Skocz do zawartości

Zdjęcie

spd , spd-r , spd-sl czy może look ?

1720 odpowiedzi w tym temacie

#61 piwalek

piwalek
  • Użytkownik
  • 23 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 marzec 2008 - 11:40

Witam
Czy żółte bloki do spd-sl dają jakis luz roboczy ( kolana ) porównywalny do time ?

Pozdrawiam

#62 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 04 marzec 2008 - 12:41

nie wiem czy porównywalny, ale luz jest wystarczający

#63 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 04 marzec 2008 - 21:36

Witam
Czy żółte bloki do spd-sl dają jakis luz roboczy ( kolana ) porównywalny do time ?

Pozdrawiam

zdecydowanie nie, time przebija wszystkie. noga w nich lata jak zyd po pustym sklepie ;-)
luz w zoltych spdsl jest mniej wiecej taki sam jak w szarych lookach. powiedzmy ze jest to standartowy luz.

#64 Darek80

Darek80
  • Użytkownik
  • 339 postów
  • Skądokolice Łowicza

Napisano 12 marzec 2008 - 15:44

Czym się różni model PD-6620 (Ultegra 2007) od modelu z 2008 ? Czy tylko kolorem ? Pytam bo nie wiem czy jest sens dopłacać do nowszego modelu.

#65 horny

horny
  • Użytkownik
  • 530 postów
  • Skądmazowieckie

Napisano 12 marzec 2008 - 15:58

W centrum rowerowym piszą, że model 2007 waży 317g, a 2008 waży 320g :-D

pozdro horny

#66 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 marzec 2008 - 16:53

look keo classic ma lepszy stosunek cena/waga niż ultegry :roll:

#67 Darek80

Darek80
  • Użytkownik
  • 339 postów
  • Skądokolice Łowicza

Napisano 12 marzec 2008 - 17:22

look keo classic ma lepszy stosunek cena/waga niż ultegry :roll:

Może i tak ale obecne pedały (r540) daje do ostrego a do szosy chce kupić ultegre - mam jedne buty i chce mieć pełną kompatybilność. Poza tym trwałość bloków shimano jest moim zdaniem imponująca.

#68 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 postów
  • SkądGalicja

Napisano 12 marzec 2008 - 17:54

W tym roku kupiłem Pro-Fit Plus Daytona (teraz Centaur) - nówki na allegro za 150zł.
Progi + takie metalowe wkładki do nich cos ok 70zł (potem wymienia sie tylko progi - ok 40zł). Te wkładki metalowe powinny spowodować wiekszą zywotność progów i ich niezawodność ...
Pedałki ważą ok 300gr para - a więc chyba nieźle ...
No cóż na razie zrobiłem na nich ok 500km i żadna trasa nie przekroczyła jednorazowo 100km - a wiec trudno powiedzieć cos więcej, ale na razie OK ...

#69 Greg

Greg
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 13 marzec 2008 - 11:41

:-D Witam! Mam zamiar kupić pedałki szosowe ale nie wiem na które się zdecydować. Do tej pory jeździłem na shimano PD-R540 i nigdy mnie nie zawiodły. Są dobre. Teraz myślę wypróbować coś innego. Może ktoś by polecił co wybrać look Keo, keo sprint, czy time RXE.
Waga nie ma znaczenia tylko żywotność progów. Przez dwa lata używając R540ek nie maprawie śladów jakiegoś tarcia o aswalt, ponieważ na treningach nie biegam obok roweru, tylko jadę przypięty. Wydaje mi się że Time RXE mają całkiem mocne progi i tak jak w schimano 3 gumowe punkty podparcia Nie wiem tylko jak jak jest z wpinaciem i wypięciem.
Proszę o podpowiedź. :-/

Pozdrawiam!

#70 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 13 marzec 2008 - 20:13

Jeśli nie biegasz jak nawiedzony podczas treningów to polecam Ci looki keo ... jaki model wybierzesz to już zalezy od grubości twojego portfela ;-)
Time rxe zdecydowanie odradzam. W porównaniu do looka to niebo, a ziemia.

#71 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Napisano 13 marzec 2008 - 23:22

a co z RXE jest nie tak? ja jestem bardzo zadowolony, są lekkie trwałe i jak narazie nie miałem z nimi żdanych problemów.

#72 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 14 marzec 2008 - 08:03

Mi nie pasuje to jak stopa lata na boki. O ile w mtb nie mam z tym problemów to w szosie strasznie jest to wkurzające. A ile razy sama noga(wewnętrzna) mi się wypinała podczas skręcania czy nawet sięgania po bidon.. BLEEEEEeeeeeeeeee.
LOOK'i rules.
;-)

#73 Amon

Amon
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądŚwieradów-Zdrój

Napisano 14 marzec 2008 - 09:09

Podepnie się pod temat
Szanowni forumowicze mam do wyboru

1. SHIMANO ULTEGRA SPD-SL PD-6610 + buciki Shimano SH-R131B cena łącznie 549 zł

i

2. SHIMANO 105 SPD-SL PD-5610 2008 + buciki Shimano SH-R085 cena łącznie 388 zł

Pytanie czy jest sens dla amatora jakim jestem dopłacać 161 zł do droższego kompletu? Ewentualnie może stworzyć jakąś kombinacje z pośród tych butów i pedałków?

#74 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Napisano 14 marzec 2008 - 13:16

Ja takich problemów nie miałem szczerze mówiąc może stąd moja odrębna opinia. A co do dużych luzów to faktycznie sa one duże, ale ja nie mam za wiele porównania bo nie jeździłem w innych zatrzaskowych pedałach. Narazie nie narzekam. Myślałem nad zmianą na ultegry ale chyba się nie podejmę.

#75 pantani

pantani
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • Skądz wioski

Napisano 14 marzec 2008 - 17:49

Co do luzu w Time RXE/RXS - jest to luz zamierzony przez producenta.

W większości pedałów standartowy luz to 9 stopni - w Time'ach oprócz tego luzu jest coś takiego jak "free float" - luz do przemieszczania nogi na boki [2.5mm]. Jest to rozwiązanie stosowane od zamierzchłych czasów przez Time'a [Impact, itp..] trzeba się trochę do tego przyzwyczaić.
Zaletą jest to że jest to najbezpieczniejsze rozwiązanie dla kolan i stawów - po przesiadce na Time skończyły sie moje wieczne problemy z kolanami. Posiadam model RXE od ponad 20 tyś km i ani razu nie wypięła mi się przypadkowo noga.

Co więcej były polski kolarz Grzegorz Gwiazdowski twierdzi że przyczyną jego problemów z kolanami przez które zakończył karierę była przesiadka z Time na Look.

RXE to tańsza wersja RXS, RXS Carbon i RXS Ti. Dodatkową zaletą jest niska masa - moje RXE ważą 259g [producent deklaruje 270]

pozdro!

#76 Gosc_superpiki_*

Gosc_superpiki_*
  • Gość

Napisano 06 maj 2008 - 08:51

Co możecie powiedzieć o MICHE MT4?
Cena podobna np. do LOOK Keo classic.

#77 sp0097jg

sp0097jg
  • Użytkownik
  • 124 postów
  • SkądKamienna Góra

Napisano 24 maj 2008 - 20:19

Może i odświeżam stary temat, ale lepsze to niż zakładanie nowego tylko dla jednego pytania. Ostatnio ukruszyłem sobie końcówkę bloku w lewym bucie, a moje pedały to Miche 302 ( :-/ ). Właśnie dziś znalazłem u siebie parę bloków z pedałów Look'a. Czy po wkręceniu tych Looków do butów będzie się dało jeździć przez jakiś czas na szosówce, na pedałach Miche :?:

pzdr :mrgreen:

#78 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 24 maj 2008 - 20:20

Sprawdź ;-)

#79 yasiu

yasiu
  • Użytkownik
  • 310 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 maj 2008 - 22:34

ja uzywam time'ów
wypasik
stopa ladnie sie obraca w kazda strone co jest bardzo wygodne szcegolnie podczas dluzszej jazdy
polecam

#80 Szymon_1991Lodz

Szymon_1991Lodz
  • Użytkownik
  • 27 postów
  • SkądŁódź

Napisano 27 sierpień 2008 - 22:23

Cześć! Wiem, że to trochę nie w porządku to co robię i odpowiedź na to co chcę się dowiedzieć na pewno gdzieś znajdę, ale nie chce mi się przekopywać tych wszystkich postów , na pewno wiecie ile ich jest, otóż sprawa ma się tak , że dopiero zaczynam jazdę na kolarce i w niedawno kupionym przezemnie Kleinie:

Dołączona grafika

Mam pedały zatrzaskowe SPD, teraz zaczynają się schody ponieważ jestem całkowicie zielony w tym temacie, rozumiem, że do tych pedałów pasuje każdy but SPD? A nie, że do każdego modelu zatrzasków , jest inny model butów..prosiłbym o wyjaśnienie tej kwesti, chciałbym się jeszcze dowiedzieć gdzie mogę kupić takie buty, ponieważ kiedy rzuciłem okiem na ceny takich butów ( ok. 400zł ) to złapałem się za głowę, a jak to wygląda w praktyce? Ile czasu zajmuje , nauka jazdy w takich zatrzaskach, aby nie połamać się w czasie jezdy? Proszę zdjęcie pedałów od mojego roweru:

Dołączona grafika

Dodaj odpowiedź