Skocz do zawartości

Zdjęcie

spd , spd-r , spd-sl czy może look ?

1720 odpowiedzi w tym temacie

#401 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 13 październik 2009 - 17:44

Jak kupisz pedały wyższej klasy, to siły ci od tego nie przybędzie. Zyskasz tylko na mniejszej masie (kieszeni też :mrgreen: ), lepszych materiałach itp.

Nie pytam o pedały wyższej klasy, tylko o pedały mtb vs szosowe, bo ktos tu zaczął taki wątek.

Oczywiście wiem że siła niebierze się z pedała tylko z nogi i właśnsie dla tego pytam o efektywność przenoszenia siły w systemie szosowym vs mtb... Spokojnie drogich pedałów nie zamierzmn kupowac

#402 RAFAL10

RAFAL10
  • Użytkownik
  • 39 postów
  • SkądGorlice

Napisano 14 październik 2009 - 11:25

Witam,
To mój pierwszy post tutaj, więc witam wszystkich serdecznie :).
Jestem kolarzem amatorem. W maju kupiłem sobie używanego Treka 1000, z którego jestem zadowolony. Ma pedały platformowe z jednej strony, a z drugiej zatrzask SPD. Podobne do tych.
Zastanawiam się teraz co zrobić: zostawić te i kupić sobie buty MTB i bloki do nich, czy zmienić na pedały szosowe (najbardziej myślę o systemie SPD-SL) np. Shimano PD 5610 i kupić buty szosowe.
Czytałem cały ten temat i doszedłem do wniosku, że lepsze byłyby buty szosowe, ponieważ chodzenie w takich butach ograniczałoby się do dojścia do piwnicy, wyciągnięcia roweru, a w trasie np. podejść gdzieś zrobić zdjęcie lub ewentualnie wejść do sklepu. Może jakoś bym sobie w nich z tym poradził ;-).
Chciałem się zapytać doświadczonych kolarzy co polecają dla mnie. Czy w przypadku butów MTB jest odczuwalny pod stopą mały blok i drażni to w trakcie dłuższej jazdy? Nigdy nie jeździłem w żadnych zatrzaskowych pedałach i problemów z kolanami raczej też nie mam. W takim przypadku bloki żółte do pedałów SPD-SL powinny być optymalne? Nie ograniczą za bardzo ruchu stopy? Na pewno będę się musiał przyzwyczaić, mam nadzieję, że nie potrwa to zbyt długo.
Czy o takiej porze jak jest teraz (jesień) można oczekiwać promocji w sklepach, czy spokojnie zaczekać do wiosny?
Mam jeszcze pytanie do kolarzy z Krakowa. Jaki sklep polecacie dobrze wyposażony i oferujący też buty, żebym mógł przymierzyć i wybrać wygodne? Studiuję w Krakowie i chętnie bym się wybrał zorientować.
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam :-).

#403 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 14 październik 2009 - 12:25

chodzenie w takich butach ograniczałoby się do dojścia do piwnicy, wyciągnięcia roweru, a w trasie np. podejść gdzieś zrobić zdjęcie lub ewentualnie wejść do sklepu. Może jakoś bym sobie w nich z tym poradził ;-) .

Bez problemów, choć ja do piwnicy schodzę w klapkach, w piwnicy ubieram buty (z blokami SPD lub SPD-SL - zależy którym rowerem będę jeździł).

Czy w przypadku butów MTB jest odczuwalny pod stopą mały blok i drażni to w trakcie dłuższej jazdy?

W trakcie dłuższej jazdy raczej tak. Może nie tyle drażni, co czuć na stopie. Tego efektu nie ma w butach szosowych (przynajmniej u mnie).

bloki żółte do pedałów SPD-SL powinny być optymalne? Nie ograniczą za bardzo ruchu stopy?

Jak dla mnie, to wręcz nawet wolałbym, żeby luz żółtych bloków był ciut mniejszy (przyzwyczajenie do bloków SPD, tam mam nieco mniejszy luz). Aczkolwiek raczej wolę te minimum więcej luzu, niż całkowicie sztywne bloki.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#404 siku

siku
  • Użytkownik
  • 154 postów
  • Skądkrakow

Napisano 14 październik 2009 - 13:39

Witam.

Przeczytałem już trochę postów z tego tematu,ale to raczej mi nie pomogło.

Więc jakie buty najlepsze są do triathlonu?? :->

najlepiej na jeden lub 2 rzepy , aby łatwo było zapiąć ( ewentualnie odpiąć ) buty już wczepione w pedała i to wszystko oczywiście w czasie jazdy. Przydałby się również taki wystający "bajer" do naciągnięcia pięty :) ...

... ale skoro tego wszystkiego nie wiesz ,to znaczy ,że jesteś początkujący i raczej i tak założysz buty w strefie zmian , więc kup zwykłe kolarskie :-P

#405 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 14 październik 2009 - 14:05

W takim przypadku bloki żółte do pedałów SPD-SL powinny być optymalne? Nie ograniczą za bardzo ruchu stopy?

właśnie żółte bloki mają luz (w przeciwieństwie do czerwonych, które luzu nie mają), większego luzu już nie będziesz miał w pedałach np. Shimano PD 5610.
Z mojego doświadczenia - luz jest wystarczający. Zarówno aby skorygować niedokładności przykręcenia bloków, jak i do poruszania piętą na boki dla rozluźnienia.

Tak jak prozor, w blokach nie chodzę - zmieniam buty w garażu. Szosówką tylko jeżdżę - wsiadam przed garażem i zsiadam po przejechaniu trasy. Jak przewiduję, że będę miał jakieś inne zajęcia po drodze, to biorę inny rower (wtedy jadę w zwykłych butach).

Czy o takiej porze jak jest teraz (jesień) można oczekiwać promocji w sklepach, czy spokojnie zaczekać do wiosny?

Teraz jest dobry okres do zakupów - szczególnie butów. Potrwa do grudnia, kiedy to przed świętami Bożego Narodzenia zaczną pojawiać się w sklepach kolekcje na 2010 rok. Jak zobaczysz przeceny to kupuj, bo większość czatuje na takie okazje i może po prostu zabraknąć. Pedały raczej będą zawsze i nie musisz się spieszyć.

#406 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 październik 2009 - 19:15

Co do zużycia bloków to ja ich nie oszczędzam... codziennie dwa piętra po schodach w dół i w górę... ciekawe jak długo wytrzymają...

Bartosz chodzi o to że jak siła rozkłada się na większej powierzchni pedała/bloku to nie masz uczucia uciskania stopy lub te uczucie jest mniejsze taka różnica między mtb vs szosa.

#407 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 14 październik 2009 - 23:52

To ja już sam nie wiem co lepsze. Jeżeli to tylko kwestia wygody w czasie jazdy, kosztem beznadziejnego chodzenia w butach szos. to nie wiem czy jest sens kupować system szosowy.

Acha, jeszcze tak z ciekawości spytam - po cholere w szosowych butach na pięcie jest takie wystające cóś? Przecież tego się nie wpina w pedał chyba?

#408 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Napisano 15 październik 2009 - 00:01

Na pięcie jest trochę gumy, żeby nie wywinąć orła w czasie chodzenia po śliskich nawierzchniach typu płytki ceramiczne.

#409 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 15 październik 2009 - 00:26

Dominik, mi chodzi o tą wystającą "ostrogę", chyba że nie wszystkie buty to mają...

#410 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 15 październik 2009 - 00:29

Bartosz, podaj model butów o których mówisz. Wystającą ostrogę? Nie wiem o co Ci chodzi, ale w butach Sidi widziałem kiedyś spoilery...

#411 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 15 październik 2009 - 00:33

Daki, trudno mi teraz szukać o tejk porze, ale widziałem to w kilku modelach w butach szosowych właśnie.

O chociazby taki przykłąd pierwszy z brzegu :

http://allegro.pl/it...roz_46_hit.html

Chdzi mi o ten wystający obcasik (ostroga to pół żartem było, widze że Deki drugi raz birzesz moje słowa za poważnie ;-) )

Tu jeszcze to jest spoko, ale w niektórych jest bardziej ostry :

http://allegro.pl/it...daz_okazja.html

(widok od dołu wyjasni) wydaje sie ze w tym sie raczej kiepsko chodzi

#412 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 15 październik 2009 - 00:38

To już kolega wyżej odpisał - to służy do stabilizacji chodzenia...
Kiepsko to by było bez tego, pomyśl jaka jest wysokość bloku, do tego dochodzi profilowanie podeszwy. Taki "obcas" ułatwia chodzenie.

#413 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 15 październik 2009 - 11:08

Daki, acha, no to się zdziwiłem że takie coś może ułatwiać chodzenie, ale skoro tak.

A tak apropos to rzeczywiście o wilele gorzej się chodzi w szosowych niż w mtb? Rozumiem że chodzi o bloki że bardziej wystaja tak?

#414 cyryl3000

cyryl3000
  • Użytkownik
  • 159 postów
  • SkądZłotów

Napisano 15 październik 2009 - 11:12

Bartosz, dużo gorzej. Przy dobrej podeszwie w MTB bloku w ogóle nie poczujesz. Przy butachszosywch, chodzenie jest utrudnione i jeśli się sprowadza tylko do kilku schodów to ok. Jazda jednak w butach szosowych,jest dla mnie o wiele bardziej komfortowa niż w MTB.

#415 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 15 październik 2009 - 11:26

Bartosz, system SPD wymyślono właśnie dlatego, żeby w butach rowerowych dało się chodzić, podbiegać itd. - blok w tych butach nie wystaje z podeszwy. Konstrukcja pedałów jest taka, że nawet zapchane błotem lub piachem bloki da się wpiąć bez problemów.

W butach szosowych człowiek chodzi jak kaleka, a na śliskiej nawierzchni to jak kaleka na ślizgawce. Kontakt z nawierzchnią dają tylko odpowidnie wypustki na blokach i właśnie te podpiętki. Chodzić w tym można, ale zużywasz (fizycznie ścierasz) bloki, usyfione w piachu mogą się nie wpiąć, a np schodzenie w butach szosowych po schodach może być wręcz niebezpieczne.

Buty SPD są bardziej uniwersalne.

Buty szosowe służą TYLKO do jazdy na rowerze i lepiej się do tego nadają - mają większą powierzchnię podparcia, są sztywniejsze, bardziej przewiewne i lżejsze.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#416 Gosc_Pegos_*

Gosc_Pegos_*
  • Gość

Napisano 15 październik 2009 - 11:49

Bartosz, system SPD wymyślono właśnie dlatego, żeby w butach rowerowych dało się chodzić, podbiegać itd. - blok w tych butach nie wystaje z podeszwy. Konstrukcja pedałów jest taka, że nawet zapchane błotem lub piachem bloki da się wpiąć bez problemów.

W butach szosowych człowiek chodzi jak kaleka, a na śliskiej nawierzchni to jak kaleka na ślizgawce. Kontakt z nawierzchnią dają tylko odpowidnie wypustki na blokach i właśnie te podpiętki. Chodzić w tym można, ale zużywasz (fizycznie ścierasz) bloki, usyfione w piachu mogą się nie wpiąć, a np schodzenie w butach szosowych po schodach może być wręcz niebezpieczne.

Buty SPD są bardziej uniwersalne.

Buty szosowe służą TYLKO do jazdy na rowerze i lepiej się do tego nadają - mają większą powierzchnię podparcia, są sztywniejsze, bardziej przewiewne i lżejsze.

Mijasz się po części z prawdą. Ja mam buty SPD i ślizgam się strasznie, chodzić to tylko mogę jak mam blok looka lub Shimono spd-sl. SPD to nie jest typ zapięcia, lecz nazwa niektórych produktów Shimono. Chodź utarło się jakoś dziwnie nazywać buty i pedały do leśnego roweru jako SPD.

Mijasz się po części z prawdą.

#417 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 15 październik 2009 - 12:30

Pegos, oczywiście masz rację. Nazwy SPD użyłem jako synonimu systemu do zastosowanie w rowerach górskich, a przecież są też inni producenci takich systemów. Takie uproszczenie z mojej strony - skrót myślowy - jakby powiedzieli nasi politycy.

Że się ślizgasz w swoich butach SPD np. na podłodze klatki schodowej to uwierzę - wszystko zależy od materiału podeszwy, ale chyba nie w lesie. Przecież do tego te buty są - z regóły mają dość agresywny protektor pod spodem, więc nie powinieneś się ślizgać.

Co do chodzenia w butach szosowych SPD-SL, to niedawno szedłem w nich 5km asfaltem, chodnikiem (złapałem kapcia i nie mogłem się doczekać na samochód serwisowy :mrgreen: ). Doszedłem, ale żal było patrzeć na bloki i podeszwy butów.

#418 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 15 październik 2009 - 22:04

Szczerze to liczyłem na odpowiedź że aż takiej różnicy nie ma. no to teraz mam rozkimnkę które buty wybrać... :roll: Czy postawić bardziej na komfort i efektywność jazdy, czy na praktyczność na codzień... :?:

#419 Gosc_Pegos_*

Gosc_Pegos_*
  • Gość

Napisano 15 październik 2009 - 22:17

z moich bucików nie wystaje nic poza blokami, bo są szosóweczki spdsl ;) ale jak jakiś czas temu pożyczyłem leśnego stwora i xtr-y to nawet podbieganie bez protektora nie sprawiało problemów…
Bartosz- odpowiedz jest jedna, jeździsz na szosie kupujesz butki szosowe i tyle. Rower jest od jeżdżenia, a nie od spacerowania z nim[istnieje wyjątek w postaci spotkania na swej drodze atrakcyjnej kobiety którą pragniesz odprowadzić do domu lub gdzie indziej ale to wtedy zniszczone bloki przebolejesz]

#420 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 15 październik 2009 - 22:37

Pegos, widzisz, ja mam trochę inne podejście. Oprócz tego że fajnie sobie pojeździć szosowo/trningowo, to używam roweru też na co dzień, np. aby do pracy/szkoły podjechać, może dla niektórych to dziwne, ale dla mnei to zajebista akcja. Oczywiście można mieć drugi gorszy rower dla takich celów, jednak i tak wole na lepszym rowerze jeździć na codzień, a nie tyko w weekend ;)

A w takich szosowych butach to mis się nie uśmiecha cały dzień chodzić ;)

A co to za buty masz konkretnie?

Dodaj odpowiedź