Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybór kół

• Zamknięty Temat jest zamknięty
4494 odpowiedzi w tym temacie

#2241 Hombre

Hombre
  • Użytkownik
  • 167 postów
  • SkądPolice

Napisano 16 październik 2009 - 16:25

W ostatnim Magazynie Rowerowym był test roweru peritus w tym tych kół.

#2242 czlowiekzdubaju

czlowiekzdubaju
  • Użytkownik
  • 55 postów
  • SkądWrocław/Kraśnik

Napisano 16 październik 2009 - 17:30

Witam !
W związku z tym, że sezon dobiega końca czas na planowanie zmian w sprzęcie. Zdecydowałem się na kupno nowych kół.
W chwili obecnej posiadam zestaw: AlexRims Da22 po 32 szprychy + piasty Shimano 2200.
Jedyne co wiem to to, że interesują mnie lekkie koła szytkowe. I to właśnie waga będzie tu najistotniejsza- gdyż sam ważę w okolicach 58kg (+/-2kg). Jednocześnie chciałbym aby jak najlepiej spisywały się przy jeździe pod górkę :-> Myślałem nad chwalonymi na forum F20 + piastami Novatec/Mack+ szprychy(?)+ jakieś lekkie szytki.
Co moglibyście mi polecić ? Czy są na rynku lżejsze obręcze szytkowe (oprócz carbonu na który mnie nie stać)? Jakie szprychy?
Pozdrawiam :-)

#2243 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 16 październik 2009 - 17:49

Niekoniecznie lżejsze , ale napewno tańsze http://allegro.pl/it...nolo_delta.html spytaj sprzedawcy , powinien miec jeszcze inne.Waga tych obręczy to chyba 360g.

#2244 czlowiekzdubaju

czlowiekzdubaju
  • Użytkownik
  • 55 postów
  • SkądWrocław/Kraśnik

Napisano 18 październik 2009 - 20:00

GrzegorzP dzięki za info. Napisałem tam i dowiedziałem się, że te obręcze Campy ważą niestety 431gram/sztuka.
Dostałem natomiast propozycję : Wolbery Profil 18 waga 358gram/sztuka. Czy ktoś zna te obręcze? Da rade na nich złożyć koła które spełniałyby moje wymagania?
pozdrawiam

#2245 Mac

Mac
  • Użytkownik
  • 418 postów
  • SkądPuławy

Napisano 19 październik 2009 - 14:18

czlowiekzdubaju,te obręcze to wąskie torówki- szerokość 18mm,stożkowe i nieoczkowane.Zdaje się ze potrzebne sa do nich podkładki pod nyple więc waga trochę wzrośnie. Wg mnie za wąskie do użycia na naszych drogach. Jak już to bardziej na czasówkę, a nie jazdę pod górę.
Zapytaj sprzedawcy czy będzie miał w przyszłości jeszcze coś innego . Pamietam że w wakacje miał swietny wybór: m.in. Super Championa Route, Wolber Aspin, Mavica GP4 i pare innych bardzo dobrych obręczy.
Te Campagnolo to bardzo solidne obręcze ale trochę cięższe.

jesli Cie stać to szprychy CX-Ray, ew. Sapim Laser (ew. DT revo) przód i NDS tył bo widże że Twoja waga jeszcze się nadaje jeśli chodzi o mase, albo tylne koło całe na Sapim Race czy DT Competition dla świętego spokoju i mocnego koła.

#2246 Gosc_bula_*

Gosc_bula_*
  • Gość

Napisano 19 październik 2009 - 17:34

Zapewne się powtórze lecz szukanie w temacie zajmie tydz. :)

Kieruję do was pytanie (w szczególnośc do znawców kół) na jakich szytkowych obreczach, szprychach i piastach złozyć kółka dla kolarza ważącego 73kg.

Przewinęło się wiele komentarzy na temat szprych, revo nie bo coś, lasery nie bo limit naciągu, inne nie bo pękają etc.

Chcę złozyć koła szytkowe 28h: Front: 2 kżyże, Rear- 2x NDS, 3x DS (mozę inne sugestie)
Które obręcze, szprychy i piasty z tym, żę nie chce tylnej piasty 180 g za lekka :)

Waga zestawu max 1,6kg

P.S Macie jakieś strony www gdzie te obrecze sprzedaja w dobrej cenie?

#2247 czlowiekzdubaju

czlowiekzdubaju
  • Użytkownik
  • 55 postów
  • SkądWrocław/Kraśnik

Napisano 20 październik 2009 - 18:18

No cóż... niestety innych obręczy Pan z linka z poprzedniej strony jednak nie będzie miał w tej chwili, podobno ciężki temat z nimi ;-)
Czy ktoś może mi powiedzieć czy te Wolbery Profil18 nadają się na kółka do jazdy pod górę? czy lepiej F20 lub inne obręcze?
p.s.Koledzy Karbon i Malik pomożecie ? :-)

#2248 mama

mama
  • Użytkownik
  • 173 postów
  • Skądswietokrzyskie

Napisano 21 październik 2009 - 13:11

kolka Ritcheya na 2010 http://www.bikerumor...heels-and-more/ ... ciekawe jak Zety chociaż waga nie poraża

#2249 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 październik 2009 - 22:17

Do poczytania do poduszki ewentualnie

http://wheelfanatyk.blogspot.com/

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#2250 LeyAss

LeyAss
  • Użytkownik
  • 24 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 październik 2009 - 11:25

Panie i Panowie, co sądzicie o tej piaście, warto?
NOVATEC NT-F582 28H 234g CAMPAGNOLO
http://www.allegro.p...campagnolo.html

Może jeszcze sprecyzuje. Waże 75kg. Skladam sobie nowe kolka.
Myśle o tej piaście, obrecz mavic cxp33, szprychy mach1 (bo czarne).

#2251 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 28 październik 2009 - 13:15

LeyAss, Pista pewnie będzie niezła ale łożyska w bębenku na pewno do dupy. Mam podobny model w wadze 280g i w moim bębęnku kręcą się jakby miały przejechane 200tys. To samo powie Ci kolega Karbon.

#2252 robin

robin
  • Użytkownik
  • 77 postów
  • Skądkraków

Napisano 28 październik 2009 - 18:01

SPIKE - jak już znajdę czas to zgłoszę się tam do Was do sklepu - wybrać jakieś koła o dobrej wadze i niskiej cenie - wiem że nie istnieją takie, ale o dobrych parametrach.

#2253 LeyAss

LeyAss
  • Użytkownik
  • 24 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 październik 2009 - 20:04

To może od początku. Przeczytałem cały wątek. Pare spraw mi się rozjaśniło, pare pogmatwało. Składam nowy rower, a co za tym idzie potrzebne są nowe kółka i tu potrzebna jest wasza pomoc. Ważę 75kg. Jeżdżę powiedzmy, że triathlonowo - czyli kierownica czasowa z tzw. leżakiem.
Kółka nie muszą być najtańsze, ale też nie chce wydawać więcej niż ok 1500 PLN.
Sprawy estetyczne: całe przednie koło srebrne, całe tylne czarne. (przy solidnych argumentach jestem w stanie odstąpić od tego warunku).
Sprawy techniczne: kaseta Campagnolo
Skłaniam się ku obręczom Mavic CXP 33 i szprychom Sapim cx-ray.

- Nie mam pojęcia ile szprych zastosować (chciałbym jak najmniej - chociaż problemem jest to, że jestem z Wrocławia a tu bruku jak w Paris-Roubaix)
- Nie wiem jakie piasty
- Nie wiem jakie nyple
- Nie wiem gdzie we Wrocławiu porządnie, zgodnie z tutejszymi forumowymi wytycznymi złozyć te koła

Licze na waszą pomoc

#2254 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 28 październik 2009 - 20:11

LeyAss, porównam ją do F172, która jest nieco cięższa. Bęben jest ten sam, nie odchudzili go, a jest w nim sporo zbędnego materiału.
Może wyglądać co najmniej tak:

Posted Image

Ja mam bęben Campy jeszcze bardziej filigranowy. Szkoda, że Novatec znalazł oszczędność w najgorszym miejscu, czyli pomniejszyli lewe łożysko korpusu. Ilość materiału korpusu jest niewiele mniejsza z uwagi na kołnierz lewy o mniejszej średnicy.
CX-Ray do Novateca? Chcesz wydać 500 zł na szprychy a piasty mieć Novateca? W zasadzie ja nie widzę piast w cenie między Novateciem a hi-endowymi, które klasowo byłyby lepsze od Novateca i ważyły równie dobrze. Następny przystanek to piasty za 1000 zł lub lepiej.

#2255 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 29 październik 2009 - 09:39

W dobrej cenie na bebenek campy sa jeszcze Miche. U nas malo kto na tym jezdzi, ale na obcych forach jest duzo glosow pochlebnych. Cena od 300 do 400 zl za komplet. W Polsce to sprzedaje olsh, ale obslga klienta - bez komentarza. Zenua, na odpowiedz o dostepnosc (bo przeciez prawie nic nie maja) czekam juz drugi tydzien. Raczej napewno zamowie na wiggle.

#2256 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 29 październik 2009 - 10:58

LeyAss, a widziałeś tą aukcję: http://www.allegro.p..._wys_0_hit.html . Co prawda cięższa, ale i tańsza, i ma 5 łożysk (a jak wiadomo im więcej tym lepiej). Może Karbon, wypowie się na jej temat. Ten sprzedawca ma więcej piast Novateca - niestety większość z bębnem Shimano i bęben do Campy trzeba dokupować osobno - jak w opisie aukcji.

Sam w szosówce mam piasty MICHE Primato Sintesi, na zwykłe szprychy(300 PLN/kpl.), ale są też na szprychy proste i na proste układane parami. Piasty (te moje Miche) są trwałe - nic się z nimi nie dzieje. Jedyna wada to głośno terkoczą.

gibber, mówisz, że z obsługa u Olszewskiego kuleje ? Ja miałem z nimi do czynienia 3 lata temu i nie było problemów. Co prawda był zgrzyt, bo zamówiłem koła z innymi obręczami, a ostatecznie włożyli mi MACH1 takie: http://www.allegro.p...x15c_32otw.html (za moją zgodą), i jestem z nich też bardzo zadowolony, więc wszystko zakończyło się pomyślnie.

#2257 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 29 październik 2009 - 11:17

Kuleje. Bo tak:
Napisalem na [email protected] - zero odpowiedzi, minelo 3 tyg. Moze ten adres nieaktualny, to po ch jest na stronie i nie jest gdzies przekierowany.
Awaryjnie wyslalem maila na [email protected] - zapytanie o piasty 32H. Odpowiedz: Nie mamy, mamy 36H, zero propozycji, ze 32H moga sciagnac, czy cos. Mam obrecze 32H. Co ,mam kupic piasty 36H i dowiercic otwory w obreczach ?

Moze takimi pierdolami sie nie zajmuja. 300 zl. Tyle, ze jutro moge zostawic 5000.

Odechciewa sie robic zakupy w jakichkolwiek sklepach rowerowych w Polsce.

#2258 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 29 październik 2009 - 11:34

Może obrośli w piórka i zadzierają nosa (bo "mamy własną markę rowerów"), albo mają bryndzę w magazynie z powodu końca sezonu. A może kryzys ich dopadł.

Ostatnio przekonałem się (przy okazji składania innych kół), że trzeba brać sprawy w swoje ręce i wszystko kupować, dobierać samemu, a nie zdawać się na serwisy, mechaników, bo potrafią taką chałę odwalać i wciskać klientom ciemnotę, że szkoda gadać. Najlepiej przemyśleć wszystko samemu, kupić wszystko co potrzeba i takie jak trzeba i dać do złożenia w dobrym serwisie. Chyba, że ktoś sam składa koła - ja niestety jeszcze się nie odważyłem.

#2259 robin

robin
  • Użytkownik
  • 77 postów
  • Skądkraków

Napisano 29 październik 2009 - 11:49

Czy szprychy Cx-Ray są na prawdę takie drogie, czy ja źle szukam! I czy przy tak wytrzymałych szprychach potrzeba ich aż 32 sztuki na koło?

#2260 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 29 październik 2009 - 11:49

Ja zlecilem robote Karbonowi. Ze 3 razy byly zmieniane koncepcje. Zaczelo sie na obreczach CXP33 (czy cos takiego), piastach Novatec'a a skonczylo sie na obreczach Ambrosio pod szytki, pewnie skonczy sie na piastach Miche (DT Swiss, Mack poza pulapem) i szprychach Sapim Race, (CX-Ray poza pulapem). Ma Karbon czasem cierpliwosc, ale potrafi w granicach swojej wiedzy doradzic.

Czy szprychy Cx-Ray są na prawdę takie drogie, czy ja źle szukam! I czy przy tak wytrzymałych szprychach potrzeba ich aż 32 sztuki na koło?

1. Sa tak drogie. 10-11 zl za sztuke.
2. To zalezy jaka obrecz, masa kolarza.