Jump to content

Photo

Wybór kół

• This topic is locked This topic is locked
4494 replies to this topic

#621 Gosc_czajam_*

Gosc_czajam_*
  • Gość

Posted 22 January 2008 - 17:51

wiec ktore mam koła mam wziąc? Aksium'y odpadaja zostaja vento i falcrum'y 7 i 5. Które brać? Ja tam bym wziął vento ale co wy o tym sądzicie? Dobry wybór? Doradźcie mi!

#622 Gosc_bula_*

Gosc_bula_*
  • Gość

Posted 22 January 2008 - 19:01

wiec ktore mam koła mam wziąc? Aksium'y odpadaja zostaja vento i falcrum'y 7 i 5. Które brać? Ja tam bym wziął vento ale co wy o tym sądzicie? Dobry wybór? Doradźcie mi!

baby sie zapytaj :-P
vento = khamsin-takie mam
...więc jestem zadowolony z khamsinów, przejachałem narazie na nich 8 tys. i raz dokrecałem szprychy(bo mi jedna w trakcie jazdy sie odkręciła:D). Kołą są ciężke jakieś 1,9kg ale jak jesteśmasywny to lepiej cieższe. Pozatym trochę sie uginają jak przekrzywisz i depniesz na pedał, ale to...normalne. Ogolnei są wpożadku :!:

khamsin=vento=fulcrum7 to to samo "gówno" :-) każde Ci będzie tak samo chodzic/jeździć ;-)

#623 Gosc_czajam_*

Gosc_czajam_*
  • Gość

Posted 22 January 2008 - 22:28

[quote]Kołą są ciężke jakieś 1,9kg ale jak jesteśmasywny to lepiej cieższe.[/quote]
Waze 67 kg wiec nie bedzie problemu.
[quote]khamsin=vento=fulcrum7 to to samo "gówno" :-) każde Ci będzie tak samo chodzic/jeździć ;-)[/quote]
Wiec jesli to to samo to biore vento bo mi sie najbardziej podobaja :mrgreen: [quote]Pozatym trochę sie uginają jak przekrzywisz i depniesz na pedał, ale to...normalne[/quote] Choc szczerze mowiac to zwątpiłem w swoj wybor kiedy przeczytalem co napisales. Nie chce aby mi sie kola uginały kiedy stane na pedaly.
No dobra. Załuzmy ze biore vento tylko teraz co z ich wytrzymałoscią? jak sprawdzaja sie na naszych polskich drogach? Czy jak wpadne w dziure przy predkosci 30 km/h to sie nic nie stanie czy bede musial je centrowac odrazu?
(wiem ze truje ale to moj pierwszy rower i nie chce wywalic kasy na jakies badziewie)[/quote]

#624 750519

750519
  • Użytkownik
  • 147 posts
  • SkądKraśnik

Posted 22 January 2008 - 22:34

Witam
Mam dwóch kolegów: jeden jeździ na Vento drugi na Aksiumach. Moim zdaniem są to koła godne polecenia dla amatora. Ja sam zakupiłem Aksiumy i ten sezon będę je ujeżdżał. Moi kumple nie maja kłopotów z tymi kołami.
Dlaczego zakładasz, że zaraz wjedziesz w dziurę??? Ja omijam dziury. :mrgreen:
Moim zdaniem Mavicki z płaskimi szprychami wygladają ładniej. Ale to moja osobista opinia.
Pozdrawiam Brać Szosową.

#625 Gosc_bula_*

Gosc_bula_*
  • Gość

Posted 23 January 2008 - 13:16

Chłopcze:D ważysz mał owiec i nawet lżejsze kółka sobie weź, ale są droższe
To co napisałem że sie uginają bo każde kołą sie uginają, niektóre mniej niektóre bardziej.
bierz vento i posmigasz na nich duzoooooo/długoooooo

#626 Gosc_czajam_*

Gosc_czajam_*
  • Gość

Posted 23 January 2008 - 13:21

dobra juz na 80% biore vento. Chociaz zastanawiam sie jeszcze nad fulcrumami racing 7. Nie znalazłem duzo o nich w necie opinii wiec co mi o nich powiecie? A jesli nie fulcrumy 7 to moze 5?

#627 Gosc_bula_*

Gosc_bula_*
  • Gość

Posted 23 January 2008 - 19:49

kwestia kasy, sztywnosci, wagi :D
Ale pod campe mają być koła??

#628 kur2

kur2
  • Użytkownik
  • 3 posts
  • Skądaaaa

Posted 26 January 2008 - 19:55

witam wszystkich rozglądam sie za kołami
które koło z powiedzmy aksium, fulcrum 7 lub może jakieś inne dla kolarza o większej masie
ok90. Myślicie ze fulcrum 7 by tu zdało egzamin ? pozdrawiam

#629 Gosc_@ndy_*

Gosc_@ndy_*
  • Gość

Posted 26 January 2008 - 20:16

Dziś wpadłem po ciemku w dwie dziury, myślałem że sobie zęby połamie, a kółka nic :D (ful7)

#630 kur2

kur2
  • Użytkownik
  • 3 posts
  • Skądaaaa

Posted 26 January 2008 - 20:17

a ile ważysz ?

#631 Gosc_@ndy_*

Gosc_@ndy_*
  • Gość

Posted 26 January 2008 - 20:19

70kg...

#632 mpiwko

mpiwko
  • Użytkownik
  • 95 posts
  • Skądszn

Posted 31 January 2008 - 11:19

skladam nowe kola... zalezy mi na ich wytrzymalosci dlatego jezeli chodzi o piasty na pewno postawie na ultegre. znalazlem nowe piasty z serii 6500 w naprawde dobrej cenie (200zl) i tak sie zastanawiam, czy jest jakas roznica miedzy tymi z 2007 roku, seria 6600... warto doplacic te 120zl i miec cos nowszego? wagowo sie nie roznia, ta nowsza ma jeszcze "tuleje z wewnetrznym smarowaniem"... jak myslicie?

#633 Gosc_zawodowiec_;)_*

Gosc_zawodowiec_;)_*
  • Gość

Posted 31 January 2008 - 13:41

tutaj masz piasty ultegry 6600 za 190zł + przesyłka:
http://www.allegro.p...st_ultegra.html

#634 mpiwko

mpiwko
  • Użytkownik
  • 95 posts
  • Skądszn

Posted 31 January 2008 - 17:52

to juz widzialem... ;) niemniej jednak nadal mnie ciekawi jaka jest naprawde roznica miedzy nimi...

#635 winiak15

winiak15
  • Użytkownik
  • 103 posts
  • SkądZrazim

Posted 10 February 2008 - 13:52

Witam jestem nowy na forum. I od razu przyznam, że załamują mnie opinie na temat kół WH-R500, które chcę kupić ze względu na cenę. Obecnie nie mam nic kasy i czekam na osiemnastkę a i wtedy za wiele nie będzie:( Czy te koła są aż tak kiepskie?
Razem z oponami i dętkami to ponad 400 zł dla mnie to naprawdę dużo... obecnie jeżdżę na Romecie Jaguarze ze stalowymi obręczami a z tyłu mam piastę mtb żeby można było założyć kasetę(sora). Swoją drogą koła te mają bardzo dobrze toczące się orginalne piasty na polskich łożyskach:P I od razu pytanie czy lepiej kupić opony zwijane czy drut? czy 20c czy 23c?
pozdrawiam

#636 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 10 February 2008 - 14:44

poczytaj dokładnie forum, dużo było o różnicy między oponami 20mm i 23mm, za 270zł razczej nie złożysz nic lepszego

#637 SQEERN

SQEERN
  • Użytkownik
  • 88 posts
  • SkądOstrów W.L.K.P

Posted 10 February 2008 - 21:21

Witam, sezon zbliża się wielkimi krokami, trener pewnie skręca jakiegoś rumaka na "SORA" a ja, jako junior młodszy planuje zrobić wywyższej osobie dosyć miłą niespodziankę :) tzn. zakup grupy osprzętu Shimano Tiagry lub jak dobrze pójdzie z kasą Ultegry + do tego jakieś kółeczka by się przydały :D no i tu właśnie tyczy się moje pytanie : Jakie koła polecalibyście na ten sezon, myślę że coś ok 6 - 8 tyś. kilometrów dostaną w d0*pe + miały by służyć na wyścigi. Czyli coś porządnego by się przydało... z góry dzięki za odpowiedzi :]

Pozdrawiam,
SQEERN

#638 Gosc_czajam_*

Gosc_czajam_*
  • Gość

Posted 10 February 2008 - 21:43

SQEERN a w jakim przedziale cenowym chcesz dokonać zakupu?

#639 dawidek102

dawidek102
  • Użytkownik
  • 72 posts
  • SkądChoszczno

Posted 10 February 2008 - 22:01

http://www.superligh...nrad_felgen.htm za niecałe 1400zł najlepsze dostepne w tej cenie i w dodatku na szytki

#640 Pussey

Pussey
  • Użytkownik
  • 39 posts
  • SkądBiałystok

Posted 11 February 2008 - 23:40

Panowie co powiecie o tych kółkach:

http://allegro.pl/it...me_fulcrum.html

Ktoś jeździł, próbował, słyszał coś o nich... :-D
Strasznie ciężko znaleźć jakiekolwiek informacje na ich temat w internecie...