Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybór kół

• Zamknięty Temat jest zamknięty
4494 odpowiedzi w tym temacie

#2501 kuba259

kuba259
  • Użytkownik
  • 495 postów
  • Skądelbląg

Napisano 27 grudzień 2009 - 14:01

Siemka
Mam stare koła do jazdy w zime, ale niektóre szprychy nie są w dobrym stanie, są luźne. Chciałbym dowiedzieć się, czy warto wymieniać pojedyncze szprychy? Bardzo zależy mi na wymianie jednej, bo jest wygięta i bardzo luźna, ale jak to zrobić? Najgorsze jest to, że jest ona tak jakby umiejscowiona w takim miejscu, że przechodzi pod dwoma szprychami. I wtedy kupić nowy nypel i szpryche? Jak ją dokręcić?

P S To koło przednie.

#2502 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 grudzień 2009 - 16:26

1. Jesli da sie wycentrować koło - rozkręć nyple do gwintu i równo zacentruj od nowa.
2. Jesli nyple są zapieczone niektóre, lub szprychy kiepskie to wywal wszystko, kup nowe najtańsze nierdzewki Dt Stainless ( cen 0.90 zł/szt z nyplem ) i zapleć od nowa .

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#2503 kuba259

kuba259
  • Użytkownik
  • 495 postów
  • Skądelbląg

Napisano 29 grudzień 2009 - 18:04

ok, kupiłem szprychy, ALE przy przykręcaniu okazało się, że niektóre są za krótkie(tzn. wszystkie są takiego samego rozmiaru, ale dwie szprychy nie mogę dokręcić). Co zrobić? Wymienić na dłuższe?

#2504 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 grudzień 2009 - 19:41

Moze napisz po ludzku co i jak kupiłeś i co wymieniałeś bo nie rozumiem z tego nic..
Jak wszystkie szprychy równe ???, od strony kasety/wolnobiegu szprychy w standardowych piastach są 2 mm krótsze niż z lewej strony.
Przednie koło ma tej samej długości szprychy w piastach pod zwykłe hamulce.

Jak wymieniasz losowo szprychy w kole to wkładasz tej samej długości co były w to samo miejsce.

#2505 kuba259

kuba259
  • Użytkownik
  • 495 postów
  • Skądelbląg

Napisano 29 grudzień 2009 - 19:56

ok, to piszę od początku
Dostałem koło, ale zauważyłem, że niektóre szprychy są w bardzo złym stanie. Byłem w sklepie i kupiłem 8 szprych, bo tyle nadawało się do wymiany. Wymieniłem 8 szprych, ale podczas centrowania nyple uszkadzały się - nie wiem jak określić, ale ten gwint, którym się kręci rozwalał się, albo urywał od reszty nypla. Dzięki temu miałem trochę problemów z niektórymi szprychami i musiałem je ciąć, by móc wymienić. Musiałem dokupić 4 szprychy. Ale okazało się, że dwie szprychy są za krótkie, czyli nie mogłem ich wkręcić w nypel, ale są takiej samej długości jak reszta szprych.. Jest to piasta, która nie miała szprych wychodzących od wewnątrz i zewnątrz piasty, a wszystkie wychodzą na zewnątrz, tylko, że niektóre mają takie wgłębienie w piaście. Czyli szprychy w tych wgłębieniach muszą być dłuższe od reszty szprych? Aktualnie mam 5 wolnych szprych, które miałem zamiar jutro wymienić na dłuższe.
Wiem, że możesz wyśmiać moje doświadczenie w naprawie kół, ale człowiek na błędach się uczy i dodam, że jest to moje pierwsze koło, w którym zmieniałem szprychy.

Za chwilę zrobię zdjęcie i dodam, abyś mógł zobaczyć.

http://zapodaj.net/8...55cd58.jpg.html
http://zapodaj.net/d...9a5572.jpg.html
http://zapodaj.net/9...b67cf8.jpg.html

#2506 gazela93

gazela93
  • Użytkownik
  • 117 postów
  • SkądTarnowskie Góry

Napisano 30 grudzień 2009 - 16:46

Jest to obręcz szosowa http://www.allegro.p...szosa_434g.html ?? Bo niejestem pewinen... co o niej myślicie? ;-)

#2507 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 30 grudzień 2009 - 16:52

Ten sprzedający zna się na rzeczy - więc to na pewno obręcz szosowa. Ja bym brał , ale to na 28 otworów jest. http://cnc-bike.de/p...1v11ohhb72va0m6

#2508 gazela93

gazela93
  • Użytkownik
  • 117 postów
  • SkądTarnowskie Góry

Napisano 30 grudzień 2009 - 16:54

Ale to niejest tak źle z 28h bo można złożyć lżejsze koła ;p. Thx za info ;-)

#2509 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 grudzień 2009 - 17:19

Raczej tylko strony się powinny róznić długością szprych.
Polużnij może wszystkie szprychy w nyplach aż do momentu aż zobaczysz poczatek ( koniec) gwintu na szprychach, potem równo wszystkie zacentruj .
Jak wymieniasz dużo szprych to w zasadzie należałoby zacentrować koło od początku, jeśli obrecz jest jeszcze prosta.

#2510 kuba259

kuba259
  • Użytkownik
  • 495 postów
  • Skądelbląg

Napisano 30 grudzień 2009 - 19:26

wymieniłem szprychy na dłuższe, wszystko skręciłem, bicia na boki dużego nie ma, ale jest za to spore tak jakby wgniecenie obręczy na długości 10 szprych. Czy coś można z tym zrobić?

#2511 gazela93

gazela93
  • Użytkownik
  • 117 postów
  • SkądTarnowskie Góry

Napisano 30 grudzień 2009 - 19:54

A co myślicie o tak poskładanych kołach?

Przód

RITCHEY AERO ROAD - ok. 440g
NOVATEC NT-A291 28H - ok. 80g
Sapim Laser - ok. 145g
Dartmoor Nyple - ok. 14g

Tył

NOVATEC NT-F482 28h - ok. 250g
Sapim Laser - ok. 145g
Dartmoor Nyple - ok. 14g

Koła ok. 1550g za mniejwięcej tysiaka to chyba dobry inwestycja?? Takie właśnie mam zamiar składać :-P .

Hmm...prosze o wasze opinie :lol:

#2512 kuba259

kuba259
  • Użytkownik
  • 495 postów
  • Skądelbląg

Napisano 30 grudzień 2009 - 20:18

1550g

tyle to waży moje przednie koło :-P

#2513 dyki

dyki
  • Użytkownik
  • 323 postów
  • SkądTwickenhamus

Napisano 30 grudzień 2009 - 20:22

Drogo cos Ci wyszly te kola ;-)

Novatecha NT-F482 zamien lepiej na ta nieco ciezsza wersje. Na strone kasety daj lepiej Sapim Race i mosiezne nyple.

#2514 gazela93

gazela93
  • Użytkownik
  • 117 postów
  • SkądTarnowskie Góry

Napisano 30 grudzień 2009 - 21:21

A czemu? mogą sie łamać?? no właśnie niepotrafie znaleźć z tych tańszych na 28h tylko na 32h. a może jakiś odpowiednik??

#2515 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 31 grudzień 2009 - 00:43

A co myślicie o tak poskładanych kołach?

Przód

Sapim Laser - ok. 145g
Dartmoor Nyple - ok. 14g

Tył

Sapim Laser - ok. 145g
Dartmoor Nyple - ok. 14g

Koła ok. 1550g za mniejwięcej tysiaka to chyba dobry inwestycja?? Takie właśnie mam zamiar składać :-P .

Hmm...prosze o wasze opinie :lol:

Waga , inwestycja dobra , a ile ważysz ??
Przód na 28 spoko, ale tył ? hm na 32 by było lepiej dać ewentualnie 2/1.8 z tyłu

#2516 gazela93

gazela93
  • Użytkownik
  • 117 postów
  • SkądTarnowskie Góry

Napisano 31 grudzień 2009 - 16:42

65 kg, a może taki zestaw był by lepszy?? http://allegro.pl/it...plet_szosa.html orientuje sie ktoś ile waży ten komplet??

#2517 LeyAss

LeyAss
  • Użytkownik
  • 24 postów
  • SkądWrocław

Napisano 31 grudzień 2009 - 18:37

Orientuje się ktoś może czy z kół Fulcrum 5 można odkleić naklejki tak, zeby zostały nagie bez napisów i jak się to ma do gwarancji?

#2518 Gosc_xsnailx_*

Gosc_xsnailx_*
  • Gość

Napisano 01 styczeń 2010 - 17:51

Proszę forumowych ekspertów o pomoc w doborze kół :)

moja waga to ok 81 kg

Otoż sprawy się mają tak iż do mojego scotta chcę poskladać parę kół pod szytki, miło by było aby oprócz parametrów użytkowych - waga ;) cieszyły tez oko - rozważam więc następujace opcje:

opcja 1.
- Piasty novateca czarne (Novatec Road Light 20h przod 24h tyl)
- nyple alu dartmoora czerwone lub inne alu czerwone jesli dartmoor kiepski / za słaby do mojej wagi
- tanie i lekkie ? carbonowe obrecze z ebaya:
http://cgi.ebay.co.u...#ht_1562wt_1075
- szprychy i tu problem bo nie wiem jakie szprychy i zaplot dobrać by wytrzymało moją masę a jednoczesnie bylo w miare lekko (cx-ray raczej odpada ze względu na cenę - licze sie z wydatkiem do 5-6 zl za szpryche) milo by bylo jak by szprychy byly czarne i cieniowane

i co do tego zestawu mam następujace wątpliwości:
1. czy mógł bym użyć piast Novatec Race Superlight przy mojej wadze? wymiana łożysk na lepsze nie stanowi problemu
2. najważniejsza wątpliwość - czy te obręcze są w ogóle cos warte czy to wyrzucanie pieniędzy ? czy sprzedający podaje prawdziwą wage - bo nie ukrywam ze ich masa jest kuszacą

opcja 2.
- piasty tokena (tk195 / tk197 bo są w miarę lekkie / tanie i dostępne w czerwonej anodzie)
- nyple alu niebieskie - jak wyżej
- obręcze Halo Mercury (ciezkie :() lub Veltec Volare - (nie potrafię się dowiedzieć czy one są na szytkę) lub jakiekolwiek inne lekkie (moze cos od frm ?) które by wytrzymały moją wagę i były dobrej jakości oraz dostępne w białym kolorze
- szprychy - sytuacja jak w opcji 1. z tym ze powinny byc biale
nie ukrywam ze w tym wypadku glownie "wybieralem oczami"

opcja 3.
jakiś klasyczny zestaw z obreczą pokroju Ambrosio Crono F20 + piasty novateca (w tym wypadku moze nawet byl bym w stanie szarpnąć się na cx-raye ;)

jestem gotow rozwazyc inne propozycje, kola moga miec klasyczny wyglad , budzet gdzies do okolo 1200 zl ewentualnie moge dozbierac do lepszych a drozszych części

ps. mam nadzieje ze za "wybieranie oczami" mi sie nie dostanie - jesli cos wydaje sie niekonsekwetne proszę o konstruktywną krytyke :)

#2519 gazela93

gazela93
  • Użytkownik
  • 117 postów
  • SkądTarnowskie Góry

Napisano 01 styczeń 2010 - 18:45

Która z opcji które zaraz przedstawie jest najbardziej opłacalna i najlepsza??

1. Fulcrum 5
2. American Classic Sprint CR 350
3. Ritchey Aero Ocr
4. Składane koła...
Przód

Sapim Laser - ok. 145g
Dartmoor Nyple - ok. 14g

Tył

Sapim Laser - ok. 145g
Dartmoor Nyple - ok. 14g

Prosze o opinie :->

#2520 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 01 styczeń 2010 - 19:40

xsnailx, zapomnij o nyplach aluminiowych. To jest byle co. Nie da się zbudować koła z dobrze naciągniętymi szprychami. Na stronie kasety muszą być mosiężne.
Chcesz na koła przeznaczyć 1200 zł i myślisz o szprychach, które stanowią połowę tego budżetu? Za resztę nie kupisz na tyle dobrych piast i obręczy, żeby nie było szkoda szprych. Obręcze jeszcze by się znalazły, ale trzeba się znać na szytkowych obręczach z lat 80/90.
F20 i CX-Ray - za trudne do dobrego zbudowania. Co innego to F20 i szprychy 2,0 tył, 1,8 przód.
Piasty Token... :lol:
Czegoś nie rozumiem - nie zdecydowałeś się jeszcze czy chcesz koła oponowe czy szytkowe?

gazela93, wymień nyple na mosiężne w obu kołach i szprychy w tylnym, a na pewno po stronie kasety. Dopiero wtedy poproś o opinie.