Jump to content

Photo

Wybór kół

• This topic is locked This topic is locked
4494 replies to this topic

#2481 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 23 December 2009 - 20:43

Spokojnie, te kółka Deadhorse'a są rozwojowe. Sam mam kabany i przedniego od ok 5 tysi nie dotykałem jeszcze, a w tylnym w tym czasie zdążyłem rozwalić obręcz chociaż też było kabaniaste:) więc jeśli te obręcze to mocne konstrukcje to przy tej wadze będą to chyba wieczne koła. A jak nie to za rok zmieni obręcze na Open Pro albo Ambrosio Excellight... i będzie miał superowe kółka.

#2482 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1,204 posts
  • SkądN. Tomyśl

Posted 23 December 2009 - 21:23

Ja dzis do piast Shimano 105 36H (tylna rozstaw 126) dokupilem obrecze Ambrosio Montreal. Co z tego powstanie, jeszcze nie wiem :lol: W sensie nie wybralem jeszcze szprych i szytek. Mysle, ze jako szprychy zapakuje Sapim Race - na przod, na tyl Leader.

#2483 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 posts
  • SkądRoztocze

Posted 23 December 2009 - 21:33

Karbon dlaczego od razu szajs? Ja zrobiłem już na tych szprychach ponad 5tyś i koła do tej pory nie wymagają centrowania a niestety nie maiły przyjemności jeździć tylko po gładkich szosach. To, że u nas są mało popularne nie znaczy od razu, że złe. Ja tam sobie chwale...

#2484 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 23 December 2009 - 22:57

Zauważyłem że na tym forum , zresztą wszędzie tak samo jest, że jak ktoś coś taniego kupi to sie go dołuje że kupił badziewie, ale może po prostu go było na to stać i tyle i mu siepodoba , nie każdy potrzebuje kółka 1600 g z xx kasy.
Myśle że są Święta i pogratulować zakupu każdemu trzeba i życzyć wiecej życzliwosci i cierpliwosci do malkonetentów .
każdemu podoba się co innego, mnie stare górale komuś wypasione kolarzówki a Deadowi kabany dwukilowe.
Pojeździ, sprzeda, zarobi, dołozy i kupi-złoży lżejsze jak zresztą każdy z was to robił, robi lub zrobi. :mrgreen:
Pzdr.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#2485 Mac

Mac
  • Użytkownik
  • 418 posts
  • SkądPuławy

Posted 23 December 2009 - 23:47

Ja dzis do piast Shimano 105 36H (tylna rozstaw 126) dokupilem obrecze Ambrosio Montreal. Co z tego powstanie, jeszcze nie wiem :lol: W sensie nie wybralem jeszcze szprych i szytek. Mysle, ze jako szprychy zapakuje Sapim Race - na przod, na tyl Leader.

Musze pochwalić bardzo dobre rozwiązanie czyli wybór obręczy i przede wszystkim szprych które też zastosuję w takim samym układzie. Co do szytek to pojawiło się parę ciekawych ofert na alledrogo, ale zależy do czego mają służyć, no ale to już w innym temacie.

Co do kabanów 2100g to tak dużo? Jeździć się da i to bezproblemowo + napęd jak w kole zamachowym :lol: Jeśli obręcze nie są zbyt szajsowate to Deadhorse da radę na nich trochę pojeździć.

#2486 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1,204 posts
  • SkądN. Tomyśl

Posted 24 December 2009 - 09:00

Mac, mam nadzieje, ze zestaw bedzie dosc wytrzymaly i zarazem nie zameczy mnie na podjazdach :mrgreen:

Co do kabanow - w zimowym rowerze moje kola waza okolo 2300g (obrecze trekingowe 550g) bez opon plus po 2x300g Schwalbe Lugano i 2x90g detki Conti. Czuc, ze same hamuja pod gore, z gorki za to nie trzeba za bardzo krecic. Da sie jezdzic ? oczywiscie, potem zaprocentuje to po przesiadce na rower letni i lekkie kola.

#2487 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 24 December 2009 - 09:08

Przeczytałem referat Karbona i nasuwają mi się jednoznaczne wnioski: fabryczne koła do 1500 zł to shit. I choć o trwałości w tym kontekści nie ma co dyskutować, bo ona jest dla wszystkich ważna, to w przypadku sztywności i wagi już tak, bo każdy ma inne wymagania,a zatem inne odczucia co do samych kół. To jest tak jak z Sorą - niby szajs, niby gówno, ale jak sie nie ma kasy i jest sie amatorem to i takie gówno wystarcza.

#2488 wezuwiusz

wezuwiusz
  • Użytkownik
  • 23 posts
  • SkądGorzów Wlkp / Kraków

Posted 24 December 2009 - 14:55

Witam. Muszę przyznać że przeczytałem wczoraj uważnie ten "referat" Karbona o kołach i wpłynął na mnie jak nie przymierzająć dzieła Szopenhauera na Niczego, jednym słowem, istotnie zmienił mój kierunek myślenia o kołach :D Dziękuje i pozdrawiam!

#2489 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 24 December 2009 - 15:29

Taaa, i okazuje się że na tanich kołach nie wolno, nie trzeba , nie ma sensu itd jeździć, ciekawe, bo na świecie ludzie jeżdża, ale każda sroczka swoje gniazdko chwali.
Jeżdże na gotowcach Bontragera i nie narzekam, może wielu ludzie samo nie wie czego w życiu szuka.

#2490 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 24 December 2009 - 16:25

najlepiej to w ogóle taniego (2000-3000zł) roweru nie kupować, bo to padaka :mrgreen:

#2491 dyki

dyki
  • Użytkownik
  • 323 posts
  • SkądTwickenhamus

Posted 24 December 2009 - 17:33

Mam kola DA22 na szprych ACI 2.0 -1.7 - 2.0. Po masakrycznym wypadzie w gory szprychy na DS mialy dosyc (w sumie ja tez) - rozcentrowywalo sie jak glupie. Po wycentrowaniu (naciag rowny na tyle ile pozwalaly obrecze) 70-90km i znowu centra :/ Jestem na maxa niezadowolony. Po zamianie wszystkich szprych na Sapim Race kolo sie jakos trzyma prosto. Teraz nastepuje pytanie, czy to kijowa obrecz czy szprychy? :roll:

#2492 wezuwiusz

wezuwiusz
  • Użytkownik
  • 23 posts
  • SkądGorzów Wlkp / Kraków

Posted 24 December 2009 - 21:49

zgadzam się z Tobą Spike, wielu ludzi nie wie czego w życiu szuka.

niemniej argument że jak pęknie szprycha którą trzeba sprowadząc z mediolanu bo polski przedsiębiorca "nie ma nie mieć będzie" daje do myślenia. z kołami troche jak z lekarzem, jak wszystko jest dobrze to każdy lekarz jest dobry, dopiero jak coś się zepsuje to okazuje się jak jest.

co do tanich rowerów to jasne, lepiej składać.

#2493 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 posts
  • SkądGalicja

Posted 24 December 2009 - 22:11

Mam kola DA22 na szprych ACI 2.0 -1.7 - 2.0. Po masakrycznym wypadzie w gory szprychy na DS mialy dosyc (w sumie ja tez) - rozcentrowywalo sie jak glupie. Po wycentrowaniu (naciag rowny na tyle ile pozwalaly obrecze) 70-90km i znowu centra :/ Jestem na maxa niezadowolony. Po zamianie wszystkich szprych na Sapim Race kolo sie jakos trzyma prosto. Teraz nastepuje pytanie, czy to kijowa obrecz czy szprychy? :roll:

no raczej odpowiedź nasuwa sie sama ... ;-)
Ja mam DA22 na DT Competition 2/1.8/2 - nawet po naszych maratonach, jadąc nie oszczędzając się i rowera, praktycznie tylko czaaasem kosmetyczne sprawdzenie i regulowanie - spisuje sie ten zestaw wzorowo ... (przy czym mój kolega-serwisant założył je na kleju)

Przeciez nikt nie mówi że tyyyylko drogie i lekkie muuusi sie kupować czy składać ...
Niemniej to chyba logiczne że drogie powinny być lepsze od tych tańszych ... i po to to forum jest, po to się człowiek pyta, a ktos kto zna się czy ma/miał doświadczenie z akurat TYM zestawem, odpowiada co i jak, co poleca, co nie ...
Przeciez koła , jak każdy towar - jest droższy i tańszy, lepszy gorszy, cięższy lżejszy , a dobrze i fajnie jest gdy ktoś wyrazi swoją opinię, naprowadzi ... I tak jak kazdy towar , bywa że cos jest za drogie w stosunku do jakości, a cos ma dobry stosunek cena/jakość ...

Chyba nie ma co obrażać się, że ktos komus powie ze w danej cenie mozna coś kupić/złożyć czy to lepszego czy lżejszego ... ;-)

Deadhorse - zamelduj nam kiedyś jak koła sprawują się, czy faktycznie pancerne ... I masz racje - kupuje sie to, na co człeka stać ... ja tez niestety nie mam za duzo kasiory, aby kupować the best kół ;-)

#2494 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Posted 24 December 2009 - 23:02

Zdecydowanie szprychy - Karbon mi na wiosne składał zestaw na DA28 + Sapim Race - waże koło 90kg - nie oszczędzałem sprzętu - po całym sezonie codziennego prawie trenowania przednie jest wzorcowo proste - tylne ma ok 2mm bicia co jest oczywiście zimą do wyrównania... już mu pisałem i dziękowałem i robie to jeszcze raz bo zestaw jest bogaty :)

Do nowego zestawu szukam mocno płaskich i szerokich szprych - by wyglądały coś ala Ksyrium SL, ale i zarazem miały standardowe mocowanie do obręczy i piasty. Może ktoś coś polecić? Cena do 4zł za sztukę (max 5zł) - no i dostępność w kraju - ew na ebayach.

#2495 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1,682 posts
  • SkądWLKP

Posted 25 December 2009 - 10:34

Do nowego zestawu szukam mocno płaskich i szerokich szprych - by wyglądały coś ala Ksyrium SL, ale i zarazem miały standardowe mocowanie do obręczy i piasty.

Sam bym sie pisal na taki komplet szprych , wogle jak z dostepnoscia w polsce mozna dostac cos takiego ? (kolor czarny ) ;-)

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#2496 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 25 December 2009 - 15:52

Może także odpowiedż nasuwa także sie sama , czy Alexrimsy to w ogóle dobre obrecze .

A ja mam pytanie , są obrecze do szoski węższe i szersze ( nie trekingowe ) , jest róznica w ułożeniu opony i styku z podłożem.

#2497 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 25 December 2009 - 16:27

Co do Alexrimsów wypowiem się jak więcej przekulam na R450 i na komplecie crossowych ACE-18.

#2498 Mac

Mac
  • Użytkownik
  • 418 posts
  • SkądPuławy

Posted 25 December 2009 - 23:29

Posiadam w hybrydzie Alexrims R500 i moge powiedzieć to że nic ciekawego,zreszta z alexów to chyba najlepsza serie są z literką A, reszta to przeciętne aluminiowe "toczki" [służą do toczenia się]. Moje są trochę rozcentrowane, obręcz jest dość miękka,niezbyt sztywna. Kolega ma uszkodzoną bliźniaczą s500 poprzez wjechanie w jakaś dziurę, widaą że miekkie alu bo są i wgłębienia i zadziory oraz odkształcenie obręczy.

Do nowego zestawu szukam mocno płaskich i szerokich szprych - by wyglądały coś ala Ksyrium SL, ale i zarazem miały standardowe mocowanie do obręczy i piasty. Może ktoś coś polecić? Cena do 4zł za sztukę (max 5zł) - no i dostępność w kraju - ew na ebayach

tak, są takie: CX-Ray lub DT Aerolite za 10-12zł sztuka, sorry to nie Era :lol:

#2499 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 26 December 2009 - 18:19

Stosowanie szerokich i płaskich szprych ma sens jak daje się np 20, 24 szprychy, bo wiecej to koło zaczyna wygladać jak dysk, cały sens stosowania jest po to że są mocniejsze i wymagamy ich mniej w kole.

#2500 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Posted 26 December 2009 - 18:39

Nie no Spike oczywiście - przecież nie powiedziałem, że chciałbym to na DA28 montować. Szczerze to zastanawiam się nad obręczami EDGE - coś ala Karbona, ale na 85mm z tyłu.