Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaki GPS-rejestrator,licznik

20 odpowiedzi w tym temacie

#1 kr1s1983

kr1s1983
  • Użytkownik
  • 830 postów
  • SkądNowy Sacz

Napisano 22 lipiec 2013 - 07:16

heja,uzywam aktualnie endomondo na androidzie ale wkurza mnie mocno jego dokladnosc.PO eksporcie do Stravy nie widzi mi czasem segmentów ktore jechałem.
Szukam wiec jakiegos lepszego logera trasy.Priorytetem jest niska cena:)
ZNalalzlem taki HOLUX 245 w wersji Lite.Warte to cos?220zl to jeszcze akceptowalna cena.Wiecie czym moze roznia sie poszczegolne modele HOLUXA?czy moze jakies inne propozycje

#2 eXe

eXe
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • SkądKatowice

Napisano 22 lipiec 2013 - 07:45

Na jakim telefonie używasz tego endomondo? Sprawdzałeś jakiś inny soft np Sports Tracker?

#3 przemonr1

przemonr1
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądKobiernice

Napisano 22 lipiec 2013 - 08:26

eXe, program przecież nie ma tu nic do rzeczy, chodzi o kiepską dokładność/czułość modułu gps telefonie.
Jeżeli chcesz rejestrator, to H245 na pewno się nada. Holuxy mają dobre moduły gps, używałem jakiś czas Garmina E500 i Holuxa H260pro jednocześnie i gps w holuxie był chyba nawet lepszy. Jeżeli chodzi o różnice to poważniejsze zaczynają się dopiero od modelu H260pro który obsługuje ANT+, czyli możesz podpiąć czujniki prędkości/kadencji/tętna. Tutaj masz moje wrażenia z użytkowania H260pro: http://www.forumszos...er=asc&start=15. Powiem Ci że generalnie logery mają bardzo dobre gpsy i Twoje problemy ze Stravą powinny się skończyć (chociaż w trudnym terenie każdy loger może się zgubić). Z własnego doświadczenia testowałem kiedyś coś takiego http://pilnujauta.pl...rator_trasy.php i również miał świetną czułość. Natomiast mój znajomy używa zewnętrznego modułu gps do telefonu na bluetooth (chyba również holuxa) i też jest zadowolony - nawet w lesie zapisu ładne ślady.

#4 eXe

eXe
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • SkądKatowice

Napisano 22 lipiec 2013 - 08:33

przemonr1, widzisz. Ja używam Trackera z telefonu i problemów nie mam, nigdy nie gubi zasięgu, wszytko jest mega dokładne. A wiem, że niektóre telefony mają problemy z konkretnymi programami. Skoro sprawdzenie innego programu nic nie kosztuje to wg mnie warto spróbować aby nie kupować jeszcze jednego urządzenia.

#5 przemonr1

przemonr1
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądKobiernice

Napisano 22 lipiec 2013 - 08:40

eXe, ale program nie ma nic do rzeczy. Od programu zależy tylko częstość odczytu i interpolacja, a co odczyta to już zadanie modułu, jeżeli gps się zgubi to żaden program nic nie zmieni! Poza tym nie rozmawiamy o otwartych przestrzeniach a o terenie górskim gdzie często drogi idą w zalesionym terenie a tam czasem nawet najlepsze urządzenia dają d***.

#6 kr1s1983

kr1s1983
  • Użytkownik
  • 830 postów
  • SkądNowy Sacz

Napisano 23 lipiec 2013 - 09:27

to ten Holux nie pauzuje czasu przy braku ruchu?jak tak to troche nieciekawie...

#7 Gosc_rowerowyninja_*

Gosc_rowerowyninja_*
  • Gość

Napisano 23 lipiec 2013 - 11:22

Kiedy zacząłem jeździć intensywniej rowerem, zamieniłem telefon wielkości tabletu na mniejszy, a do zapisywania tras przejazdów kupiłem Garmina Forerunner 405cx z monitorem tętna za 550 pln i dokupiłem licznik kadencji za ~150pln.

Swoje zadanie spełnia świetnie i przydaje się też, gdy idę pobiegać. Albo na kajaki lub żagle jadę.

#8 przemonr1

przemonr1
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądKobiernice

Napisano 23 lipiec 2013 - 20:31

to ten Holux nie pauzuje czasu przy braku ruchu?jak tak to troche nieciekawie...

Hmm, H260 ma auto-pauzę. Zerknąłem z ciekawości do instrukcji H245 i faktycznie nic tam nie ma na temat auto-pauzy - dziwne. Jeżeli faktycznie nie ma, to nie warto w niego inwestować. Zawsze możesz poszukać jakiegoś zewnętrznego gpsu do telefonu czasem chodzą bardzo tanio na allegro.

Jeżeli jesteśmy przy auto-pauzie, to ostatnio wyczerpała mi się bateria w czujniku prędkości i jadąc sztywny podjazd włączała mi się pauza. Skoro dzieje się tak w Garminie, który ma bardzo dobrą czułosć, to na pewno dzieje się też w telefonie. Może w tym tkwi twój problem ze Stravą, włącza Ci się auto-pauza i Strava nie chce przypasować danego fragmentu do wzoru (mało prawdopodobne ale sprawdzenie nic nie kosztuje).

#9 Koroliow

Koroliow
  • Użytkownik
  • 384 postów
  • SkądKaszuby

Napisano 13 maj 2014 - 21:24

Z moich doświadczeń wynika, że największy wpływ na jakość zapisu śladu gps ma miejsce umieszczenie odbiornika, a nie sam odbiornik gps. Jak ktoś wrzuci licznik garmina do kieszonki, a telefon zamocuje na kierze, to zapis gps z tel. Będzie dokładniejszy od tego z garmina. Dlatego używam loggera holux m-1200e http://www.dx.com/p/...86#.U3J9A857Zdc na kasku. Jest tak mały, że pasuje w szczeline w kasku (wciskam go w szczeline i na tym polega cały montaż)i nic nawet nie wystaje z kasku. Wadą jest tylko, że nie jest wodoszczelny, ale można zapakować w jakąś folie.
. Ma blut. i może współpracować z apkami w tel. Ja ładuje surowe dane z loggera do stravy i mi starcza.

#10 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 14 maj 2014 - 06:48

Czy on aż taki mały to bym polemizował - akurat dawno temu tez go używałem (jako uzupełnienie polara cs-200), moje uwagi: nie jest dokładniejszy od garmina, zwłaszcza nowszych, które obsługują również rosyjski system GLONAS trzeba dość długo upewniać się, że akwizycja sygnału nastąpiła, bo inaczej na samym początku trasy będą rejestrowane głupoty (typu prędkość >90km/h itp.). Bawiłem się w łączenie danych (HR i CAD z polara + gps), ale po przejściu na e500 wreszcie doceniłem komfort używania jednego urządzenia :-P

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#11 Koroliow

Koroliow
  • Użytkownik
  • 384 postów
  • SkądKaszuby

Napisano 14 maj 2014 - 07:52

Nie napisałem, że jest dokładniejszy od Garmina. Z tego co go testowałem, to nie jest nawet bardziej czuły od prostego licznika Holuxa 245 (zamontowałem oba na kierownicy), w lesie błędy były porównywalne, ma lepszą dokładność od licznika Holuxa jeśli jest dobry sygnał GPS, pewnie wynika to ze współpracy z DGPS. Lepsza dokładność zapisu śladu GPS Holuxa m-1200e wynika  z zamontowania na kasku, a nie na kierownicy, gdzie szczególnie na szosówce, część sygnału z satelitów jest zakrywana przez cielsko kolarza. Jest wystarczająco mały aby zmieścić się w szczelinie mojego kasku, a waga 28 g jest praktycznie nie odczuwalna. 
Poza tym nie mówię, że jest to lepsze rozwiązanie od licznika Garmina, gdzie ma się wszystko w jednym. Ja nie lubię wydawać dużo kasy na gadżety (szczególnie takie, które łatwo zgubić, czy ukraść), a pomiar tętna, mocy, kadencji, czy jakieś programy treningowe zupełnie mnie nie interesuje. Raz w życiu założyłem sobie pulsometr i stwierdziłem, że psuje mi to tylko przyjemność z jazdy. Mnie interesuje tylko możliwie dokładny zapis GPS, który wgrywam do Stravy. 
Podaje to rozwiązanie tylko jako tanią opcję dla licznika Garmina do rejestrowania śladu gps. 

Niestety nie mam porównania z nowymi Garminami z Glonass. Czy te nowe Garminy z Glonass cały czas wykorzystują sygnał z obu systemów, czy dla oszczędności prądu przełączają się na Glonass, tylko jak jest słaby sygnał z GPS? Jakie chipsety wykorzystują Garminy?

#12 Mediana

Mediana
  • Użytkownik
  • 438 postów
  • SkądLublin

Napisano 14 maj 2014 - 12:53

Wtrącę - mój Galaxy S4 ma Glonass i GPS, i z obu korzysta jednocześnie.

Co do umiejscowienia, to nie zauważyłem różnic w dokładności pozycjonowania nawet jak telefon jest schowany pod bluzą i pod kurtką z membraną. 

M...

Merida Scultura Disc 6000 - Black  Power :)

#13 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 15 maj 2014 - 06:59

Tak, nowe chipy (jakie to nie wiem) obsługujące i amerykański i rosyjski system geopozycjonowania poprawiają dokładność i są zdecydowanie czulsze. Czy w nowych edge można wyłączyć gps i używać tylko glonass? Nie, za to w drugą stronę i owszem: gps - on, glonass - off, amerykański wyrób, to nie ma się co dziwić, że domyślnie używa systemu amerykańskiego, a rosyjski może być wyłączany (pewno ruski producent zrobiłby to odwrotnie). Dla edge 510 jest to opisane na stronie 11 instrukcji obsługi, teoretycznie oszczędza się nieco zużycie prądu, jednak traci się nieco na dokładności.

Jak ze zużyciem prądu? Dla E510: tylko gps - 20h, gps+glonass: 15h, gps+glonass+podświetlenie 100%: 6h.

Czyżby do obsługi glonass był przeznaczony dodatkowy chip? W niektórych przypadkach 5h różnicy to dość sporo... A że podświetlenie nonstop na 100% zżera swoje to wiadomo, choć niektórzy nie są tego świadomi...

Podobnie w nowszych smartfonach, sam widzę w Xperii S duży plus korzystania z dwóch systemów geopozycyjnych (np. faktycznie nie ma różnicy gdzie trzyma się odbiornik), ciekawe byłoby gdyby wreszcie uruchomiono europejski system geopozycyjny...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#14 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 październik 2014 - 21:58

Czołem
Rozglądam się za jak najtańszym dataloggerem gps. Znalazłem coś takiego: http://pilnujauta.pl...hoto_logger.php - i to chyba najtańsza propozycja. Jak on się ma do np. takiego holuxa: http://www.holux.com...pec.jsp?pno=440
Albo takiego: http://www.holux.com...pec.jsp?pno=394

Zależy mi na jak najprostszym działaniu, bez żadnych udziwnień. Potrzebuję tylko włączyć zapis, wrzucić do kieszonki i zapomnieć. A na koniec zakończyć zapis i w prosty sposób zgrać sobie gpx-a na komputer, np. do wrzucenia na Stravę. Czy te urządzenia to obsługują? A może macie jakieś inne propozycje?
Pozdrawiam

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#15 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 październik 2014 - 23:20

Prawie wszystkie odbiorniki GPS używają w tej chwili tego samego chipu, więc nie sądzę, aby były jakiekolwiek istotne różnice w typowej sytuacji.

Być może gdybyś jeździł np. po gęstym lesie albo potrzebował wybitnie szybkiego namierzania sygnału, byłoby o czym mówić. Ale akurat szosa jest o tyle wdzięcznym terenem, że problemów nie powinno być żadnych.

BTW zauważyłeś na pewno, że pierwszy z linków prowadzi do produktu, który "będzie dostępny w listopadzie 2012 r."? :)

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#16 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 październik 2014 - 09:15

BTW zauważyłeś na pewno, że pierwszy z linków prowadzi do produktu, który "będzie dostępny w listopadzie 2012 r."? :)

Rzeczywiście :) 

Głównie chodzi mi o to żeby się upewnić, czy tego typu urządzenia są w stanie zapisać mi trasę w pożądanym formacie.

Ragazza Ravennesa

#17 Gosc_Voltek_*

Gosc_Voltek_*
  • Gość

Napisano 29 październik 2014 - 09:44

.gpx to chyba wszędzie podstawowy format :roll:

#18 Gosc_qrczakzul_*

Gosc_qrczakzul_*
  • Gość

Napisano 29 październik 2014 - 13:06

Gpx chyba nie obsługuje okrążeń, za to .tcx i .fit tak. Wie ktoś czemu fit waży kilka razy mniej niż oba pozostałe?

#19 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1143 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 29 październik 2014 - 13:32

gpx i tcx to pliki xml, które można dowolnie modyfikować na przykład w notatniku. .fit jest już skompresowany dlatego zajmuje średnio 10 razy mniej miejsca.

tcx i fit oprócz tego co w gpx zapisują dodatkowo okrążenia, tętno, kadencję, szmoc, temperaturę. gpx obsługuje tylko dane lokalizacyjne.

Trzepak 

"MAMIL"

#20 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 październik 2014 - 18:10

Gpx chyba nie obsługuje okrążeń, za to .tcx i .fit tak.

Tylko w przypadku tak prostego urządzenia nie ma co szukać takich funkcji, bo prawdopodobnie nie robi ono nic oprócz start/stop :)

Ragazza Ravennesa

Dodaj odpowiedź