Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybór kół

• Zamknięty Temat jest zamknięty
4494 odpowiedzi w tym temacie

#2381 marceln

marceln
  • Użytkownik
  • 476 postów
  • Skąd3city

Napisano 19 listopad 2009 - 17:28

Przecież widać karbonowe grube szprychy i anodowane na zielono elementy ;/ Z resztą tych wypadków było mnóstwo, ten nie jest jedyny.

#2382 Gosc_vmax_*

Gosc_vmax_*
  • Gość

Napisano 19 listopad 2009 - 17:45

Kubano nie mam żadnego dowodu i nie mówie że to wina mavica .nie robie nagonki na tą firme . Wyraziłem swoją opinie i kolegi /za jego przyzwoleniem/ o aksiumach. Zdjecie zapodałem ot tak sobie , bez podtekstów itd...
Przeciez nie chcę wywołać "pandemii mavicowej" kto ma te koła MUSI je koniecznie wyrzucić. NIE ! To nie tak .
r sys tak nawiasem to nie popisały sie w swojej karierze i to jest fakt niezaprzeczalny, pomijając to że bardziej ANTYaero kół to nie widziałem .
Mało widziałem fakt , luz bez napinania , pozdr

#2383 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 19 listopad 2009 - 19:54

vmax, Jaki masz dowód że to koło Mavic'a. Co prawda widziałem już takie fotki ale z bliska zdjęcie było a nie z 50m. Była taka akcja że wyminiali te koła bo coś było zje**** z przednim i bali się że ktoś się zabije.

A no taki, że Mavic wycofał ze sprzedaży WSZYSTKIE R-Sys'y, a także każdy kto kupił je powinien zwrócić dostając za darmo Aksiumy, a w momencie poprawy konstrukcji R-Sys dostał nowe R-Sys'y.»

#2384 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 19 listopad 2009 - 20:39

Robo ile dałeś za swój zestaw kół ?

#2385 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 19 listopad 2009 - 20:46

Mac wiesz może gdzie sprzedają obręcze Rigidy ( chrina ) ? Jak ktoś wcześniej zauważył, Pol -sport detalicznie chyba nie przedaje

#2386 Gosc_vmax_*

Gosc_vmax_*
  • Gość

Napisano 19 listopad 2009 - 20:49

Karbon pamiętam tą akcje wymiany , toż to niedawno .Rok jakoś będzie

#2387 mateusz661

mateusz661
  • Użytkownik
  • 157 postów
  • SkądOkolice Opola

Napisano 19 listopad 2009 - 21:22

Przeglądając niemieckiego ebaya znalazłem taki wynalazek http://cgi.ebay.de/S...=item3356ff1bd8 i http://cgi.ebay.de/S...=item3efa42a68d Zainteresowało mnie to i rozważam kupno takiego czegoś. Nie orientuje się ktoś na ile sztywne to jest, czy odpowiednio sztywno to trzyma się koła itp. A najbardziej zastanawia mnie na ile to poprawia właściwości aero koła, przecież szprychy są osłonięte przed wiatrem, ale jednak obracają się wewnątrz gdzie również powietrze stawia im opór :?: Spotkał się może już ktoś z was z czymś podobnym :?:

#2388 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 20 listopad 2009 - 07:28

Moje koła szosowe:

1. Obręcze: MACH1 szosa BOS RoadRunner - czarne.
2. Piasty: MICHE Primato Syntesi (Campagnolo) - czarne.
3. Szprychy: DT 2mm - srebrne

Zaplot standardowy w 3 krzyże.
Składał je Marcin Olszewski (BIKOM, OLSCH), zapłaciłem 550 PLN, ale to było w 2007r.

linki do CHRINA:
http://www.e-rowery....o/_info/?id=487 - ale tu brak chwilowo brak
http://www.twomark.p...=1322&id_typu=1
http://www.rowery.by...na srebrna.html
Jest gdzie kupić.

#2389 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 20 listopad 2009 - 16:13

Dzięki Robo za informacje

#2390 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 22 listopad 2009 - 15:51

Pojeździłem sobie na moich nowych kołach z obręczami Edge 1.45. Mimo profilu 45 mm obręcze nie są wrażliwe na wiatr. Zestaw Edge 1.45 + szytki Vittoria Corsa Evo CX jest niesamowity. Obręcze tłumią wibracje powstałe przy przejeździe przez pęknięcia asfaltu lepiej niż obręcze szytkowe Matrix Iso-2 o profilu 20 mm. Odczucia podobne niż w przypadku najniższych szytkowych obręczy. Sztywność koła przedniego jest fenomenalna - trudno je nagiąć ręką. Jest znacznie sztywniejsze niż większość gotowych kół cięższych znacznie. Tylne koło jest trochę mniej sztywne, ale czuć to tylko przy odginaniu obręczy w bok ręką. Podczas jazdy czuć tylko świetne przenoszenie mocy na szytkę przez 16 szprych naplecionych na 3x.
Szytki VCX mają większą "bezwładność" w przenoszeniu wibracji i wstrząsów. Dzięki obręczą i VCX nie czuć tak małych nierówności jak obręczach aluminiowych i szytkach Tufo.
Mam VCX 21 mm. Obręcze Edge maja krzywiznę idealną do szytek 23 mm. 21 mm nie leżą tak świetnie w nich (gorsze spasowanie przy krawędziach obręczy). Obręcz jest szersza niż założona na nią szytka.
Jechałem bo bardzo gładkim asfalcie i nie czułem miejsc, w którym znajdują się wentyle mimo, że VCX nie są idealnie spasowane ponieważ mają dużo taśmy wokół wentyla i trochę odstają od obręczy w tych miejscach.
Hamowanie jest super na tych obręczach. Hamulce bardzo dobre. Wczoraj miałem nawet okazję wprowadzić tylne koło w poślizg i ustawić go bokiem ponieważ jakaś menda z agencji ochrony wyjechał Yarisem ze stacji benzynowej wymuszając pierwszeństwo. Miał uchyloną szybę więc "chu** jeb***" do niego doleciały :D
Dziwny dźwięk towarzyszy hamowaniu - jak mokra obręcz aluminiowa, ale za to znacznie skuteczniej się hamuje.
Jestem zafascynowany tymi kołami.

#2391 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 22 listopad 2009 - 20:44

Karbon, Co się dzieje z taką obręczą jak dostanie ostro z boku? Połamie się czy jak bo alu to będzie "tylko" krzywa :?:

#2392 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 22 listopad 2009 - 22:05

Wykrzywi się, ale to z powodu szprych, a nie samej obręczy. Przy bardzo mocnym uderzeniu pęknie.

#2393 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 listopad 2009 - 12:20

Nie czułeś podmuchu wiatru ??
hm, jak ja zmieniłem koła z niskiego profilu na coś ala Rigida dp-18 to czułem jak mi przód spyla na bocznym wietrze jak było odsłonięte pole.
\Może cięższe obrecze mocniej reagują ??

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#2394 dyki

dyki
  • Użytkownik
  • 323 postów
  • SkądTwickenhamus

Napisano 23 listopad 2009 - 12:32

Karbon, wrzuc moze na NDS jakies Sapimy CX albo cos w ten desen? ;-) Jak gdzies upolujesz to daj znac, bo sam na nie poluje juz troche...

#2395 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 23 listopad 2009 - 19:41

dyki, jak gdzieś upolujesz CX to daj znać :D

SPIKE, DP18 to tylko 30 mm. Jechałem szeroką aleją wyniesioną wyżej niż pola (al. Ofiar Terroryzmu 11 Września w Łodzi). Rower prowadził się stabilnie. Napiszę coś więcej gdy zrobię trasę kilkadziesiąt kilometrów; nie wiem czy to się uda w tym roku.
Szprychy miałeś płaskie czy okrągłe? Okrągłe są wrażliwe na wiatr, szczególnie zaplecione radialnie - nawet 1,5 mm radial straszliwie świszczą na wietrze.

#2396 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • SkądMALM�

Napisano 23 listopad 2009 - 19:51

Karbon, mowisz , ze tych "podwyzszen" przy wentylu nie czujesz ?
Ja przez to gowno pozegnalem sie z VITTORIAMI. Zawsze cos tam tluklo ( fakt , ze malo , ale bylo to irytujace) .Przejde chyba na CONTI. Ponoc sa lepiej zrobione "w tym fragmencie".

#2397 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 23 listopad 2009 - 23:21

jarek996, gdybyś miał takie dziury w obręczach przy wentylu jak w obręczach LEW to byś nie czuł kompletnie zaworów. Ja jechałem, jak już pisałem, po nowym asfalcie, równym, ale z grubego żwiru, który powodował pewne wibracje. Ale wentyli nie czułem, być może dlatego, że przesiadłem się z Tufo, w których wentyl dawał o sobie znać, ale tylko na bardzo dobrych nawierzchniach.
Pojeżdżę więcej to napiszę co i jak. Niestety nie mam dróg gładkich jak stół w okolicy. Większość robiona z grubszego żwiru.
Conti nie grzeszą trwałością. Spieprzyli sprawę z tą wkładką vectranową. Było lepiej bez niej.
Po Vittoriach pomyśle o Veloflex'ach Carbon. Cena wysoka, ale trudno.

#2398 dyki

dyki
  • Użytkownik
  • 323 postów
  • SkądTwickenhamus

Napisano 23 listopad 2009 - 23:23

jarek996, duzo zalezy tez od sztuki klejenia i od wyprofilowania dziury w obreczy. Przy Vittoriach troche trzeba miec wprawy zeby zniwelowac to wybrzuszenie :)

#2399 COST

COST
  • Użytkownik
  • 282 postów
  • SkądRADOM

Napisano 24 listopad 2009 - 12:50

miał ktoś styczność z obręczami accent roadrunner ? http://www.velo.com....=1&pk=%&id=1309
czy ta waga katalogowa jest osiągalna?

#2400 marceln

marceln
  • Użytkownik
  • 476 postów
  • Skąd3city

Napisano 24 listopad 2009 - 13:08

miał ktoś styczność z obręczami accent roadrunner ? http://www.velo.com....=1&pk=%&id=1309
czy ta waga katalogowa jest osiągalna?

mój ojciec je miał w swoim starym rowerze. Ciężkie niemiłosiernie, ale nie pamiętam by na nie narzekał. Wydają się być solidne za tę kasę.