Jump to content

Photo

Wybór kół

• This topic is locked This topic is locked
4494 replies to this topic

#3921 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 posts
  • SkądGOP - Będzin

Posted 05 January 2011 - 21:57

Jeśli konieczne stożek to może FFWD?

#3922 Gosc_@ndy_*

Gosc_@ndy_*
  • Gość

Posted 05 January 2011 - 22:00

Czy na podjazdy, czy na równą szybką jazdę po płaskim to lekkie koła bardziej się nadają, .

no to ciekawa teoria

#3923 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 posts
  • SkądPiaseczno/Sochaczew

Posted 05 January 2011 - 22:10

no to ciekawa teoria

Jak się nie zgadzasz z tym co powiedziałem to walnij sobie Campagnolo Vento z oponami i zaciskami 2.5kg, myślisz, że po płaskim lepiej pojedziesz?

#3924 Gosc_@ndy_*

Gosc_@ndy_*
  • Gość

Posted 05 January 2011 - 22:12

nie bardzo rozumiem, porównujesz koła klocki do aerodynamicznych kół?

#3925 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 posts

Posted 05 January 2011 - 22:15

@ndy,
po prostu ja wolał bym za tę niemałą sumę poszukać sobie lżejszych kół niż te mavicki, bo 1750g za komplet + gumy to wyjdzie ponad 2kg.

#3926 Gosc_@ndy_*

Gosc_@ndy_*
  • Gość

Posted 05 January 2011 - 22:18

zgadza sie, ale jezdzilem tez na kolach <1400g (jesli dobrze pamietam) i byly lepsze od fulcrumow7 tylko w przyspieszaniu, przy stalej predkosci nie czulem roznicy, a przy mavicach mysle ze bedzie

wszystko zalezy od przeznaczenia, jak ktos chce uniwersalne to niech kupi fulcrumy1 ale na mazowsze mysle ze lepsze beda Cosmici, to jest MOJE zdanie

#3927 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 posts

Posted 05 January 2011 - 22:26

zgadza sie, ale jezdzilem tez na kolach <1400g (jesli dobrze pamietam) i byly lepsze od fulcrumow7 tylko w przyspieszaniu, przy stalej predkosci nie czulem roznicy, a przy mavicach mysle ze bedzie

Dziwią mnie trochę Twoje odczucia, bo te Fulcrumy to podobnie jak Vento straszne kloce.
Jak przesiądziesz z Fulcrumów na te mavicki, myślę, że będziesz zadowolony, ale ja bym poszukał czegoś innego....może jestem uprzedzony do mavicków :lol:

#3928 piatekan

piatekan
  • Użytkownik
  • 158 posts
  • SkądMysłowice

Posted 05 January 2011 - 22:53

Jak już kupiłeś Cosmiki to nic po radzeniu.
Jedno tylko , jeżdżę też na podobnych wysoka obręcz i jeden problem to wiatr.
Przy bocznym trzeba mocno trzymać kierownicę.
Jak powieje znienacka np wyjazd z lasu to potrafi mocno zmienić tor jazdy.
AP

#3929 Gosc_@ndy_*

Gosc_@ndy_*
  • Gość

Posted 05 January 2011 - 23:55

ja nie miałem wątpliwości co kupić, to LeszekM szuka kół

#3930 slaweko

slaweko
  • Użytkownik
  • 596 posts
  • Skądz Polski

Posted 06 January 2011 - 12:27

piatekan, mam FFWD 50mm szytka, zgadzam się z Tobą, przy takim stożku jedyny problem to wiatr :-(, ale jak się "rozbujają" to wtedy już jest rozkosz jazdy

#3931 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1,130 posts
  • SkądLeszno

Posted 06 January 2011 - 12:31

Możesz napisac co masz na myśli pisząc ''rozkosz'' ?

#3932 Gosc_Zawisza_*

Gosc_Zawisza_*
  • Gość

Posted 06 January 2011 - 12:41

Szuaksz kol na campe czy shimano? Bo mam kilka kompletow ktore w zasadzie moge polecic. Jedne lzejsze 2 gie troche ciezsze. Pytanie czy szukasz kol lekkich czy mocnych?

Te Mavici Cosmici to wg mnie ANTYK !!! Są koła w tej samej cenie moze i tansze albo niewiele drozsze ktore sztywnoscia stoja na porownywalnym poziomie ale waza 200-300 gram wmniej. poand 3 tys wzł dzisiejszych czasach za 1700 gram z gorszami to absurd..

#3933 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 posts
  • SkądGOP - Będzin

Posted 06 January 2011 - 13:06

Jeszcze dwa słowa: swego czasu interesowałem się tymi cosmicami, czytałem wiele relacji z jazd, recenzji itp. głównie z zagranicznych stron. Z tego co pamiętam, to aerodynamikę odczuwa się przy nich przy 38-40km/h, czyli już sporej prędkości. To, że w Warszawie macie płasko, nie oznacza, że wykorzystacie te koła, no chyba, że tak szybko jeździcie.

Z tym, że nie są to jedyne aerodynamiczne koła na rynku, za to jedne z najcięższych. Dobrze napisał Zawisza, to trochę antyk. Dobrze się sprzedają, bo są popularne i może dla niektórych fajnie wyglądają. Jeśli wysoki stożek w tych granicach cenowych to:
- Reynolds DV46 - na allegro niedawno były w wersji cross, czyli wzmacnianej, a mimo to dużo lżejsze od Maviców - 3499 zł
- Używane/nowe Easton EC90 Aero - znacznie lepsze koła - Od 3 i półtysiąca z cłem, na allegro używane w dobrym stanie z tego co widziałem - 3200zł
- FFWD - od 2700 do 4700 zależnie od piast - dobra cena jak za te koła. wiem, obręcze pewnie z tajwanu, lepiej składać, ale jakoś zawodnicy Quick Stepu dają radę ;)
- HED JET90 - jeśli mają to być koła do czasówki - 2500 zł nowe/allegro
- Ebay - Reynoldsy, Eastony - od 2,5 tyś + cło - w porównaniu z cenami w Polsce i tak się opłaca

Jeśli jednak zdecydowałbyś się na coś bardziej uniwersalnego, to
- Easton EC90 SL / SLX - bardzo dobre koła, ceny na ebayu bardzo przystępne
- Fulcrum Racing Zero/1 - na allegro pojawiają się w okazyjnych cenach 2-2,5 tyś
- FFWD na niższym stożku - ceny 2700-2800
- Shimano te aluminiowo-carbonowe, zapomniałem nazwy - bardzo dobrze oceniany model - 2,5 tyś zł
- coś składanego

Mavic to szajs, z całym szacunkiem dla tej firmy, ale w tych samych cenach lepsze są Fulcrumy, a część modeli to po prostu nietrafione technologie, jak rozpadające się RSYS'y, czy cholernie ciężkie cosmici.

EDIT:

Generalnie jakbym miał tyle pieniędzy to osobiście wybrałbym Speedcomposites z ebaya za 2500+500głupi podatek. Mała fabryczka, własne piasty, obręcz 25mm, całość waży 1050 gram. Wykorzystywane w przełajach, według testów jedne z najsztywniejszych kół w tej kategorii wagowej.

#3934 Gosc_@ndy_*

Gosc_@ndy_*
  • Gość

Posted 06 January 2011 - 13:21

ja nie kupiłem tych kół bo jeżdżę sam 2 razy w tygodniu z prędkościami <30kmh wtedy trzeba by być głupim żeby kupować takie koła, bo przy takiej prędkości nie odczuje się różnicy między jakimikolwiek kołami.

#3935 kalkhoff

kalkhoff
  • Użytkownik
  • 91 posts
  • SkądKutno

Posted 06 January 2011 - 13:35

Doradźcie proszę jakieś obręcze na moje 70 kilo. Coś do stówki za sztukę, w miarę mocnego (na treningi, nie na wyścigi), waga może być ciut ponad 500g. Ptarzyłem na razie na mach1 cfx, ale ponoć miękkie bywają, alexrimsy r450 wyglądają fajnie, ale coś już nimi ktoś straszył w tym temacie, maviki cxp22 może?

#3936 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 posts
  • SkądGOP - Będzin

Posted 06 January 2011 - 13:39

ja nie kupiłem tych kół bo jeżdżę sam 2 razy w tygodniu z prędkościami <30kmh wtedy trzeba by być głupim żeby kupować takie koła, bo przy takiej prędkości nie odczuje się różnicy między jakimikolwiek kołami.

...

#3937 AyJay

AyJay
  • Użytkownik
  • 92 posts
  • SkądBiałystok

Posted 06 January 2011 - 16:56

Generalnie jakbym miał tyle pieniędzy to osobiście wybrałbym Speedcomposites z ebaya za 2500+500głupi podatek. Mała fabryczka, własne piasty, obręcz 25mm, całość waży 1050 gram. Wykorzystywane w przełajach, według testów jedne z najsztywniejszych kół w tej kategorii wagowej.

Z Holandii podatek ?

http://cgi.ebay.pl/c...=item2a0cfeddf5

Przepraszam nie doczytałem :(

#3938 LeszekM

LeszekM
  • Użytkownik
  • 12 posts
  • SkądW-wa

Posted 06 January 2011 - 18:12

Miguel - dzieki. Kilka dobrych sugestii. Poszukam, poczytam, bede troche madrzejszy.

Pozdrawiam.

#3939 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 06 January 2011 - 19:40

Doradźcie proszę jakieś obręcze na moje 70 kilo. Coś do stówki za sztukę, w miarę mocnego (na treningi, nie na wyścigi), waga może być ciut ponad 500g. Ptarzyłem na razie na mach1 cfx, ale ponoć miękkie bywają, alexrimsy r450 wyglądają fajnie, ale coś już nimi ktoś straszył w tym temacie, maviki cxp22 może?

R450 Alexrims
Da 22 Alexrims
Dt R 450 130 zł/szt
W tym roku będą MACH-y do szosy nowe modele ale po lutym dopiero
Rigida , Chrina dobra obrecz 510 g
Rigida Flyer 540 g

z innej beczki ma ktoś takie kółka ? jakieś opinie http://www.carbotech...php?case=wheels

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#3940 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 posts
  • SkądGOP - Będzin

Posted 07 January 2011 - 17:09

Panie i Panowie, planet-x robi styczniowe wietrzenie magazynów, na ten moment zostały 4 karbonowe obręcze o wadze 250 gram za 69 funtów:
http://www.planet-x-...carbon-rim-2010

Cena super, do kół na wyścigi po górach jak ta lala. Wieczorem ich pewnie już nie będzie.