Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybór kół

• Zamknięty Temat jest zamknięty
4494 odpowiedzi w tym temacie

#4421 slaweko

slaweko
  • Użytkownik
  • 596 postów
  • Skądz Polski

Napisano 07 czerwiec 2011 - 06:40

AyJay, FFWD to nie Chińczyk, nie kupisz tajskich obręczy za taką cenę jak piszesz
Pepton, przy Twojej wadze stożek 50/60mm liczba szprych 24/28 no i dobre piasty

#4422 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 07 czerwiec 2011 - 08:10

I zapomnij o F20 czy Reflexach na cieńszych szprychach. Wyszłaby z tego niezła plastelina.

Ambrosio ??? tzw, importer co sprowadza do polski amabrosio ma kiche na magazynie

Tam zaraz kichę... na nemesisy czekam od początku stycznia :-D Podobno w fabryce nie mieli profili do tych obręczy.
Może tak, może nie, ale czekać pół roku na flagowy model? Brak słów.

#4423 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 07 czerwiec 2011 - 08:22

Na Ferrari ludzie czekają dłużej, poczuj tą wyjątkowość jak już złożysz koła :mrgreen:

Zresztą, przecież w CX masz chyba koła na Nemesisach. Z mojego podwórka dodam, że F20 Crono są już wystarczająco sztywne - przód na cieniowanych Sapim Leader 1.8/2.0/1.8, tył DS i NDS na Leader 2.0.

#4424 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 czerwiec 2011 - 09:09

I zapomnij o F20 czy Reflexach na cieńszych szprychach. Wyszłaby z tego niezła plastelina.

Ambrosio ??? tzw, importer co sprowadza do polski amabrosio ma kiche na magazynie

Tam zaraz kichę... na nemesisy czekam od początku stycznia :-D Podobno w fabryce nie mieli profili do tych obręczy.
Może tak, może nie, ale czekać pół roku na flagowy model? Brak słów.

hehehe, chciałem Ambrosio na Kraków brać to , najpierw miały być w lutym potem marzec, potem kwiecień itd, ostatnie info że we wrześniu , sr.....m na takie dostawy i jak w tym kraju można robić interesy ?? no jak ?? ano z zagranicą niestety wyłacznie.
chyba już lepeij kupić stare koła i przepleść obręcze pod szytki :-D

a propo, są, mająbyć szprychy MAC Aero i podobne płaskie , jakie długosći to sie poda póżniej..

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#4425 Gosc_Pepton_*

Gosc_Pepton_*
  • Gość

Napisano 07 czerwiec 2011 - 12:04

tzn. 10 otw. z jednej strony piasty, czyli w sumie 20, nie zrozumieliśmy się... ale faktycznie przy mojej wadze zamówie te dt swissy 32 otw. i chyba jednak zdecyduję się na te FFWD 50 mm, cena nie jest jakaś wygórowana. wiadomo, że to nie to samo co Reynoldsy, czy Zippy, ale w tej cenie chyba nie mają konkurencji, a wydawać ok 6 tys. na koła to trochę przegięcie. obecnie śmigam na mavicach ksyrium i jestem b.zadowolony, koła mimo mojej wagi są w b.dobrym stanie, sztywne, tylko że trochę ciężkie, ale przy mojej wadze to nie ma jakiejś wielkiej różnicy, poza tym wystarczy, że mam 2 bidony po 0,75 l to już rower waży ponad 9 kg...

#4426 slaweko

slaweko
  • Użytkownik
  • 596 postów
  • Skądz Polski

Napisano 07 czerwiec 2011 - 12:17

Nie ma obręczy FFWD na 32 otwory...

#4427 Gosc_Pepton_*

Gosc_Pepton_*
  • Gość

Napisano 07 czerwiec 2011 - 15:03

no ale jak w piascie są 32 otw. to nie trzeba wykorzystać wszystkich?

#4428 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 07 czerwiec 2011 - 16:41

Kupuje się obręcze najpierw, później piasty. Jak z piastami nie ma problemu jeżeli chodzi o dostępność w PL (pewnie, cudów nie ma ale jednak jakiś tam wybór jest) tak z obręczami w PL jest bardzo kiepsko. Piasta ma mieć tyle dziur ile ma obręcz.
Jak piasty już masz i wybrałeś obręcze to ilość dziur musi się zgadzać.

Rozbroiłeś trochę tym pytaniem :-P

#4429 AyJay

AyJay
  • Użytkownik
  • 92 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 07 czerwiec 2011 - 17:05

Teoretycznie jak piasta jest pod 32h a masz obręcz 24h to można pokusić się o zaplot 2:1, byle piasta była do tego przystosowana (czyt. wystarczająco wytrzymała). Do tego musisz specjalnie dobrać szprychy itd... Raczej nie polecam kombinowania.

#4430 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 czerwiec 2011 - 20:24

Pepton, ach za dużo kombinujesz, najpeirw, obręcze, potem piasty, potem szprychy .

Obręcze juzwiesz jakie chcesz mieć, piasty kupisz w sroc jest tego na ebayu, choćby tu na forum gość sprzedawał na 20 i 24 otw , a szprychy se dobierzesz jak wyliczysz długosć, a jakie - takie jakie bedą pasować w określonej długośći.

A jak nie chcesz kombinować to na Ebayu jest sporo gotowych kół od chińczyków i podobnych, dobrze zrobione kity.

jeśli bedzie większe zaitneresowanie piastami 20/24 otw to polski importer Novateca będzie je miał na stałe w ofercie.

#4431 Gosc_Pepton_*

Gosc_Pepton_*
  • Gość

Napisano 08 czerwiec 2011 - 22:37

no trochę się zamotałem z tymi kołami, piastami i otw... :) ale jak ktoś jest chętny to są do kupienia na allegro dt swissy 190 ceramiczne za niecałe 1100 zł, więc całkiem przyzwoicie.
a jeżeli chodzi o mnie to jedno jest pewne, że szukam jakiś dobrych kół carbonowych pod szytkę z wyższym stożkiem z myślą o późniejszym przełożeniu ich do roweru czasowego... najbliżej mi do tych FFWD z piastami dt swiss 240 za ok 3,5 tys lub jeszcze myślałem o tych http://allegro.onet....76.html#gallery ,co byście woleli ? macie jescze jakieś inne propozycję w podobnej cenie ? w ogóle słyszeliście opinie o piastach ffwd ? wtedy cena by zeszła pewnie do 2,5 tysia po lekkim targu

#4432 slaweko

slaweko
  • Użytkownik
  • 596 postów
  • Skądz Polski

Napisano 09 czerwiec 2011 - 07:52

Nie zejdzie ci z ceną bo już sprzedaje te koła po 3300 zł!

#4433 Xevronix

Xevronix
  • Użytkownik
  • 109 postów
  • SkądNowy Dwór Gdański

Napisano 13 czerwiec 2011 - 19:34

Witam!
Poszukuję kompletu kół dętkowych lub ewentualnie przedniego koła dla taty.
Waga 90 kg, więc myślę, że 32 szprychy muszą być.
Rama ma już swoje lata, także przy nowym kole z tyłu trzeba będzie rozchylić widelec tylny?
Możecie mi coś polecić w cenie do 500zł?
Bardzo liczę na pomoc.

Co sądzicie np. o czymś takim?
http://www.centrumro...es/Produkt.aspx

#4434 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 czerwiec 2011 - 19:49

no trochę się zamotałem z tymi kołami, piastami i otw... :) ale jak ktoś jest chętny to są do kupienia na allegro dt swissy 190 ceramiczne za niecałe 1100 zł, więc całkiem przyzwoicie.
a jeżeli chodzi o mnie to jedno jest pewne, że szukam jakiś dobrych kół carbonowych pod szytkę z wyższym stożkiem z myślą o późniejszym przełożeniu ich do roweru czasowego... najbliżej mi do tych FFWD z piastami dt swiss 240 za ok 3,5 tys lub jeszcze myślałem o tych http://allegro.onet....76.html#gallery ,co byście woleli ? macie jescze jakieś inne propozycję w podobnej cenie ? w ogóle słyszeliście opinie o piastach ffwd ? wtedy cena by zeszła pewnie do 2,5 tysia po lekkim targu

Co do FFD to jak robota sie posunie do przodu to będzie prezentacja kompletu kół na piastach Chosena, które pięknie sie toczą , kwestia tylko teraz wyboru szprych została..

#4435 Gosc_gimbo_*

Gosc_gimbo_*
  • Gość

Napisano 21 czerwiec 2011 - 14:13

Witam, zaintersowal mnie temat kól jaki zostal poruszony tzn. ffwd. Mam zamiar takie kupic, czy mozecie podac kilka szczegolow na temat tych kol, na co nalezy zwrocic uwage przy kupnie. Wstepnie jestem nastawiony na model pod szytke ffwd 50mm, z miastami ffwd i szprychach dt swiss. Czy lepiej zlozyc sobie kola na tych obreczach plus dokupic swoje szprychy oraz piasty. Najwazniejsze czym kierowac sie przy wyborze wysokosci stozka? gdzies na amerykanskich forach czytalem, ze jest uzaleznione od wysokosci kolarza, czy to prawda? ja mam 169cm.

#4436 ponczex

ponczex
  • Użytkownik
  • 47 postów
  • SkądŁódź

Napisano 21 czerwiec 2011 - 15:39

gimbo, na ten rok nie ma FFWD 50mm, są 40 i 60.

#4437 Gosc_gimbo_*

Gosc_gimbo_*
  • Gość

Napisano 21 czerwiec 2011 - 20:45

OK to jakie wybrac 60mm ,czy lepiej wejść w 40mm?

#4438 ponczex

ponczex
  • Użytkownik
  • 47 postów
  • SkądŁódź

Napisano 24 czerwiec 2011 - 07:38

Ja wzialem 60 i jestem zadowolony. Ale tak samo główkowałem przed zakupem jak Ty :)

#4439 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 24 czerwiec 2011 - 09:25

OK to jakie wybrac 60mm ,czy lepiej wejść w 40mm?

Na pewno 60ki będą sztywniejsze. Jeśli nie planujesz jazdy co tydzień po górach to polecam 60ki.
Ewentualnie jeśli Twoja waga nie przekracza 70-75kg to zastanowiłbym się nad 40kami.

#4440 Gosc_gimbo_*

Gosc_gimbo_*
  • Gość

Napisano 27 czerwiec 2011 - 22:06

Ja wzialem 60 i jestem zadowolony. Ale tak samo główkowałem przed zakupem jak Ty :)

dzwonilem do sprzedawcy sprowadzil mi 50mm z ubieglego roku, wiec problem sam sie rozwiazal:)