problem z piasta Novatec
Napisano 07 czerwiec 2013 - 06:57
mam kola szosowe na piastach novatec i mam problem z tylną piastą.Mianowicie jak przestaje i zaczynam pedalowac to na sprzegleniu czasem pojawia sie gluchy trzask.Do tego wczoraj jak przestawalem pedalowac badz lekko zakrecilem do tylu w czasie jazdy to jakies szuranie bylo slychac.WIdze tez ze kaseta troche plywa.Da sie cos z tym zrobic?kiedys mialem Novateci w innych kołach to bębenek mi dosc szybko padl i chcialbym tego uniknac
Napisano 07 czerwiec 2013 - 10:36
Jeśli była jazda w deszczu wiekszym to po jeździe .
dotyczy to wszystkich piasty na łożyskach maszynowych .
Piasty nowe mają oryginalnie za gesty smar, jak soebie użytkownik tego nie wymieni to zapadki mogą sie sklejać , wystarczy ze jedna nie odbija, bębenek krzywo zazębia i sie psuje - ale nie sam z siebie !.
Poza tym o serwisowaniu Novateca i podobnych już pisałem x razy , a jak wiem to pewnie nikt tego nie robi a pózniej Oj! padło ! zepsuło , sie .....samo .
np. ode mnie koła wychodzą już z wymienionym smarem , a jak komuś sie koło podcentrowywuje to przy okazji sprawdza łożyska i bębenek i ludzie śmigają po x tysięcy i to działa .
Nawet Fulcrum zaleca po 3 tysiakach przegląd .
Podejrzewam że masz uszkodzony , nawet może być pękniety bębenek i jedna zapadka sie odwróciła.
Sprawdź , rozbierz.
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 07 czerwiec 2013 - 21:20
Napisz jaki model dokładnie , zrob fotke może , to jak będe miał chwile czasu jutro, to Ci zrobie mały tutorial , jak i co , to zasadniczo proste jest .
Napisano 10 czerwiec 2013 - 23:28
Po lewej stronie w ośce powinien być otwór pod klucz imbusowy 5 , wtedy wkładamy w niego klucz, a z prawej strony klucz płaski 15 cienki i odkecamy -= prawy dystans.
I bębenk zciągamy ręką .
A jakby nie było takiego specjalnego otworu to z lewej też płaska 15 .
sts, co robić po jeździe w deszczu ? najlepiej odkręcić dystanse z przódu , z tyłu też, wylać wode
Novatec niestety nie jest super uszczelniony jak CK czy DT , ale daje rade.
tomkaz016,
smarowanie ? w zasadzie zapadki , a raczej bieżnie moża polizać np. FL zielonym , raczej nie teflonowym, jak wyczyscimy bębenek i zapadki to w gniazdo zapadki gdzie sie opiera , na wgłębienie też po kropli oleju, aby nie cisło na sucho.
po skręceniu całości kręcąc ręką bebenek, powinniśmy czuć że zapadki "twardo " i z klikiem opierająż sie o bieżnie.
Napisano 11 czerwiec 2013 - 07:09
Jezeli on juz padł to jaki może być jego koszt?oczywiscie chcialbym wersje z stalowym.Jaka wogole to może być piasta? dzieki pozdrawiam
Napisano 11 czerwiec 2013 - 07:35
Bębenek w sumie nie ma tam nic ciekawego , zapadki są na zewnątrz, , ściagamy je deilkatnie , sprężynke także, a w środku są łożyska dwa maszynowe , ktore można wymienić jeśli nie pracują gładko, tyle że ta operacja wymaga troche precyzji i umiejętności
http://velotech-pl.b...enki-wkady.html
http://velotech-pl.b...-na-serwis.html
pare fotek poglądowych
Napisano 15 wrzesień 2013 - 18:42
Odświeżam temat.Wtedy udało się rozebrać piastę od bebenka i wystarczyło przeczyszczenie i przesmarowanie i kilka miesiecy był spokój.
Wczoraj na wyścigu mialem cyry z bebenkiem.Strzelal,kilka razy nawet pedałami nie szło zakrecić tak sie blokowal,kaseta falowała.
Rozebrałem znow bębenek i wysypało mi sie kilka kulek i takie metalowe blaszki.Podejrzewam ze to dolne łożysko,górne wyglada i pracuję ok.Porobiłem kilka zdjęć,nie wiem co to jest na korpusie piasty.Są takie 2 metalowe tuleje,czy to jest prawidłowe?KOmpletnie nie wiem jak sie zabrac za serwis tego bębenka.Domyślam się ze muszę wybic jakoś gorne łożysko od strony zapadek,a jak teraz wyciagnąc resztki tego tylnego?
Czy takie łożyska do bebenka piasty A172SB można dokupić gdzies w sklepie z łożyskami,jeżeli tak to jakie maja symbole?Dzieki z góry za pomoc.Spike pomoż:)pozdrawiam

Napisano 15 wrzesień 2013 - 22:11
Łozyska są tandardowe , można je dokupić w sklepach z łożyskami, ,ale jak bedziesz kupował tanie chinole po 2-5 zł to pewnie znowu sie rozsypią , przynajmniej ok 10 złtrzeba dać za łozysko, a porządne kosztuje ok 19 zł / szt, jakiś japończyk.
co do bębenka to są tam 2 łozyska w śrdoku i trzeba je wybić a nowe wprasować , ale .... widze wygnioty chyba od zapadek w korpusie , spwodowane tym że łożyska nie były wymienione jak jeszcze chodziły prosto, jak bębenek chodził na boki to zaczyna zapadka wybijać korpus .
Jak nie wiesz jak sie zabrać za serwis to albo oddaj go tam w Sączu do serwisu , albo wyślij koło do mnie 1-2 dni i masz zrobione .
Pytanie czy obręcz jest w dobrym stanie aby ratowac koło ?? czy bębnenek nie jest uszkodzony ?? wtedy wymiana na nowy .
z fotki wynika ze tam sie wszystko rozd............w drobny mak .
Napisano 16 wrzesień 2013 - 07:20
obrecz jeszcze nie jest mocno zużyta poza tym to Mavic Open pro wiec troche szkoda:)wlasnie dziwi mnie to ze te tuleje na korpusie blizej łożyska piasty są tak jak by ponacinane(wgłębienia) nie wiem też czy to maja być 2 tuleje jak u mnie czy też jedna i ona pękła?
W bębeneku w miejscu gdzie powinno sie znajdować dolne łożysko widać tylko 2 kolucha z dziurka.Nie wiem czy to pozostałości po rozpadnietym łóżysku? Bębenek ma też nacięcia od kasety,jest to niestety aluminium i za pożno sie zorientowałem ze stosuje niewłasciwa kasete,ale puki co jeszcze kaseta wchodzi i schodzi bez problemu
W Sączu nie mam rozsadnego serwisu żeby to oddać,najlepiej mi by było podjechać do Ciebie tylko jak na złość nie mam teraz okazji jechać do krakowa.Myślisz ze da się to odratować w rozsądnych pieniadzach?bo wtedy bym to pewnie wysłał,pozdrawiam i dzieki wielkie
Napisano 16 wrzesień 2013 - 08:28
jedynie jak bedzie w rękach to mozna ocenić ogólnie stan , z fotek to tak ..... niekoniecznie widać wszystko.
wysyłka takiego koła to kilkanaście zł za polecony priorytet , czasem szkoda sie wozić .
Napisano 16 wrzesień 2013 - 13:32
jeszcze sie pobawiłem chwile tym bebenkiem.Wybiłem górne łożysko,zeszło bez problemu.Teraz widze ze dalej nie ma żadnej tulejki tylko czarne scianki z jakiegos plastikopodobnego materiału.Na jego końcu jest uskok i tam powinno być dolne łożysko.U mnie z niego została tylko zewnetrzna scianka.Probowalem na wszystkie sposoby ja wybić.WYdaje mi sie że ona siedzi w aluminiowym gnieżdzie i nie drgnie ani na milimetr.Da się to jakos podejsc sposobem?juz nawet myslalem zeby teraz nabic nowe łożysko no ale ono bedzie w innym miejscu niż to stare i domyślam sie ze to nie zadziała.Na zdjeciu ujołem również jakiś oring który wyciagłem był on przez ta resztką łożyska,do czego to ejst potrzebne?dzieki z góry za pomoc

Napisano 16 wrzesień 2013 - 13:45
Napisano 30 wrzesień 2013 - 08:37

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?