Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybór kół

• Zamknięty Temat jest zamknięty
4494 odpowiedzi w tym temacie

#261 Kuba82

Kuba82
  • Użytkownik
  • 50 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 28 lipiec 2007 - 18:47

Miałem podobny problem z tym samym kolem. Też zachodziłem w głowę co może "strzelać" w moim kole. Powiem jeszcze szczerze, że mało który serwis chciał się brać za rozbierenie tej "włoszczyzny". W końcu okazało się, że wszystkiemu winna piasta, a raczej syf jaki tam się zgromadził. Sam widziałem co z niej spec wyciągał i nie było to widok budujący szczególnie, że teoretycznie powinna być dobrze uszczelniona.

Moja rada oddaj do dobrego serwisu, zwykłe przeczyszczenie powinno pomóc.
Pzdr:)

#262 Amateur_PL

Amateur_PL
  • Użytkownik
  • 54 postów
  • SkądTrzebnica

Napisano 29 lipiec 2007 - 22:11

a ile cie kosztowało takie przeczyszczenie ??

#263 uzurpator

uzurpator
  • Użytkownik
  • 663 postów
  • SkądKatowice

Napisano 30 lipiec 2007 - 09:52

Jeżeli koło trzeszczy po obciążeniu, to najprawdopodobniej szprychy nie są dostatecznie naciągnięte lub nie zostały rozprężone po pleceniu. Jeżeli to koło jest robione maszynowo, to jest to najbardziej prawdopodobne.

Swoją drogą - zawsze strzelało, czy nagle zaczęło po ileśset km?

#264 voytah

voytah
  • Użytkownik
  • 13 postów
  • Skądświętokrzyskie

Napisano 30 lipiec 2007 - 20:10

wracając do obręczy...

może Mavic Open Sport? ;p nikt ich nie testował? nie znalazłem ani jednego zdania na ich temat na forum ;) wagą i ceną odpowiadają cpx22, ale jako nowy model może są "technologicznie lepsze"? ;)

#265 Konik

Konik
  • Użytkownik
  • 540 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 lipiec 2007 - 21:26

Klasyczna niska obręcz, trzykomorowa, kapslowana. Następca MA3. Taka turystystyczno-treningowa...

#266 Amateur_PL

Amateur_PL
  • Użytkownik
  • 54 postów
  • SkądTrzebnica

Napisano 02 sierpień 2007 - 21:34

Ciężko jest mi odpowiedziec na to pytanie bo te koła kupiłem używane :P ale praktycznie rzecz borąc to strzelają od zawsze (odkąd je mam)

#267 martin-polen

martin-polen
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • SkądKolberg

Napisano 03 sierpień 2007 - 08:54

Nie wiem czy w tych kołach wzajemnie stykają się szprychy.Jeśli tak, to mogą one podczas jazdy wzajemnie trzeć o siebie wywołując taki efekt. Ja tak kiedyś miałem.Dla testu włożyłem papierki w miejsce, gdzie dotykały się szprychy i hałas ustąpił:)Może akurat masz taką przypadłość... :lol:

#268 Amateur_PL

Amateur_PL
  • Użytkownik
  • 54 postów
  • SkądTrzebnica

Napisano 04 sierpień 2007 - 19:07

Kij z tym strzelaniem... mam teraz inny problem. Dzisiaj byłem na rowerze i w przednim jak i w tylnim kole pękły mi szprychy... widocznie były źle założone albo już ze starości :P I mam pytanie.

Czy w serwisach rowerowych są dostępne szprychy, ale do obręczy 16sprychowych ?? bo takie mam ?? Mam obręcze gipiemme tecno 024. I jeśli tak to czy zakładanie takich szprych moze być droższe ??

Np. jesli ktoś jest z wrocka to czy w serwisie na ul księcia witolda są takie szprychy ??

#269 Darek80

Darek80
  • Użytkownik
  • 339 postów
  • Skądokolice Łowicza

Napisano 04 sierpień 2007 - 20:18

znalałzem na youtube filmik przedstawiający montaż szytki co ciekawe bez kleju (zamiast niego jest taśma) , ciekawe rozciąganie nogą (a forum LB była podana inna metoda) ale zobaczcie sami:
http://pl.youtube.co...h?v=ac_QFWLiUDE

#270 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 sierpień 2007 - 20:30

Do takiego fajnego koła Reynolds'a ciężka taśma Tufo. Czystsza i wygodniejsza metoda, ale waży więcej, nawet Extreme Tape.

#271 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 sierpień 2007 - 20:36

Szprychy są u Kality, ale nie wiem czy się różnią czymś od zwykłych poza tym, ze są spłaszczane.
Gipiemme sprzedawane w Polsce to śmieci - odpady produkcyjne. Niewarto kupować tych kół bo zarówno obręcze, szprychy jak i piasty są żenującej jakości i trwałości.

#272 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 04 sierpień 2007 - 21:27

Kij z tym strzelaniem... mam teraz inny problem. Dzisiaj byłem na rowerze i w przednim jak i w tylnim kole pękły mi szprychy... widocznie były źle założone albo już ze starości :P I mam pytanie.

Czy w serwisach rowerowych są dostępne szprychy, ale do obręczy 16sprychowych ?? bo takie mam ?? Mam obręcze gipiemme tecno 024. I jeśli tak to czy zakładanie takich szprych moze być droższe ??

Np. jesli ktoś jest z wrocka to czy w serwisie na ul księcia witolda są takie szprychy ??

skoro zaczynaja strzelac szprychy to warto by bylo wymienic je wszystkie.
teraz pytanie czy chcesz takie jak byly oryginalnie czy moze chcesz zapodac normalne.
te "normalne" pewnie beda tansze od tych splaszczanych.

#273 Amateur_PL

Amateur_PL
  • Użytkownik
  • 54 postów
  • SkądTrzebnica

Napisano 04 sierpień 2007 - 22:54

Hm... a w jakiej cenie będzie się wahać jedna sztuka takiej szprychy? podkreślam że mam obręcze 16szprychowe... i te szprychy muszą być mocniejsze od innych... nyple też są drogie ?? :/ chyba nie wskazane mi pojeździć w tym roku...

#274 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 05 sierpień 2007 - 06:42

plaskie szprychy DT u Kality sa po 4 zl sztuka. nyple zapewne sa w komplecie.

#275 FairFaX

FairFaX
  • Użytkownik
  • 42 postów
  • SkądKrosno

Napisano 05 sierpień 2007 - 10:00

na allegro kiedys widzailem plaskie szprychy gipiemme za 4 zl sztuka, ale niewiem czy teraz sa... trzeba by poszukac

#276 Amateur_PL

Amateur_PL
  • Użytkownik
  • 54 postów
  • SkądTrzebnica

Napisano 05 sierpień 2007 - 11:10

chciałem wymienić wszystkie... ale przy takiej cenie to wymienie tylko te które pękły i ewentualnie te które nie będą się serwisantowi podobać...

[ Dodano: 2007-08-06, 13:44 ]
Zawiozłem koła do Harfy Harysson czy jakoś tak i jedna szprycha 1zł a więc nie tak źle, wyminiam wszystkie. Cyrki wyszły z tymi koła bo w ogóle jakieś nyple które mają ponad 3 cm długości xD

Ktoś sie orientuje gdzie można dostać i w jakiej cenie nyple które się przykręca od środka ??

#277 comet1

comet1
  • Użytkownik
  • 215 postów
  • SkądPolska

Napisano 05 sierpień 2007 - 22:05

American Classic - Sprint 350 :
1300 g(!) - szprychy Sapim
1410 g - szprychy AC
cena : około 1300 zł - np.Allegro
Więc po ch..... cięższe i droższe np. Mavic?

O! Widzę, że wykasowano moją sygnaturę. To znaczy, że jej treść dotarła. Bardzo mnie to cieszy.

#278 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 06 sierpień 2007 - 06:47

zeby byly "troche" mocniejsze, sztywniejsze itd ? ;-)

#279 comet1

comet1
  • Użytkownik
  • 215 postów
  • SkądPolska

Napisano 06 sierpień 2007 - 08:03

wg producenta śmiało wytrzymują wagę rowerzysty 80-100 kg,
ale są też cięższe Am.Classic :
'420' - 1460g
'Hurricane' - 1600g

pzdr

O! Widzę, że wykasowano moją sygnaturę. To znaczy, że jej treść dotarła. Bardzo mnie to cieszy.

#280 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 06 sierpień 2007 - 09:32

American Classic - Sprint 350 :
1300 g(!) - szprychy Sapim
1410 g - szprychy AC
cena : około 1300 zł - np.Allegro
Więc po ch..... cięższe i droższe np. Mavic?

1300g na CX-Ray (dopłata 100 €, ale w Polsc nie dostępne). Te z Allegro od Pana F. są najprawdopodobniej na szprychach Sapim Rac 2,0/1,8/2,0mm a nie Laser 2,0/1,5/2,0mm jak jest na stronie producenta. Pan F. pytany dlaczego sprzedaje produkt na tańszych szprychach w cenie wyższej niż w Niemczech są na Laser'ach to odpowiada, że "tak jest w katalogu". G**** prawda bo AC nie przewiduje Sapim'ów Race.