Skocz do zawartości

Zdjęcie

spd , spd-r , spd-sl czy może look ?

1720 odpowiedzi w tym temacie

#861 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 30 styczeń 2012 - 21:03

Malo mowi sie o Xpedo.
Uwazam ze sa to bardzo fajne pedaly. Uzywam wersji Thrust 195g, po wymianie srubek regulujacych naciag sprezyny na alu, 188g :)
Mam porownanaie do keo sprint i tak szczerze mowiac to nie ma zbytnio co porownywac.
Jak dla mnie xpedo sa duzo lepsze. Sam wyglad na starcie (nowosci) duzo lepszy na korzysc xpedo. Sytuacja jest jeszcze bardziej widoczna po przejechaniu n kilometrow.
I sa sporo lzejsze. Bajecznie proste w serwisie. W zestawie 2 pary blokow z "0" wlacznie i masa srubek ;)

#862 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 styczeń 2012 - 21:33

a ktoś używa , albo używał pedałki EXUSTAR ?? jest taki model titanium - 176 g i drugi cieższy 262 g szosowe

albo są i mtb ciekawe wersjie.

Jakieś opinie ciekawe z życia ??

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#863 elijash

elijash
  • Użytkownik
  • 30 postów
  • SkądKutno

Napisano 30 styczeń 2012 - 21:40

Faktycznie, właściwie 1415chris Ty pierwszy zwróciłeś mi uwagę na Xpedo. Wyglądają bardzo ciekawie, dwa komplety bloków też na +. Niestety po szybkim rekonesansie widzę, że u nas w kraju mało popularne a przez to słabo dostępne.
Wybór padł na Look KeO Max 2... a biorąc pod uwagę, że to mój pierwszy system szosowy to jest nadzieja, że będę zadowolony ;-)

Dzięki panowie
Pozdrawiam

#864 slaweko

slaweko
  • Użytkownik
  • 596 postów
  • Skądz Polski

Napisano 31 styczeń 2012 - 07:48

To bardzo dobre pedały. Evans zdobył na nich mistrzostwo świata :-)

#865 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 31 styczeń 2012 - 07:53

Xpedo masz dostępne na allegro. Ja teraz jak miałbym brać nowe pedały to chyba wybór padłby właśnie na Xpedo Thrust.

pzdr

#866 pimpf

pimpf
  • Użytkownik
  • 415 postów
  • SkądwAw

Napisano 31 styczeń 2012 - 08:03

a ktoś używa , albo używał pedałki EXUSTAR ?? jest taki model titanium - 176 g i drugi cieższy 262 g szosowe

albo są i mtb ciekawe wersjie.

Jakieś opinie ciekawe z życia ??

ja mam w mtb exustary i to te ciężkie bo 282g (i tak lżejsze niż 520 czy 540 od Shimano)
zrobiłęm na nich jakies 20kkm i po tym czasie wszystko jest idealnie. Sprężyna trzyma dobrze, wpinają i wypinają prawidłowo.

każdy dźwiga swoje brzemię
HongFu HF-FM039 - 6871,2g
Radon ZR Race - 8222,8g

#867 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 31 styczeń 2012 - 08:20

a który model ?? E-PM25 może ?? mam opisane jako 268 g ??

a propo szosowych to model E-PR200 CKTI, waga 176 g i Look KEO komaptybilne piszą , carbonowa obudowa .

http://www.exustar.c.../pr200ckti.html

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#868 pimpf

pimpf
  • Użytkownik
  • 415 postów
  • SkądwAw

Napisano 31 styczeń 2012 - 08:38

a który model ?? E-PM25 może ?? mam opisane jako 268 g ??

takie

każdy dźwiga swoje brzemię
HongFu HF-FM039 - 6871,2g
Radon ZR Race - 8222,8g

#869 adabar1

adabar1
  • Użytkownik
  • 84 postów
  • SkądOstrów

Napisano 02 luty 2012 - 21:21

ja używamEXUSTAR E-PR200 CK Ti 176g jeden sezon mają już przejechany narazie wszystko ok, jedna rzecz bloki muszą być idealnie czyste jeżeli jest trochę błota itd przy wypięciu niespodzianka można zaliczyć glebę. przed nimi miałem shimano 105 później Time carbo 235 gr z tych trzech modeli najlepiej pasują mi EXUSTAR przyjazne dla kolan mają spory luz no i waga miodzio, cena przystępna.

#870 Gosc_daroq_*

Gosc_daroq_*
  • Gość

Napisano 09 luty 2012 - 13:14

Cześć,
mam pytanie do użytkowników LOOK KEO Sprint. Czy jesteście w stanie odgiąć ręcznie tylną część na sprężynie, odpowiadającą za wpięcie bloka? W moich nie jest to możliwe, a nie jeździłem jeszcze na Keo, więc dopiero jestem przed zakupem bloków i chciałbym wiedzieć czy coś z tymi pedałami jest nie tak, bo szkoda byłoby wydać 50 zł na darmo.

Słyszałem, że Sprinty mają mieć znacznie mocniejszą sprężynę od np. Classiców, ale aż tak?
Obecnie używam m.in. LOOKów Delta i tam w każdym pedale da się bez problemu odgiąć ich tylną część, że tak to nazwę.

#871 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 postów
  • SkądPruszków

Napisano 20 luty 2012 - 17:14

Czy do butów shimano SPD-SL będą pasowały bloki MICHE (system LOOK)?

#872 eliteart

eliteart
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • SkądTarnów

Napisano 26 luty 2012 - 23:04

ponieważ 140% mojego budżetu na ten rok pochłoną rower pozostaje mi niewielki wybór pedałów

takie:
http://allegro.pl/pe...2085434028.html

czy takie:
http://allegro.pl/lo...2110791694.html

z tego co się już dowiedziałem SPD ma wytrzymalsze bloki ale i tak nie zamierzam biegać w tych butach, ew. przejdę się po wodę do sklepu max.

i o co chodzi z tym luzem ? lepiej z czy bez .. ? do tej pory jeździłem na noskach.. w których luz był ... jak się udał i nie mam porównania do automatów ...

#873 maku

maku
  • Użytkownik
  • 101 postów

Napisano 26 luty 2012 - 23:28

i o co chodzi z tym luzem ? lepiej z czy bez .. ? do tej pory jeździłem na noskach.. w których luz był ... jak się udał i nie mam porównania do automatów ...

Chodzi o to, że możesz w pewnym zakresie kręcić piętą bez oporu ze strony pedału. I w Sh i w Lookach luz jest pochodną bloku a nie pedału. Lepiej żeby był, zwłaszcza w pierwszych w życiu spd-sl.

#874 Riddick

Riddick
  • Użytkownik
  • 402 postów
  • Skądmałopolska

Napisano 27 luty 2012 - 00:48

jak się zdecydujesz na spd to standardowe żółte z luzem 4 stopnie wystarczą, jest w sam raz

#875 erico329

erico329
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądWielkopolska

Napisano 27 luty 2012 - 09:42

105 nie polecam , guma w miejscu podparcia po 8 tys sie wyciera - wytarła się ( bynajmniej u mojego kolegi) i podczas ciągnięcia nogą słychać takie charakterystyczne klepanie ;) co innego jest w wyższym modelu w ultegrze sam taką używam ( model 6700) zamiast gumy jest aluminiowa płytka i w razie jej wytarcia można ją sobie zmienić . Tak więc 105 nie bierz bo szybciej się gumy powycierają niż by się miały faktycznie rozlecieć z powodu dużych kilometrów ktorych nie dojezdzisz bo się wytrą i to klepanie strasznie wkurza l . Co do looków używa je moj inny kolega i nie narzeka , też są to look keo ale nie powiem ci jaki model , a on strasznie niszczy bloki :mrgreen: i na takich bardzo zużytych po dokreceniu spreżyny jeszcze tysiaka zrobił zanim zaczely mu się konkretniej wypinac . Ac zy zl uzem czy bez hmm , bierz z luzem , lepiej się wypiac a i kolana podobnno mniej dostaną jak zle bloki ustawisz ;)

#876 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 luty 2012 - 12:07

Co do Look'ów - model Easy nie ma możliwości regulacji siły wypięcia. Ponoć lepiej wziąć niewiele droższe Look Keo Classic z regulacją. Na Allegro od 210 zł. W komplecie szare boki z luzem 4,5 stopnia, dopytaj czy jest to wersja "grip". Dobrze, żeby pierwsze bloki były podgumowane. Naprawdę np. idąc po śliskich schodach w blokach bez podgumowania można wywinąć orła, zwłaszcza, jak bloki są nowe i gładkie!

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#877 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 postów
  • SkądPiaseczno/Sochaczew

Napisano 27 luty 2012 - 20:03

105 nie polecam , guma w miejscu podparcia po 8 tys sie wyciera - wytarła się ( bynajmniej u mojego kolegi)

105`ka konstrukcyjnie jest taka sama jak Ultegra, też ma aluminiową płytkę, podejrzewam, że pomyliłeś 105 z R540, często sprzedawcy zwłaszcza na Allegro tak opisują te najtańsze szmelcowate R540, co jak dla mnie to oszustwo i wprowadzanie ludzi w błąd.
eliteart, bierz 105 http://allegro.pl/pe...2151673255.html wiem, że kosztują trochę więcej niż zakładałeś, ale naprawdę warto, solidna,trwała aluminiowa konstrukcja, dobre łożyskowanie. Po zakupie warto wymienić smar w łożyskach na jakiś porządny np. FinishLine teflon, bardzo poprawia płynność pracy.
Look`ów tych których pokazałeś w linku nie używałem, ale wystarczy porównać je ze 105 z wyglądu to Look`i wydają się jakieś badziewne.

#878 erico329

erico329
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądWielkopolska

Napisano 27 luty 2012 - 20:15

Tak tak ta nowa 105 tka tak ma ;) ale tą co podał ''eliteart'' w swoim linkaczu ma tam gume , ktora się wyciera , A teraz Pacze i widze , faktycznie R540 ;D Zwracam honor , moja wina ;p
Takie 105 jak z twojego linku widzę że faktycznie konstrukcją to co ultegra , to i pracują pewnie podobnie to warto je brac , A za to nie warto bawić się w jakieś pedałka miche po 7 dych z blokami , lepiej kupic coś porządniejszego ( dozbierać kasy jak to konieczne) tak jak 105 i mieć spokój a , nie użerać się z badziewiem ;p

#879 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 27 luty 2012 - 20:19

To ja przy okazji taki mały OT.
W zeszłym tyg wpadły mi w ręce pedały DA 7401 co ciekawe pod system look'a. Muszę przyznać, że tak idealnie i gładko kręcących się pedałów nie widziałem pośród współczesnych pedałów ani Shimano, ani Looka ani Time'a. Jednak stara precyzja i jakość jest w tej chwili daleka od współczesnych produktów. Gdyby nie to, że we wszystkich rowerach mam SH i nie widzi mi się wymienianie jeszcze 2 kompletów na looki to z chęcią bym je przygarną.

#880 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 postów
  • SkądPiaseczno/Sochaczew

Napisano 27 luty 2012 - 20:43

Jednak stara precyzja i jakość jest w tej chwili daleka od współczesnych produktów

To prawda dawniej wszystko robili lepiej i z lepszych materiałów.

Dodaj odpowiedź