spd , spd-r , spd-sl czy może look ?
Posted 07 June 2016 - 06:17
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Posted 07 June 2016 - 11:59
A co to znów za absurd? Bloki Shimano wymieniam tylko w butach w których jeżdżę na góralu, bo zwyczajnie się ścierają od chodzenia po pewnie 4000km ((dziadowskie bloki VP które kiedyś kupiłem - zużywają się dwa razy szybciej i zaczynają się wypinać, cholernie niebezpieczne przy podskakiwaniu!) ) , wpływu wpinania/wypinania w drugich butach (szosówka) nie ma _żadnego_ po około 20 000km.
Racja absurd to co napisałeś. Bloki mtb muszę wymieniać mimo że mam je w butach tylko na zawody i w ogóle w nich nie chodzę. W szosowych podobnie, wyrabia się mocowanie bloku i pojawia się nieprzyjemny luz. Jeżeli tobie nie przeszkadza taka jazda 20 000km to współczuję.
Posted 12 July 2016 - 12:40
Nieukrywam, miałem dylemat zanim przeszedłem na systemy szosowe, długo męczyłem zwykłe SPD, bo stalowe, dopóty nie zajechałem pedałów i butów.
Od pewnego czasu użytkowałem system Shimano i jakoś się nie zgraliśmy, shimano - wybór padł ze względu na parę " zdobycznych" niezniszczalnych RD540. Były też pod ręką Wellgo ( takie same jak poleca mikroos pod inną nazwą) na Looka seryjnie montowanych do Tribana 5, jednak te leżały zbunkrowane gdzieś w głebokich czeluściach( przypadkiem sie znalazły właśnie jak były potrzebne)
Przyznam, że w tej całej imprezie zniechęcał mnie plastik i perspektywa " to długo nie posłuży".
Wszystko tak trwało do momentu kiedy :
Oczywiście to jest ABS który jednak poddaje się na kamieniach i asfalcie, jednak przy koszcie wydruku, odpada wiele dylematów związanych ze stosowaniem bez zahamowań "plastikowej technologii".
Po kilkudniowych testach i przejechaniu 500 km nic nie trzeszczy, nie pęka, noga siedzi jak należy.
Jak ktoś ma dostęp do drukarki to plik STL dostępny jest w necie, z tym że należy zeskalować bryłę, bo autorowi się mocno machneło.
- mikroos likes this
CykloOpole !!!
Posted 12 July 2016 - 12:50
Z ciekawości: jaki jest koszt wytworzenia pary bloków tą metodą? Zgaduję, że przy wtryskiwaniu do formy byłoby pewnie jeszcze taniej...
Posted 12 July 2016 - 13:14
Wliczając wszystkie koszta to może z 5 złotych polskich nowych?
Tak na marginesie to nad wtryskiwaniem też myślałem, z tym że z zachowaniem wymiarów może być różnie. Standardowy ABS ma duże tendencje skurczu, stąd nawet przy drukowaniu trzeba przemyśleć podpory. Dobry ABS z niskim skurczem podobnie jak nylon jest dużo droższy, ale nadal jest to opłacalne. Jeżeli chodzi o PLA - jest za twarde i się po prostu łamie.
To tak w kontekście uzupełnienia.
CykloOpole !!!
Posted 13 July 2016 - 17:14
Jak zawsze w przypadku pedałów Shimano, szkoda kasy Po co się bawić z Ultegrą, kiedy jest np. Xpedo XRF10NC?
Posted 17 July 2016 - 19:32
https://www.centrumr...ano,366659.html
czy
LOOK KEO 2 MAX
http://allegro.pl/pe...6171310052.html
?
#1513 Gosc_grzesiek32_*
Posted 18 July 2016 - 12:47
Panowie czy te btwiny z decathlonu https://www.decathlo...id_8298317.html
czy to jest to samo co vp r73?
http://www.vpcompone...product/vp-r73/
Wysłużyły mi się poczciwe shimano r540 i szukam następnych
Posted 23 July 2016 - 22:41
Shimano SPD SL 105 PD-5800 czy LOOK KEO 2 MAX
Nie wiem na ile to ma dla Ciebie znaczenie, ale przy 5800 do odkręcenia osi pedału wystarczy klucz 17, a w Look jest specjalny badziew do kupienia. Ja po roku kasowałem luz w jednym pedale 105 bo cykał. No i do dostania za mniej niż 340zł. Bloki shimano wg mnie są słabe - nie miałem look, ale te SH11 bardzo szybko padają jak chodzisz więcej niż 5m do sklepu - mam z ~5k km i śladu nie ma po tych żółtych osłonach.
Posted 24 July 2016 - 07:36
Bo Shimano znalazło wspaniałe rozwiązanie problemu, który w pedałach innych marek po prostu nie występuje
A tak na poważnie: tylko Shimano wie, po co jeszcze trzymają się archaicznych łożysk kulkowych, kiedy można uwolnić się od problemu kontrowania poprzez zastosowanie maszynówek. W przypadku piast można jeszcze dyskutować o zaletach i wadach obu systemów, ale w przypadku pedałów stosowanie kulek naprawdę trudno obronić.