Skocz do zawartości

Zdjęcie

spd , spd-r , spd-sl czy może look ?

1720 odpowiedzi w tym temacie

#841 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 04 październik 2011 - 11:46

Bartosz napisał/a:
wiecie może jakie są różnice między lookami clasic i max2? Opłaca się dopłacać te 100zł? Tylko nie piszcie że max2 mają blaszkę i są lżejsze bo to każdy widzi ;)
Podbijam pytanie kolegi. Jest sens płacić 100 więcej za max2 ?

No niestety, tutaj chyba za dużo się nie dowiemy na ten temat. Aczkolwiek ja chyba się skuszę na keo2max. Na pewno różnica jest w większej powierzchni i tej metalowej płytce więc teoretycznie powinny się mniej ścierać no i jakoś porządniej wyglądają + waga 10g mniej na pedale. Tyle że ja poczekam jeszcze z miesiąc aż ceny spadną (teraz i tak nie mam kasy). Choć czy tak na prawdę odczuje się różnice między clasic a keo2 to trudno powiedzieć, może i nie. Choć czytałem na ten temat na zagranicznych forach i podobnież keo2 są spoko, fajne odczucie z ta płytką podobnież.

#842 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 07 październik 2011 - 10:14

Które bloki będą lepsze Shimano SM-SH11 czy SM-SH10 ? Te z luzami czy bez? Po ilu kilometrach wymienia się bloki?

#843 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 07 październik 2011 - 12:00

Które lepsze? To zależy od użytkownika. Jeśli masz idealnie dopasowanie położenia bloków, to możesz decydować się na te bez luzów. Jednak dla większości optymalnym wyborem są żółte - czyli z luzem. Ten luz to nie tak, że noga lata na boki (bo połączenie pedał-blok jest dość mocne) ale można o te parę stopni dopasować ustawienie stopy w pedale.

Wymiana bloków shimano - nie da się określić km, bo szczerze mówiąc akurat ilość przejechanych km ma mniejsze znaczenie. Większe znaczenie na zużycie bloków ma nie jazda, ale ilość cykli wpięcia/wypięcia i w największym chyba stopniu chodzenie - zwłaszcza po chropowatej powierzchni, zdzierającej powierzchnie podpierania bloku o podłoże.

Cytat z instrukcji obsługi pedałów shimano:
Zaciski zużywają się wraz z upływem czasu i powinny być okresowo wymieniane. Zaciski powinny zostać wymienione, kiedy wystąpią trudności z wczepianiem lub zaczną się wyczepiać przy znacznie mniejszym wysiłku, niż kiedy były nowe. Jeśli zużyją się żółte (SM-SH11) lub czerwone (SM-SH10) części zacisków, należy wymienić zaciski na nowe.
Przód: należy wymienić zaciski, gdy stanie się widoczna czarna warstwa pod zaciskami. Tył: należy wymienić, gdy zużyje się pokazana na ilustracji część A.

Kiedy to może się zdarzyć? Ciężko powiedzieć, mogą to być lata używania, ale też kila km dreptania po chropowatym asfalcie z uszkodzoną oponą w rowerze może załatwić sprawę w krótkim czasie.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#844 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 07 październik 2011 - 15:02

Mi się w jednym bloku ułamał kawałek żółtego elementu w kształcie U i działają nadal ;-)

#845 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 07 październik 2011 - 22:58

Dzięki prozor !

#846 RafalK

RafalK
  • Użytkownik
  • 457 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 październik 2011 - 21:48

Na pewno różnica jest w większej powierzchni i tej metalowej płytce więc teoretycznie powinny się mniej ścierać no i jakoś porządniej wyglądają + waga 10g mniej na pedale.

Zdecydowałem się jednak na look keo carbon (używki, stan bdb). To co zaobserwowałem w tym modelu to wycieranie się powierzchni pedału od bloków przy wypinaniu, i pewnie metalowa płytka w keo 2, ma za zadanie ograniczyć ten proces. Jednak pedały dostałem za niecałe 160 zł a i waga 229g jest ciut lepsza. Tak że na keo 2 zapoluję następnym razem. :-D

#847 kosciczek

kosciczek
  • Użytkownik
  • 75 postów
  • SkądChodzież

Napisano 25 październik 2011 - 20:14

Co myślicie o pedałach CrankBrothers Candy 1 http://www.crankbrot...dals_candy1.php do roweru szosowego? W MTB używam EggBeater i nie chcę kupować butów szosowym z uwagi na utrudnione chodzenia w takich butach. Myślę wlaśnie o Candy bo mają małą platformę dzięki której but będzie miał lepsze podparcie. proszę o Wasze przemyślenia.

#848 garenge

garenge
  • Użytkownik
  • 862 postów
  • SkądPoznań/Inowrocław

Napisano 03 styczeń 2012 - 23:19

Panowie mam buty szosower SH R087 z możliwością podpięcia SPD. Zapisałem się na Indoor cycling i chcę się wpiąć w tamte bloki. Przeglądając sklepy internetowe widzę, że bloki można kupić z blaszką i bez. U mnie w sklepie nie mają z blaszką, a ja blaszki pod bloki w zestawie nie miałem z butami. Co robić?

Grube kolarstwo, BMI fighter :)

#849 Gosc_Kuba1987_*

Gosc_Kuba1987_*
  • Gość

Napisano 04 styczeń 2012 - 10:31

A ta blaszka czemu miała by służyć??

#850 garenge

garenge
  • Użytkownik
  • 862 postów
  • SkądPoznań/Inowrocław

Napisano 04 styczeń 2012 - 13:30

No właśnie pytam ;-)

#851 GreQ

GreQ
  • Użytkownik
  • 524 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 styczeń 2012 - 14:28

kupić bez blaszki ;-)

a blaszka jaki ma kształt ? może jak bieżnia ?

#852 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 04 styczeń 2012 - 14:57

a to przypadkiem nie jest ta blaszka w którą wkręca się śrubki od bloku? ale ona już pewnie w bucie siedzi.
Najlepiej jakieś zdjęcie wrzuć bo tak to możemy sobie zgadywać.

#853 garenge

garenge
  • Użytkownik
  • 862 postów
  • SkądPoznań/Inowrocław

Napisano 04 styczeń 2012 - 16:51

http://imageshack.us...2/1001512g.jpg/

#854 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 04 styczeń 2012 - 17:00

Wychodzi na to że blaszki nie potrzebujesz, choć dziwią mnie tylko 2 dziurki w niej/zazwyczaj są 4.
Tu zużyta http://t1.gstatic.co...mMn2xgFXUtSzBSw

a te nacięcia w środku buta to by właśnie tą blaszkę w razie czego wymienić.

#855 duncanlove

duncanlove
  • Użytkownik
  • 9 postów
  • Skądszcin

Napisano 20 styczeń 2012 - 13:37

Panowie trochę głupia sprawa. Dostałem dziś moje pedały do szosy, 105 i z ciekawości wpiąłem w jednego żółty blok. Nie mam jeszcze butów, da się to jakoś wyciągnąć? Bo próbowałem tak jak się wypina czyli blok na maksa w prawo ale nie wyskakuje.

#856 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 20 styczeń 2012 - 13:49

duncanlove, poluzuj śrubkę z tyłu na maxa i zależy ile masz sił w rękach to albo odgiąć zatrzask do tyłu ręcznie albo przy użyciu jakiegoś śrubokręta jako dźwigni.

#857 maccacus

maccacus
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 26 styczeń 2012 - 17:49

Koledzy nie chcę zakładać nowego tematu. Co sądzicie o tych pedałach? Wellgo to chyba dobra firma (tak mi się kojarzy jako firma specjalizująca się w pedałach). System LOOK, niezła waga. Myślicie, że warto?
http://allegro.pl/pe...2069032611.html

#858 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 26 styczeń 2012 - 21:05

Ja bym wolał dopłacić do look clasic stówkę

#859 elijash

elijash
  • Użytkownik
  • 30 postów
  • SkądKutno

Napisano 26 styczeń 2012 - 21:31

A to i ja mam małe pytanie. Chce zakupić swoje pierwsze stricte szosowe pedały. Zakup chcę zamknąć w ok 350 zł. Właściwie byłem już zdecydowany na Time I'clic
time i'clic
kusi mnie przetestowanie tego innowacyjnego systemu wpinania. Niestety niewiele o nich znaleźć można na naszych forach.
Pojawiła się więc opcja Look KeO Max 2
Look KeO Max 2
Looki bardzo popularne i sprawdzone, do tego biały kolor ładnie komponowałby się z resztą roweru ;-) ale to sprawa drugorzędna.

Może, ktoś z kolegów ma jakieś doświadczenia, skale porównawczą itp.

Będę wdzięczny za sugestie
Pozdrawiam

#860 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 30 styczeń 2012 - 20:24

Ja bym brał looki. Keo2 to bardzo dobre pedały i dobre rozwiązanie. Co do Time, to jak można przeczytać w tym temacie chociażby, są bardzo luźne, noga w nich lata na boki, podobnież - jak twierdzi Time - jest to dobre dla kolan, ale nie każdemu podchodzi takie rozwiązanie. Myślę że look to bardziej bezpieczny i uniwersalny zakup. Acha i podobno Time sie gorzej wpinają i wypinają. Ale co do tego nowego systemu to nie wiem, i pewnie się nie znajdzie ktoś kto używał bo time sa mało popularne. Ryzyk fizyk. Poszukaj na zagranicznych forach. Choć jakoś intuicyjnie, obawiałbym się takiego rozwiązania, jednak sprężyna to sprężyna, a włókno szklane może strzelić. Choć tak na prawdę nie ma sie tym co sugerować, nie widziałem więc nie pomogę... :-(

Dodaj odpowiedź