Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybór kół

• Zamknięty Temat jest zamknięty
4494 odpowiedzi w tym temacie

#581 GuTEK

GuTEK
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • SkądRadom

Napisano 21 grudzień 2007 - 02:12

Witam
Mam mały dylemat odnośnie wyboru kół szosowych. Konkretnie chce złożyć coś lekkiego, w miarę sztywnego i wytrzymałego (ważę 64kg także nie muszą to być jakieś extra wytrzymałe kółka:). Kwota jaką posiadam to 1000zł. Myśle nad czymś takim:

Przód:
- obręcz: Alexrims DA22 32otw czarne lub Mavic Open Pro 32otw czarne (tu dylemat polega na tym że widziałem obręcze mavica i nie za bardzo mi się one podobają => niski profil => bardziej skłaniałbym się ku alexą, słyszałem dużo dobrych opini o tych obręczach)
- piasta: Novatec NT-A291 lub Rotaz Speedaxis Super Light (myślę o rotazie bo katalogowo są lżejsze od novateców => nie wiem jednak czy w realu wygłada to tak różowo, czy są trwałe, dobrze uszczelnione, itp.)
- nyple: DT Swiss Pro Lock Alu czarne (tu nie mam wątpliwości:)
- szprychy: DT Swiss Revo, czarne (myślałem o sapimach laser ale nie ma czarnych:( => zostanę chyba przy revo na przód tu nie ma zresztą tak dużego obciążenia jak na tylnym kole, gdzie (jak dużo osób mówi) revo się nie nadają... niestety:(

Tył:

- obręcz: Alexrims DA22 32otw czarne lub Mavic Open Pro 32otw czarne
- piasta: Novatec NT-F292 lub Rotaz Speedaxis Super Light
- nyple: DT Swiss Pro Lock Alu czarne
- szprychy: DT Swiss Competition 2.0/1.8/2.0, czarne (początkowo miały być tak jak na przednim kole revo ale po przeczytaniu paru postów na tym forum zmieniłem zdanie:)

W obu kołach zaplot na 3x. Czy ktoś zaplatał koła w centrumrowerowym?? Jeśli tak to czy robią to dobrze?? Pytam bo mieszkam w Radomiu a tu nie widzę poprostu żadnego dobrego sklepu/serwisu, który to porządnie zrobi:(

#582 Gosc_Klaudiusz_*

Gosc_Klaudiusz_*
  • Gość

Napisano 21 grudzień 2007 - 12:21

W centrumrowerowe zaplata moj kolega, fuszery nie odstawia - w sezonie plota tam co chwila cos wiec wprawe ma

#583 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 21 grudzień 2007 - 12:48

GuTEK, kup lepiej srebrne Lasery. Też wybrałem Revo bo chciałem czarne i do tej pory w kołach MTB, które budowałem sprawdzały się. Jednak w szosowych to kompletna porażka. Nie naciągniesz ich prawidłowo, no chyba, że chcesz jeździć na plastylinach to prosze bardzo.
Kup Lasery i zapleć przód radialnie a tył 2x po obu stronach. Nie widzę sensu pleść 3x i to jeszcze do Twojej niskiej masy.

#584 COST

COST
  • Użytkownik
  • 282 postów
  • SkądRADOM

Napisano 21 grudzień 2007 - 20:43

Pytam bo mieszkam w Radomiu a tu nie widzę poprostu żadnego dobrego sklepu/serwisu, który to porządnie zrobi:(

eee tam sapimy ma prezes na dekarskiej(jak nie to ci sprowadzi) u niego mozesz smialo zaplatac kola lub na rózanej. .

#585 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 23 grudzień 2007 - 19:41

To ja se złożę takie cuś:

obręcze: Ambrosio crono f20
szprychy: sapim CX-Ray
piasty: mack (55 g i 185 g)

Można coś lżejszego niedużym kosztem złożyć? :-)

#586 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 24 grudzień 2007 - 17:51

moze i by sie dalo tylko po co?
ten zestaw jest juz zarabiscie lekki i przy okazji mocny, a to chyba najbardziej powinno sie liczyc.

#587 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 24 grudzień 2007 - 18:35

Miguel, tak jak wczoraj rozmawialiśmy, ale napisze dla "potomnych":
F20 możesz mieć na 28 otworów. Jeśli znajdziesz jakies stare, lekkie obręcze to prawie zawsze sa one na 36 otworów. W USA jeśli znajdziesz jakieś <300g to obręcze będą super lekkie, ale szprych musisz dać 16 więcej, czyli ponad 80g więcej na komplecie kół, nieco gorsza aerodynamikę i gorszy wygląd. Oczywiście te najlżejsze klasyki osiągają ceny wyższe od obecnych F20.

Teraz mam orygialne koła, ale widze, ze niedługo te obręcze będą wszędzie :mrgreen:
Cieszy mnie niezmiernie, że euro jest takie tanie. 60 sztuk CX-Ray wychodzi obecnie tylko 422 zł + 15 euro przesyłka. Może do końca zimy ktoś będzie chciał coś kupić w Starbike'u?

#588 GuTEK

GuTEK
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • SkądRadom

Napisano 24 grudzień 2007 - 22:06

witam
a jakbym dal zamiast sapimów competition??
competiton chyba ciezsze ale sa czarne:)

jak z obreczami? ktore wybrac mavici czy alexy??
no i ktore z tych piast rotazy czy novateci czy moze jakies inne jeszcze??

#589 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 29 grudzień 2007 - 14:36

Złożyłem sobie koła, które były wyjątkowe. Teraz pół FS będzie na takich jeździła. A kysz, nie wolno :-)
Jesli jeszcze nie zlożyliście zamówienia u Macka to zapomnijcie o piastach przed sezonem. Nie sądzę, żeby Mack dał radę się wyrobić.

#590 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Napisano 29 grudzień 2007 - 14:41

Dobre pomysły trzeba powielać :-) Swoją drogą to ja już przestałem się przejmować tym "wyjątkowe" bo za rzeczy wyjatkowe trzeba z reguł płacić więcej i trudniej je dostać.

#591 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 29 grudzień 2007 - 14:59

Klasyczne obręcze, więc dlatego takie tanie. A skoro na takich tysiące ludzi jeździ od 30 lat to się ma gwarancję, że są doskonałe.
To, że zaraz po tym jak ja coś kupię, ludzie zaczynają się o ten sam produkt zabijać to jest norma. Więc utwierdzam się w przekonaniu, że dokonuję za każdym razem najlepszych wyborów.

#592 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 grudzień 2007 - 15:04

Ale nie możesz zabraniać innym jeździć na tych kołach:) genialne jak dla mnie w tych kołach są obręcze:) bo nawet złożone na innych porządnych piastach będą super

#593 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 29 grudzień 2007 - 15:30

Wszyscy Ci zazdroszcza Karbon, tylko nie każdego stać na takie coś. :-P

#594 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Napisano 29 grudzień 2007 - 16:50

że dokonuję za każdym razem najlepszych wyborów.

Pomijając wybór DT Revo :-P

#595 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 29 grudzień 2007 - 18:07

Wszystkich stać. Nożna nawet dać piasty Novatec. Jeśli tylna zachowuje się tak jak przednia - lekkość toczenia, trwałość to jest świetny wybór.
Obręcze sa tańsze od DT i Mavic'a Open Pro. Przecież bardzo dobre szytki sa droższe od obręczy F20.
Także Panowie, zamiast kupować Cosmici Elite i inne klocki, bierzcie F20 - jakoś to przeżyję :mrgreen:

Revo, hmm, trzeba było słuchać Malik'a - widocznie mial już taki przypadek. Zbudowałem dużo kół MTB i sprawowały sie te szprychy bardzo dobrze. Te koła kolegi na piastach DA, F20i Revo mają się dobrze. Po 5 k km są proste, szprychy się nie wyciągają. Ale kolega jest parę kg lżejszy ode mnie.

#596 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Napisano 29 grudzień 2007 - 18:47

zamiast kupować Cosmici Elite i inne klocki

Au to był cios poniżej pasa ;-) Karbon ja oczywiście żartuję z tymi Revo i z tym ciosem :-) Wydaje mi się że jeśli ktoś ma doświadczenie w budowaniu kół to jest on cennym źródłem by nie popełnić błędów i nie wywalić kasę w błoto.

#597 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 08 styczeń 2008 - 19:36

Myślicie, że jakby w Polsce były do kupienia te już legendarne i wychwalane Ambrosio Crono F 20 to znalazły by się chętne osoby do kupienia? :-) Tak sobię myślę czy by byznesu nie rozkręcić na stare lata. :-D

#598 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 08 styczeń 2008 - 22:15

ja bym kupił... oczywiście po przystępnej cenie :lol:

#599 Gosc_Arek_*

Gosc_Arek_*
  • Gość

Napisano 09 styczeń 2008 - 09:53

przecież pisałem że Ambrosio SĄ DOSTÊPNE W POLSCE!! U Pana Poręby w Krakowie można je dostac, oto adres www (rzadko aktualizowany, lepiej zadzwonić osobiście): http://www.poreba.carrer.pl

#600 Kuba82

Kuba82
  • Użytkownik
  • 50 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 09 styczeń 2008 - 10:24

Witam,

Mój nowy rower wyposażony jest fabrycznie w koła Bontrager SSR. Jako, że zostało mi jeszcze trochę kasy na "tuningowanie" roweru zastanawiam się nad ich wymianą. W związku z tym mam pytanie czy warto je wymieniać na Shimano WHR550/WH-RS20 lub Fulcrum 7? Oraz, za ile mniej więcej można sprzedać takie Bontrager SSR?

Z góry dzięki za wszelkie rady

Kuba