Jump to content

Photo

Wybór kół

• This topic is locked This topic is locked
4494 replies to this topic

#281 Gosc_tozik_*

Gosc_tozik_*
  • Gość

Posted 06 August 2007 - 11:07

Jednakże z tymi AC350 (mniejsza o szprychy) to jest problem taki, że są po prostu b. delikatne, spytajcie Gres'a jak się skończyła jego przygoda za Americanami...
Pozwolę sobie zacytować:

ja uzytkowalem 350 sprint. jedna gleba przy neiwielkiej predkosci i obrecz do wyrzucenia. Przed wypadkiem narzekalem na sztywność...

Poza tym logika: "normalne" obręcze z trudem zbliżają się do granicy 400g, w sumie mniej niż 450g to dobry wynik a tu mamy 360-370g więc jakimś kosztem to osiągnięto...

#282 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 06 August 2007 - 14:50

360-370g

Nie, 358g, a bez naklejek 350g. +- kilka gram. Bardzo dobrą powtarzalność osiąga producent.

#283 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 06 August 2007 - 17:46

czy ktoś mia może styczność z tą piastą?? i czy może mi coś o niej powiedzieć??
http://www.cyklotur....87&PZTA=8&HNT=T

#284 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 06 August 2007 - 21:23

osobiscie nie mialem z nia stycznosci (tylko ja macalem ;-) ), ale wiem ze jest to dobra piasta.
jeden z kumpli uzywa ja tylko na szosie i nie ma z nia zadnych problemow. drugi z kumpli katowal ja nawet w przelaju i takze sie sprawdzala.
takze nie masz sie czym przejmowac. jak ci sie podoba to bierz.

#285 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 06 August 2007 - 21:38

wg producenta śmiało wytrzymują wagę rowerzysty 80-100 kg,
ale są też cięższe Am.Classic :
'420' - 1460g
'Hurricane' - 1600g

pzdr

cytat z forum rowery.org

no ja mam obrecz jak chcesz - ma pol roku , niestety w tatrach puscilem kiere , wiatr przekrzywil kolo wywalilem sie a jak wstalem to z obreczy byla taka osemka ze nie bylo co prostowac.
Czyli jesli chcesz kolo na dluzej to odradzam 350 :(
Do tego sztywnosc marniutka - musialem naprawde szeroko trzymac klocki hamulca zeby nie obcierala obrecz o nie przy mocnym deptaniu , a waze niecale 70kg!!

Oczywiscie waga i cena olbrzymimi zaletami, ale troche denerwujace ze co miesiac trzeba je bylo podcentrowywac a teraz jeszcze ten wypadek przy w sumie nieduzej predkosci bo ok 20.
Z cala pewnoscia teraz kupilbym hurricany.
Ale jesli chcesz odkupic tylnie kolo + szprychy + przednia piasta to daj znac:)
Obrecz przednia podprostowalem na tyle ze da sie jechac, ale nie hamowac, wiec jesli ktos ostre kolo chce to idealnie sei nadaje ze swoja realnwa waga 350g!!

moze to da niektorym do myslenia ;-)

#286 Amateur_PL

Amateur_PL
  • Użytkownik
  • 54 posts
  • SkądTrzebnica

Posted 06 August 2007 - 22:55

Nie widziałem jej w akcji :P ale ładnie sie prezentuje i widziałem ją w sklepie za 70zł ;>

#287 jarek

jarek
  • Użytkownik
  • 201 posts
  • SkądKOLBERG

Posted 07 August 2007 - 06:54

TO tylko jedna opinia z wielu ,,gdy macam te obręcze ,,nic nie wskazuje na to ,że nie mają tej sztywności ,,nawet przeciwnie ,,,przed zaplotem byłem pod wrażeniem ,że są takie sztywne przy tej masie,,,,,ale już za chwilke będę mógł doświadczyć ich podczas jazdy ,,to co piszą o sztywności to trochę jakaś przesada, może trochę prawda ,, bo być może koła chodziły im przy zbyt słabo naprężonych-naciągniętych szprychach ,,ja zawsze podkrecam szprych prawie na maxa ,,wtedy sztywność jest nieporównywalnie większa ,,poza tym w czasie wywrotki ma to również bardzo duże znaczenie ,,u mnie szprychy po naciągnięciu grają bardzo wysokimi tonami gdy w nie pstrykne ,,,i wszystkie oczywiście bardzo podobnie ,ludzie kupują czy składaja lekkie koła a oczekują niewiadomo jakiej sztywności czy wytrzymałości ,,a wiadomo od dawna że jedno z drugim w parze nie idzie ,,albo niska waga albo duża sztywność z większą wagą ,,,,pozdro,,JAREK.. :lol: :mrgreen: :lol:
------------------------------------------------------------------------------------------------
właśnie poskładałem koła ,,waga dokładnie 1200g. więc wynik przyzwoity,,,- na mosiężnych nyplach !!!!!!!
cena to 550zł piasty+125zł szprychy + 340 obręcze=1015zł ,..JAREK.

#288 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 07 August 2007 - 20:42

mam juz cos lepszego RSX:) wygląda tez imponujaco

#289 kaktus188

kaktus188
  • Użytkownik
  • 22 posts
  • SkądBiłgoraj

Posted 11 August 2007 - 15:03

łożyska w tej piascie to czysta poezja niemam ich osobiscie ale jezdzilem :-) polecam te piasty!!

#290 Amateur_PL

Amateur_PL
  • Użytkownik
  • 54 posts
  • SkądTrzebnica

Posted 11 August 2007 - 19:04

A czy da rade kupić jakieś koła do szosy za 300zł ?? albo 400zł ?? I co zrobić z suportem który mi sie ciągle luzuje ??

#291 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 11 August 2007 - 19:22

da sie zlozyc z czesci dostepnych na allegro, albo kupic gotowe(uzywane).

jaki suport?

#292 Amateur_PL

Amateur_PL
  • Użytkownik
  • 54 posts
  • SkądTrzebnica

Posted 11 August 2007 - 20:42

Suport już załatwiony. Kupie klej do gwintów... bo suport sie kolibie na gwintach w środku...

A apropos kół co myślicie o tych ??: http://mtbsklep.pl/i...chk=1&Itemid=26

I jak myślicie za ile dałoby rade opylić koła Gipiemme tecno 024 z dość sporym przebiegiem, dobrym stanem technicznym i nowymi szprychami ??

#293 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 11 August 2007 - 21:00

zdecydowanie odradzam gipiemme. sa to jedne z najgorszych, gotowych kol na rynku. lepiej odlozyc kase na cos innego.
te 500ki sh tez sa warte tyle co nic.
jesli juz chcesz shimano to whr550 minimum.

#294 Amateur_PL

Amateur_PL
  • Użytkownik
  • 54 posts
  • SkądTrzebnica

Posted 11 August 2007 - 21:02

Ale te gipiemme to ja chcem sprzedać :) i dlatego pytam za ile by mogły pujść...

A co do tych shimano to zależy mi by kupić koła jak najtaniej... Czyli rozumiem że mi je odradzasz ?? A mógłbys doradzić coś do 300-400zł ?? Składać to ja zabardzo nie chcem...

#295 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 11 August 2007 - 21:13

Ale te gipiemme to ja chcem sprzedać :) i dlatego pytam za ile by mogły pujść...

:mrgreen: .. ledwo juz dzis kontaktuje ... :-)

A co do tych shimano to zależy mi by kupić koła jak najtaniej... Czyli rozumiem że mi je odradzasz ?? A mógłbys doradzić coś do 300-400zł ?? Składać to ja zabardzo nie chcem...

skladajac masz wieksza pewnosc, ze kola dadza rade i sie nie wysypia po ilus tam treningach.
kupisz jakies kola z niestandartowymi szprychami i niech ci ktoras strzeli.. to czasem samemu mozna sie strzelic w leb... ;-)

obrecze rigida flyer 100zl kpl
piasta - tylna np TAKA 189 (cena kat) - na allegro pewnie duzo taniej (jezdzilem na niej przez pare miechow i jest ok).
piasta przednia - moj novatec, ktory kurzy sie juz od kilku miesiecy ;-) bardzo lekka, bardzo dobra piasta z lozyskami krecacymi sie jak maselko. - 50zl
szprychy - sapim leader, mach 1 - 1zl/szt (srebrne) - 64zl
wychodzi 403 ;-) a pewnie jeszcze cos z tego daloby sie urwac.

#296 Amateur_PL

Amateur_PL
  • Użytkownik
  • 54 posts
  • SkądTrzebnica

Posted 11 August 2007 - 21:20

a słyszałem tez opinie że zamiast piast typowo szosowych, kupic piaste do mtb która będzie tańsza i ważyć niewiele więcej. Co o tym myslisz ?

#297 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 11 August 2007 - 21:33

jak chcesz rozginac rame/widelec to prosze bardzo ;-)

#298 Gosc_Zeratul_*

Gosc_Zeratul_*
  • Gość

Posted 12 August 2007 - 11:06

z tego co widze na stronie DT to np. Hugi 240 MTB i szosa PRZÓD maja taki sam wymiar... ?

#299 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 12 August 2007 - 11:53

jak chcesz tanie piasty to masz shimano 2200 taki rekreacyjny sprzęt ale nie wiem jak będzie wyglądał po kilku tysiącach km cena za komplet ok 70zl

miałem przednie koło złożone na piaście za 30zl na maszynowych łożyskach i przejechało 8 tys km przez 7 lat nie robiłem przez ten okres przy nim nic!!!!!! i koło by mogło jeszcze pare tysi zrobić, do tego na maszynach nie musisz paprac sie z kulkami, jak koło załapie luzu to kilkadziesiat kaemów mu nie zaszkodzi.

polecam te piasty
http://www.cyklotur....87&PZTA=8&HNT=T
http://www.cyklotur....89&PZTA=8&HNT=T

#300 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 12 August 2007 - 13:32

z tego co widze na stronie DT to np. Hugi 240 MTB i szosa PRZÓD maja taki sam wymiar...

Przednie piasty zawsze maja oś szeroką na 100mm. Tylne mają identyczne korpusy (jeśli tego samego producenta), ale mają ośki 130mm szosa i 135mm MTB. Czasem tylne MTB mają możliwość zdjęcia podkładek z osi, aby pasowały do szosy 130mm.

jak chcesz tanie piasty to masz shimano 2200

Dobry żart.