w pułapkę.
Najpierw polecacie "szosowe do szosy, mtb do mtb", sami nie precyzujecie jakie, sami podniecacie się przyrostem mocy, nikt nie napisze "przyrost jest niewielki, zauważalny tylko przez takiego profesjonalistę jak ja" - każdy ma się za pro, a połowa to pozerzy siedzący chyba przed komputerem w "asosach" i "ołklejach" i spędzający więcej czasu na forum, niż na rowerze
A ja jestem totalnym amatorem, dlaczego nikt nie napisał, że dla mnie nie będzie różnicy?
Mam ci znaleźć wszystkie teksty typu "spróbuj szosowych, od razu będziesz widział różnicę"? LOL
A teraz mi wytykasz brak precyzji - poczytaj cały ten wątek i wytknij go temu, kto zaczął sypać takimi ogólnikami.
Ech, znów będzie zabawa jak pokażę te posty kilku ostro kręcącym kolegom, którzy to forum znają tylko z moich co lepszych opowieści i na sugestię, żeby tu zajrzeć samemu i się pośmiać opukają się tylko w głowę mówiąc "strata czasu".
Napisano 25 lipiec 2013 - 07:10
Jakie miałeś buty i pedały mtb, jakie kupiłeś szosowe?? Ile kmów przejechałeś, ścigasz się czy jeździsz dla przyjemności??
A dlaczego nie pytacie o to i nie piszecie o tym _doradzając_ zakup szosowych?!
Dopiero teraz, po fakcie, jak wypływają wątpliwości?
Prosiłbym o trochę umiarkowania i mniej radykalizmu przy doradzaniu, bo ktoś przez was wyrzuci kupę kasy, a mało kto potem będzie się potrafił przyznać, że to był błąd i z reguły dołączy do chóru wychwalającego pedały i buty szosowe, zamykając błędne koło i wciagając w nie następnych.
Napisano 26 lipiec 2013 - 05:59
Sam jestem bardzo zainteresowany tzw "teoria powierzchni podparcia" szosa vs mtb ... Do mnie "przemawia" raczej "teoria ugiecia punktu oparcia", ale ja nie mam wyksztalcenia technicznego, choc z fizyki zawsze mialem 5tke... Za to liubie obserwowac rozwizania konstrukcyjne stosowane gdzie indziej, a bazujace na tych samych prawach fizyki. Tak zeby sie upewnic, ze nie jestem robiony w "bambuko".
Frazesu "nikt cie tu nie trzyma" ( bo argument to zaden ) uzywa sie - z reguly - jak nie da sie obronic w zaden sposob swojej ( blednej ) teorii/ opinii.... typowy chwyt ponizej pasa. Mozna odwrocic - jak nie wiesz- to nie wprowadzaj w blad wypisujac brednie, a powtarzanie za innymi cie nie tlumaczy... Brednia jest brednia- a to, ze stado "baranow" ja -bezmyslnie-powtarza , nie dodaje jej w zaden sposob wiarygodnosci. Kazde forum jest pelne tego typu opinii , od Rohlhoff'a poczawszy ...
Jeszcze ad "nikt ci tu nie trzyma" : To tak jakbys kupil zepsute mieso, i sprzedawca ci odburknal : nikt ci nie kazal tu kupowac... Chore , nie???
Zwolennikom wielkiej platformy podparcia polecam obejrzec konstrukcje mostu - szczegolnie oparcia na filarach.... wielce pouczajace. Nie mniej niz przyjrzenie sie jaka to faktycznie jest ta "mityczna" powierzchnia styku bloka z pedalem w "systemie szosowym".
Moze sie myle - niech mnie ktos poprawi- ale jak mialbym dostac kopa w doope, to wole zeby powierzchnia "oparcia " sie buta o moje 4 litery byla jak najwieksza, nie jak najmniejsza.... co przeczy teorii o wyzszosci duzej powierzchni oparcia w polaczeniu but-blok- czyz nie ??? Generalnie sila ta sama, ale ja wolalbym i tak wieksza powierzchnie przylozenia.... :mrgreen:
Zgodzic sie musze z "nick'iem" : trzeba miec wlasny rozum :mrgreen: i nalezy to rozumiec szerzej niz sie na 1y rzut oka wydaje :-P
Napisano 26 lipiec 2013 - 08:11
Jeszcze ad "nikt ci tu nie trzyma" : To tak jakbys kupil zepsute mieso, i sprzedawca ci odburknal : nikt ci nie kazal tu kupowac... Chore , nie???
A no widzisz mistrzu pominąłeś jedną dość znaczącą różnicę, ten sprzedawca, który sprzedaje to mięso zarabia na tym (ma z tego pieniądze i dlatego można cisnąć ile wlezie jeśli sprzedał zepsute mięso), a tutaj wszyscy siedzą i pomagają za darmo. Pojął??
Kolejna rzecz trzeba samemu podejmować decyzję, nie zgadzasz się z kimś OK, kupuj sobie japonki i kręć w japonkach. Każdy radzi jak uważa, nie wiem czy zauważyłeś, że są też głosy nie popierające butów i pedałów szosowych. Trzeba wiedzieć czego się chce. Przeraża mnie ilość ludzi, dla których internet jest jedynym wyznacznikiem podejmowania decyzji. Żonę też będziesz chciał, żeby Ci w internecie wybierali i później pretensje zgłosisz do tych z internetu??
Idąc dalej każdy wyraża swoją subiektywną opinię!!! Wiesz co to znaczy subiektywny??
To na tyle. Po takich postach odechciewa się tego darmowego pomagania (współczuje zwłaszcza moderatorom, którzy poświęcają sporo czasu aby był porządek), bo jeszcze człowieka porównają za dobrą radę do sprzedawcy zepsutego mięsa.
Napisano 26 lipiec 2013 - 08:44
każde forum tematyczne jest usiane wirtualnymi 'spacamy'
często jest tak, że jedyne ich doświadczenie to .... wiedza z internetu
plus opcja kopiuj/wklej
i już masz odczynienie ze 'specjalistą'
:-D :-D :-D
internet to miejsce bez odpowiedzialności .... do czasu
a w temacie .... w butach należy zwracać uwagę tylko na dwie rzeczy
mają być wygodne
i mieć twardą (bardzo) podeszwę
to czy będą szosowe czy MTB to dla zwykłego zjadacza chleba (totalnego amatora) , nie ma to żadnego znaczenia
Napisano 26 lipiec 2013 - 08:48
Po pierwsze , zwracanie sie do kogs w 3ciej osobie jest co najmniej niegrzeczne, zeby nie powiedziec , ze oznaka prostactwa i elementarnego braku kultury.
Z druga partia twojego postu zgadzam sie jak najbardziej. Przy jednym tylko zastrzezeniu: jesli ktos bez doswiadczenia zasiega informacji - chce aby ta informacja byla WIARYGODNA- dlatego korzysta z forum, gdzie ( domniemanie ) co do zasady uzytkownicy wyrazaja SWOJE SUBIEKTYWNE DOSWIADCZENIA i poniewaz nie odnosza z tego korzysci, mozna sadzic, ze te informacje sa bardziej wiarygodne niz te pochodzace od sprzedawcy. Zycie pokazuje, ze to nieprawda. Wiekszosc powiela obiegowe opinie i mity. Trzyma sie glownego nurtu . Jak gowno w rzece.
Dlatego napisalem, ze trzeba miec "wlasny rozum" . Umiec odsiac ziarno od plew. Na tym- jak i na kazdym innym - forum jest mnostwo cennej wiedzy i doswiadczen i mnostwo mitow, legend i bzdur.
Dramatyczna przewaga mocowan szosowych nad mtb to mit i legenda. Potrafie bez najmniejszego trudu wykazac, ze dla poczatkujacego szosowca niesie wiecej zagrozen i wad niz korzysci. Po prostu inny system z inna charakterystyka .
Wracajac do twojego postu - wynika jasno, ze nie dosc, ze brak ci kultury, to i umiejetnosc rozumienia czytanego tekstu u ciebie mocno kuleje, ze zacytuje sam siebie "Zgodzic sie musze z "nick'iem" : trzeba miec wlasny rozum i nalezy to rozumiec szerzej niz sie na 1y rzut oka wydaje
" , i stad twoj tekst "Kolejna rzecz trzeba samemu podejmować decyzję, nie zgadzasz się z kimś OK, kupuj sobie japonki i kręć w japonkach. Każdy radzi jak uważa, nie wiem czy zauważyłeś, że są też głosy nie popierające butów i pedałów szosowych. Trzeba wiedzieć czego się chce. Przeraża mnie ilość ludzi, dla których internet jest jedynym wyznacznikiem podejmowania decyzji. Żonę też będziesz chciał, żeby Ci w internecie wybierali i później pretensje zgłosisz do tych z internetu??
" jest co najmniej bezzasadny, zeby nie powiedziec , ze strzeliles kula w plot. Dla ulatwienia meritum jest podkreslone i kursywa.
Co nie oznacza, ze sie z twoim zdaniem nie zgadzam - ABSOLUTNIE MASZ RACJE !!! Tylko nie ma tu zwiazku z moja wypowiedzia - zastosowales powtorzenie, negujac opinie wyjsciowa- kuriozalna konstrukcja...
Jesli jako pomoc rozumiesz powtarzanie przez kogos obiegowych opinii i i mitow, oraz serwowanie ich jako wlasnych doswiadczen - to lepiej nie "pomagac". Sluze setkami przykladow na poparcie mojej teorii.
Zwlaszcza,ze do clou mojego postu nie odniosles sie w ogole- zakladam zlosliwie, ze nie "przeguglowales" jeszcze tematu ?
Napisano 26 lipiec 2013 - 08:49
Napisano 26 lipiec 2013 - 08:52
+ to kolega jano_3 przy "bans'ie" okazal sie nie dosc ze agresywny to i chamski.
ja tez mam spd i nie zamierzam tego zmieniac. Jezdze z pewnym klubem i ok 20% "populacji" ma tak samo... Z reguly poczatkujacy amatorzy jak ja. Z roznych wzgledow bloki szosowe sa nie dla mnie... .
Napisano 26 lipiec 2013 - 09:04
Po pierwsze , zwracanie sie do kogs w 3ciej osobie jest co najmniej niegrzeczne, zeby nie powiedziec , ze oznaka prostactwa i elementarnego braku kultury.
Tak jak porównywanie kogoś, kto chce doradzić, do sprzedawcy zepsutego mięsa. ten sam poziom kultury.
Jesli jako pomoc rozumiesz powtarzanie obiegowych opinii i i mitow, oraz serwowanie ich jako wlasnych doswiadczen - to lepiej nie pomagaj.
Zarzucasz mi, że ja coś takiego zrobiłem??
Zwlaszcza,ze do clou mojego postu nie odniosles sie w ogole- zakladam zlosliwie, ze nie "przeguglowales" jeszcze tematu ?
Zrobiłem to specjalnie, opinie są podzielone i samemu trzeba podjąć decyzję, które uznaje się za słuszne. Ja swoje zdanie na temat SPD i SPD SL wyraziłem i więcej w dyskusję wdawał się nie będę, bo widzę, że to jałowy spór. BTW w temacie wypowiadam się od 2 strony także dość dobrze go przeczytałem, jeśli do tego zmierzasz, wyjaśniając między innymi kwestię będącą w głównym nurcie "W butach szosowych nie da się chodzić".
Czym dla Ciebie jest główny nurt?? Jak dla mnie większość osób jeździ w terenowym SPD na szosie (nawet wśród moich znajomych) i raczej to jest główny nurt. czy zawsze uważasz, że jeśli ktoś jest przeciwko Tobie jest w głównym nurcie, a Ty jesteś taki antysystemowy??