Skocz do zawartości

Zdjęcie

spd , spd-r , spd-sl czy może look ?

1720 odpowiedzi w tym temacie

#681 bodziek

bodziek
  • Użytkownik
  • 14 postów
  • SkądKatowice

Napisano 09 wrzesień 2010 - 15:51

Panowie doradźcie - po roku jazdy w butach i pedałach górskich planuję dokupić sobie komplecik szosowy. Roweru używam w celach nazwijmy to turystycznych.
Jeśli chodzi o pedały to lepiej Look Keo Easy czy Shimano 5700? Na korzyść Look'ów przemawia masa, na korzyść Shimano to, że mają regulację. Z tym, że w MTB mam Time Alium i nigdy tej regulacji mi nie brakowało.
Natomiast co do butów - wybrałem Shimano SH-R086 (akurat nie od tego sprzedawcy, bo znalazłem taniej). Będą ok, czy zamiast nich wziąć buty bez klamry na karbonowej podeszwie, np. te? Nie ukrywam, że 086 wizualnie podobają mi się znacznie bardziej.

#682 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 postów
  • SkądKT

Napisano 10 wrzesień 2010 - 07:44

Posiadam Look Keo Easy i mogę z czystym sumieniem je polecić. Waga bez bloków 238g. Do braku regulacji można się przyzwyczaić, po za tym sprężyna jest dość mocna i jak dla mnie trzyma wystarczająco. Nie miałem nigdy problemu, żeby noga sama się wypięła.
Buty wg mnie weź z klamrą. Klamra zawsze lepiej będzie trzymała nogę niż rzepy.
Pozdrawiam

Sticker-e1508358125669.jpgcrankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru

#683 Jakob

Jakob
  • Użytkownik
  • 118 postów
  • SkądBrzeg Dolny

Napisano 07 październik 2010 - 12:01

Looki nie tracą też tak szybko sprężystości, jak Shimano. W dodatku są lżejsze.

#684 bonifacy

bonifacy
  • Użytkownik
  • 74 postów
  • Skądwielkopolska

Napisano 07 październik 2010 - 12:37

moj rower na zime juz prawie ukonczony, zostaly do wyboru jeszcze pedaly i tu prosze o pomoc w wyborze

na pedalach mtb za duzo sie nie znam, a do przelaju nie bede zakladac szosowych pedalow wiec licze na wasza pomoc

Dołączona grafika

http://img19.allegro...0/93/1246009372

http://img16.allegro...0/20/1252802086

a moze cos jeszcze innego?

#685 bodziek

bodziek
  • Użytkownik
  • 14 postów
  • SkądKatowice

Napisano 08 październik 2010 - 18:04

No i kupiłem (już jakiś czas temu), buty te co pisałem, a pedały Look Keo Easy. Myślę, że wybór dobry, jestem zadowolony. Chociaż w mojej amatorskiej jeździe klamra nie jest jakoś bardzo potrzebna.
Co do pedałów i braku regulacji, to nie ma się co obawiać - fabryczne ustawienie jest ok, przynajmniej dla mnie.
Nie podoba mi się jedynie wyważenie tych Looków - a dokładnie to, że po wypięciu ustawiają się w kompletnie bezsensownej pozycji, co trochę utrudnia później szybkie wpięcie.

#686 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 październik 2010 - 20:06

A w jakiej pozycji się ustawiają??

#687 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 08 październik 2010 - 21:14

maciej1986,

Chodzi chyba o to że cały pedał niejako ustawia się prostopadle do ziemi. Wynika to z fakty że cały mechanizm zatrzaskowy znajduje sie z tyłu pedału i powstaje takie niewyważenie.

Pedały SPD są symetryczne i nie występuje tam ten problem.

bodziek, przyzwyczaisz się.

#688 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 październik 2010 - 21:22

maciej1986,

Chodzi chyba o to że cały pedał niejako ustawia się prostopadle do ziemi. Wynika to z fakty że cały mechanizm zatrzaskowy znajduje sie z tyłu pedału i powstaje takie niewyważenie.

Pedały SPD są symetryczne i nie występuje tam ten problem.

bodziek, przyzwyczaisz się.

No to muszę Cię zmartwić, ale jak to nazwałeś "niewyważenie" nie jest problemem, tylko jest celowe i ułatwia wpinanie szosowych zatrzasków.

#689 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 08 październik 2010 - 21:42

maciej1986, jeśli pedały sa dobre takie jak ma np bodziek, to faktycznie ułatwia.

W moich Miche 302 nic nie jest ułatwieniem 8-) Z nimi zawsze pod górkę.
Ciągle mam problem z tym że noga nie może trafić blokiem w gniazdo i nie mogę blokiem "wymacać" gniazda. Pedał się mimowolnie obraca, ucieka itp. Aby wpiąć musze się naszukać gniazda. Do tego wpinanie koszmarne, kilkustopniowe i nieoczywiste.

Kto ich nie miał nie zrozumie.

W Look te problemy faktycznie nie istnieją. :roll:

#690 bodziek

bodziek
  • Użytkownik
  • 14 postów
  • SkądKatowice

Napisano 09 październik 2010 - 05:55

Ułatwia? No niebardzo :) Przynajmniej mi, jako przyzwyczajonemu do górskich Time'ów.
Tak jak tu:
http://www.pezcyclin...a/kharmakeo.jpg
Moim zdaniem lepiej by było, gdyby górna część pedału była skierowana bardziej ku niebu, niż ku ziemi :)
Oczywiście problem nie jest jakiś wielki - w czasie jazdy poza miastem nie istnieje w ogóle, a jak jeżdżę po mieście to na światłach po prostu ćwiczę stójkę :)

#691 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądZ nienacka

Napisano 09 październik 2010 - 06:22

moj rower na zime juz prawie ukonczony, zostaly do wyboru jeszcze pedaly i tu prosze o pomoc w wyborze

na pedalach mtb za duzo sie nie znam, a do przelaju nie bede zakladac szosowych pedalow wiec licze na wasza pomoc

W mtb mam Crank Brothers Candy C czyli chyba takie jak na trzecim obrazku. Wyjątkowo źle się wpinają. Trzeba szurać blokiem po pedale żeby zaskoczył. W dodatku bloki są zrobione z miękiego materiału i szybko się ścierają a kosztują 70 pln. Oprócz tego żeby nie zniszczyć podeszwy w bucie dobrze jest kupić do nich osłonę
http://www.bikecente...slony-podeszwy. Poprzednio miałem shimano (pierwszy obrazek) i w porównaniu do tych Candy lepiej się sprawowały.

#692 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 październik 2010 - 09:21

Kolego, ale tak zatrzymują się szosowe pedały, mam Shimano 105 i aktualnie wiszą przy rowerze w identycznej pozycji. Uwierz mi, że kiedy były nowe i uszczelnienia pozwalały im się zatrzymać bliżej poziomu, wpięcie było utrudnione.

#693 COST

COST
  • Użytkownik
  • 282 postów
  • SkądRADOM

Napisano 09 październik 2010 - 10:55

bonifacy do przełajówki tylko spdy shimano. -solidne, łatwe wpięcie/wypięcie, dobrze uszczelnione łożyska.

#694 neuropathic

neuropathic
  • Użytkownik
  • 135 postów
  • SkądLubin - dolny ślask

Napisano 10 październik 2010 - 19:15

bodziek

Właśnie gdy przód pedała jest ku górze to o wiele łatwiej zapiąć buta "zahaczyć w dziurkę" :)

#695 bodziek

bodziek
  • Użytkownik
  • 14 postów
  • SkądKatowice

Napisano 10 październik 2010 - 20:44

No to jest jasne, ale dla mnie po prostu wygodniej by było, gdyby był ku górze i do przodu, a nie ku górze i do tyłu :)

#696 neuropathic

neuropathic
  • Użytkownik
  • 135 postów
  • SkądLubin - dolny ślask

Napisano 10 październik 2010 - 21:00

Może ma to miejsce w nowych pedałach gdzie łożyska nie są wyrobione i pedał nie chce się obracać całkowicie pionowo bo zatrzask go nie ciągnie w dól, tak czy owak nawet ja sobie poradziłem po tygodniu w zapinaniu buta bezwzrokowo więc i Ty dasz radę :)

#697 xGx

xGx
  • Użytkownik
  • 458 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 październik 2010 - 15:46

Szukam pedałów spd poniżej 300g,znalazłem pedały Exustar E-PM25 miał ktoś z nimi jakiś kontakt? warte są uwagi?

#698 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 20 październik 2010 - 15:51

Są dobre , wpięcie /wypięcie jakby kulturalniejsze od Shimano. Są jeszcze takie Ritcheye http://allegro.pl/ri...1281140758.html

#699 xGx

xGx
  • Użytkownik
  • 458 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 październik 2010 - 15:58

Też brałem pod uwagę riczeje,ale opinie o nich są różne,a też zależy mi na lekkim wypięciem,Chyba zdecyduje sie na Exustar-y

#700 Makdeb

Makdeb
  • Użytkownik
  • 302 postów
  • SkądKraków

Napisano 25 październik 2010 - 20:53

Jaki system polecicie? Co myślicie o pedałkach Shimano 105? Widziałem, że są to jedne z tańszych pedałków i w dodatku sprzedają razem z blokami za 100zł . Opłaca się, czy może rozglądać się za czymś innym? Fundusz nie pozwala na zbyt duże manewry.

Dodaj odpowiedź