Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wilier Triestina Izoard Xp

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

#21 michalj

michalj
  • Użytkownik
  • 38 postów

Napisano 25 marzec 2015 - 09:41

Co to znaczy ze rama dochodzi do limitu mozliwosci? Jest w jakis sposob zuzyta?

#22 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 25 marzec 2015 - 10:04

Nie, nie o to chodzi. Rama trzyma się absolutnie świetnie. Jest to po prostu rama entry level - trochę przyciężka jak na moje obecne ambicje. Do tego geometria - pasuje mi bardzo dobrze, maksymalny dystans to niemal 300 km bez kłopotów, ale jak sam widzisz rura sterowa jest obcięta na maksa, mostek odwrócony, niżej i agresywniej się już nie da.

Ponieważ startuję głównie w kryteriach, czyli zazwyczaj około 90 minut, przydałaby mi się nieco lżejsza i zwrotniejsza maszyna na zawody.

Muszę jednak przyznać, że startowałem w ubiegłą niedzielę na nowych kółkach i jest kolosalna poprawa. Nie tyle w prędkości czy przyspieszeniu, co w zakrętach. Sam nie wiem, czy to zasługa sztywniejszych kół, czy też zmiany opon na 25mm, ale tak pewnie w zakrętach się jeszcze nie czułem - wcześniej zawsze musiałem po wyjściu z zakrętu nadrabiać 2-3 metry do koła przede mną, w Niedzielę musiałem wręcz odpuszczać pedałowanie :).

#23 danielasu2

danielasu2
  • Użytkownik
  • 523 postów
  • Skądirlandia

Napisano 26 marzec 2015 - 12:57

Rower super co do rozmiaru to 55,5 z mostkiem 130 bylby moim zdaniem lepszą opcją . Sam napisales ze zmieniles na 110 ,przy ramie xl to cos nie tak. Twoja taczka twoj wybor.

#24 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 26 marzec 2015 - 14:07

Rower super co do rozmiaru to 55,5 z mostkiem 130 bylby moim zdaniem lepszą opcją . Sam napisales ze zmieniles na 110 ,przy ramie xl to cos nie tak. Twoja taczka twoj wybor.

Zgadzam się z Tobą w stu procentach - dokładnie tak właśnie myślałem. Rama o rozmiar mniejsza i do tego dłuższy mostek będzie lepszym rozwiązaniem.

Dwa lata temu gdy brakowało mi jeszcze wytrenowania a brzuch wchodził nieco w drogę, przymierzałem się początkowo do ram wielkości 60-62 nawet :). Całe szczęście, że dałem się przekonać do zakupu ramy 57.5, która teraz wydaje mi się nawet nieco za duża. Tak czy inaczej, nawet jak już kupię nową maszynę na zawody to Wiliera zostawiam jako rower treningowo/wycieczkowy.

#25 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 27 marzec 2015 - 20:02

A ile masz wzrostu i przekroku jeśli to nie tajemnica?

#26 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 27 marzec 2015 - 20:03

187/88

#27 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 27 marzec 2015 - 20:07

Ja mam po 1cm mniej (186/87) i też mam XL, jakoś nie wyobrażał bym sobie przesiadki na L. No nie wiem, musiał bym chyba równocześnie z miesiąc pojeździć na obydwu rozmiarach by móc wybrać.

Tobie chodzi o inną geo ramy, niższą główkę co pozwoli na przybranie bardziej sportowej sylwetki bez zmniejszenia rozmiaru.

#28 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 28 marzec 2015 - 10:32

Gdy w okolicach listopada zacznę się rozglądać za nowym kandydatem na rower do wyścigów, to założę osobny temat :)