Jump to content

Photo

spd , spd-r , spd-sl czy może look ?

1720 replies to this topic

#641 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1,064 posts
  • SkądBrzesko

Posted 28 June 2010 - 13:23

Noct, nie ten temat - w sensie wyboru butów ;> Jeśli chodzi o różnicę jazdy w noskach i pedałach zatrzaskowych, to różnica jest duża - zarówno w wygodzie użytkowania, jak i przekazywaniu energii.

pawelkepien, chodziło mi o środek zatrzasku - tam, gdzie tylna część bloku wchodzi. Od przekręcania stopy przy wypinaniu tworzywo lekko się wytarło, ale nie przeszkadza to w ich użytkowaniu. Jeżeli nie pójdzie jakaś sprężynka albo łożysko, to jeszcze długo posłużą bez dbania o nie ;)

#642 Noct

Noct
  • Użytkownik
  • 21 posts
  • SkądRzeszów

Posted 28 June 2010 - 15:32

Warto dołożyć i zamiast http://www.centrumro...mi/Produkt.aspx wziąść http://www.centrumro...ne/Produkt.aspx ??

#643 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 posts
  • Skądwa-wa

Posted 28 June 2010 - 16:46

O, coś mi się post skasował.

Tak, myślę że warto.

#644 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1,010 posts
  • SkądLublin

Posted 28 June 2010 - 17:25

Noct, i ja twierdzę, że warto. Ale poszukaj tych 5610 w lepszej cenie, może wyrwiesz taniej.
Warto bo:
- nie mają tego przeklętego plastiku który się drze jak głupi. Niby nie jest drogi, ale sam fakt ciągłego wycierania jest denerwujący;
- ponoć mają większą powierzchnie podpierającą blok, a co za tym idzie są wygodniejsze i efektywniej przenoszą energię kolarza;
- są ładniejsze;

#645 tomiek

tomiek
  • Użytkownik
  • 270 posts
  • SkądMałopolska ok.Gorlic

Posted 28 June 2010 - 19:05

Polećcie mi jakies pedały w miare do szosy, aktualnie mam shimano 105 pd-5610 niestety musze raczej zrezygnować z takiego systemu. Chodzi mi o zwykłe pedały nie spd itd tylko zwykłe. Czy jest duża różnica w łożyskach kulkowych a maszynowych? wiadomo pewnie lepiej brać maszyny ale jak to w praktyce wygląda czy warto dokładać do takich, czy na zwykłych bedzie tak samo.
Np : takie

#646 AmAdeuz

AmAdeuz
  • Użytkownik
  • 318 posts
  • SkądWroclaw

Posted 28 June 2010 - 20:08

Jezeli chcesz bez noskow to moga byc i takie accenty. Kilkanascie lat jezdzilem w starych 105tkach, na 600tce ultegry i zadnych problemow nigdy nie mialem
z lozyskowaniem. Zwlaszcza te 600tki wspominam najlepiej... deszcz/kurz pracowaly zawsze plynnie i bez najmniejszego luzu.

Jak do szosy to czemu nie takie?

http://allegro.pl/it...i_eurobike.html

http://allegro.pl/it...e_eurobike.html

http://allegro.pl/it...e_eurobike.html

http://allegro.pl/it...e_nowe_10r.html

zgrabniejsze...

#647 satyr

satyr
  • Użytkownik
  • 24 posts
  • SkądNałęczów

Posted 11 July 2010 - 10:47

Hi.
Pytanie do osób z Wa-wy lub okolic, czy jest jakiś sklep w Warszawie gdzie będę mógł kupić Looki Classic? Zależy mi by nie kupować przez net w razie problemów i korzystania z gwarancji serwisowej.
Proszę o sugestię -pozdr.

#648 satyr

satyr
  • Użytkownik
  • 24 posts
  • SkądNałęczów

Posted 14 July 2010 - 19:32

Ok. objezdzilem troche sklepów i znalazłem u Pana Szurkowskiego.
Przy okazji od kilku dni zastanawiam sie czy jest sens dopłacać 80 zł. do Classic gdy Easy różnią się tylko brakiem regulacji napięcia sprężyny standard w Easy jest 8Nm.

Stąd pytanie w sklepie dowiedziałem się że Easy to shit, i zeby nie brac, bo naciąg spreżyny mi sie przyda bo z czasem sie ona 'wyrobi' i trzeba będzie podciagnac by bylo ok. Zastanawiam sie raczej czy ewentualne wypadanie buta to nie przede wszystkim kwestia wytartych bloków ale ok.
Pasuje mi lekki 8Nm naciąg w Look Easy, ale czy rzeczywiscie sprezyna sie nie wyrobi np. po roku. Wiem ze w niektorych Time, też nie ma regulacji i ludzie jezdza wiele lat. Jak jest z tym Lookiem, czy ktos z was ma dowolny model Looka i mając dobre bloki musi naciagac sprezyne bo mu wyskakuje but??????????????????????????????????????
PROSZE O OPINIE bo mam zamiar jutro w końcu dokonac zakupu.

#649 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 16 July 2010 - 15:48

Troche odgrzeje upieczone już kiedyś kotlety.

Chodzi mi o ustawienie bloków. Obecnie chyba mam przykręcone bardziej ku dołowi i zewnętrzen strony buta, lekko przekręcone do strony wewnętrznej (zgaduje, bo nie ma mnie przy butach). Po 5000 km doszedłem do wniosku, że pora na zmiany, bo chyba nie jest to idealne ustawienie. Po pewnym czasie czuje ból w przedniej zewnętrznej częci stopy tam gdzie jest ta gośc pod najmnieszym palcem.

Jak Wy macie ustawienie bloków i jakie macie wskazówki co do ewentualnych zmian?

#650 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1,064 posts
  • SkądBrzesko

Posted 16 July 2010 - 19:20

Deadhorse, przez 5 kkm męczyłeś się na złym ustawieniu bloków? No bez jaj! o_O

Anatomii nie znam i nazewnictwa kości stopy, ale blok ma być tak ustawiony, żeby pod tą najbardziej wystającą kością śródstopia znajdowała się oś pedału. Niektórzy górale wolą przesunąć go trochę do przodu, sprinterzy minimalnie do tyłu, ale stopa ma leżeć równolegle do rur roweru i kolano ma pracować pionowo do góry, a nie odskakiwać. Kombinuj i szukaj dobrego ustawienia - mi to zajęło kilka dni/przejażdżek po przewertowaniu internetu.
Poza tym, to nie jest ten dział - raczej w "Zdrowie i trening" powinieneś szukać. Ostatnio było tam pisane o blokach.

#651 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,693 posts
  • SkądKraków

Posted 16 July 2010 - 19:40

ale stopa ma leżeć równolegle do rur roweru i kolano ma pracować pionowo do góry, a nie odskakiwać.

w sumie przyczepie sie, bo stopa - noga musi poruszać sie naturalnie, są tacy co mają odchył na zewnątrz, lub do wewnątrz i nie ustawiajmy na siłe każdemu wszystko równolegle bo se kolana rozwali, ma byc odpowiednio wygodnie, co związane jest także z wysokością siedzenia.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#652 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 16 July 2010 - 19:44

Ja się nię męczyłem :>

Po prosty stopa czasem pobolewa, ale nawet nie wiem czy to od buta czy od usatwienia stopy. Dziś zmienie totalnie na odwót i zobaczę

#653 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1,064 posts
  • SkądBrzesko

Posted 16 July 2010 - 19:49

SPIKE, jak nie masz żadnej wady stopy, to tak właśnie ustawiasz. Jeśli masz, to ustawiasz jak Ci wygodniej albo stosujesz wkładki korygujące i ustawiasz tak, jak być powinno. Noga powinna pracować wyłącznie w pionie, by nie wytrącać energii i nie obciążać kolan oraz bioder, ale nikt nie pytał jak to jest w takich przypadkach - ja nie mam wady stopy ani krzywych nóg, więc nie pomyślałem o tym.

#654 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 16 July 2010 - 20:19

Deadhorse zanim zmienisz obrysuj blok na spodzie żeby później nie męczyć się z powrotem.

#655 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 19 July 2010 - 18:30

Macieju, nie obrysowywałem, bo nie chciałem wracać do poprzedniej wersji.

A więc wybrałem się na rower i na ławce w parku zmieniałem ustawienie bloków. Ustawiłem je jak najbardziej neutralnie, czyli wszystko równo, prosto i bez fajerwerków. Pierwsze metry i czuje różnice. Ale na różnica na gorsze!. Nogi układały mi się tak / \ a luz był tylko do zewnątrz, a do wewnętrz minimalny. Przejechałem się i po 10 km znów do parku, bo wiedziałem, że daleko tak nie ujade. Kolejna zmiana: bloki na 80% do przodu z lekkim przekręceniem bloku tak by nogi domyślnie układały się \ /. Gdy wsiadłem od razu poczułem ulge i podobieństwo do starego ustawienia. Noga sama z siebie układa się prosto, i nie muszę specjalnie ruszać stopą by utworzyć układ litery V, natomiast muszę specjalnie zmienić położenia stopy by uzyskać niepożądane / \.

#656 michalkalka

michalkalka
  • Użytkownik
  • 26 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 04 August 2010 - 14:52

Mam pytanie.Czy gwinty pedałów należy samrowac przed wkreceniem w korbe?

#657 xGx

xGx
  • Użytkownik
  • 458 posts
  • SkądWrocław

Posted 04 August 2010 - 15:25

Mam pytanie.Czy gwinty pedałów należy samrowac przed wkreceniem w korbe?

Tak należy,w innym wypadku gwint sie zapiecze i będzie dupa z odkręceniem...

#658 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1,048 posts
  • SkądWWL

Posted 04 August 2010 - 23:21

Panowie wertuję wątek i nie widzę odpowiedzi na pytanie czy do pedałów Miche 302 (tak, tych tanich) pasują bloki od Look'a czy od Shimanowca? Pytam na zaś bo chcę takie pedały a nie chcę żółtych bloków które dostanę z nimi w kpl.

#659 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1,010 posts
  • SkądLublin

Posted 05 August 2010 - 07:29

Bikemaster, nie liczył bym na kompatybilność Looka czy Shimano z pedałami Miche. Nie próbowałem nigdy ale z bloków, które widziałem, każde miały trochę inny kształt.

#660 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1,048 posts
  • SkądWWL

Posted 05 August 2010 - 19:32

Daki, Ok mam. Olsch na swoje wiecznie niedziałającej stronie ma takie bloki za niewielką kasę.

Reply to this topic