Hej
Czy ktos z was korzystal z tego?
Warto to kupic czy to pic na wode?
Przydaje się, ale jak wiesz jak powinieneś mieć ustawione bloki
Posted 21 June 2021 - 11:55
Hej
Czy ktos z was korzystal z tego?
Warto to kupic czy to pic na wode?
Pic na wodę to nie, nawet pomaga w precyzyjnych i drobnych zmianach. Kupiłem z 3 lata temu pod Looka. Pobawiłem się miesiąc i od tego czasu leży. Po prostu uzyskałem ustawienia jakie uznałem za zadowalające. Przy wymianie bloków na nowe wystarczą już znaczniki zrobione na podeszwach.
Łatwo przenieść ustawienia pomiędzy butami tej samej pary. Ułatwia dokonywanie bardzo precyzyjnych regulacji, zwłaszcza przy rotacji bo przyrząd oferuje dłuższe ramię dźwigni.
Dla pracujących codziennie przy bikefittingu bardzo pomocne. Kiedyś Cezary Zamana wrzucił filmik z jego wizyty w Veloarcie, również tego używali.
Do użytku prywatnego ... to już zależy od indywidualnego podejścia. Należę do grupy osób, która stawia na niezależność od warsztatów, serwisów itd., dlatego kupiłem. Do tego jeszcze przydałyby się małe studia jak poszczególne ustawienia wpływają na wydajność oraz zapobieganiu kontuzjom.
A mozna sobie niezłą krzywdę zrobić, zwłaszcza przy zbyt dużej rotacji pięty na zewnątrz.
"MAMIL"
Posted 22 July 2021 - 14:51
Ktoś ostatnio pytał o dostępność Xpedo Thrust NXS, więc z przyjemnością informuję, że przyjechały XPEDO Thrust NXS XRF10NC- Pedały
Jak się znowu pojawią daj znać. Muszę kupić ponownie.
Posted 16 November 2021 - 11:57
Posted 16 November 2021 - 11:58
Posted 28 April 2023 - 07:03
Panowie pytanie o bloki look'a. Jeżdze aktualnie szarych zamiennikach looka z luzem 4.5. Zauważyłem ostatnio, że prawa gira podczas pedałowania (moment gdy noga jest w górnej pozycji) kieruje sie bliżej ramy a dokładnie kolano. Wygląda to tak, ze lewa pedałuje praktycznie w pionie a prawa do środka. Czy w takim wypadku zastosowanie bloków z luzem 0 pomoże utrzymać pozycje nogi? Blok już w tym prawym bucie przesuwałem tak aby kierować stope na zewnątrz ale luz jest na tyle spory, że i tak w momencie pedałowania wyczuwam ten minimalny ruch. Ewentualnie jeszcze spróbuje lepszej jakości bloków, być może już sam blok jest do kitu mimo, że śmigam w osłonach
Ewentualnie jakieś godne polecenia zamienniki? Aktualnie mam ROTO
Posted 28 April 2023 - 07:06
Blok 0 stopni niczego nie skoryguje, a raczej wymusi. Czyli zmusi kolano do pracy w nienaturalnej dla niego pozycji.
Jeżeli asymetria sama w sobie nie powoduje problemów, zostaw to tak jak jest. Bloki po to mają luz, aby pozwalać na takie drobne niedoskonałości i niwelować obciążenia z tym związane.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Posted 28 April 2023 - 07:29
Posted 28 April 2023 - 09:11
Zauważyłem ostatnio, że prawa gira podczas pedałowania (moment gdy noga jest w górnej pozycji) kieruje sie bliżej ramy a dokładnie kolano. Wygląda to tak, ze lewa pedałuje praktycznie w pionie a prawa do środka.
Takie ósemkowanie kolana może sugerować niepodpartą szpotawość przodostopia, albo niewystarczające podparcie łuku podłużnego stopy. Wg wiedzy wykopanej od fitterów pomocny może być klin lub podkładka między butem a blokiem, odchylające stopę na zewnątrz i/lub bardziej wspierające wkładki do butów.
Tu masz również podobny temat z sugestiami ćwiczeń:
https://szosa.org/to...fizykoterapia/
"MAMIL"
Posted 29 June 2023 - 17:45
Posted 10 July 2023 - 07:10
czy na wpinanie w pedały look kto jest jakaś cudowna recepta? po 3 latach na speedplayach poszedłem w assiomy i na światłach jest kabaret. sukcesem jest wpięcie za drugim razem.
to kwestia praktyki?
p.s. rok temu jeździłem trochę na SPS-Sl i było cudnie, chyba najlepsze wpinanie ze wszystkich wymienionych systemów.
Posted 10 July 2023 - 07:24
To nie jest kwestia bloków czy "systemu", tylko wyważenia konkretnego modelu pedałów. Jeżeli pedały mają środek ciężkości zbyt mocno z tyłu, to zawsze będzie trudniej się w niego wpiąć.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Posted 11 July 2023 - 08:05
czy na wpinanie w pedały look kto jest jakaś cudowna recepta? po 3 latach na speedplayach poszedłem w assiomy i na światłach jest kabaret. sukcesem jest wpięcie za drugim razem.
to kwestia praktyki?
p.s. rok temu jeździłem trochę na SPS-Sl i było cudnie, chyba najlepsze wpinanie ze wszystkich wymienionych systemów.
Mam to samo odczucie. Teraz jeżdżę na pedałach z pomiarem mocy z look keo, na spd sl - była bajka
Posted 11 July 2023 - 10:30
to kwestia praktyki?
Ooo... nie jestem sam. Też mam z tym problemy. O dziwo przy shimanowskich wcześniej doszedłem do praktyki wpinania się bez patrzenia. A teraz po 2 latach z assiomą dalej jest jak napisałeś "kabaret".
Posted 12 July 2023 - 08:29
Cześć, uciekła mi gdzieś śrubka z Shimano M540:
https://tinypic.host/image/m540.2Q3kx
przez co pedał trochę skrzypi w trakcie kręcenia.
Dostanę gdzieś taką śrubkę?
Posted 12 July 2023 - 09:02
Miałem Looki Classic, teraz mam Assiomy. W Assiomach musiałem poluzować dosyć znacznie śrubę, żeby mieć podobny feeling co w poprzednich pedałach. Po kilkuset kilometrach mechanizm się "rozgrzał" - jest dużo łatwiej się wpinać i wypinać. Albo się po prostu przyzwyczaiłem