spd , spd-r , spd-sl czy może look ?
Posted 03 February 2007 - 12:34
[ Dodano: 2007-02-03, 12:56 ]
Dzięki Koral za rade! ale jak wspomniałem jestem poczatkujacy. W koszykach kiedys troche jeździłem o pedałach zatrzaskowych to tylko tyle wiem że są i nic poza tym. No i mam obawy czy jak je zamontuje to czy sie nie zabije haha :mrgreen: czy jadąc przez miasto jestem w stanie przejechac i nie zaliczyc gleby? haha
Posted 03 February 2007 - 15:31
element z mosiądzu wyrabia się od chodzenia i od zatrzaskiwania
co do złamań to mi pękły oba i dystrybutor twierdził, że to powtarzający się problem
tak więc że ci jeszcze nie pękły to nie znaczy że wkrótce nie pękną :-) :mrgreen:
pozdr
Mario zatrszask działa tak jak zaciśnięte mocno noski (lepiej od nich) z t ą różnicą że wygięcie pięty w bok odpina cię w ułamku sekundy od roweru[/scroll]
Posted 03 February 2007 - 18:08
Drogi Pantani bzdurą jest to, że sie chodzi na tych trzech klockach pożal sie Boże z miękkiego plastiku, wejdz na pedałach na kafelki to usłyszysz na czym stoisz
element z mosiądzu wyrabia się od chodzenia i od zatrzaskiwania
co do złamań to mi pękły oba i dystrybutor twierdził, że to powtarzający się problem
tak więc że ci jeszcze nie pękły to nie znaczy że wkrótce nie pękną :-) :mrgreen:
Piracie a Ty moze jezdziles jak zuzlowiec w tych blokach co? i tak sie starly, ze tylko mosiadz na wierzchu zostal hm?
ja mam tajmy juz drugi rok, troche te 3 "klocki" poscieraly, a mimo to ten element z mosiadzu nie dotyka do podloza podczas chodzenia.. co zreszta widac na zdj.
Mario: za rozsadna kase mozna kupic pedaly shimanowskie. sa one bardzo przyzwoite. jezdzilem na takich i nie mialem do nich wiekszych zastrzezen.
w shimano masz do wyboru dwa typy blokow. z luzem (zolte) i bez luzu (czerwone).
dla poczatkujacych lepsze beda te z luzem. bez luzu zazwyczaj brykaja maniacy, ktorzy musza wszystko miec mega sztywne itd ;-)
Posted 03 February 2007 - 18:13
Drogi Pantani bzdurą jest to, że sie chodzi na tych trzech klockach
Powiedz mi jak ty chodzisz w tych blokach ze sie opierasz na tej metalowej cześci? Jak dla mnie zagadka
IMO Time to najbardziej przyjazne dla zdrowia [=kolan] pedały na rynku. System wpinania/wypinania nie zmieniany od lat - bloki do rxe/rxs pasują do starych Impactów.
pzdr
#27 Gosc_Stas_*
Posted 03 February 2007 - 20:35
Pzdr
Stas
Posted 04 February 2007 - 20:52
A teraz mam pytanko i prosze o konkretne porady jaki dokładnie model mam kupić.
Przypominam ze jestem poczatkujacym i szukam pedałów zatrzaskowych które dobrze trzymaja noge i łatwo mozna wypiąc nogę. z góry dziekuje za dobre rady :-)
Posted 05 February 2007 - 08:41
Mam ten sam problem co horny z tym, że ja juz kupiłem buty i jestem na etapie szukania pedałów. Już prawie zdecydowałem się na SPD-SL, bo wnioskując z opinii czytanych na różnych forach, chyba bedą najodpowiedniejsze. Tez juz chyba nadszedł czas, aby zacząć wyglądac powazniej na rowerku, he, he. Dam znać, jak kupię.
Ps.
Widzę, że Stas mocno zachwala Looki... Lepsze są od SPD? Jak z trwałością? Zawsze jeździłem na SPD ale może czas zmienic przyzwyczajenia?
pozdrawiam
Posted 17 May 2007 - 18:15
Wysłany: 2007-05-14, 21:28
Używam też tych luźniejszych zółtych. Troche się boje przejść na czerwone ze względu na kolana.
A tak troche OT czy skrzypią Wam bloki spd-sl ? Bo mi skrzypi a bloki i pedały miają ponad 3kkm.
Wysłany: 2007-05-15, 07:35
Jeździłam na takich 2 sezony (w sumie ok 20tys km) i nic nie skrzypiało...
Wysłany: 2007-05-15, 09:44
Ja od 2 lat jezdze w czarnych blokach, ktore nie posiadaja ZADNEGO luzu i bynajmniej nie mam problemow z kolanami. Dodam, ze trenuje, wiec obciazenia sa wieksze niz przy jezdzie rekreacyjnej. Na waszym miejscu nie balbym sie montowac czerwonych, ktore jednak maja spory luz
Wysłany: 2007-05-15, 10:58
Dadi - moje spd sl tez skrzypią - szczegolnie prawy blok. Nie wiem, czy sie kończą, czy ten typ tak ma! Chyba teraz kupię czerwone.
To są jeszcze ciaśniejsze bloki od czerwonych - czarne ?! Nie wiedziałem.
Wysłany: 2007-05-15, 22:16
Od razu przy zakupie gość przyjął Ode mnie żółte bloki w zamian za czerwone i tylko na takich śmigam. Tak naprawdę to one nie są wcale bez luzu. Kolana załatwiłem sobie juz dawno w młodości i wcale Mi to obecnie nie przeszkadza więc nie sądzę by było się czego bać. To raczej kwestia przyzwyczajenia. Mi nic nie skrzypi (jeszcze).
Wydaje mi się ze zółte zawsze będą szybciej skrzypieć ze względu właśnie na luz który siłą rzeczy umożliwia ruchy bloku a tym samym wycieranie punktów podparcia itp.
Postanowiłem bliżej przyjrzeć się moim pedałom i blokom bo skrzypienie zaczeło mnie bardzo irytować.
Odkręciłem bloki , wyczyściłem je i powierzchnie butów do których przylegają a następnie delikatnie te miejsca przesmarowałem. Niestety nadal skrzypiało... Wziołem się za pedały. Przeczyściłem je od zewnątrz bardzo dokładnie i przesmarowałem lekko miejsca wskazane na zdjęciu.
95% skrzypień ucichło. Mogę więc powiedzieć , że pomogło.
Skoro niektórzy wahają się jakie bloki kupić tzn z luzem (zółte) czy bez luzu (czerwone). Zamieszczam zdjęcia złótego bloku w pedale.
A tak wygląda pedał spd-sl współpracujący z złótym blokiem po przejechaniu ponad 3000 km:
A tak blok: