Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zróbmy sobie Fizik`a

41 odpowiedzi w tym temacie

#21 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 11 czerwiec 2013 - 15:14

No i pięknie ;)

Tylko właśnie. Szkoda że nie z condury te pręty, tfu, wybacz, carbonu haha ;))

A ile waży sama skóra, a ile gąbka?

#22 piotrfala

piotrfala
  • Użytkownik
  • 861 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 czerwiec 2013 - 15:24

A ile waży sama skóra, a ile gąbka?

nie jestem w stanie na to odpowiedzieć gdyż zdjąłem je razem sklejone a trzymają się siebie bardzo mocno. Nie chce zniszczyć tej idealnej symbiozy :-)

www.facebook.com/strato.bike

gallery_2798_164_47484.jpg

#23 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 11 czerwiec 2013 - 15:34

Będzie cacy...wiem co mówię ;-)

#24 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 11 czerwiec 2013 - 15:40

Super sprawa.
Sadzac po wadze samej skorupki, to jest to kawal solidnego karbonu.
Dla porownania siodlo Smuda 67g z pretaki i lakierem, nieco krotsze i wezsze 250x131mm.
Nastepnym razem podlubaj cos z pretami.
Co do obicia, moze alcantara?

#25 piotrfala

piotrfala
  • Użytkownik
  • 861 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 czerwiec 2013 - 15:44

Było to moje pierwsze podejście do siodła a następne zrobił bym lżejsze. To jest bardzo sztywne . nie wiedziałem czego sie spodziewać. Myślę że Smud też od czegoś podobnego zaczynał :lol:

A kolejna sprawa to to że siodła Smud`a są bardziej obłe i pewnie mają dużo większą wytrzymałości dzięki ugięciu a w przypadku antaresa mamy dosłownie w miejscu siedzenia płaską płytkę

#26 wymoczek

wymoczek
  • Użytkownik
  • 69 postów
  • SkądRG

Napisano 11 czerwiec 2013 - 16:40

Ciekawe stwierdzenie-każdy kto ma siodełko skórzane jest szpanerem albo BURAKIEM-zanim coś napiszesz to troche pomyśl . To nie boli.

#27 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 11 czerwiec 2013 - 17:58

wymoczek, nie napisałem że każdy jest burakiem, ale że przeciętny karwoski kupuje siodło często dla wyglądu i gdyby nie było skórzane to część osób by zrezygnowała z zakupu, wystarczy aby to było 10-20 % aby firmie nie opłacało się w to bawić. Naucz się czytać ze zrozumieniem ;) Ale skończmy te jałowe duwagacje nie wnoszące nic do tematu.

Co do siodła zgodze się, Antares jest płaski po bokach i pewnie łatwiej by pękł. Myślę że powinieneś starać się zrobić dość elastyczne, im bardziej, tym lepiej. A poza tym Antares jest większy od Smudowych siodeł. Stąd ta waga. Pewnie możnaby odchudzić, pytanie jak to zrobić aby nie pękło? Jak coś do mogę zgłosić się do testów :mrgreen:

I zdaj koniecznie relacje jak się jeździ bez poszycia na anterasie ;)

#28 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 11 czerwiec 2013 - 18:28

Antares jest większy od Smudowych siodeł

Jest lzejsze, bo albo jest wykonane z innego wlokan, w co watpie, albo jest mniej materialu i niekoniecznie z powodu mniejszych rozmiarow. Patrzac na powierzchnie obu siodel, to juz ta "mniejszosc" nie jest taka oczywista.
I jeszcze raz, siodlo jest z pretami, klejemniem pretow do skorupy i lakierem!
Co oznacza, ze przedstawione siodlo, jego skorupka, moze byc lzejsza.

piotrfala tak wogole jakbys mial ochote podzielic sie procesem wytworzenia tej skorupki, blbym wdzieczny, przypuszczam ze nie tylko ja.

#29 piotrfala

piotrfala
  • Użytkownik
  • 861 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 czerwiec 2013 - 21:16

Proces podczas którego opracowuje się technologię wykonania elementów kompozytowych trwa zazwyczaj sporo czasu. Nie raz trzeba wykonać od kilku do kilkunastu egzemplarzy zanim zacznie się osiągać zadowalające wyniki. Ja przedstawiłem wam bardzo prostą metodę na uzdrowienie popsutego siodła. Zrobiłem dwie skorupy. Pierwsza była bardziej elastyczna i wazyła 45 gram. Podczas wyginania jej w palcach wydawała się za miękka wiec stworzyłem drugą, bardziej pancerną wersję. Moim zdaniem próba walki z wagą tej skorupy jest na tym etapie bez sensu. Przecież i tak przykleję do niej stalowe pręty. Jak dojdzie do tego ze uda mi się wykonać własne pręty to pomyślę nad lepszą technologią. To jest prototyp !
Z chęcią odpowiem na pytania ale pewnie nie na wszystkie gdyż jak się domyślacie dojscie do wielu rzeczy zajmuje nieraz bardzo dużo czasu i poświęcenia więc proszę weźcie to tez pod uwagę że nie wszystko wam zdradzę ;-)

#30 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 12 czerwiec 2013 - 10:01

piotrfala, a Mógłbyś tą lżejszą Także przetestować??

Ps A czemu nie dałeś prętów z oryginału?

Ps2. Kiedy zamierzasz robić pręty carbonowe? Jeśli zamierzasz?

Chris tak masz rację, materiału jest też na pewno mniej. Nie Mówię że nie ;)

#31 piotrfala

piotrfala
  • Użytkownik
  • 861 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 czerwiec 2013 - 13:39

Pręty są oryginalne.
Jak będe mieć jakies stare pręty to pewnie bede coś kombinować.
Na razie mam ciekawsze pomysły niż pręty :P
A skorupe zrobiłem dlatego bo brakowało mi siodła :P

#32 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 12 czerwiec 2013 - 20:12

To sa te k-ium, czy jakoś tak...?

To siodło wyszło chyba ciężej niż oryginał...

#33 19szymon93

19szymon93
  • Użytkownik
  • 207 postów
  • Skądłódź

Napisano 12 czerwiec 2013 - 20:34

Skoro sama skorupa wyszła naprawde fajnie ( jestem pod wielkim podziwem i pełen "szacun" ) to może na przyszłosc pomyśl na czymś na wzór siodeł do extremy gdzie masz zintegrowaną sztyce z siodłem, ustawiłbyś siodło pod odpowiednim kątem dla siebie, w końcu rower robi sie pod siebie i mogło by to wyglądac nawet znośnie, a sądząc po jakości tej skorupy i towich umiejętnościach nie byłby to dla ciebie problem, a sama waga mogła by być fajna

#34 Gosc_dominik28382_*

Gosc_dominik28382_*
  • Gość

Napisano 13 czerwiec 2013 - 22:08

a co myślicie o siodełku z laminatu -włókna szklanego ? pewnie za mała sztywność ,ale ciekaw jestem co z tego mogłoby wyjść bo zestaw naprawczy do łodzi jest ogólnie dostępny

#35 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 13 czerwiec 2013 - 23:51

Z włókna szklanego to nic ciekawego nie wyjdzie.

19szymon93, ta, ciekawe jak do tego zrobisz formę. To może od razu rower i koła machnąć ;)

My tu się nad prętami zastanawiamy, a ty byś chciał od razu sztyce zintegrowaną z siodłem...

#36 rudi

rudi
  • Użytkownik
  • 3 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 czerwiec 2013 - 08:12

Skomplikowane elementy do laminowania można najpierw wykonać z pianki PUR czyli sztywnej pianki poliuretanowej i potem owinąć karbonem np. Piszę to apropo prętów. Także formy całościowe można z tego wykonać.

#37 piotrfala

piotrfala
  • Użytkownik
  • 861 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 czerwiec 2013 - 14:46

Trochę popłynęliście....

a co myślicie o siodełku z laminatu -włókna szklanego ? pewnie za mała sztywność ,ale ciekaw jestem co z tego mogłoby wyjść bo zestaw naprawczy do łodzi jest ogólnie dostępny

Kwestia tego ile użyjesz materiału, to niestety przekłada się na wagę. Zestawy naprawcze ogólno dostępne się do niczego poza naprawą łodzi tudzież samochodowych zderzaków. Są na bazie żywic poliestrowych.

Skomplikowane elementy do laminowania można najpierw wykonać z pianki PUR czyli sztywnej pianki poliuretanowej i potem owinąć karbonem np. Piszę to apropo prętów. Także formy całościowe można z tego wykonać.

Oczywiście że można wykonać coś na bazie pianki i tak się robi ale nie wyobrażam sobie prętów o srednicy fi 7mm z pianką w środku. Jak wykonasz taki rdzeń z pianki ?
Na foremniki to tylko do jakiś prostych kształtów się to nadaje gdyż jest zbyt porowate.

Wykonanie prętów nie jest żadną kosmiczną technologią, nie ma sie tu nad czym zastanawiać. Trzeba wyfrezować foremnik, zrobić i tyle.

Jestem po testach siodła bez poszycia i wymaga ono trochę poprawek w kształcie by było akurat dla mnie wygodniejsze. Ma nierówności ( pozostałosci fo formie wtryskowej, albo jakieś pseudo wzmocnienia ) , które mnie uwierają. Dodatkowo muszę trochę zwiększyć promień tych wystających " skrzydełek" i je trochę wypłaszczyć gdyż ich wywiniecia na bokach trochę przeszkadzają.
Po założeniu obicia jest trochę lepiej ale nie idealnie. Plusem jest to że jestem na dobrej drodze :-)

#38 daromir

daromir
  • Użytkownik
  • 90 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 czerwiec 2013 - 15:11

Piotrfala, jak będzesz myslał o obiciu to daj znać na priv, coś wykombinujemy:)

#39 19szymon93

19szymon93
  • Użytkownik
  • 207 postów
  • Skądłódź

Napisano 14 czerwiec 2013 - 20:30

Z włókna szklanego to nic ciekawego nie wyjdzie.

19szymon93, ta, ciekawe jak do tego zrobisz formę. To może od razu rower i koła machnąć ;)

My tu się nad prętami zastanawiamy, a ty byś chciał od razu sztyce zintegrowaną z siodłem...

Przecież można by zrobić tk jak w przypadku prętów, skorupe osobno, sztyce osobno i potem łącznik, nie znam sie na carbonie ale moze tak by sie dało

#40 Gosc_dominik28382_*

Gosc_dominik28382_*
  • Gość

Napisano 18 czerwiec 2013 - 21:01

Są na bazie żywic poliestrowych.

a żywica epoksydowa ?

Dodaj odpowiedź