Wybór kół
Napisano 23 grudzień 2009 - 20:43
Napisano 23 grudzień 2009 - 21:23

Napisano 23 grudzień 2009 - 21:33
Napisano 23 grudzień 2009 - 22:57
Myśle że są Święta i pogratulować zakupu każdemu trzeba i życzyć wiecej życzliwosci i cierpliwosci do malkonetentów .
każdemu podoba się co innego, mnie stare górale komuś wypasione kolarzówki a Deadowi kabany dwukilowe.
Pojeździ, sprzeda, zarobi, dołozy i kupi-złoży lżejsze jak zresztą każdy z was to robił, robi lub zrobi. :mrgreen:
Pzdr.
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 23 grudzień 2009 - 23:47
Ja dzis do piast Shimano 105 36H (tylna rozstaw 126) dokupilem obrecze Ambrosio Montreal. Co z tego powstanie, jeszcze nie wiem
W sensie nie wybralem jeszcze szprych i szytek. Mysle, ze jako szprychy zapakuje Sapim Race - na przod, na tyl Leader.
Musze pochwalić bardzo dobre rozwiązanie czyli wybór obręczy i przede wszystkim szprych które też zastosuję w takim samym układzie. Co do szytek to pojawiło się parę ciekawych ofert na alledrogo, ale zależy do czego mają służyć, no ale to już w innym temacie.
Co do kabanów 2100g to tak dużo? Jeździć się da i to bezproblemowo + napęd jak w kole zamachowym

Napisano 24 grudzień 2009 - 09:00
Co do kabanow - w zimowym rowerze moje kola waza okolo 2300g (obrecze trekingowe 550g) bez opon plus po 2x300g Schwalbe Lugano i 2x90g detki Conti. Czuc, ze same hamuja pod gore, z gorki za to nie trzeba za bardzo krecic. Da sie jezdzic ? oczywiscie, potem zaprocentuje to po przesiadce na rower letni i lekkie kola.
Napisano 24 grudzień 2009 - 09:08
Napisano 24 grudzień 2009 - 14:55

Napisano 24 grudzień 2009 - 15:29
Jeżdże na gotowcach Bontragera i nie narzekam, może wielu ludzie samo nie wie czego w życiu szuka.
Napisano 24 grudzień 2009 - 16:25
Napisano 24 grudzień 2009 - 17:33
Napisano 24 grudzień 2009 - 21:49
niemniej argument że jak pęknie szprycha którą trzeba sprowadząc z mediolanu bo polski przedsiębiorca "nie ma nie mieć będzie" daje do myślenia. z kołami troche jak z lekarzem, jak wszystko jest dobrze to każdy lekarz jest dobry, dopiero jak coś się zepsuje to okazuje się jak jest.
co do tanich rowerów to jasne, lepiej składać.
Napisano 24 grudzień 2009 - 22:11
no raczej odpowiedź nasuwa sie sama ... ;-)Mam kola DA22 na szprych ACI 2.0 -1.7 - 2.0. Po masakrycznym wypadzie w gory szprychy na DS mialy dosyc (w sumie ja tez) - rozcentrowywalo sie jak glupie. Po wycentrowaniu (naciag rowny na tyle ile pozwalaly obrecze) 70-90km i znowu centra :/ Jestem na maxa niezadowolony. Po zamianie wszystkich szprych na Sapim Race kolo sie jakos trzyma prosto. Teraz nastepuje pytanie, czy to kijowa obrecz czy szprychy? :roll:
Ja mam DA22 na DT Competition 2/1.8/2 - nawet po naszych maratonach, jadąc nie oszczędzając się i rowera, praktycznie tylko czaaasem kosmetyczne sprawdzenie i regulowanie - spisuje sie ten zestaw wzorowo ... (przy czym mój kolega-serwisant założył je na kleju)
Przeciez nikt nie mówi że tyyyylko drogie i lekkie muuusi sie kupować czy składać ...
Niemniej to chyba logiczne że drogie powinny być lepsze od tych tańszych ... i po to to forum jest, po to się człowiek pyta, a ktos kto zna się czy ma/miał doświadczenie z akurat TYM zestawem, odpowiada co i jak, co poleca, co nie ...
Przeciez koła , jak każdy towar - jest droższy i tańszy, lepszy gorszy, cięższy lżejszy , a dobrze i fajnie jest gdy ktoś wyrazi swoją opinię, naprowadzi ... I tak jak kazdy towar , bywa że cos jest za drogie w stosunku do jakości, a cos ma dobry stosunek cena/jakość ...
Chyba nie ma co obrażać się, że ktos komus powie ze w danej cenie mozna coś kupić/złożyć czy to lepszego czy lżejszego ... ;-)
Deadhorse - zamelduj nam kiedyś jak koła sprawują się, czy faktycznie pancerne ... I masz racje - kupuje sie to, na co człeka stać ... ja tez niestety nie mam za duzo kasiory, aby kupować the best kół ;-)
Gosc_kobrys_*
Napisano 24 grudzień 2009 - 23:02
Mam kola DA22 na szprych ACI 2.0 -1.7 - 2.0. Po masakrycznym wypadzie w gory szprychy na DS mialy dosyc (w sumie ja tez) - rozcentrowywalo sie jak glupie. Po wycentrowaniu (naciag rowny na tyle ile pozwalaly obrecze) 70-90km i znowu centra :/ Jestem na maxa niezadowolony. Po zamianie wszystkich szprych na Sapim Race kolo sie jakos trzyma prosto. Teraz nastepuje pytanie, czy to kijowa obrecz czy szprychy? :roll:
Zdecydowanie szprychy - Karbon mi na wiosne składał zestaw na DA28 + Sapim Race - waże koło 90kg - nie oszczędzałem sprzętu - po całym sezonie codziennego prawie trenowania przednie jest wzorcowo proste - tylne ma ok 2mm bicia co jest oczywiście zimą do wyrównania... już mu pisałem i dziękowałem i robie to jeszcze raz bo zestaw jest bogaty

Do nowego zestawu szukam mocno płaskich i szerokich szprych - by wyglądały coś ala Ksyrium SL, ale i zarazem miały standardowe mocowanie do obręczy i piasty. Może ktoś coś polecić? Cena do 4zł za sztukę (max 5zł) - no i dostępność w kraju - ew na ebayach.
Napisano 25 grudzień 2009 - 10:34
Do nowego zestawu szukam mocno płaskich i szerokich szprych - by wyglądały coś ala Ksyrium SL, ale i zarazem miały standardowe mocowanie do obręczy i piasty.
Sam bym sie pisal na taki komplet szprych , wogle jak z dostepnoscia w polsce mozna dostac cos takiego ? (kolor czarny ) ;-)
Napisano 25 grudzień 2009 - 15:52
A ja mam pytanie , są obrecze do szoski węższe i szersze ( nie trekingowe ) , jest róznica w ułożeniu opony i styku z podłożem.
Napisano 25 grudzień 2009 - 23:29
Do nowego zestawu szukam mocno płaskich i szerokich szprych - by wyglądały coś ala Ksyrium SL, ale i zarazem miały standardowe mocowanie do obręczy i piasty. Może ktoś coś polecić? Cena do 4zł za sztukę (max 5zł) - no i dostępność w kraju - ew na ebayach
tak, są takie: CX-Ray lub DT Aerolite za 10-12zł sztuka, sorry to nie Era

Napisano 26 grudzień 2009 - 18:19
Gosc_kobrys_*
Napisano 26 grudzień 2009 - 18:39