He he.... Zamienić tłuszcz w mięśnie :shock: Lobster, to pojechałeś po bandzie, podobnie jak z nie łączeniem biegania z rowerem ;-). Pozostała Twoja wypowiedź całkiem z sensem, aczkolwiek 1kg/tydzień to trochę za dużo jest.
No właśnie - mesjarz19: to, że w ciągu pierwszych 4 tygodni straciłeś 5kg to żaden wyczyn, to norma. Ja po chorobie i braku ruchu praktycznie w ciągu miesiąca zrzuciłem więcej bez większych wyrzeczeń. Ale każdy następny kilogram to już duży wysiłek, choć akurat redukcję wagi zostawiam na jesień/zimę, teraz potrzebowałem energii. Teraz spokojnie jadąc zużywam ok. 400 - 450 kalorii na godzinę, czyli gdybym zapewnił organizmowi tylko 2200 kcal to po 4,5h jeździe miałbym już deficyt (uwzględniając zapotrzebowanie energetyczne na resztę dnia).
Pulsometr jest ważny. To nic, że obecnie masz wysoki puls przy byle wysiłku, to akurat jest oznaką braku wytrenowania. Też jestem (podobnie jak jano_3) wysokotętnowcem ;-) (maksymalny zarejestrowany na wiosnę puls: 197 bmp w wieku 46 lat), ale w ciągu paru miesięcy moje tętno "robocze" wyraźnie przesunęło się w dół o dobre 10 - 20 bmp. Tak spoczynkowe, jak i tętno jazdy w strefach 2/3 - oczywiście, że tętno na progach LT/AT pozostało mniej więcej bez zmian (ale generuję o wiele wyższą moc, niż kilka miesięcy temu), jednak jadąc teraz spokojnie z mocą np. 160W tętno mam o wiele niższe niż na początku roku, czy nawet np. w kwietniu. I to już po ok. 200h treningów. Po kilku miesiącach treningów Twoje tętno "treningowe" powinno również wyraźnie się zmniejszyć. Po prostu serce zacznie podczas jednego skurczu pompować więcej krwi i nie będzie musiało bić tak szybko jak teraz.
Przede wszystkim na razie unikaj zbyt forsownej jazdy. O ile jesteś w stanie jeździć 2 - 3h na jednej sesji przy mniej więcej stałym tętnie, to znaczy, że nie jest to za mocno, jeśli tylko dasz radę wycisnąć z siebie godzinę to odpuść - żeby efektywnie redukować tkankę tłuszczową musisz nastawić się jednak na 2 - 3h treningu o niskiej intensywności. Oczywiście bez przesady w drugą stronę, redukcja tkanki tłuszczowej w strefie regeneracyjnej również za duża nie będzie.