Przycinanie karbonowej sztycy
Napisano 04 kwiecień 2009 - 08:49
To, czego potrzebujesz to:
1. DOKŁADNE określenie miejsca, w którym chcesz ciąć. Nie tylko w sensie wysokości, ale też wyznaczenia równego okręgu, żeby sztyca nie była przycięta krzywo.
2. Porządny brzeszczot. Najlepiej kup nowy, z drobnymi ząbkami, jeśli masz wątpliwości czy sprzęt którym w tym momencie dysponujesz nada się do wykonania cięcia.
3. Papier ścierny. Najlepiej 240 lub drobniejszy, żeby wygładzić miejsce cięcia.
Zasadniczo, wielkiej filozofii nie ma, jak już tniesz. Dobrze jest unieruchomić sztycę (ale jeśli np. w imadle to DELIKATNIE, upewnij się że między zaciskiem a sztycą jest kawałek gumy lub materiału, a nie sama stal!), no i przede wszystkim - ciąć powoli, spokojnie. Dobry brzeszczot nie wymaga wielkiej siły, więc możesz - i powinieneś - piłować równo, spokojnie, bez pośpiechu i bez siłowania się z materiałem.
W zależności od tego, jak bardzo chcesz skrócić sztycę możesz najpierw spróbować ściąć jedynie kawałek - tak, żeby przekonać się jak to działa i czy wszystko jest ok.
PO przecięciu sztycy powinieneś użyć papieru ściernego i wygładzić miejsce cięcia.
To chyba cała filozofia.
Napisano 04 kwiecień 2009 - 09:17
Napisano 04 kwiecień 2009 - 12:23
skoro pytasz o eastona to zajrzyj na ich stronę. tam jest instrukcja przycinania karbonowych elementów.
Napisano 04 kwiecień 2009 - 16:04
Rurka tnie siejak po masełku, wyłaczajac dziwne rurki alu oblewane carbonem, w sumie to samo.
To sposób domowy, warsztatowy - to jest przyrarząd do ciecia, który zakłądamy na rure, ma on szczeline przez którą tniemy rurke po lini ciecia i to tyle.
Jak mamy dobrą piłke do ciecia to nawet nie trzeba wygładzać zbytnio brzegów, lekko śmignąć papierkiem drobnym i to tyle.
Ogólnie karbonowe rurki tnie siełatwiej niż alu, .
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 04 kwiecień 2009 - 19:01
Napisano 14 luty 2012 - 19:34
czyli poprostu bimetal, i mozliwie duzej ilosci zębów na cal?
http://allegro.pl/ba...2078762503.html
zagra, nie?
nie ma co oddawac do serwisu, nikt nie zrobi tego tak starannie jak my, pozatym nie wiemy co przyniesie los, i jak czesto przyjdzie nam ciąc karbony - no i zawsze mozemy komus za piwko ciachnąć
ja czesto tne (do tej pory aluminiowe) od syfnego taniego mostka przykreconego, albo podkladek pod mostek na tasmie:)
Napisano 14 luty 2012 - 22:22
Ciecie musi być delikatne , równomierne , jedocześnie stanowcze , nie mozesz rozwarstwić materiału.
po przycięciu ładnie papierkiem oczyścić
jak masz od przycięcia kawałek z pare cm , zawsze mozna zrobić próbe bliżej końca .
Zero strachu .
Napisano 15 luty 2012 - 09:29
coś jak to http://www.phuabc.co...rodukt=192&wk=0
Napisano 23 luty 2012 - 18:32
dałem 2,30zł - super tnie, nie kaleczy, idealnie gładko... ja akurat - FLEXER firmy Globus
http://desmond.image....jpg&res=medium
Napisano 28 maj 2012 - 10:28
Mam taką skrzynkę do cięcia rur ale nie ma w niej jak umocować ramy.