Skocz do zawartości

Trek Domane 4.5 2013'

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
62 odpowiedzi w tym temacie

#21 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 16 listopad 2013 - 15:19

Dziś w ramach paskudnej pogody dokonałem pomiaru wagi ramy i widelca. Rezultat:

- rama w rozmiarze 58 cm - 1426 gramów

- widelec 444 gramy...

Smutne ale prawdziwe :)

Ot i cały sekret dużej masy całkowitej bajka.

Od serii 6 rama cięższa o jakieś 150 gramów, widelec 100.

Od serii 7 madone rama cięższa ponad 600 gramów, widelec jak wyżej, 100.

Kowadło :)

#22 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 16 listopad 2013 - 15:45

90g mniej od bylej mojej 10-cio letniej alu ramy speca s-worksa w rozmiarze 21".

To nawet ta seria 6 nie ma "lekko". Gigantyczna przepasc w porownaniu z 7. Myslalem, ze jest sporo lzejsza, cos ok 1000g, w tym rozmiarze.

#23 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 16 listopad 2013 - 17:43

Rama ma "zawias" co z pewnością wpływa na masę całości. 

Widelec ma aluminiową sterówkę, co go dociąża. 

Co do siódemki - tyle waży w malowaniu którego nie ma - vapor coat (podobno 5 gramów). Inne malowania dociążają znacząco ramę. 

#24 danielasu2

danielasu2
  • Użytkownik
  • 523 postów
  • Skądirlandia

Napisano 17 listopad 2013 - 14:51

Malowanie vipor coat mozna zamowic .
Tak a propo wagi to siodemka ktora posiadam jest sporo lzejsza od ramy sworks ktora tez posiadam. Z drugiej strony czy ta waga taka wazna ?. Dogma wazy duzo wiecej a i tak jest super.

#25 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 17 listopad 2013 - 14:56

Oczywiście że nie jest tak ważna jeśli ktoś nie przywiązuje do tego wagi. Nie zmienia to faktu że rama karbo uznanego producenta, która waży tyle ile moja to kowadełko. 

Do tego ja osobiście nie odczuwam komfortu jaki ma oferować Domane, subiektywnie zeszłoroczny Madone był przynajmniej tak samo komfortowy (na takim jeździłem) a do tego sporo lżejszy (seria 4 z tego roku). 

#26 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 02 kwiecień 2014 - 23:20

Przyszła wiosna, czas na zmiany :)

Składają się na nie:

- koła Bontrager Race - poprzedni model (czarne obręcze, białe szprychy)

- mostek 80 mm

- pedały Look S-track

- łańcuch KMC X10sl DLC czarno-czerwony

Wszystkie te zmiany dociążyły rower, jednak w praktyce nie odczuwam tego. Przy powyższych wyborach kierowałem się dostępnością (koła), ergonomią (mostek), ciekawością (pedały), próżnością (łańcuch) :)

Po latach przerwy powróciłem też do koszyka na bidon - jedna sztuka mnie nie zabije a przydać się może.

Waga całości oscyluje w okolicach 7.7 kilograma - i taka pozostanie, tak jak i konfiguracja.

Przejechanie zaledwie kilkuset km w tym roku nie daje powodu do dalszego inwestowania w coś co z naddatkiem zaspokaja moje potrzeby :)

http://www.pinkbike....photo/10592356/

http://www.pinkbike....photo/10669066/

#27 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2692 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 kwiecień 2014 - 08:57

no i pieknie jest :)

#28 berski

berski
  • Użytkownik
  • 590 postów
  • SkądMałopolska

Napisano 03 kwiecień 2014 - 11:37

Dosyć dziwna pozycja Ci wyszła - sztyca bez offsetu i króciutki mostek.

#29 danielasu2

danielasu2
  • Użytkownik
  • 523 postów
  • Skądirlandia

Napisano 03 kwiecień 2014 - 20:35

Mostek rzeczywiscie krótki czy oby nie za duza rama ? .
Łancuch powinien być mocny .

#30 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 03 kwiecień 2014 - 20:49

Madone 58 był z mostkiem 100 mm i sztycą z offsetem, więc, raczej nie...

Łańcuch to taki sam jak miałem wcześniej, teraz ma szansę :)

#31 denis_k8b

denis_k8b
  • Użytkownik
  • 43 postów
  • SkądMalbork

Napisano 22 czerwiec 2014 - 11:58

Witam. Sliczny rowerek. Pisze gdyz zamierzam kupic treka  Madone 5.9 2014 i boje sie troche dzialania tego tylnego hamulca u dolu. Mógł by mi ktoś  szczerze napisac jak to w praniu wyglada, jak hamowanie w deszczu i czy nie zbiera tam sie syf i nie rysuje obreczy. Boje sie tylko tego a szkoda bedzie wywalic 16 tys na rower z wadą. Jezdze w kazdych warunkach. Prosze o szczera odpowiedz. Pozdrawiam

#32 danielasu2

danielasu2
  • Użytkownik
  • 523 postów
  • Skądirlandia

Napisano 22 czerwiec 2014 - 16:47

Czesc
Hamulec dziala bez zarzutu , brud zbiera sie tak jak wszedzie . Tez sie tego obawialem ale jest ok.
Zreszta patent treka sciaga nastepny producent mowie tu o colnago wiec gdyby nie zdalo to egzaminu to by sie w to nie pchali.

#33 denis_k8b

denis_k8b
  • Użytkownik
  • 43 postów
  • SkądMalbork

Napisano 22 czerwiec 2014 - 19:36

Merida Reacto tez to zastosowało. A przy wymianie koła sa jakies problemy czy normalnie jak w standardzie. Dobrze ze przy naszej jezdzie mechanik nie musi z samochodu regulowac heheeheh

#34 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 22 czerwiec 2014 - 19:55

Merida Reacto tez to zastosowało.

I Guerciotti ( na których jeździ CCC Polsat ) też

http://cyclingtips.c...stel-gold-race/

#35 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2692 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 czerwiec 2014 - 05:25

Do wymiany kola zwalniacz hamulca masz przy glowce sterowej, jest cacy :)

#36 denis_k8b

denis_k8b
  • Użytkownik
  • 43 postów
  • SkądMalbork

Napisano 23 czerwiec 2014 - 14:27

no i luz. Rozwialiscie moj jedyny problem. Dzis zamowilem i musze czekac 30 dni ale mam nadzieje ze bedzie warto. Na tour de pologne powinien dojsc. Pozdro i Dziekuje

#37 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 24 czerwiec 2014 - 13:02

Witam. Sliczny rowerek. Pisze gdyz zamierzam kupic treka  Madone 5.9 2014 i boje sie troche dzialania tego tylnego hamulca u dolu. Mógł by mi ktoś  szczerze napisac jak to w praniu wyglada, jak hamowanie w deszczu i czy nie zbiera tam sie syf i nie rysuje obreczy. Boje sie tylko tego a szkoda bedzie wywalic 16 tys na rower z wadą. Jezdze w kazdych warunkach. Prosze o szczera odpowiedz. Pozdrawiam

Ten hamulec to szit okrutny.

Pancerz pracuje razem ze śrubą regulacyjną linki, przy główce ramy.

Praca dźwigni jest miękka.

Nakrętka samokontrująca w płytkim gnieździe to krańcowo poroniony pomysł. 

Sruby H i L muszą być utrzymane w idealnej czystości, inaczej przestają się kręcić.

#38 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2692 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 czerwiec 2014 - 14:44

Hehe, zaloze sie, ze poszedl elaborat na pm do denisa jakie to zle rowery ;)

#39 denis_k8b

denis_k8b
  • Użytkownik
  • 43 postów
  • SkądMalbork

Napisano 24 czerwiec 2014 - 15:35

nie doszło nic. Co do czystosc to dbam o rowery i po kazdym ciezszym pogodowo treningu myje go gdyz stoi w pokoju nie w garazu i pasja do kolarstwa nie pozwolila by mina  pozostawienie go brudnego i zapiaszczonego. To jest twoje narzedzie pracy wiec jak dbasz tak jezdzisz. Rower zamowilem dzis u mojego znajomego w Salonie Rowerowym Bogdan Bondariew w Tczewie co prawda nie 5,9 tylko 5.2 rama ta sama tylko ze na Ultegrze a kilka klockow taniej i na jakies Cosmicsy czy inne Visiony bedzie. Co do serwisu to nie obawiam sie gdzyz czesto jestem na cafe brejku u Bogdana wiec spoko, a przygotowanie roweru do zawodow i tak odbywa sie u niego bo wkońcu  to nie byle kto. Zawodnik kilku polskich klubów Intel Action. Mróz, CCC i dyrektor Lampre do 2013r.

Robi to fenomenalnie i mam pelne zaufanie do goscia. za miesiac ma byc, juz nie moge sie doczekac.

#40 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 24 czerwiec 2014 - 16:42

Treki to bdb rowery z drobnymi niedoróbkami, które potrafią być jednak wk.... denerujące :) Wg mnie te niedoróbki nie przystają do zakresu doświadczenia i wiedzy ludzi pracujących w takiej firmie, tylko o to mi chodzi.

Regulator wchodzący do ramy, ten od hamulca, jest mało sztywno osadzony, pracuje na boki, co zmiękcza pracę hamulca. Sprężyny tych hamulców są mocniejsze niż innych a tarcie w pancerzach też większe - co upośledza jakość działania.

Nakrętka mocująca linkę tylnego hamulca to durne rozwiązanie, a gniazdo płytkie i ma cienkie ściany - materiał ramienia lubi się w tym miejscu zdeformować albo złamać. Shimanowskie hamulce tego typu mają o niebo lepszą konstrukcję i działają lżej, dzięki bardziej miękkim sprężynom.

Równie dobrym rozwiązaniem są śrubki na imbus, te od mocowania klocków - potrafią się zapiekać i przy wykręcaniu wyrabia się gniazdo. Jest to niedopracowane rozwiązanie, dobre w słonecznej Kalifornii.

Od przyszłego roku w sprzedaży będą inne modele Shimano tego typu, to dobrze rokuje.