Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybór kół

• Zamknięty Temat jest zamknięty
4494 odpowiedzi w tym temacie

#3801 p.o.s.t

p.o.s.t
  • Użytkownik
  • 1474 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 grudzień 2010 - 21:49

nie no opłaca czy nie :). To mają być lekkie koła aero - przynajmniej w zamyśle. Na stronie rodexa nie ma piast szosowych. Napisałem do nich może odpowiedzą. Lubię nowinki i rzeczy przesadzenie dobre. Nie po to, aby się chwalić. Ot tak dla samego posiadania :). Dziur się nie boję co ma być to będzie. Wysoki kołnierz zwiększy sztywność koła? Jeżeli tak to czy przy takim zestawie, w ogóle potrzebuję dodatkowego usztywnienia przy moich "warunkach"?
zdr.

#3802 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 02 grudzień 2010 - 22:28

widze tego Tokena to jak Novatec wyglądaF 912 - 392 SB ( ze zdjęcia prawie identyczne !! ) , a cena tak bo piszą że ceramiczne łozyska ma, tylko dokłądnie sie dowiedz czy to są pełne ceramiki, bieżnie i kulki, czy tylko same kulki, a bo to spora róznica jest.

Co Ci da kołnierz większy od strony napędu, większą sztywność zapewnie.
CX raye mozesz dać jak Cie stać nie, przy wysokich stożkach 50 mm koło będzie sztywne

P.S.

Te drugie piasty wyglądają na Choseny, ale ........ moge sie mylić, choć............

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#3803 p.o.s.t

p.o.s.t
  • Użytkownik
  • 1474 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 grudzień 2010 - 00:50

Te piasty są średnio podobne do tych, które przyrównałeś. "Technologicznie" to już w ogóle. Jak mi odpowiedziano bearings are full ceramic :). "jak masz masz kasę" - jakby mi się udało uniknąć cła i vatu to zestaw wyjdzie mi za ok. 2000zł, więc uważam, że naprawdę niedrogo jak na <1250gramowe koła aero na takich papierowych podzespołach. Ksyriumy Elite z Harfy za to mogę mieć :F. No 200zł taniej. Poczekam kilka dni z zakupem, bo dolar wpadł w krótkookresowy trend spadkowy i liczę na 2.90 jeżeli tylko przebije granicę 3zł :).
Na papierze to wygląda tak:
Piasty: TOKEN TK197TBT 298g 260$
Obręcze: Conbow 50mm carbon 720g 260$
Szprychy: Sapim CX-Ray 24x262mm + 20x270 105g + 91g 118$
Nyple: Pillar Hex 15$ 14g
Przedłużki wentyli: jakieś 5g
Kurs 3zł/1$ 1960zł + przedłużki :) - 1233g.
Cło jak dostane to raczej tylko na obręczach (50$). Reszta umówiona ze sprzedającymi.
Może komuś się przyda, a mi utrwali wiedzę :).
pozdrawiam

#3804 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Napisano 03 grudzień 2010 - 01:15

Na pewno z tyłu szprychy z obu stron będą miały po 262mm? Nie składałem nigdy kół ale na logikę powinny od strony kasety być krótsze.

#3805 p.o.s.t

p.o.s.t
  • Użytkownik
  • 1474 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 grudzień 2010 - 01:22

Skłaniam się ku piaście z takimi samymi kołnierzami po obu stronach. Z krótszą po lewej piasta waży 9g mniej, coś dojdzie na szprychach. Lekko in minus do wagi, ale mniejsza sztywność. Długości szprych są orientacyjne. Muszę mieć najpierw piasty w łapkach :).
zdr.

#3806 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 grudzień 2010 - 08:45

przyrównywałem do tych dwóch producentółw, bo to najwięksi na wschodzie i robią piasty dla wielu odbiorców na całym śwecie.

dobra, ale to moje dywagacje

w wadze powiedmy identycznej mozna złożyć na piastach Rotaza - jeśli chodzi o wage piast, np tył 205 g, przód 65 g

Ale to też moja dywagacja budżetowa.

Pewnie już gdzieś pisałem , ale powtórze, jesli ktoś chce kupować piasty Rotaza to należy poczekać do końca lutego na nową dostawe - piasty tylne do mtb i szosy mają być poprawione konstrukcyjnie ( połącznie bębenka i korpusu - zmiany ) .

#3807 AyJay

AyJay
  • Użytkownik
  • 92 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 03 grudzień 2010 - 10:07

W bardzo podobnej cenie masz piasty MACK szosowe więc może zamiast tych Tokenów ? Miałbyś świetne piasty na miejscu i z normalną gwarancją i możliwością pełnego dostosowania do swoich potrzeb np system zaplotu 2:1 z tyłu i podobną lub niższą wagę.

#3808 p.o.s.t

p.o.s.t
  • Użytkownik
  • 1474 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 grudzień 2010 - 10:52

Ile czasu musiałbym na nie czekać? Pół roku? Za 800zł powiadasz ceramiczne Macki? Bo maszynowe to rzeczywiście mogę kupić Rotazy w lutym jak radzi Spike lub ew. Dixi na ebay'u. Słyszałem o luzach w tych piastach. Dla mnie dział rozwoju w takiej manufakturce nie istnieje, co jest dla mnie dużym minusem. Powtarzalność produkcji też wg mnie pozostawia wiele do życzenia. Przy 2:1 musiałbym montować zwykłe Sapim CX z prawej, ale to szczegół. W zasadzie dobry pomysł; napiszę do nich, ale bardziej z czystej ciekawości.

#3809 AyJay

AyJay
  • Użytkownik
  • 92 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 03 grudzień 2010 - 15:25

Za 800zł powiadasz ceramiczne Macki?

Nie ceramiczne, ale normalne, ceny na podstawowy model dokładne nie znam, ale może warto by się u niego popytać. Generalnie nie polecam ceramików - jeździłem w tym sezonie, za szybko się niszczą w gorszych warunkach.

#3810 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 03 grudzień 2010 - 15:45

Też nie polecam, u mnie ceramiki totalnie zawiodły, nawet Mack stwierdził, że do kół się nie nadawały, ale nie były to te, które ma w ofercie, a przynajmniej tak mi się wydaje. Same piasty cud-miód.

#3811 ziele477

ziele477
  • Użytkownik
  • 192 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 grudzień 2010 - 16:11

Artur mam piasty Macka w domu, jak chcesz to daj znać zobaczysz sobie jak się prezentują i sam zdecydujesz

#3812 p.o.s.t

p.o.s.t
  • Użytkownik
  • 1474 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 grudzień 2010 - 16:40

Chętnie je zobaczę. Napisz na pm, gdzie, jak i kiedy można by je pomacać :). Jednak wciąż nikt z Macka się nie odezwał do mnie.
pozdrawiam

#3813 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 04 grudzień 2010 - 21:11

p.o.s.t, mi kiedyś pisali że terminy mają kosmiczne, a kpl P+T piast szosowych to 1000zł.

#3814 rzeznik14

rzeznik14
  • Użytkownik
  • 80 postów
  • Skądpolska

Napisano 04 grudzień 2010 - 22:00

p.o.s.t, pisz do macka, z tego co wiem to jest zawalony tylko do konca grudnia jesli nie wplynely nowe zamowienia...moze zdazysz przedemna a bede bral pare rzeczy i termin sie duuzo wydluzy :)

#3815 AyJay

AyJay
  • Użytkownik
  • 92 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 04 grudzień 2010 - 22:17

Teraz MACK terminy ma na marzec.

#3816 wojtekmtb

wojtekmtb
  • Użytkownik
  • 367 postów
  • Skądmazury

Napisano 04 grudzień 2010 - 22:28

Terminy są na marzec a koszt piast wątpię żeby był 800zł. prędzej 1000zł. bo komplet piast mtb pod tarcze to teraz 1310zł. w wersji standard.

#3817 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 grudzień 2010 - 09:24

w Kielcach jak sie pytałem to terminy 6 miesięczne to standard , dla mnie to chore jest, żeby czekać tyle czasu na produkt, no chyba ze ktoś musi.

Ale ostatnio przegladałem Ebaye i inne sklepy tak pobieżnie i jest spro różnych producentów piast w ładnej wadze i dostepne od ręki, kolory do wyboru. ( np Hope do szoski ? )
Nie wiem może Mack z czasem zacznie szybszą produkcje , tyle ze albo sie to odbije na cenie , albo na jakości

Ciekawą propozycja są np piasty Novateca z serii specjalnej pod 20 , 24 szprychy, jak pamiętam firmy Hf przy sprzedaży obręczy proponowały od razu do kompletu piasty i szprychy jako komplet.

Możesz oczyweiscie zamówić te co dawałes linki w sumie od reki , ale :
Jeśli zamawiacie piasty jakiekolwiek , zawsze pytajcie o łożyska, wymiary dokładne i modele, do sprawdzenia czy są dostępne w normalnej sprzedaży , bo jeśli są "specjalne" to:
po 1. cena za takie łozyska jest spora ( np do Mtb Fulcrum RM5 pod CL 1 od strony CL to koszt 109 zł ! )
po2. - dostępność jest wyłacznie np u importera gdzieś tam co zwiększa koszty i czas serwisowy

Łozyska powinny być standardowe, można to sprawdzic w obojętnie jakiej duzej hurtowni wysyłajac zapytania mailem , albo w ich wyszukiwarkach.

Pytanko :

Co sądzicie - o takich kołach, podejrzewam że chyba nikt ich nie ma

http://www.novatec.c...g.php?c1=1&c2=1

albo http://www.bikekatal...tec.X-Perti.W1/ cena ok 3500 teoretyzuje wstępnie

takie http://www.bikekatal...onenty&pid=1217 poniżej 3 kawałków.

Dla miłośników ostrego koła ładna propozycja :

http://www.bdopcycli...Wheels-FGSS.asp coś ok poniżej 800 zł

http://www.bikeradar...eelset-09-34055 w okolicy 1000 zł.

#3818 wojtekmtb

wojtekmtb
  • Użytkownik
  • 367 postów
  • Skądmazury

Napisano 05 grudzień 2010 - 09:56

SPIKE, za 3,5k to się nie opłaca tych Novateców bo samemu się złoży lepsze i tańsze kółka.

#3819 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 05 grudzień 2010 - 10:08

Np. To [poniżej 3000zł] http://www.bikekatal...onenty&pid=1217 to będzie odpowiednik http://cgi.ebay.com/...=item255f1ebb02

#3820 wojtekmtb

wojtekmtb
  • Użytkownik
  • 367 postów
  • Skądmazury

Napisano 05 grudzień 2010 - 10:22

Np. To [poniżej 3000zł] http://www.bikekatal...onenty&pid=1217 to będzie odpowiednik http://cgi.ebay.com/...=item255f1ebb02

No właśnie i tu jest normalna cena , a nie 3tysie za Nowateca :evil: