Skocz do zawartości

Zdjęcie

Przycinanie karbonowej sztycy

28 odpowiedzi w tym temacie

#1 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 04 kwiecień 2009 - 08:27

Witajcie. Trochę nie siedzę w temacie i nie wiem, czy można przycinać karbonowe wyroby. Aluminiowe sztyce można przycinać, ale jak to jest z karbonowymi? Konkretnie chodzi mi o produkty eastona.

#2 Von Munchhausen

Von Munchhausen
  • Użytkownik
  • 273 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 kwiecień 2009 - 08:49

Powiem tak: MOŻNA. Na przykładzie sztycy Pedal Force Aeroblade, również karbonowej. Przyciąłem do odpowiedniej długości bez żadnego problemu.

To, czego potrzebujesz to:
1. DOKŁADNE określenie miejsca, w którym chcesz ciąć. Nie tylko w sensie wysokości, ale też wyznaczenia równego okręgu, żeby sztyca nie była przycięta krzywo.
2. Porządny brzeszczot. Najlepiej kup nowy, z drobnymi ząbkami, jeśli masz wątpliwości czy sprzęt którym w tym momencie dysponujesz nada się do wykonania cięcia.
3. Papier ścierny. Najlepiej 240 lub drobniejszy, żeby wygładzić miejsce cięcia.

Zasadniczo, wielkiej filozofii nie ma, jak już tniesz. Dobrze jest unieruchomić sztycę (ale jeśli np. w imadle to DELIKATNIE, upewnij się że między zaciskiem a sztycą jest kawałek gumy lub materiału, a nie sama stal!), no i przede wszystkim - ciąć powoli, spokojnie. Dobry brzeszczot nie wymaga wielkiej siły, więc możesz - i powinieneś - piłować równo, spokojnie, bez pośpiechu i bez siłowania się z materiałem.
W zależności od tego, jak bardzo chcesz skrócić sztycę możesz najpierw spróbować ściąć jedynie kawałek - tak, żeby przekonać się jak to działa i czy wszystko jest ok.
PO przecięciu sztycy powinieneś użyć papieru ściernego i wygładzić miejsce cięcia.

To chyba cała filozofia.

#3 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 04 kwiecień 2009 - 09:04

W zasadzie takie typu pytania nie maja sensu ;-) Nie lepiej podejsc na profesjonalny warsztat duzo to nie kosztuje a zrobia tak jak nalezy chyba ze kolega sam chce sie pobawic rurka :mrgreen:

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#4 dyki

dyki
  • Użytkownik
  • 323 postów
  • SkądTwickenhamus

Napisano 04 kwiecień 2009 - 09:17

Miguel, zopatrz sie w rekawiczki latexowe badz podobne i za bardzo nie wdychaj pylu karbonowego przy cieciu :lol: Bez rekawiczek przez pare dni bedziesz czul miniaturowe opilki wlokna na rekach. Kwestia przycinania karbonowych produktow (m.in sztycy) juz byla poruszana na forum. http://forumszosowe....topic.php?t=311

#5 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 04 kwiecień 2009 - 09:26

W zasadzie nie planowałem robić tego sam, chodziło mi bardziej o to, czy w ogóle można ruszać karbonowe komponenty. Podoba mi się Easton EC70, ale jest długa (400mm), a ja wysoki nie jestem i 250-280 mm mi starczy. ;-)

#6 korkus83

korkus83
  • Użytkownik
  • 121 postów
  • Skądmazowieckie

Napisano 04 kwiecień 2009 - 12:23

Miquel, jeśli chcesz uniknąć wdychania karbonowych opiłków (być może rakotwórczych, na pewno obojętne dla organizmu nie są) to oddaj sztycę do serwisu. ja zapłaciłem w warszawie za tę usługę 5 zł. chciał - nie chciał, koszt skrócenia w serwisie z pewnością będzie niższy niż kupno wszystkiego, abyś mógł bezpiecznie sam to zrobić.

skoro pytasz o eastona to zajrzyj na ich stronę. tam jest instrukcja przycinania karbonowych elementów.

#7 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 kwiecień 2009 - 15:29

korkus83, cóż to za serwis że 5pln biorą? koło mnie to by zdarli ze mnie jak diabli.

#8 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 kwiecień 2009 - 16:04

A ja to robie tak, zanzancza sie miejsce ciecia, miejsce to obklejam taśmą przeżroczystą - tak aby ciąć po tej taśmie, zakladam tuleje dopasowaną do śerdnicy rurki , którą obklejam dokłądnie i mocno taśmą izolacyjną aby tuleja sie nie ruszała i brzeszczotem typu Sandwik tne delikatnie naciskająć płynnym szybkim ruchem.
Rurka tnie siejak po masełku, wyłaczajac dziwne rurki alu oblewane carbonem, w sumie to samo.
To sposób domowy, warsztatowy - to jest przyrarząd do ciecia, który zakłądamy na rure, ma on szczeline przez którą tniemy rurke po lini ciecia i to tyle.

Jak mamy dobrą piłke do ciecia to nawet nie trzeba wygładzać zbytnio brzegów, lekko śmignąć papierkiem drobnym i to tyle.

Ogólnie karbonowe rurki tnie siełatwiej niż alu, .

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#9 rafalwspin

rafalwspin
  • Użytkownik
  • 118 postów
  • SkądUK

Napisano 04 kwiecień 2009 - 19:01

Easton EC70 ma też długość 300mm (jeżeli mówimy o wersji bez seatback'u). Bo rozumiem, że jeszcze nie kupiłeś. I pamiętaj co napisał Jarek "sztyca powinna być zacięta pod kątem 50-60stopni gdzie po zacięciu język znajduje się dokładnie z przodu sztycy.... "

#10 korkus83

korkus83
  • Użytkownik
  • 121 postów
  • Skądmazowieckie

Napisano 04 kwiecień 2009 - 21:57

kr1zje, to był legion serwis na modzelewskiego. wcześniej na GG mi napisali 10 zł, a jak przyjechałem wzięli tylko 5 :-). sztyca przycięta elegancko, nie kłóciłem się :-)

#11 Tom'ek

Tom'ek
  • Użytkownik
  • 377 postów
  • SkądWieszowa

Napisano 14 luty 2012 - 18:44

A co myślicie o przycięciu karbonowej sztycy szlifierką kątową, tarcza 1mm?
Powinna być większa precyzja cięcia.

#12 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 14 luty 2012 - 19:16

Możesz próbować, ale nie pewniej i bezpieczniej będzie powolutku z piłką o 32 czy 36 zębach na cal? Nie będzie obaw o zaciągnięcie włókien. Założysz jakąś obejmę na rurkę i będziesz miał jakiś ogranicznik, żeby ciąć równo.

#13 Gosc_vmax_*

Gosc_vmax_*
  • Gość

Napisano 14 luty 2012 - 19:24

raczej tarcza do metalu , regulacja obrotów tak na próbę. Tyle jeżeli chodzi o gumówke .
Klasycznie jak w wiekszości serwisów to brzeszczot /do metalu/ ramka i poJSZLi .
powodzenia

#14 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 postów
  • SkądKołobrzeg

Napisano 14 luty 2012 - 19:34

SPIKE, sandwik? nie chodzi ci o firme Sandvik?

czyli poprostu bimetal, i mozliwie duzej ilosci zębów na cal?

http://allegro.pl/ba...2078762503.html

zagra, nie?

nie ma co oddawac do serwisu, nikt nie zrobi tego tak starannie jak my, pozatym nie wiemy co przyniesie los, i jak czesto przyjdzie nam ciąc karbony - no i zawsze mozemy komus za piwko ciachnąć:D

ja czesto tne (do tej pory aluminiowe) od syfnego taniego mostka przykreconego, albo podkladek pod mostek na tasmie:)

#15 Gosc_mackie_*

Gosc_mackie_*
  • Gość

Napisano 14 luty 2012 - 21:39

W zasadzie nie planowałem robić tego sam, chodziło mi bardziej o to, czy w ogóle można ruszać karbonowe komponenty

Na pewno można, sterówkę o widelca też trzeba dociąć ;-) Drobny brzeszczot i pójdzie, tnij sam, zrobisz to najdokładniej ;-)

#16 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 luty 2012 - 22:22

nie przycinaj szlifirką.
Ciecie musi być delikatne , równomierne , jedocześnie stanowcze , nie mozesz rozwarstwić materiału.
po przycięciu ładnie papierkiem oczyścić

jak masz od przycięcia kawałek z pare cm , zawsze mozna zrobić próbe bliżej końca .

Zero strachu .

#17 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 postów
  • SkądKołobrzeg

Napisano 14 luty 2012 - 22:46

SPIKE spojrz prosze na mojego posta, mniejwiecej takie parametry ma twoj brzeszczot?

#18 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 luty 2012 - 09:29

koledzy napisali wcześniej , brzeszczot o bardzo małych ząbkach i bardzo gęsto ułożonych , Sandwik , nie sandwik , jest tego sporo na rynku , z różnych firm .

coś jak to http://www.phuabc.co...rodukt=192&wk=0

#19 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 postów
  • SkądKołobrzeg

Napisano 23 luty 2012 - 18:32

Również polecam bimetalowe o duzej ilości zębów na cal, normalny do metalu ma 25,TPI - też ciął, bez problemu, ale ładniej, bardziej gładko wyszło takim - 32TPI[teeth per inch - właśnie zęby na cal - tłumacze bo sprzedawcy nie ogarniają]

dałem 2,30zł - super tnie, nie kaleczy, idealnie gładko... ja akurat - FLEXER firmy Globus :)

http://desmond.image....jpg&res=medium

#20 szaman696

szaman696
  • Użytkownik
  • 29 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 maj 2012 - 10:28

Ma ktoś jakiś pomysł jak bez specjalnego przyrządu uciąć dobrze (czytaj: równo) rurę podsiodłową? Mam zintegrowaną sztycę z ramą i trzeba ją odrobinę skrócić. Sterówkę ciąłem normalnie brzeszczotem ale nie wyszło idealnie równo, przy sterówce nie ma to znaczenia bo i tak top cap opiera się na mostku. Ale sztycę muszę mieć równo bo na nią idzie nakładka z jarzmem do siodła i ta nakładka opiera się cała dokładnie na rurze podsiodłowej, więc jak bedzie krzywo ucięte to będzie lypa.

Mam taką skrzynkę do cięcia rur ale nie ma w niej jak umocować ramy.

Dodaj odpowiedź