Skocz do zawartości

Dalekie i długie wyprawy rowerowe !!!

30 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gosc_Jareq_*

Gosc_Jareq_*
  • Gość

Napisano 23 marzec 2009 - 01:13

Witam kolegów "po fachu" !!! Ten temat założyłem, bo jako iż sam mam zamiar w tym roku wybrać się na kilku dniową wyprawę w Polskę, to mam pytanie czy wy mieliście takie przeżycia już lub czy może macie !!!??? Podzielcie się przeżyciami, możliwościami, dystansami tych wypraw !!! :)

#2 radek_3131

radek_3131
  • Użytkownik
  • 453 postów
  • SkądPabianice

Napisano 23 marzec 2009 - 07:57

Pogadaj z aardem na bikestats. On mnóstwo takich wypraw odbył.

#3 xGx

xGx
  • Użytkownik
  • 458 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 marzec 2009 - 17:58

ja w tamtym roku jechałem na parę dni i szczerze ci powiem że szosa do tego sie nie nadaje
brak możliwości założenia bagażnika,częstotliwość kapci jest bardzo duża a i stabilność z sakwami pozostawia dużo do życzenia.Najlepiej jakiegoś trekinga albo górala a to tak w skrócie

#4 radek_3131

radek_3131
  • Użytkownik
  • 453 postów
  • SkądPabianice

Napisano 23 marzec 2009 - 19:18

xgarfildx, no chyba, że zamiast sakw założy plecak- też zastanawiam się nad takim rozwiązaniem :-)

#5 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 23 marzec 2009 - 19:29

Długa trasa na szosie z plecakiem? Życzę powodzenia...

#6 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 postów
  • SkądZ żyta

Napisano 23 marzec 2009 - 19:33

Ale taka 300-400 km jest wykonalna ? Bo zamierzam w tym sezonie, oczywiści jeśli siły pozwolą pokonać taką trasę.
Kilka batoników, parę litrów picia (plecak z bukłakiem) i pewnie i tak w drodze trzeba będzie uzupełnić, dętka i takie tam i myślę, że bez problemu z małym plecakiem.

#7 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 marzec 2009 - 19:45

Co do montażu bagażnika w szosie jest to możliwe, dwie blaszki montuje się pod zacisk tylnego koła, do nich montuje się bagażnik i po sprawie, ale lepiej nie obciążać go za bardzo. Do tego troche szersze oponki i możemy jechać...

#8 Gosc_Jareq_*

Gosc_Jareq_*
  • Gość

Napisano 23 marzec 2009 - 19:49

A co ?? próbowałeś ???

Kilka batoników, parę litrów picia (plecak z bukłakiem) i pewnie i tak w drodze trzeba będzie uzupełnić, dętka i takie tam i myślę, że bez problemu z małym plecakiem.

Dokładnie takie coś :)

#9 radek_3131

radek_3131
  • Użytkownik
  • 453 postów
  • SkądPabianice

Napisano 23 marzec 2009 - 20:42

Oczywiście nie zawsze trzeba brać plecak. Na początku marca jak przejechałem 190,23km to wszystko upchałem do kieszonki (4 batoniki, klucze, dętka) + 1 bidon. I tak musiałem skoczyć po drodze do sklepu. :-)

#10 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 23 marzec 2009 - 20:46

Na 300-400 plecak?? po co no chyba że chcesz gdzieś nocować i musisz ciuchy brać na zmiane.

u2250y2014v3.gif

#11 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 postów
  • SkądZ żyta

Napisano 23 marzec 2009 - 20:51

Plecak, to głównie chodzi o bukłak ;-) No i wtedy nie musisz upychać batonów i bananów do torby podsiodłowej.
Te 100 kilkadziesiąt to rzeczywiście można tylko na torbie podsiodłowej i bidonie/bidonach. Sam tak robię, ale jednak te 400km to cały dzień jazdy, od świtu do nocy więc jedzenia trzeba sporo więcej zabrać.

#12 radek_3131

radek_3131
  • Użytkownik
  • 453 postów
  • SkądPabianice

Napisano 23 marzec 2009 - 21:02

Ewentualnie można zakupy zrobić po drodze, ale po co przepłacać. :-)

#13 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 23 marzec 2009 - 21:17

Robisz 10 minutowy odpoczytek co 100km obkupujesz się na następne 100 i tyle.Tak robi mój znajomy.

u2250y2014v3.gif

#14 Von Munchhausen

Von Munchhausen
  • Użytkownik
  • 273 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 marzec 2009 - 21:42

Robisz 10 minutowy odpoczytek co 100km obkupujesz się na następne 100 i tyle.Tak robi mój znajomy.

Nie mam na koncie zbyt wielu dalekich wypraw, ale ten sposób jest dobry. Krótki odpoczynek mniej więcej po określonej ilości km, połączony za zakupami i zjedzeniem czegoś lekkiego. Ułatwia sprawę...

#15 xGx

xGx
  • Użytkownik
  • 458 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 marzec 2009 - 22:21

Co do montażu bagażnika w szosie jest to możliwe,

Nie no,ja nie napisałem że to nie możliwe ale że trzeba kombinować.Do swojej kupiłem takie dwie blaszki które z godnie z przeznaczeniem są do montowania dynama ;-) ;-)

Ale Ty kolego chcesz na kilka dni sie spakować w plecak i wieź go na plecach,dobrze zrozumiałem :roll: :roll: :?: :?:

#16 Pacek

Pacek
  • Użytkownik
  • 180 postów
  • SkądBełchatów

Napisano 23 marzec 2009 - 22:49

Ale początek temtu był o wyprawie na kilka dni, ja osobiście niewyobrażam sobie sytuacji kiedy miał bym jechac 3 dni w tej samej bieliźnie. Na trasy dwu dniowe z zagwarantowanym noclegiem można spokojnie załadowac się w plecaczek. Do babci mam 160km wiec pakuje się na 2 dni, dzwonie czy moge wpaśc z wizytą i długa, nazajutrz wracam. Na dłuższe trasy 4-x dniowe plecaczek, kieszonki to stanowczo za mało. Nigdy niewiemy czy przemokniemy, i co nas czeka w trasie. Poza tym 4 dni z plecakiem w upale to średnia radośc, bagażniczek zawsze się przyda. A i najważniejsza kasa. Nie karta chociaż też się przydaje, najlepiej gotówka z zapasem na wszelkie nieprzewidziane historie (kapec co 5 km). Doskonale jest też miec dobre towarzystwo najlepiej płci odmiennej.

ps. Wybaczcie za błędy nie mam czym skorygowac w tej chwili.

#17 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 23 marzec 2009 - 23:30

A co ?? próbowałeś ???

Tak, dziennie ok 150 km, 3 dni męki. Na szosówce plecak się po prostu nie sprawdza. Poza tym to nie są rowery turystyczne, najlepiej jest podróżować na trekkingach/mieszczuchach. Ja bym się tego trzymał...

#18 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 23 marzec 2009 - 23:45

szosówka ma bardziej agresywną geometrie co w połączeniu z plecakiem nie jest wygodne co innego trekking cross chcociaż ja jechalem 230 km crossem z plecakiem to nie powiem że było mi wygodnie a dodatkowo skwar 30 stopni był ;/

u2250y2014v3.gif

#19 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 23 marzec 2009 - 23:58

Zdjęcia z mojej wycieczki 441km w ciągu doby http://lider2.fotosi...umy/477873.html Na plecach miałem jedynie pieniądze i dowód osobisty w kieszonce .Pieniądze papierowe...

#20 Gosc_Qba_*

Gosc_Qba_*
  • Gość

Napisano 24 marzec 2009 - 00:32

Papierowe? Dobrze, że nie padało 8-) ...
Z mojej strony moge potwierdzić to co mówili poprzednicy; w zeszłym roku zrobiłem sobie wycieczkę 4oo km- 2 dni po 2oo km. Miałem ze sobą plecak i to jeszcze nie rowerowy tylko taki "zwykły". Po nie w czasie okazało się, że to była jedna z największych głupot w życiu. Już po 5o km zaczynały dokuczać bóle pleców. Później było już tylko gorzej. Im bliżej celu tym bardziej myślałem, że zaraz zwariuję z bólu.
Od tamtej pory nauczka: nigdy więcej plecaka na szosę.
Nie wiem co prawda jak sprawa się ma z plecakami typowo rowerowymi gdyż takowego nie posiadam, natomiast takie normalne plecaki w 1oo% odradzam.
Pozdro!

Dodaj odpowiedź