Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybór kół

• Zamknięty Temat jest zamknięty
4494 odpowiedzi w tym temacie

#2281 mama

mama
  • Użytkownik
  • 173 postów
  • Skądswietokrzyskie

Napisano 31 październik 2009 - 18:06

to moze ktos zaproponuje kolka treningowe...przy czym nie wybieram sie na PR;)

#2282 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • SkądMALM�

Napisano 31 październik 2009 - 18:16

EASTON VISTA lub EA 50
po 120 EUR w CRC
tanie i niezle...

#2283 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 31 październik 2009 - 18:57

No! Dyskusja offtopowa trochę ostygła, więc mogę zadać pytanie, bez obaw, że w tym bałaganie pozostanie niezauważone ;-)

Mianowicie chodzi mi o samozaciski:
1. http://www.allegro.p...zacisk_tyl.html
(jest też do kompletu przedni o podobnej wadze)
2. http://www.allegro.p...raczka_94g.html

Najbardziej mnie interesuje, co sądzicie o zaciskach Joytech'a. Ktoś je posiada/posiadał i może napisać coś o ich jakości, sile zacisku (czy nie jest za słaba, czy się nie luzują ...) ?

#2284 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 31 październik 2009 - 19:20

travisb, Jeśli chcesz lekkie to kup sobie Dartmoor'y Bolt On. Ma te drugie z linku do allegro i nic nie czyje żeby się luzowały. Waża moje kpl. 105g a nie 96g. Mocno można zacisnąć bardzo.

#2285 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • SkądMALM�

Napisano 31 październik 2009 - 19:20

travisb, mam zaciski Joy Techa w MTB , ale czy moge cos sensownego o nich napisac ??? Chyba nie ;-) Dzialaja w kazdym razie...

#2286 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 31 październik 2009 - 19:44

Dzięki Pany ;)
kubano, nie chodzi tyle o wagę co o wygodę. Do bolton'ów musiałbym mieć (w razie Niemca) zawsze przy sobie kluczyk/scyzoryk, a nie ubię jeździć z balastem i zapychać kieszeni gratami. A do tego sprytnego patentu Joytech'a woziłbym tylko jedną malutką dźwigienkę w kieszonce ;-)

#2287 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • SkądMALM�

Napisano 31 październik 2009 - 19:59

travisb, moje MTB zupelnie inne.... Maja juz z 6 lat na karku no i sa do MTB

#2288 ziele477

ziele477
  • Użytkownik
  • 192 postów
  • SkądWrocław

Napisano 31 październik 2009 - 20:04

ja miałem kiedyś tego Joytech'a ale szlak mnie trafiał, dźwigienka może i wygodna ale ten pręcik, badziewny, co chwile mi się zginał moglem go prostować w rekach, może teraz materiał trochę lepszy choć powątpiewam, ale ja ogólnie nie przepadam za szybko zamykaczami, wole mieć po prostu wszystko skręcone kluczem.

#2289 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 31 październik 2009 - 21:47

travisb, Prawda jest taka że jazda bez dętki, kluczy (choćby małych) imbusowych może się trochę nie miło skończyć, a tak zawsze można sobie naprawić sprzęt po drodze. ziele477, Co do tych zacisków nic mi się nie gnie wszystko wporządku- mocne zaciski i ciężkie i to wszystko.

#2290 Gosc_@ndy_*

Gosc_@ndy_*
  • Gość

Napisano 02 listopad 2009 - 11:50

layess nie wiem czym sie kierujesz przy kupnie kół ale daj sobie spokój z tym co napisałeś, piasty macka nie są warte swojej ceny, kręcą się dużo ciężej niż piasty w fulcrumach 7 które kosztują tyle co jedna piasta macka. ja miałem zestaw F20 cxray Mack i to była jakaś pomyłka, po każdym mocniejszym treningu się gieły i to przed przytrzaśnięciem w autobusie co uważam wcale nie było przyczyną. wydałem na koła 2kkzł i to był mój największy błąd jaki mogłem zrobić. miało byc sztywno aero i wytrzymale, brzmi jak bajka, a bajki to tylko w bajkach. wytrzymałe nie byly w ogole sztywne tez nie(wczesniej myslalem ze tak ale bardziej sobie wmawiałem zeby nie miec wyrzutow sumienia), aero? nie bardziej niz fule 7.

#2291 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • SkądMALM�

Napisano 02 listopad 2009 - 12:34

@ndy, nie chce jatrzyc , ale ja tez nie wierze w te CUDOWNE MACKi i sracki...

#2292 LeyAss

LeyAss
  • Użytkownik
  • 24 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 listopad 2009 - 13:27

Dzięki andy za info. Wolałbym jednak złożyć koła niż kupić gotowce. Może ktoś miał jakieś doświadczenia z piastami Miche: http://www.sklep.ols...x.php?cPath=60. Koledzy od ostrego koła polecają ich piasty torowe.
Może jeszcze jakaś inna piasta pod 28 szprych?

#2293 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 02 listopad 2009 - 15:40

@ndy, największym błędem było, że nie przysłałeś mi tego koła. Nie widziałem jeszcze koła (pomijąc Sh R550), które po każdej jeździe dostawało by bicia.
Używał byś ich do tej pory i byłbyś zadowolony, a tak straciłeś sporo pieniędzy. Czekam na opinię 750519 bo ma identyczny zestaw.

#2294 Gosc_@ndy_*

Gosc_@ndy_*
  • Gość

Napisano 02 listopad 2009 - 15:52

nie jezdzilem nigdy na sh r550, tylko na fulcrumach 7,te kola zwyczajnie nie byly warte 2000zl tyle.

tez jestem ciekawy opini 750519, jesli zadaza mu sie gdzies scigac oczywiscie.

#2295 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 02 listopad 2009 - 16:00

Używał byś ich do tej pory i byłbyś zadowolony, a tak straciłeś sporo pieniędzy. Czekam na opinię 750519 bo ma identyczny zestaw.

Karbon: a co byś zrobił z tym kołem żeby było sztywniejsze? Zalałbyś obręcz betonem?

Sam przecież przyznałeś, że te obręcze są dość delikatne, a szprychy nieco gorsze od
race'ów.
Nawet średnio rozgarnięty koleś nie będzie spodziewał się od takiego zestawu mega sztywności i wytrzymałości.

Lekka niska obręcz + cieniowane szprychy = brak sztywności i czego byś nie robił to i tak będzie kaszana.

Dla mnie tego typu koła mają dwa zastosowania.

1. Koła do górskich czasówek dla lekkiego zawodnika
2. Koła do lansowania się.. "patrzcie jakie mam lekkie koła, mój rower waży poniżej 7kg!"
:-/

#2296 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 02 listopad 2009 - 16:50

Tak, takie koła są dosyć mocno wysilone. Sztywno i lekko się da, ale za większe pieniądze.
Niedługo będę budował koła na Nemesisach i DA7900. Do tego szprychy 2,0 tył i 1,8 przód, 3 krzyże wszędzie i wiązane szprychy + pasta na gwinty. Zastanawiam się jeszcze czy na przód dać 1,8 czy 2,0, które są sporo sztywniejszymi szprychami.
Malik, chyba nie powiesz, że rower <7 kg to sprzęt do lansowania się? Przy odpowiedniej ilości wyłożonych pieniędzy...chociaż suport nie będzie trzeszczał :D

#2297 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 02 listopad 2009 - 17:15

Malik, chyba nie powiesz, że rower <7 kg to sprzęt do lansowania się?

No nie, masz rację. Ci co się lansują mają znacznie cięższe, ale za to jakie "efektowne" maszyny gdzie wszystko jest karbonowe.

Przy odpowiedniej ilości wyłożonych pieniędzy...chociaż suport nie będzie trzeszczał :D

Bardzo zabawne, chciałeś mi się odgryźć tym tekstem? Nie bardzo Ci to wyszło.

Trzeszczenie w tym systemie co ja mam to normalka, a wystarczy użyć odpowiedniego kleju i jest spokój.

#2298 LeyAss

LeyAss
  • Użytkownik
  • 24 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 listopad 2009 - 18:37

Przez pewien czas jeździłem na wh 7700, o których nie mogę powiedzieć nic złego, oprócz tego, że cieszę się że żyje. Przyspieszały niesamowicie - po 3 depnięciach 30 km/h, ale niestety pewnego dnia na prostej, równej drodze nie wiadomo dlaczego posypało się przednie koło - skręcona szyjna część kręgosłupa i ogólnie niewesoło. Całe szczeście, że 5 sek wcześniej zjechałem z ulicy, gdzie jechałem między samochodami Po drodze jakieś dziwne kółka miałem - nieważne. Teraz mam stare i przyzwoite cxp30 na piastach dura ace i mogę nawet nie zauważyć dziury, przejechać po niej i kołom nic nie będzie. Problem w tym, że jeżdzi się na nich jak na czołgu.

Szukam czegoś powiedzmy po środku.
Weryfikując wypowiedz andy'ego może nawet lekko skłaniam się w kierunku gotowych fulcrum 5 - bardzo przyzwoicie stoją teraz na allegro. Możę Scirocco?

Mętlik Panowie Mętlik w głowie.

Ponawiam pytanie o piasty miche!

#2299 berski

berski
  • Użytkownik
  • 585 postów
  • SkądMałopolska

Napisano 02 listopad 2009 - 18:43

TUTAJ stoją chyba jeszcze przyzwoiciej - fulcrum5 oczywiście.

#2300 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • SkądMALM�

Napisano 02 listopad 2009 - 18:50

LeyAss ; a te ???

http://www.chainreac...x?ModelID=40424

http://www.chainreac...x?ModelID=34934